Web Analytics Made Easy - Statcounter

"با حذف بانک های سنتی، نئوبانک ها می توانند جایگزین بهتری برای نظام بانکی کشور باشند. با نوآوری نئوبانک می توانیم چرخه معیوب نظام بانکی را اصلاح، و با پذیرش قانونی و رسمی مثل احراز هویت دیجیتال، مشکلات متعددی را حل کنیم".

در شانزدهمین رویداد فیناپ، نیما شمساپور، مدیرعامل یوآیدی، در ارائه ای با موضوع «روندها و آینده نئوبانک‌ در ایران» در مورد حذف بانک های سنتی و جایگزین کردن نئوبانک ها صحبت کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

احراز هویت الکترونیک برای اولین بار در کشور توسط یوآیدی و با مجوز شورای عالی بورس و اوراق بهادار به منظور صدور کد بورسی و تایید هویت کاربران در بازار بورس انجام گرفت. ایجاد هویت الکترونیک منحصر بفرد برای شهروندان، تا قبل از به وجود آمدن مشکلات مربوط به احراز هویت کاربران در بازار بورس، یکی از چالش هایی بود که توسط دستگاههای اجرایی و کسب و کارها مطرح شده بود. اما با شدت گرفتن روند محدودیت های بهداشتی و خطر تجمعات در مراکز احراز هویت، نیاز به احراز هویت الکترونیکی کاربران به شدت احساس شد.

به این ترتیب بعد از دو سال از شروع فعالیت شرکت یوآیدی و ارائه محصول نوین احراز هویت دیجیتال بر پایه هوش مصنوعی، این روش به عنوان راه حل جایگزین پذیرفته و اجرایی شد.


احراز هویت دیجیتال چگونه در ایران قانونی شد؟

هویت دیجیتال برای اولین بار در ایران توسط یوآیدی مطرح گردید. با توجه به احساس نیاز کشور به یک سیستم آنلاین جهت احراز هویت کاربران در دولت الکترونیک و خدمات مالی و بانکی، یوآیدی با استفاده از دانش به روز و بومی، روشی را با استفاده از ویژگی های بیومتریک کاربر عرضه کرد.

در ادامه، روند قانونمند شدن احراز هویت دیجیتال با مدل MSF، نیازها، ملزومات سیاسی و مشکلات به وجود آمده بر سر راه این روند را شرح خواهیم داد.

از زمان انتشار کتاب مدل چارچوب چند جریانی جان کینگدان (MSF) در سال 1984، این مدل به طور گسترده در دستور کارها، جایگزین ها و سیاست های عمومی مورد استفاده قرار گرفته است.

با استفاده از مدل MSF، روند قرار گرفتن احراز هویت دیجیتال در چارچوب قانون با استفاده از متغیرهای این مدل، به این صورت توجیه می شود:

خط مشی (Policy Stream): با مطرح شدن ایده هویت دیجیتال برای هر کاربر، راهکار این ایده طی دو سال توسط یوآیدی ایجاد شد. اما روش آنلاین برای احراز هویت کاربران، مورد قبول نهادهای قانون گذار نبود و به همین دلیل، روند دریافت مجوز با مشکلات زیادی روبرو شده بود.

جریان مشکل (Problem Stream): با شدت گرفتن استقبال از بازار بورس، مراجعه مردم به مراکز احراز هویت شدت گرفت. به این ترتیب زمان لازم جهت احراز هویت هر کاربر از چند روز به چندین روز و در برخی مواقع، به چند هفته زمان نیاز داشت. از طرفی نیز، با ظهور ویروس کرونا، تجمع در مراکز احراز هویت از لحاظ بهداشتی برای کاربران بسیار خطرناک شد. تحت این شرایط، رگولاتوری ها به بررسی امکان احراز هویت به صورت آنلاین پرداختند.

جریان سیاست (Political Stream): با استقبال گسترده مردم از بازار بورس و نگاه مثبت نهادهای قانونگذار به احراز هویت آنلاین، هماهنگی های لازم با نهادهای مرتبط به منظور اعطای مجوز به یوآیدی به منظور ارائه خدمات احراز هویت دیجیتال آغاز گردید. به این منظور، نهادهای زیر با هم تعامل داشتند:

• سازمان بورس

• نهاد ریاست جمهوری

• قوه قضائیه

• بانک مرکزی

• بیمه سلامت

• تامین اجتماعی

• وزارت کار

• دادستانی

 

پنجره سیاست گذاری (Policy Window): با تعامل سه متغیر خط مشی، جریان مشکل اصلی و جریان سیاست بر اساس مدل MSF، پنجره سیاست گذاری، فرصت برای ایفای نقش کارآفرینان سیاسی و ایجاد خروجی مطلوب را به آنها امکان پذیر نمود. در نتیجه تعامل نهادهای ذیربط، بررسی قانون گذاری و اعطای مجوز برای احراز هویت دیجیتال آغاز شد.

کارآفرینان سیاسی (Policy Entrepreneurs): یوآیدی به عنوان اولین شرکت ارائه دهنده خدمات احراز هویت دیجیتال در کشور، همزمان با تلاش برای اخذ مجوز، راهکار خود را ارتقا داده و ویژگی های جدیدی جهت ارتقای سرعت و امنیت سرویس خود به محصول احراز هویت دیجیتال، اضافه کرد.

خروجی (Output): برای اولین بار در ایران، مجوز سرویس احراز هویت دیجیتال یوآیدی که با استفاده از ویژگی های بیومتریک چهره کاربر، فرایند احراز هویت کاربران متقاضی دریافت کد بورسی را به صورت کاملا غیر حضوری انجام می دهد، توسط شورای عالی بورس و اوراق بهادار صادر شد.

پس از اخذ مجوز برای سرویس احراز هویت دیجیتال توسط یوآیدی، این سرویس توسط قوه قضاییه و برای احراز هویت کاربران در سامانه ثنا جهت گرفتن رمز شخصی مورد استفاده قرار گرفته و هم اکنون شهروندان نیازی به احراز هویت حضوری برای دریافت رمز شخصی خود ندارند.

از هویت دیجیتال می توان در حوزه ها و صنایع مختلفی استفاده کرد. یکی از حوزه هایی که بیشترین نیاز به هویت دیجیتال در آن به صورت کاملا مشهود احساس می شود، حوزه مالی و بانکداری می باشد. همانگونه که فرایند احراز هویت دیجیتال بسیاری از مشکلات مراجعه حضوری را برطرف ساخت، نئوبانک ها نیز مشکلات مربوط به بانکداری سنتی را برطرف می نمایند. دلیل این امر نیز هزینه بسیار زیاد بانکها به منظور ارائه خدمات به صورت حضوری به مشتریان است.

حالا به یک نوآوری بزرگتر در نظام بانکی نیازمندیم

با ذکر یک نمونه، میزان نیاز سیستم بانکداری کشور به نئوبانک ها را به نوآوری بررسی می کنیم:

یکی از بانک های سنتی کشور اگر هیچ فعالیتی نداشته باشد و به مدت 10 سال به هر یک از کارمندانش، مبلغ 10 میلیون تومان اهدا شود، زیان انباشته در این حالت 37 هزار میلیارد تومان خواهد شد. این مبلغ، حدود نیمی از زیان انباشته فعلی یعنی 67 هزار میلیارد تومن است. یعنی فعالیت مستمر در حدود 3 هزار شعبه با 30 هزار نفر دو برابر نسبت به هیچ فعالیت اقتصادی ضرر ایجاد کرده است.

باورکردنی نیست که پرداخت حقوق کارکنان و نداشتن هیچ فعالیت بانکی، نصف تلاش های فعلی زیان انباشته دارد!

زیان انباشته این بانک 67 هزار و 523 میلیارد تومان، معادل 73 % از سرمایه بانک است. دارایی های ثابت این بانک در سال 1399، 629 % رشد داشته است. این بانک تقریبا 31 هزار کارمند و 2،800 شعبه دارد. به ازای هر کارمند، 2 میلیارد تومان زیان انباشته شده است. این بانک سنتی حدود 158 هزار میلیارد تومان سپرده قرض الحسنه دارد!

با توجه به این آمار، فعالیت این بانک و ارائه خدمات در این بانک به صورت حضوری، کاملا زیان ده بوده و هیچ سود و صرفه اقتصادی برای سرمایه گذاران خود ندارد.

با توجه به مدل پویای نظام بانکی کشور، بانکداری به صورت سنتی، آینده ای به جز زیان و ورشکستگی نخواهد داشت. به همین علت باید در نقاطی از این سیستم را تغییر دهیم تا این چرخه معیوب باطل تضعیف شده و یک چرخه مثبت شکل بگیرد.

برای بهبود وضعیت بانکداری در کشور، ارائه خدمات به صورت غیرحضوری بهترین گزینه خواهد بود. گذر از بانکداری سنتی و ارائه خدمات به صورت آنلاین در قالب نئوبانک ها، باعث کاهش هزینه عملیاتی برای بانک، تغییر و اصلاح مدل پویای نظام بانکی کشور و همچنین باعث سودآوری بانک ها خواهد شد. با مقایسه بانکداری سنتی و نئوبانک ها، می توان به این نتیجه رسید.

مقایسه نئوبانک های جهانی و بانک ملت ایران

بانک ملت، از 29 آذر 1359 شروع به فعالیت نموده است. اولین نئوبانک نیز در سال 2015 فعالیت خود را آغاز کرده است. با این حال، با مقایسه آنها، به این نتیجه میرسیم که ارزش برخی از نئوبانک ها با این بانک برابری می کند.

 

نام بانک

ارزش شرکت

تعداد مشتری

تعداد کارمندان

تعداد شعبه فیزیکی

بانک ملت ایران

 695 همت معادل
25$ میلیارد دلار

16 میلیون نفر

27 هزار نفر

حدود 1500

بانک Chime

 $14.5 میلیارد دلار

 12 میلیون نفر

حدود 400 نفر

0

بانک Revolut

$33 میلیارد دلار

15 میلیون نفر

حدود 2،200 نفر

0

نئوبانک ها به تعداد کاربران مشابه یک بانک سنتی بزرگ ایران خدمات ارائه می دهند. در واقع تمامی مشتریان بانک ملت در قالب یک نئوبانک می توانند به همان خدمات بانکی دسترسی داشته باشند.

تاثیر مثبت نئوبانک ها روی نظام بانکی ایران

نئوبانک ها تاثیر مثبتی در مدل بانکداری دارند. در صورت تبدیل بانکهای سنتی به نئوبانک، سیکل باطلی که باعث ایجاد ضرر برای بانکها و اقتصاد کشور می شود، تضعیف و اصلاح خواهد شد. به این ترتیب، اولین مورد موثر و تاثیرگذار در این مدل، کاهش شعب و کارمندان می باشد. در نتیجه، زیان انباشته کاهش یافته و سود بانکداری افزایش خواهد یافت. از طرفی، کاربران به دلیل عملیات بانکی سریع و ارائه خدمات شبانه روزی، رضایت بالایی از بانک خود خواهند داشت. سود نئوبانک ها کاملا بستگی به مشتری دارد. بنابراین برای ارائه خدمات بهتر، ملزم به استفاده از نوآوری و روش های به روز بانکداری دارند. با این اوصاف، دور باطل مدل پویای نظام بانکی کشور به روش سنتی، اصلاح و سودآور خواهد شد.

چگونه پنجره فرصت نئوبانک ها در ایران باز می شود؟

طبق مدل MSF، ایده ارائه خدمات بانکی به صورت آنلاین، به عنوان خط مشی در نظر گرفته می شود.

خط مشی: ارائه تمام خدمات بانکی به صورت آنلاین و بدون شعبه

جریان مشکل: هزینه های بالای سربار بانک ها باعث کاهش گسترده رضایتمندی مشتریان شده است. علاوه بر کاهش رضایت مشتری، خود بانکها نیز هزینه های سنگینی را بابت ارائه خدمات مالی به صورت حضوری، متحمل می شوند.

جریان سیاست: نهادهای موثر هماهنگی های لازم جهت غیرحضوری شدن خدمات مالی و بانکی را انجام و از ارائه آنلاین خدمات مالی توسط بانکها استقبال نمایند.

کارآفرینان سیاسی: نئوبانک ها به عنوان کارآفرینان این حوزه اقدامات لازم را جهت ارائه خدمات خود به صورت غیرحضوری انجام دهند. این امر نیاز به استفاده از هویت دیجیتال برای کاربران می باشد.

پنجره سیاست گذاری: در صورت تعامل سه متغیر بالا، سیاستگذاری برای روند ارائه خدمات بانکی آنلاین آغاز خواهد گردید.

خروجی: تصویب و به رسمیت شناختن نئوبانک ها در ایران، خروجی این مدل خواهد بود. در این صورت است که بانکهای سنتی از روند ضرر و زیان خود خارج شده و وارد چرخه سود خواهند شد. این سود هم برای بانکها، هم به نفع کاربر و هم در جهت رشد اقتصاد کشور خواهد بود.

احراز هویت دیجیتال مقدمه ای برای فناوری های جدیدی مانند نئوبانک است. همانگونه که احراز هویت دیجیتال به رسمیت شناخته شد، نئوبانک ها نیز می توانند جایگزین بانک های سنتی شوند و به این وسیله، نظام بانکی کشور در راه توسعه قدم بردارد.

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: احراز هویت دیجیتال احراز هویت کاربران هویت دیجیتال هویت کاربران نظام بانکی کشور هویت دیجیتال صورت آنلاین ارائه خدمات میلیارد تومان احراز هویت بانک های سنتی زیان انباشته خدمات بانکی خدمات مالی نئوبانک ها بازار بورس بانک ملت خواهد شد بانک ها خط مشی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۷۱۴۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از کاهش زمان و فرآیند پروانه ساختمانی تا پیشتازی شیراز به لحاظ ارائه خدمات مهندسی

دیدار مدیریت شهری و هیئت رئیسه سازمان نظام مهندسی فارس در ساختمان سپهبد شهید سلیمانی شهرداری شیراز برگزار شد.

شهردار شیراز در این دیدار اظهار کرد: شهر شیراز و استان فارس در ایام نوروز جزو گردشگر پذیرترین شهر و استان کشور بود که خوشبختانه بدون هیچ حادثه‌ای باوجود بارش شدید باران، سپری شد.

محمدحسن اسدی تصریح کرد: موفقیت‌های کسب شده در شهرداری شیراز حاصل تلاش خانواده ۱۳ هزار نفری این مجموعه، تیم همدل و متخصص مدیریت شهری، شورای اسلامی این کلان‌شهر، دستگاه‌های اجرایی، خدمات‌رسان و نظارتی است و وفاق با نظام مهندسی نیز مرهون این همدلی بین مجموعه‌ای است.

او در بخش دیگر سخنان خود به مسائلی نظیر کاهش مدت زمان و فرآیند صدور پروانه ساختمانی سخن گفت.

شهردار شیراز همچنین بیان کرد: بیش از دو هزار پروزه در شهرداری شیراز فعال است و هیچ پروزه تعطیل و نیمه تعطیلی نداریم.

اسدی خواستار همدلی در حفظ عنوان شیراز؛ پایتخت محیط زیست آسیا شد.

 نایب‌رئیس کمیسیون شهرسازی، معماری و هوشمندسازی شورای اسلامی شهر شیراز نیز در بخشی از این نشست با بیان اینکه اکثر مهندسین شهرداری شیراز در بخش‌های مختلف عضو خانواده بزرگ نظام مهندسی هستند، گفت: نظام مهندسی فارس سرآمد نظام مهندسی‌های سراسر کشور است.

محمود صفایی خاطرنشان کرد: کلان‌شهر شیراز به لحاظ ارائه خدمات فنی و مهندسی نیز سرآمد و موجب افتخار است.

او همچنین با تصریح بر این موضوع که منافع عمومی سرلوحه کار این نهاد قرار دارد، عنوان کرد: نظارت بر تخطی کنندگان مسائل فنی از مهمترین موضوعاتی است که باید برای حفظ قداست مجموعه نظام مهندسی در اولویت قرار گیرد.

قائم مقام شهردار شیراز نیز در ادامه این نشست اظهار داشت: بودجه شهرداری شیراز در سال گذشته و در زمانی که صحبت از تعریف بسته ۵۰ هزار میلیارد تومانی شد، ۲۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بود.

آرش فرج‌زاده با تصریح بر این نکته که در واقع دو برابر کار یکسال، پروژه در شهرداری شیراز تعریف شد، گفت: با همکاری شورای اسلامی شهر شیراز، این مهم محقق و در بهمن ماه ۱۴۰۲ تقریبا نیمی از پروژه‌ها افتتاح و عملیات اجرایی نیم دیگر پروژه‌ها آغاز شد و عملا شهرداری شیراز سال گذشته با تعامل دستگاه‌های اجرایی بیش از ۸۰ هزار میلیارد تومان پروژه را به سرانجام رساند و یا عملیات اجرایی آنها را آغاز کرد.

او با بیان اینکه امسال هم این مهم در حال برنامه‌ریزی است و به زودی اعلام خواهد شد، از تعریف و تدوین برنامه عملیاتی و راهبردی در سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۴ توسط شورای اسلامی شهر و شهرداری شیراز سخن گفت و افزود: ۴۴ پروژه کلان در این راستا تعریف شد که بسته محرومیت‌زدایی نیز یکی از مهمترین این پروژه‌هاست.

فرج‌زاده همچنین تسهیل پاسخگویی به مراجعین شهرداری را از مهمترین برنامه‌های تعاملی و مشترک شهرداری و نظام مهندسی عنوان کرد.

معاون معماری و شهرسازی شهرداری شیراز نیز در ادامه این نشست تاکید کرد: پروژه‌های شهرداری شیراز به همت مدیریت مطلوب، فعال است.

مهدی قلندری با اشاره به در خصوص برنامه‌هایی که توسط معاونت متبوع در بازه زمانی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تدوین شده، سخن گفت.

وی همچنین از ارائه آموزش‌های لازم به نیرو‌های متخصص در شش ماهه نخست امسال در رابطه با نرم‌افزار جدید نحوه بررسی نقشه‌های ساخت و تاسیسات خبر داد و گفت: در حال حاضر این مهم به صورت سری انجام می‌شود که با استقرار نرم افزار جدید، آموزش به نیرو‌های متخصص هم در دستور کار قرار خواهد گرفت.

رئیس سازمان نظام مهندسی فارس نیز در این جلسه عملکرد شهرداری شیراز در سال گذشته مبنی بر افتتاح و کلنگ‌زنی بیش از هشتاد هزار میلیارد تومان پروژه را کاری بسیار سخت و تحسین برانگیز عنوان کرد و گفت: این مهم به زبان کاری ساده، اما در عمل بسیار سخت است.

ستار خورشیدی به ارجاع پرونده‌های ساختمانی به سامانه ارجاع و سامانه شفافیت اشاره و تصریح کرد: یکی از ارکان سالم سازی، ایجاد شفافیت است.

او با بیان اینکه در بحث تفکیک نیز نظارت با نرم افزار و ثبت سیستمی انجام می‌شود، خاطرنشان کرد: برای نخستین بار تمام پرونده‌ها در حال اسکن هستند که ۵۰ درصد آنها انجام شده است.

رئیس سازمان نظام مهندسی فارس عنوان کرد: افتخار سازمان نظامی مهندسس فارس این است که با شهرداری به عنوان یکی از ارکان اصلی در ساخت‌وساز و نظارت، راهکار تعاملی را پیش بگیرد.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • مصباحی مقدم : کنترل بانک‌ها از خرداد در اختیار بانک مرکزی قرار می‌گیرد
  • بانک مرکزی از خرداد ماه بانک ها را کنترل می کند
  • ارتقای سطح سلامت روان اقشار کم‌برخوردار
  • فرزین برای ارائه گزارش عملکرد منابع و مصارف نظام بانکی در سال ۱۴۰۲ به کمیسیون اقتصادی می رود
  • امکان ایفای تعهدات صادراتی، از طریق بانک سامان
  • آغاز نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ با حضور ایرانسل
  • از کاهش زمان و فرآیند پروانه ساختمانی تا پیشتازی شیراز به لحاظ ارائه خدمات مهندسی
  • از کاهش زمان و فرآیند پروانه ساختمانی تا پیشتازی شیراز به لحاظ ارائه خدمات فنی و مهندسی
  • هدایت نقدینگی به‌سمت صنایع پایین‌دست نفت، اشتغال‌زایی و سودآوری به‌ همراه دارد
  • استفاده از ابزار‌های نوین در کنترل نظام بانکی کشور