Web Analytics Made Easy - Statcounter

سردار سرلشکر پاسدار حسین سلامی‌ فرمانده‌کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در مراسم افتتاحیه همایش حوزه‌های بسیج دانشجویی 210 دانشگاه برتر کشور اظهار داشت: بسیج تفکری دینی و اسلامی است، ساختاری است که شاکله جهاد و سعادت این جامعه را در خود متبلور می‌سازد. بسیج یک تشکل بدون قطب، بی‌انتها، بی‌کرانه با خاصیت نهایت‌ناپذیری است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هندسه فکری انقلاب در عرض و طول سیال این حقیقت عظماء می‌درخشد، بسیج بی‌حصار است در افقی پهناور حرکت می‌کند، همانند خورشید به همه اهل‌ زمین گرما‌بخش است به همه نور می‌افشاند همانند قطرات طراوت‌بخش باران بر تن همگان می‌بارد.

فرمانده‌کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تصریح کرد: این چنین تشکلی در هیچ نقطه‌ای از عالم وجود ندارد، شاید تکرار‌ناپذیر به‌دلیل موقعیت خاص انقلاب فقط متعلق به این حالت از تفکر و اندیشه است. میدان رشد آن سرزمین انقلاب است. در سرزمین انقلاب این شجره رشد می‌کند و ثمر می‌دهد و این یک واقعیت مسلم است که ما در طول این چهل‌و‌سه سال انقلاب که بنده حقیر و بخشی از دوستانی که در این جمع حضور دارند این توفیق را داشته‌ایم که نظاره‌گر تمام حوادث تلخ و شیرین و همه فرازونشیب‌های این سال‌های پرحماسه و پرحادثه بوده باشیم و با نقش‌آفرینی‌های بسیج آشنا شده باشیم و آن را از نزدیک در میدان دیده باشیم.

سرلشکر سلامی خاطرنشان کرد: ما از تاریخ تاریکی متولد شده‌ایم از تاریخی که سیطره استعمار و استبداد ده‌ها سال و صدها سال بر این سرزمین، انجماد فکری ایجاد کرده بود یعنی یک ملت در جمود فکری در انجماد اندیشه در یخبندان آگاهی، در تیرگی جهل، در ظلمت جهالت مدرن زندگی می‌کردند ما این حالتی داشتیم به‌‌ویژه در آن سال‌های مبتنی بر انقلاب که اندیشه غرب به‌تدریج در حال تبیین‌شدن به یک مدل در کشور ما می‌شد و هویت ملی و هویت اسلامی و دینی این ملت را غارت می‌کرد و اجازه تفکر پیرامون سرنوشت خود را نمی‌داد.

فرمانده‌کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی عنوان کرد: ساختن سرنوشت در یک جامعه زمانی اتفاق می‌افتد که رهبران یک جامعه منشأ تولید تفکر برای اداره آن باشند یعنی جایی که تفکر استراتژیک ـ به‌تعبیر امروزی تفکر راهبردی ـ وجود داشته باشد ملت بر سرنوشت خود حاکم است. در دوران حاکمیت طاغوت این ملت از سطح تفکر راهبردی محروم بود به ما حداکثر ارتفاعی که در اندیشه می‌دادند عملیات بود، شما وقتی سطوح مدیریت را می‌خوانید سه سطح تاکتیکی، راهبردی و عملیاتی می‌بینید.

سرلشکر سلامی بیان داشت: سطح تاکتیکی فیزیکی‌ترین نوع تفکر است که به اجرای اندیشه‌ها می‌پردازد، سطح استراتژیک عالی‌ترین سطح تفکر است که اولویت‌ها و سیاست‌ها و جهت‌گیری‌های اساسی را تعیین می‌کند و به تعیین هدف‌های اساسی می‌پردازد و مسیر و طریق دستیابی به هدف‌ها را با استفاده از ظرفیت‌ها و ابزارهای موجود ممکن می‌سازد. یک سطح واسطه‌ای وجود دارد که اندیشه سطح استراتژیک را دریافت می‌کند و آن را به سطح تاکتیکی ترجمه می‌کند و به آن سطح واسطه و عملیاتی می‌گویند.

فرمانده‌کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: در مدیریت سیاسی ما و هم در مدیریت اقتصادی و فرهنگی و هم در ابلاغات و فعل و انفعالات نظامی و امنیتی این سطوح تعریف شده است. تقریباً در همه عالم نیز این تقسیم‌بندی به تفکیکی سطوح وجود دارد. چون شما اهل اندیشه هستید محمل آگاهی هستید، معیار و میزان فکر برتر در جامعه هستید، اندیشه‌ورزی می‌کنید با فضای استبداد سروکار دارید، این مباحث مهم است.

سرلشکر سلامی افزود: ایران فاقد سطح استراتژیک تفکر بود و این حالتی که دشمن تحت این عنوان "جداسازی بین ذهن و جسم" ایجاد می‌کند تا با استفاده از ذهن منفصل در نقطه دوردست تحرکات فیزیکی یک جامعه را در کنترل بگیرد این دقیقاً در دوران قبل از انقلاب واقعیت داشت، یعنی ذهن متصل ایرانی به جسم ایرانی متصل نبود به‌تعبیری این تفکر بای‌پس می‌شد از نقطه‌ مبدأ که غرب بود اندیشه سرنوشت برای ایران شکل می‌گرفت و ایرانی‌ها کارگزار تفکری بودند که غربی‌ها قوه آن بودند.

وی ابراز داشت: در چنین فضایی زندگی می‌کردیم، یعنی ما بخشی از نقشه جغرافیای سیاسی غرب بودیم، یک ایالت منفصل اما در جغرافیای سیاسی غرب توصیف می‌شدیم یعنی استقلال سیاسی وجود نداشت، استقلال سیاسی یعنی اینکه یک کشور نباید برای خود تعیین خط‌مشی و موقعیت در دستگاه مختصات بین‌المللی کند، نه اینکه وضعیت او را در دستگاه مختصات جهانی، قدرت دیگری تعیین کند، مسیر حقیقت او را قدرت دیگری بسازد یعنی اگر کشوری در میدان جاذبه مرکزی قدرت دیگری قرار گرفت و تحت تأثیر جاذبه سیاسی او عمل کرد، این فاقد استقلال سیاسی است. کشوری که استقلال سیاسی ندارد فاقد استقلال فرهنگی، اقتصادی، علمی، امنیتی و دفاعی است و ما این‌گونه بودیم، ما بخشی از سیاست ستون‌های دوگانه آمریکا در منطقه بودیم تحت عنوان "دکترین ستون‌های دوگانه" یا دکترین لولاهای دوگانه‌، این دو که پاشنه سیاست‌های آمریکا را شکل می‌داد ایران و عربستان سعودی بودند، اما عربستان‌سعودی آن زمان قدرت قابل‌توجهی نبود کما اینکه امروز هم نیست.

فرمانده‌کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: ایران بود که به‌دلیل موقعیت جغرافیایی، وسعت و قدرت اقتصادی می‌توانست به‌عنوان یک ناقل منطقه‌ای‌ برای پیشبرد سیاست‌های آمریکا عمل کند این بهترین لقبی بود که به ایران می‌دادند همانند لقبی که در جنگ جهانی به ایران دادند تحت عنوان "پل پیروزی"، یعنی ارتش‌های متحدین و متفقین از آن می‌گذشتند و آن زمان این‌گونه بود.

وی اذعان داشت: ایران بزرگ که صاحب قدمت و تمدن در جهان بود تبدیل شده بود به پل پیروزی، به ستون برای سیاست‌های آمریکا، این‌گونه بود و یک بعثت همان‌گونه که بعثت اولیه اسلام از آن دوران تیره جاهلیت اولی سر برآورد و قیام آزادی، هویت، کرامت و عدالت سرداد و اسلام آمد تا غل و زنجیر اسارت را از دست و پای این بشر باز کند، اجتناب از طاغوت را به انسان بیاموزد و اندیشه خدا را به او یاد بدهد به همان شکل اسلام در فضای انقلاب اسلامی آمد تا این بار جهالت مدرن و ضلالت مدرن را از بین ببرد و وادی نور را برای بشریت باز کند و این قدرت‌های شیطانی را از سیطره بر مسلمانان دور کند.

سرلشکر سلامی اظهار داشت: انقلاب آمد تا اندیشه دینی را به یک مدل و الگویی از حکومت تبدیل کند و نظام اسلامی مدل نقش دین در اداره جامعه بود و این بدین معناست که دیگر ایران و بعد با صدور ارزش‌های انقلاب، مسلمانان دیگر سرزمینشان تحت سیطره قدرت‌های بزرگ قرار نخواهد گرفت. اساس جنگ دشمن با ما از روز تولد انقلاب تا به امروز جلوگیری از شکل‌گیری یک مدل موفق براساس اندیشه اسلامی بود و این جنگ برای همین است چرا که وقتی یک اندیشه به مدل تبدیل می‌شود، اثبات می‌شود و قابلیت تکثیر پیدا می‌کند، سرزمین‌های وسیعی را تحت سیطره خود می‌گیرد و تکرار می‌شود، تولید مثل می‌کند و مثل خود را تولید می‌کند و از اول تا امروز این‌گونه بود و این 43 سال سرشار از تاریخ یک جنگ جهانی پیوسته بلاانقطاع بوده است. هیچ لحظه‌ای در این 43 سال نیست که ما با دشمنان یا در فضای واقعی و یا در محیط ذهن و روح درگیر نباشیم، ‌دیروز نظریات غربی را نسبت به انقلاب می‌خواندم یکی از نظریه‌پردازان قدرتمند غربی می‌گفت: "انقلاب اسلامی ایران روح جدیدی بود برای جهان بی‌روح"، این واکنشی که نظام جهانی، نظام سلطه و نظام استکبار از خود نشان داد، خارج‌شدن از پوسته سلب حاکمیت امپراطوری‌ها در دوره تولد انقلاب بود که قدرت‌های بزرگ در اوج شکوه خود بودند.

فرمانده‌کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: آمریکایی که امروز می‌بینید با آمریکای اول انقلاب؛ زمین تا آسمان فاصله دارد. آن زمان 40 درصد اقتصاد جهان و ثروت جهان دست او بود با قدرت نظامی بی‌سابقه و نفوذ و تسلط سیاسی فوق‌العاده، قدرتی که توانست در 45 سال رقابت شوروی را از صحنه سیاسی خارج کند، بمب‌های هسته‌ای او در ناکازاکی و هیروشیما منفجر شده بود و تمام اروپای غربی تحت سیطره سیاسی او بود. تمام موقعیت‌های استراتژیک جهان دست او بود و بر تمام نهادهای سیاسی مسلط بود امروز این تسلط وجود دارد اما با ارتفاعی کمتر؛ آمریکای امروز از آمریکای 43 سال پیش بسیار ضعیف‌تر است و در موقعیت نسبی ما و او این ناهم‌ترازی به‌تدریج در حال تبدیل‌شدن به هم‌ترازی است.

سرلشکر سلامی خاطرنشان کرد: در میدان تاثیر و شعاع تأثیر در موازنه تأثیر و موازنه خطر آری اما در موزانه قدرت فیزیکی همچنین این نابرابری با فاصله کمتری وجود دارد. فاصله قدرت که بسیار کم شده اما هنوز او برترین قدرت اقتصادی جهان است و هنوز نیمی از قدرت نظامی جهان را در اختیار دارد، هنوز نیمی از نفوذ سیاسی او غالب است اما نه مثل گذشته و رقیب او که امروز علاوه بر چین و روسیه و برخی دیگر از کشورها، ایران قدرتمند است این فاصله را بسیار کم کرده است.

وی ادامه داد: بنابراین آن‌ها در آن زمان وقتی که انقلاب مراحل اولیه حیات خود را می‌گذراند آمدند تا انقلاب را بشکنند و دوباره به سرنوشت تاریخ کشور ما برگردند و دوباره این مدل سلطه را تکمیل کنند، چون یک حفره در میدان نفوذ آن‌ها ایجاد شده بود، بسیج کجا نقش آفرید؟ بسیج همه‌جا بود، در خنثی‌کردن تمرکز قوای دشمن بر قلب این سرزمین نقش اول را بازی کرد، آمریکایی‌ها می‌دانستند که جهان اسلام قلب سیاره زمین است و می‌دانستند که ایران، قلب این قلب است و در نقطه مرکزی قرار دارد، اگر موتور قدرت بر این میدان روشن شود آن‌ها از تراز قدرت جهانی نزول می‌کنند.

فرمانده‌کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی افزود: همه می‌دانند برای جهانی‌شدن قدرت باید منطقه جهان اسلام را در اختیار داشته باشند و بدون در اختیار داشتن این سرزمین هیچ‌گاه جهانی نمی‌شوند، چراکه اقتصاد، انرژی، موقعیت و فرهنگ، همه در این منطقه است و هنر انقلاب اسلامی برهم زدن این توازن بود، ایجاد یک میدان توازن جدید بود، اضافه کردن یک ضلع به هندسه قدرت بود و این ناپسند بود حتی برای شوروی، چرا در جنگ آمریکا و شوروی به‌هم پیوستند و مقابل ما ایستادند، اروپا، آمریکا، شورویِ آن‌زمان، شوروی‌ای که 102 لشکر زرهی داشت.

وی ادامه داد: آمریکا، شوروی، اروپا و اعراب همه بودند و 8 سال متمرکز شده بودند روی ایران و ما باید در حالی که در اوج نابرابری بودیم با آن‌ها می‌جنگیدیم، این سپاهی که امروز می‌بینید آن روز بسیار کوچکتر و غیرمجهزتر از امروز بود. امروز شما یک چهره جهانی از قدرت می‌بینید آن روزها ما در ابتدای شکل‌گیری بودیم و باید با همه جهان می‌جنگیدیم در میدان روی زمین، هروقت عملیات می‌شد انگار بارش افقی آتش روی زمین جریان داشت تا خط شکسته می‌شد و باید از یک میدان مین چندکیلومتری از یک سیم‌های خاردار حلقوی و خطی و کمین‌های در مسیر می‌گذشتیم و زیر رگبار آتش که احتمال نداشت هیچ‌کس سالم از این مسیر خارج شود و در چنین شرایطی باید خطوط شکسته می‌شد و دشمن را عقب می‌راندیم و تمرکز دشمن را از این سرزمین برمی‌داشتیم.

فرمانده‌کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تصریح کرد: این‌گونه ایران شکل گرفت و اسلام به قدرت رسید و حاکمیت را شکل داد، پس از یک‌هزار و چند صد سال دوباره اسلام قدرت آفرید و حاکمیت ایجاد کرد و با قدرت‌ها دست و پنجه نرم کرد و فریاد آزادی سر داد و همه قدرت‌های حاکم را به چالش کشید، فراتر از اعجاز و تصورات ذهن، و قابل توجیه و توصیف نیست اتفاقاتی که افتاده است.

وی اضافه کرد: بسیج در آنجا نقش آفرید، جوانانی که میدان جهاد را بر کلاس درس ترجیح دادند، دانشجویان خیلی زیادی به میدان آمدند و شهید شدند و برنگشتند و صندلی آن‌ها خالی ماند تا امروز بتوانیم کلاس‌های درسمان را با آرامش و امنیت، با اقتدار، اعتبار و عزت دائر کنیم و کشوری داشته‌ باشیم که در آن حتی یک آمریکایی هم وجود ندارد. قبل از انقلاب 40 هزار مستشار آمریکایی تمام ارکان این جامعه را اداره می‌کردند، وقتی پایگاه هوانیروز اصفهان را ترک می‌کردند می‌گفتند "ما به‌زودی برمی‌گردیم"، حتی برای یک قطب‌نما و تجهیزات ساده برای هدایت آتش توپخانه افسران ما می‌رفتند آمریکا و برمی‌گشتند و تعمیرات بسیاری از سیستم‌ها را جوانان ما حق نداشتند انجام بدهند، شاه ایران برای دیدن پایگاه آمریکا در شمال کشور به درب پایگاه رفت اما او را منتظر نگه‌داشتند و سرانجام امکان بازدید را برای او فراهم نکردند.

سرلشکر سلامی عنوان کرد: امروز فرش قرمزی وجود ندارد، نیکسونی نیست که در خیابان‌های تهران سوار جیپ حرکت کند و دانش‌آموزان و دانشجویان را بیاورند تا پرچم برایش تکان دهند، دانشجویان ما 16 آذر ذبح شوند به‌روی پای رئیس جمهور آمریکا، بسیاری تاریخ گذشته را نمی‌دانند که از چه فضای تاریکی هجرت کرده‌ایم و خداوند بر انقلاب نور بخشید، امروز ما عزیز هستیم. امروز از ایرانی سخن می‌گوییم که در ابعاد مختلف یک قدرت معتبر جهانی است، در محاصره، تحریم و فشار برای انزوا در عالم معتبر است، به رهبری فکر کنید که بزرگترین سرمایه ماست و ما را در این رقابت قدرت از دشمنان‌مان فاصله می‌اندازد و به‌نوعی از میدان آن‌ها جدا شویم و سبقت بگیریم، این رهبری بود.

فرمانده‌کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ابراز کرد: هنر انقلاب در این بود که قبلاً آمریکایی‌ها از راه دور سیاست‌شان در ایران عمل می‌کردند، همه هزینه می‌کردند و آمریکایی‌ها منفعت می‌بردند اما مدیریت و هدایت الهی رهبران بزرگ انقلاب ما حضرات امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب این دو موهبت عظماء بود، کاری که این دو پیشوای بزرگ انجام دادند دشمن را از پناهگاه راهبردی خارج کردند و تمرکز دشمن را از این سرزمین به‌هم زدند و سیاست و راهبرد دشمن را دچار فروپاشی کردند و کشور آزاد شد و دشمن را تهدید کردند و جبهه وسیعی شکل دادند.

سلامی بیان کرد: در سرزمین‌های دور و نزدیک ساختمان قدرت اسلام را وسعت بخشیدند، در شرق مدیترانه قدرت‌سازی کردند و روحیه و تفکر بسیجی، میان جوانان انقلابی لبنانی پیشانی‌بندها را دوباره بر پیشانی بستند و جوانان سوریه، عراق و یمن و افغانستان روی کار آمدند و قدرت دشمن به‌تدریج فرسایش پیدا کرد و ساییده شد و امروز آمریکا 750 پایگاه نظامی در 83 کشور جهان دارد، و امپراطوری‌ها هرگاه به پدیده گسترش بیش از حد گرفتار شوند، فرو می‌پاشند و تمدن رم و بریتانیا و پرتغال به‌دلیل گسترش بیش از حد قدرت نظامی فروپاشیدند، انقلاب سبب شد گسترش یابند و صدها هزار نیروهای نظامی را در مناطق مختلف پراکنده کنند و انقلاب باعث شود هیچ موفقیت نظامی دشمن به منفعت سیاسی تبدیل نشود و نتواند رابطه‌ای بین این دو مفهوم ایجاد کند و باعث شد هزینه‌های او بر دستاوردها پیشی بگیرد وقتی از 8 تریلیون دلار، هزینه نظامی آمریکا در منطقه سخن می‌گویید این یعنی به‌اندازه صد سال دلارهای نفتی عراق و وقتی کشوری به این موقعیت می‌رسد منحنی زوال او آغاز می‌شود و شیب این قدرت نزولی می‌شود.

سرلشکر سلامی خاطرنشان کرد: این خاصیت انقلاب است و بعد هنر انقلاب این است که به‌گونه‌ای عمل می‌کند که دشمن مجبور می‌شود ساختارهای قدرتی را که ساخته است خود از بین ببرد، همان‌گونه که در افغانستان، آمریکا مجبور شد با طالبان بجنگد، در جایی دیگر با القاعده بجنگد و با صدام بجنگد و راه را برای نفوذ انقلاب اسلامی هموار کند، در سوریه انتشار تروریسم بدهد تا فرصت برای ساختن قدرت مکمل جمهوری اسلامی فراهم شود تا در یمن علیه یمنی‌ها عمل کند تا فرصت برای ساختارهای متکی بر انقلاب فراهم شود و امروز در آستانه پیروزی قرار بگیرد.

وی گفت: هنر انقلاب این است و این یعنی فرسایش قدرت، شما می‌دانید که در رقابت سیاسی منطقه‌ای آمریکایی‌ها جایگاهی در منطقه ندارند و در حاشیه هستند و در عراق و چند پادگان کوچک محاصره هستند و در سوریه تنها در حلب و در یک جزیره محصورند و در افغانستان آن‌طور که دیدید فرار کردند و در یمن در حال شکست‌خوردن هستند و این یعنی نزول قدرت به‌تعبیر خود آمریکایی، وقتی آن‌ها منطقه را ترک می‌کنند این خلأ را چه‌کسی پر می‌کند و انقلاب باعث شد دچار فرسایش شوند.

فرمانده‌کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یادآور شد: آنچه در فضای تحریم ساختیم قبل از آن نساختیم. مشکلات اقتصادی هست اما این مشکلات در آمریکا هم وجود دارد، آمریکا بیش از 40 میلیون کارتن‌خواب دارد و 50 میلیون گرسنه، ما هم مشکلاتی داریم اما کشور در حال ساخته‌شدن است. خیلی‌ها می‌خواهند سیمای انقلاب را تیره‌وتار نشان دهند و از حاکمیت طاغوت تمجید می‌کنند اما نمی‌دانند رهبری که با جانبازی و زهد و مناجات شبانه و شجاعت علوی(ع) در برابر دشمن ایستاد و کشور را به استقلال حقیقی رساند چه محشری به‌پا کرده است. مردم آگاهانه ایستاده‌اند و عملیات‌های دشمن در اراده آنان تأثیری ندارد.

وی عنوان کرد: ما آوارگی و خطای ملت‌هایی را که در دفاع از ارزش‌های‌شان کوتاهی کرده‌اند، دیده‌ایم و می‌دانیم که اگر ملتی اشتباه کند ممکن است یک بار برای همیشه از جغرافیای سیاسی جهان محو شود. آن‌که چهره ملت را سفید کرد و اجازه نداد پیش‌بینی دشمن درست دربیاید و با جهاد خود سِحر دشمن را باطل کرد، همین تفکر بسیجی بود که امروز می‌درخشد و ما را سربلند کرده و سبب شده است از هیچ قدرتی نترسیم.

فرمانده کل سپاه گفت: دشمن می‌خواهد از حوادث و اشتباهات ما رویداد بسازد، این کشور غنی است، ما در محاصره هستیم و وقتی می‌خواهیم لبنان را از فشار اقتصادی درآوریم، کشتی‌های ما را نمی‌توانند بزنند، این ایران است که آمریکا را مدیریت می‌کنند.

سرلشکر سلامی ادامه داد: شما دانشجویان چهره‌های آینده انقلاب هستید و نباید به حرف‌های شیاطین و دشمنان گوش کنید، این سخنان همه دروغ است که فضای مجازی را از دروغ، شایعه، اکاذیب و جوسازی‌های مسموم پر کرده‌اند و نباید در بازی روانی دشمن قرار بگیریم. امروز سیاست دشمن تسخیر قلب‌ها‌ست که می‌خواهد از غیرآمریکایی هم آمریکایی بسازد تا در فرهنگ، اندیشه و عمل، رفتار آمریکایی داشته باشد و ما باید با شناخت سیاست و راهبرد آن‌ها مقابل آن‌ها بایستیم. آن‌ها می‌خواهند از خطاهای ما سوءاستفاده کنند، رویداد بسازند و روایت‌های غلط از حوادث درست ارائه دهند.

وی تأکید کرد: در هر موضوع موفقی که تولید می‌کنیم باید تلاش کنیم تا آن را اثبات کنیم، چون دشمن همیشه در برابر توفیقات ما می‌ایستد و به‌هرنحوی تلاش می‌کند ما را ناموفق نشان دهد و چشم ندارد موفقیت‌های ما را ببیند. ما سختی‌های خطرناک را پشت‌سر گذاشته‌ایم و سختی‌های دیگری را هم که کم‌خطر هستند پشت‌سر خواهیم گذاشت.

منبع: آخرین نیوز

کلیدواژه: فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی استقلال سیاسی سرلشکر سلامی آمریکایی ها هنر انقلاب سیاست ها قدرت ها آن زمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت akharinnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آخرین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۷۵۵۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا ایران هسته ای برای منطقه و جهان امنیت‌زا است؟

علیرضا سلطانی؛ اعتماد

در روزهای اخیر به دنبال تشدید چالش‌های سیاسی و امنیتی میان ایران و اسراییل (حمله اسراییل به كنسولگری ایران در سوریه و متعاقب آن حمله موشكی و پهپادی ایران به اسراییل)، بار دیگر زمزمه‌ها پیرامون دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای (زمان یا ضرورت آن) در محافل سیاسی و رسانه‌ای داخلی و خارجی افزایش یافته است.

تامل در اظهارنظرها و دیدگاه‌های مطرح شده نشان می‌دهد كه مخالفت‌ها و مقاومت‌ها در برابر ضرورت دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای به نسبت گذشته در داخل و خارج ایران كمتر و كمرنگ‌تر شده است.

بسیاری از افرادی كه تا پیش از این به لحاظ مسائل امنیتی و نظامی، دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را برای صلح و امنیت منطقه‌ای و جهانی خطرناك تلقی می‌كردند با اولین درگیری مستقیم ایران و اسراییل بر مبنای سلاح‌های متعارف (موشك و پهپاد) و تسهیل شرایط برای مواجهه بزرگ‌تر و مخرب‌تر برای منطقه، به این درك و صرافت افتاده‌اند كه یكی از مهم‌ترین عوامل جلوگیری از درگیر شدن ایران و اسراییل، ایجاد توازن قدرت میان این دو كشور در سطح منطقه‌ای است.

این توازن با توجه به بهره‌مندی یكی از طرفین یعنی اسراییل به سلاح هسته‌ای، تنها بر محور سلاح هسته‌ای شكل می‌گیرد و از این منظر ضروری است ایران مانند اسراییل هر چه سریع‌تر و فوری‌تر به سلاح هسته‌ای دست یابد تا منطقه شاهد ثبات و امنیت پایدار باشد.

این دیدگاه شاید از منظر نظریه توازن قدرت و نظریه‌های امنیتی نسل سوم و چهارم، چندان بیراه نباشد. به هر حال با توجه به شكسته شدن تابوی درگیری نظامی ایران و اسراییل در پی تحولات و تحركات نظامی اخیر دو طرف نسبت به یكدیگر، امكان درگیری نظامی گسترده با گستره منطقه‌ای و حتی بین‌المللی بسیار افزایش یافته است.

این شرایط خطرناك چه بسا بسیاری از تحلیلگران و حتی سیاستمداران جز طرفداران اسراییل را نسبت به ضرورت دستیابی جمهوری اسلامی ایران به سلاح هسته‌ای مجاب كرده است .  

با لحاظ شرایط اخیر منطقه‌ای می‌توان انتظار داشت روند تحولات سیاسی منطقه‌ای و بین‌المللی در قبال پرونده هسته‌ای ایران دچار تغییرات جدی شود .

غرب به رهبری ایالات متحده امریكا در طول 20 سال گذشته نتوانسته روند توسعه تدریجی توانمندی هسته‌ای ایران را با استفاده از روش‌های غیرنظامی مانند تحریم‌های اقتصادی متوقف سازد. فناوری و توانمندی هسته‌ای ایران با وجود هزینه‌های سنگین اقتصادی و توسعه‌ای آن به مرحله‌ای از ثبات علمی و فنی رسیده است به گونه‌ای كه می‌توان این توانمندی را بومی شده تلقی كرد.

از طرف دیگر با وجود نگرانی شدید غرب نسبت به روند رو به رشد توانمندی هسته‌ای ایران و امكان دستیابی این كشور به سلاح هسته‌ای و در عین حال متعهد شدن نسبت به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای، در حال حاضر امكان یا توانی برای عمل به این تعهد نداشته و ندارد.

تنها امید و ابزار برای این مهم، فشارهای اقتصادی بوده است كه با وجود ضربات سهمگین این تحریم‌ها بر اقتصاد ایران و معیشت شهروندان و رویارویی نظام سیاسی این كشور با برخی چالش‌ها، نتوانسته بر اراده حاكمیت ایران بر ادامه این راه تاثیری بگذارد.

بنابراین اقدام نظامی به‌رغم اشاره‌های مستقیم و غیرمستقیم امریكا و غرب برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای، به دلیل عدم آمادگی لازم این كشورها از یك سو و احساس خطر نسبت به پیامدهای شدید اقدام نظامی و گسترش آن به سطوح منطقه‌ای و بین‌المللی برای یك دوره میان‌مدت دور از انتظار است.

در این شرایط اگر ایران به آستانه دستیابی به فناوری تولید سلاح هسته‌ای رسیده باشد و این مهم برای امریكا و متحدین غربی آن مسجل باشد، تنها واكنش آنها می‌تواند پذیرش واقعیت موجود و به رسمیت شناختن عضویت ایران در باشگاه دارندگان فناوری و توانمندی تولید سلاح هسته‌ای باشد . شرایطی كه دور از دسترس نیست.

این وضعیت برای كشورهای منطقه جز اسراییل به شكل دیگری قابل تحلیل است .  

ایران هسته‌ای به‌طور عام و ایران دارای سلاح هسته‌ای به‌طور خاص همواره دغدغه و نگرانی بزرگی برای كشورهای منطقه به خصوص كشورهای حوزه خلیج‌فارس بوده و در این راستا كشورهای مزبور به ویژه در دو دهه گذشته تمام تلاش خود را هماهنگ با غرب برای جلوگیری از رشد قدرت هسته‌ای ایران به كار گرفته‌اند، اما نگرانی از درگیری ایران و اسراییل در جنگی متعارف كه ظرفیت منطقه‌ای شدن بسیار بالایی دارد، می‌تواند ذهنیت این كشورها به رهبری عربستان سعودی را به سمت ضرورت ایجاد توازن قدرت منطقه‌ای از نوع هسته‌ای میان ایران و اسراییل تغییر دهد .

از سوی دیگر رهبران قدرت‌طلب در كشورهایی مانند عربستان، تركیه و مصر بالطبع دنبال بهانه‌ای برای مسلح شدن به سلاح هسته‌ای برای تضمین قدرت و بقای خود هستند.

در این میان شاید عربستان و شخص بن سلمان كه پرچم مخالفت با ایران هسته‌ای را سال‌هاست برافراشته و روحیه ماجراجویی بالایی برای ورود به عرصه‌های جدید قدرت دارد، با بهره‌گیری از بهانه ایران دارای سلاح هسته‌ای و با استفاده از دلارهای نفتی و حمایت‌های غرب و امریكا، گام در مسیر هسته‌ای شدن و دراختیار داشتن سلاح هسته‌ای گذاشته و با هزینه‌ای پایین و زمانی كوتاه به نسبت ایران، به این مهم دست خواهد یافت .

مساله‌ای كه بارها رهبران عربستان سعودی در سال‌های اخیر به آن اشاره كرده و چه بسا برای تحقق آن به لحاظ مشاهده پیشرفت هسته‌ای ایران، گام‌های عملی به صورت مخفیانه برداشته‌اند. بنابراین می‌توان گفت به لحاظ منطقه‌ای هم تابوی دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای به نسبت گذشته تا حدود زیادی شكسته شده و این كشورها علاوه بر آمادگی برای پذیرش این واقعیت در آینده نزدیك و پی بردن به دستاوردهای سیاسی و امنیتی منطقه‌ای آن (توازن قدرت منطقه‌ای) درصدد كنار آمدن با آن و مهم‌تر بهره‌گیری هوشمندانه از آن در جهت منافع سیاسی و نظامی خود برخواهند آمد .

 این دیدگاه كه خاورمیانه به دلیل عقب‌ماندگی‌های سیاسی و اجتماعی و همچنین فعال بودن كانون‌های رادیكالیسم و بنیادگرایی از نوع دولتی و فرقه‌ای و بالا بدون شدت تنش‌های ایدئولوژیك درون منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای، فاقد ظرفیت‌های فكری، سیاسی و امنیتی برای در اختیار داشتن فناوری‌های مربوطه و خصوصا سلاح هسته‌ای بوده و نباید وارد رقابت هسته‌ای از نوع نظامی شود نیز قابل مناقشه است.

بر اساس این دیدگاه، خاورمیانه هسته‌ای، موجبات ناامنی و نابودی جهانی را فراهم می‌سازد. تجربه تاریخی ثابت كرده از زمان دستیابی قدرت‌های بزرگ به سلاح هسته‌ای، رویارویی نظامی مستقیم میان این كشورها از بین رفته و این كشورها خصوصا امریكا و شوروی در دوران جنگ سرد با استفاده از دیپلماسی سعی در عدم مواجهه نظامی داشتند .

این مهم در مورد جنوب آسیا و دستیابی هند و پاكستان به فناوری تولید سلاح‌های هسته‌ای در دهه 1990 مصداق دارد. از زمان دستیابی این دو كشور به سلاح هسته‌ای، مناقشات دو كشور بسیار محدود شده و جنوب آسیا امنیت بیشتر را تجربه می‌كند.

در اختیار داشتن فناوری سلاح هسته‌ای، منطق، قاعده بازی و سازوكارهای مدیریتی و امنیتی خاص خود را دارد.

از زمان دستیابی بشر به سلاح هسته‌ای، جهان امن‌تر نسبت به گذشته بوده است، چراكه دولت‌ها به این صرافت و عقلانیت رسیده‌اند كه با وجود در اختیار داشتن سلاح هسته‌ای، اما امكان استفاده از آن برای تامین امنیت، نزدیك به صفر است، چراكه سلاح هسته‌ای صرفا برای داشتن و نه برای استفاده است.

این شرایط در مورد خاورمیانه نیز مصداق دارد. سلاح هسته‌ای، تندروترین و رادیكال‌ترین دولت‌ها را نیز رام می‌كند. برخلاف تصور رایج، بهره‌مندی قدرت‌های منطقه‌ای خاورمیانه از سلاح هسته‌ای، امنیت منطقه و جهان را بیشتر تامین می‌كند.

این مهم، زمینه ارتقای سطح امنیت و ثبات در منطقه، افزایش حساسیت‌های امنیتی منطقه‌ای، فروكش كردن سطح چالش‌های سیاسی و ایدئولوژیك بین كشورها، تضعیف كانون‌های اجتماعی و فرقه‌ای بنیادگرایی و رادیكالیسم در سطح منطقه و در مقابل ایجاد زمینه‌های ثبات، امنیت و توسعه خواهد شد. خاورمیانه هسته‌ای، نه تنها تهدیدی برای امنیت جهانی نخواهد بود، بلكه به تقویت امنیت و ثبات منطقه و جهان كمك كرده، عقب‌ماندگی سیاسی، اقتصادی و امنیتی خاورمیانه از روندهای جهانی را جبران كرده و زمینه و گذار آن به دوران جدیدی از ثبات و امنیت را فراهم می‌سازد.

 انتظار برای خاورمیانه هسته‌ای با توانمندی نظامی چندان طولانی نیست و دیری نخواهد پاییدکه جهان به این درك خواهد رسید خاورمیانه هسته‌ای برای امنیت پایدار جهانی ضروری و فوری است و ایران در این زمینه پیشرو خواهد  بود. 

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: طرح مخفی اسرائیل برای ایران و خاورمیانه «اسحاق بریک» ژنرال ارشد ارتش اسرائیل : ما نه تنها حماس را حتی از نظر نظامی نمی‌توانیم نابود کنیم بلکه توانایی خود را در برابر ایران هسته‌ای نیز از دست داده‌ایم (فیلم) بلومبرگ: ایران هسته ای خطر جدی تری از جنگ غزه است

دیگر خبرها

  • سرلشکر رشید: ۲۴۰ جنگنده آمریکا و ناتو به اسرائیل در وعده صادق کمک کرد
  • پیام سرلشکر سلامی به مناسبت روز بسیج سازندگی
  • سرلشکر رشید: رژیم صهیونیستی جرأت نکرد تصاویر آثار حمله ایران را به دنیا نشان دهد
  • ایران معادله صهیونیست‌ها را بهم زد
  • دشمن برای جوانان فضای مجازی آلوده را تدارک دیده است
  • شیخ نعیم قاسم: دشمن قدرت حزب‌الله را دست‌کم نگیرد
  • ابلاغ سلام رهبرمعظم انقلاب به خانواده سرلشکر زاهدی
  • چرا ایران هسته ای برای منطقه و جهان امنیت‌زا است؟
  • پیام FIVB برای کاپیتان جدید ایران: خوش برگشتی!
  • آینده سرخابی‌ها با تعیین نحوه مدیریت ترسیم می‌شود