Web Analytics Made Easy - Statcounter

معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سفر یک روزه به استان اصفهان، ضمن بازدید از کارخانه شرکت ایسکرا اتوالکتریک ایران، از استارت خودروهای فیدلیتی، شاهین و تارا که توسط این شرکت داخلی سازی شده است، رونمایی کرد. - اخبار بازار -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، علی حسین رعیتی فرد معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و جمعی از مسئولین استان اصفهان، صبح سه شنبه دوم آذر ماه از شرکت دانش‌بنیان ایسکرا اتوالکتریک ایران در شهرک صنعتی امیرکبیر شهر کاشان بازدید کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این بازدید، رعیتی فرد در جریان جدیدترین فعالیتها و دستاوردهای این شرکت قرار گرفت.

رعیتی فرد ضمن تشکر از تلاش های شرکت ایسکرا برای انجام اقدامات نوآورانه گفت: در جنگ اقتصادی حال حاضر تولیدکنندگان خط مقدم ما هستند و نباید اجازه دهیم چرخ تولید به ویژه تولید قطعه سازان متوقف شوند. دولت در تلاش است تا موانع تولید را به حداقل برساند، در این راستا هم از ظرفیت ها کمک خواهد گرفت و هم با تامین منابع بانکی و مواد اولیه از تولید کنندگان حمایت می‌کند.

رعیتی فرد اظهار کرد: تولیدکنندگان حوزه خودرو می توانند به عنوان پیشران، سایر صنایع مانند فولاد، ریخته گری و... را حرکت دهند. انشالله بتوانیم به جایی برسیم تا صنعت خودرو ما در خاورمیانه دستاورد جدید و مهمی برای ارایه داشته باشد.

معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ضمن استقبال از تلاش های ایسکرا برای ایجاد ظرفیت مناسب برای اشتغالزایی به ویژه برای بانوان گفت: یکی از برنامه های دولت و وزارت کار استفاده از ظرفیت های موجود برای توسعه اشتغال است و یکی از مرکز ایجاد اشتغال همین تولیدکنندگان هستند. کمک خواهیم کرد تا موانع پیش روی تولیدگران تسهیل تا سبب اشتغال شود. در بازدید امروز مشاهده کردم شرکت ایسکرا علاوه بر اشتغالزایی برای حدود 500 نفر ، آماده جذب نیروی انسانی جدید نیز هست، که باعث افتخار است.
کارخانه شرکت قطعه سازی ایسکرا  (در شهر کاشان)، طراح و تولید کننده انواع دینام خودروهای سواری مختلف و نیز انواع استارت موتورهای احتراقی است. این شرکت که از شرکای کروز است،90 درصد از اجزای استارت و دینام داخلی سازی شده که این موضوع همراه با کسب بالاترین کیفیت ها در استانداردهای جهانی است. این شرکت با کسب مجوزهای لازم عنوان شرکت دانش بنیان را به خود اختصاص داده و بدین ترتیب تنها شرکت در حوزه تولید استارت و دینام برای خودروهای داخلی شناخته شده است.
در کنار این دستاوردها، از جمله برنامه های آتی این شرکت می توان به طراحی و ساخت انواع موتورهایDC، مجموعه های مونتاژی وابسته از قبیل شیشه بالابر، برف پاک کن و... و مشارکت در تولید قطعات خودروی برقی در آینده اشاره کرد.
تیم تحقیق و توسعه و طراحی فرایند ایسکرا متشکل از 35 نفر فارغ التحصیلان دانشگاه شریف، تهران، علم و صنعت و سایر دانشگاه های معتبر کشور از مقطع کارشناسی ارشد تا دکترا هستند.
ایسکرا سابقه تولیدی 27 ساله استارت و دینام داشته و از آن می توان به عنوان اولین صادر کننده این محصول به خارج از کشور نام برد.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: سیاسی سیاست ایران نظامی دفاعی امنیتی گزارش و تحلیل سیاسی مجلس و دولت امام و رهبری ورزشی فوتبال ایران فوتبال جهان والیبال بسکتبال هندبال کشتی و وزنه برداری ورزش های رزمی ورزش زنان ورزش جهان رشته های ورزشی بین الملل دیپلماسی ایران آسیای غربی افغانستان آمریکا اروپا آسیا اقیانوسیه پاکستان و هند ترکیه و اوراسیا آفریقا بیداری اسلامی اقتصادی اقتصاد ایران پول ارز بانک خودرو صنعت و تجارت نفت و انرژی فناوری اطلاعات اینترنت موبایل کار آفرینی و اشتغال راه و مسکن هواشناسی بازار سهام بورس کشاورزی اقتصاد جهان اجتماعی پزشکی رسانه طب سنتی خانواده و جوانان تهران فرهنگیان و مدارس پلیس حقوقی و قضایی علم و تکنولوژی محیط زیست سفر حوادث آسیب های اجتماعی فرهنگی ادبیات و نشر رادیو و تلویزیون دین قرآن و اندیشه سینما و تئاتر فرهنگ حماسه و مقاومت موسیقی و تجسمی استانها آذربایجان شرقی آذربایجان غربی اردبیل اصفهان البرز ایلام بوشهر استان تهران چهارمحال و بختیاری خراسان جنوبی خراسان رضوی خراسان شمالی خوزستان زنجان سمنان سیستان و بلوچستان فارس قزوین قم کاشان کردستان کرمان کرمانشاه کهگیلویه و بویراحمد گلستان گیلان لرس معاون وزیر رعیتی فرد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۵۵۱۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تلاش امریکا برای ذخیره انرژی با تولید باتری‌های سدیم‌یونی

باتری‌های سدیم یونی آمریکایی پس از گذشت دو سال از معرفی و عبور از تست‌های فراوان، از مرحله آزمایشگاهی خارج و وارد خط تولید شدند.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، دو سال پیش یک شرکت آمریکایی پیشگام در تولید باتری‌های سدیم یونی، مشغول آماده‌سازی باتری‌های سدیمی با فرمول ویژه برای تولید انبوه شد. این شرکت که کمی از برنامه‌ریزی‌های اولیه خود عقب مانده بود، از آغاز رسمی تولید باتری‌های سدیمی با قابلیت شارژ سریع و عمر طولانی به‌عنوان جایگزینی جذاب در بازی ذخیره انرژی خبر داد.

مزایای سدیم نسبت به لیتیوم در باتری‌ها

فراوانی سدیم در سیاره زمین بین ۵۰۰ تا هزار برابر بیشتر از لیتیوم است و تأمین آن نیازی به شیوه‌های استخراج آسیب‌رسان لیتیوم ندارد. از سوی دیگر باتری‌های سدیم یونی به‌طور کامل از موادی شامل آلومینیوم، آهن و منگنز ساخته شده‌اند که به‌وفور در دسترس هستند. مواد شیمیایی این باتری‌ها را می‌توان از طریق یک زنجیره تأمین داخلی قابل اعتماد مستقر در ایالات متحده و عاری از اختلالات ژئوپلیتیکی تهیه کرد، حال آن‌که این موضوع برای مواد رایج در باتری‌های لیتیوم یونی مانند کبالت و نیکل صدق نمی‌کند.

فناوری یون سدیم در سال‌های اخیر به‌عنوان یک وسیله ذخیره‌سازی انرژی قابل اعتمادتر و بالقوه ارزان‌تر مورد توجه قرار گرفته است و هرچند چگالی انرژی آن از یون لیتیوم عقب‌تر است، مزایایی مانند دوچرخه‌سواری سریع‌تر، طول عمر بیشتر و استفاده نهایی ایمن‌تر و غیرقابل اشتعال، آن را به یک جایگزینی جذاب برای باتری‌های لیتیومی به‌ویژه در استفاده‌های ثابت مانند مرکز داده و ذخیره‌سازی پشتیبان شارژر ماشین‌های برقی تبدیل کرده است.

سازنده آمریکایی یکی از اولین عملیات‌های تولید عمده در سطح جهانی را راه‌اندازی کرده و آغاز تولید رسمی خود را در کارخانه تولیدی خود در هلند میشیگان جشن گرفته است که اولین خط تولید باتری‌های سدیم یونی در مقیاس تجاری در ایالات متحده محسوب می‌شود.

برقی شدن اقتصاد به توسعه و تولید راه‌حل‌های ذخیره‌سازی انرژی جدید و ابتکاری وابسته است و باتری‌های سدیم یونی جایگزین منحصربه‌فردی برای یون لیتیوم با قدرت بالاتر، شارژ مجدد سریع‌تر، چرخه عمر طولانی‌تر و شیمی کاملاً ایمن‌تر و پایدارتر ارائه می‌دهند.

این باتری‌ها بدون استفاده از مواد معدنی متضاد یا مواد با اثرات زیست‌محیطی مشکوک ارائه می‌شود و ۱۰ برابر سریع‌تر از باتری‌های لیتیوم یونی شارژ و دشارژ می‌شوند. این امر باتری‌ها را به رقیب اصلی برای فرازونشیب‌های ذخیره‌سازی برق پشتیبان تبدیل می‌کند. چگالی باتری‌های سدیم یونی بیش از دو برابر چگالی انواع لیتیوم یونی هستند که این ویژگی با پاسخ‌گویی بهتر به نیازهای خودروهای الکتریکی همراه است.

محل مصرف باتری‌های سدیم یونی

هوش مصنوعی در دنیای امروز بسیار تشنه انرژی شده است، بنابراین شرکت یادشده مقصد اولیه تولیدات خود را مراکز ذخیره‌سازی داده‌های هوش مصنوعی عنوان کرده است که باتری‌های با چرخش سریع یک ابزار مدیریت انرژی ضروری در آن‌ها محسوب می‌شود.

این شرکت قصد دارد اولین تحویل محصول خود را در ماه ژوئن داشته باشد و در آینده تمرکز خود را به سایر بازارهای برق صنعتی گسترش دهد. شارژ سریع خودروهای برقی و مخابرات از دیگر اهداف این شرکت هستند.

کد خبر 750436

دیگر خبرها

  • بازار خودرو روی دور تند گرانی افتاد/ آخرین قیمت پژو، سمند، شاهین، کوییک، دنا و تارا + جدول
  • L90 ایرانی؛ رونمایی از رقیب جدید تارا و دنا
  • شورای تامین مالی برای تحقق جهش تولید تشکیل شد
  • پایداری تولید در نفت و گاز مارون با تکمیل ۲۲ پروژه در ۱۴۰۲
  • کلنگ خوابگاه متأهلی در دانشگاه کاشان به زمین زده شد
  • کاتالوگ و جزییات ال۹۰ بومی‌سازی منتشر شد +تصویر
  • (عکس) ال۹۰ هم بومی‌سازی شد!
  • ال۹۰ هم بومی‌سازی شد!/ عکس
  • ایران ۱۰۰ تولیدکننده موبایل دارد، کره جنوبی یک عدد؛ چرا این نگران‌کننده است‌؟
  • تلاش امریکا برای ذخیره انرژی با تولید باتری‌های سدیم‌یونی