Web Analytics Made Easy - Statcounter

درحالی که همه شاخص‌ها حاکی از شکست عربستان در جنگ یمن و فروپاشی ائتلاف ریاض با متحدان اصلی آن است، سعودی‌ها در تلاش برای جبران بخشی از شکست خود از طریق قتل عام غیرنظامیان یمن هستند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، بعد از گذشت نزدیک به 7 سال از جنگ ویرانگری که عربستان در یمن به راه انداخت اکنون سعودیها  در حال تجربه بحرانی هستند که ناشی از سیاستهای غلط و ناتوانی آنها در یافتن راه حلی اساسی جهت تغییر مسیر  و پایان دادن به تجاوزگری ریاض در یمن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیش از 6 سال است که عربستان در باتلاق یمن دست و پا میزند و در حالی که نتوانسته بر خلاف تصوراتش این جنگ را با گزینه نظامی به نفع خود به پایان برساند و به اهداف علنی و پنهانش  در این جنگ برسد، همچنان به سیاستهای اشتباه خود ادامه داده و برای جبران شکستهای نظامی در برابر نیروهای مردمی یمن ،در تلاش برای تشدید قتل عام غیر نظامیان این کشور است.

مدتهاست که ارتش و کمیته‌های مردمی یمن درباره آزادسازی منطقه استراتژیک «مأرب» صحبت می‌کنند  و هر روز به دستاوردهای جدیدی در این منطقه می رسند که فتح آن را از هر زمانی نزدیکتر کرده است.  همه این تحولات در حالی است که عربستان سعودی و متحدانش هیچ اقدام موثری برای جلوگیری از این پیشروی‌های انصارالله انجام نداده و البته توان آن را ندارند.  طبق آخرین آمار نیروهای صنعا موفق شدند 12 منطقه از 14 منطقه اصلی در این استان را آزاد کنند و از اوایل نوامبر جاری در 3 محور به سمت شهر پیشروی کردند و در آستانه سیطره بر چاههای نفت آن قرار دارند.

پیشرفت استراتژیک نیروهای صنعا، در مناطق راهبردی مأرب مشخص شد که مهمترین آنها منطقه جبل مراد والجوبة است. تسلط بر این مناطق به نیروهای انصارالله اجازه می‌دهد تا راه ارتباطی خود با سران قبایل در استان مأرب و شخصیت‌ها و فرماندهان نظامی آن را حفظ کنند و حمایت مردمی این منطقه را جهت آزادسازی کامل آن به دست بیاورند.

هزینه 63 میلیارد دلاری عربستان برای خرید سلاح از آمریکا در جنگ یمن2 گزینه بد و بدتر برای سعودی‌ها در جنگ یمن

نیروهای یمنی همچنین توانستند بر خط مواصلاتی میان مأرب و حضرموت که تنها راه امدادرسانی به  مردم این شهر است  مسلط شوند.

همزمان با آن روزانه خبر عملیاتها و پیروزیهای نیروهای مسلح یمن در حمله به عمق عربستان سعودی شنیده می شود که آخرین مورد آن عملیات «موازنه بازدارندگی هشتم» بود که علاوه بر هدف قرار دادن چندین پایگاه و فرودگاه سعودی تاسیسات آرامکو در شهر جده را نیز هدف گرفت.

سردرگمی و عدم هماهنگی عربستان و متحدانش در جنگ یمن

با وجود تحرکات ایالات متحده برای تحت فشار قرار دادن عربستان جهت توقف جنگ یمن و همچنین خروج امارات از اتحاد با عربستان در این جنگ بیهوده، سعودی‌ها هم چنان که آخرین نفسهای خود را در شهر استراتژیک مأرب می‌کشند به دنبال راهی جهت جلوگیری از سقوط کامل این شهر هستند؛ چرا که می‌دانند آزادسازی کامل مأرب به دست انصارالله یعنی پایان کار عربستان در یمن.

علاوه بر این، عقب‌نشینی ناگهانی نیروهای تحت حمایت امارات از «الحدیده» نیز  شوک دیگری به ائتلاف متجاوز سعودی بود.  به دنبال این عقب‌نشینی ناگهانی اختلافات شدید و پنهانی میان گروه‌های تحت حمایت امارات در ساحل غربی یمن شکل گرفت.  این موضع امارات در عقب نشینی از الحدیده همچنین به مذاق عربستان و مزدوران آن نیز خوش نیامد. اختلافات میان ریاض و ابوظبی در جنگ یمن از زمانی آغاز شد که امارات متوجه غرق شدن عربستان در باتلاق یمن شده و در جولای سال 2019 رسماً عقب‌نشینی خود را از این جنگ اعلام کرد و مدعی شد که  این یک تصمیم استراتژیک و تاکتیکی است.

بسیاری از ناظران معتقدند جنگ یمن نه تنها دستاوردی برای عربستان نداشت بلکه موجب فروپاشی اتحاد قدیمی آن با امارات نیز شد و نتیجه آن شد که ریاض اکنون هیچ کنترلی بر متحدانش ندارد،  به ویژه اینکه شاخصها نشان می‌دهد امارات بدون هماهنگی با عربستان در جنگ یمن عمل می‌کند.  بنابراین سعودی‌ها در مدیریت جنگ یمن شکست خورده‌اند  و پیامدهای آن روز به روز بیشتر می شود.

هزینه نظامی هنگفت عربستان در جنگ یمن

عربستان سعودی بعد از اینکه متوجه شد تصوراتش در خصوص اشغال یمن در مدت تنها چند هفته کاملا اشتباه بوده است برای جبران ناکامی‌های خود  به انعقاد قراردادهای تسلیحاتی سنگین روی آورد. طبق آخرین گزارش یک موسسه تحقیقاتی آمریکایی  طی سال‌های جنگ 74 درصد از هزینه‌های تسلیحاتی عربستان سعودی مربوط به خرید سلاح از آمریکا ،  12 درصد از انگلیس و 4 درصد از فرانسه است.

جزئیات این قراردادهای تسلیحاتی و ارزش آنها رقم بسیار بالایی را نشان می‌دهد؛ به ویژه معاملاتی که با آمریکا منعقد شده است. آمار  نشان می‌دهد که هزینه قراردادهای تسلیحاتی عربستان با آمریکا از سال 2015 به 28.4 میلیارد دلار می رسد.  همچنین با وجود  ادعای دولت «جو بایدن» رئیس جمهور جدید آمریکا مبنی بر توقف فروش سلاح به عربستان،  در سال جاری میلادی ریاض با واشنگتن قراردادهایی به ارزش 1.2 میلیارد دلار  امضا کرده است. 

عربستان در همان مقطع زمانی  حدود 34 میلیارد دلار را نیز برای خرید اسلحه از دیگر طرف‌ها هزینه کرد و بر این اساس خریدهای نظامی عربستان از منابع آمریکایی از ابتدای حمله‌اش به یمن تا امروز حدود 63 میلیارد دلار برآورد می‌شود.

وابستگی عربستان به تسلیحات آمریکایی صرفا نتیجه جنگ یمن نیست و  قراردادهای سنگین تسلیحاتی ریاض با واشنگتن ریشه در خاندان آل سعود دارد؛ اما پولی که عربستان از زمان آغاز تجاوز به یمن صرف خرید سلاح از آمریکا کرده بسیار قابل توجه بوده و به طور پیوسته افزایش یافته است. موسسه تحقیقات صلح بین المللی استکهلم در آخرین گزارش خود عربستان را به عنوان یکی از 3 کشوری که بیشترین هزینه را برای تسلیحات در جهان صرف می‌کنند قرار داد.

«الیاس فرحات» افسر بازنشسته ارتش لبنان و کارشناس نظامی امور منطقه در این زمینه در گفتگو با المیادین اظهار داشت، تسلیحاتی که عربستان برای استفاده در جنگ یمن خریداری کرده هرچند بسیار گران هستند اما به دلیل عدم برنامه ریزی مناسب جهت استفاده از آنها  -چه در نبرد زمینی و -چه هوایی  نتیجه مطلوبی را برای عربستان رقم نزدند.

وی درباره مطالبات بین المللی جهت توقف فروش سلاح به عربستان سعودی گفت، تحرکات بین المللی برای جلوگیری از فروش سلاح به عربستان چندان جدی نبود؛ بلکه صرفاً در قالب یک کمپین  رسانه‌ای و سیاسی برای مهار خشم افکار عمومی جهان است و همانطور که می‌بینیم ایالات متحده علیرغم ادعاهای خود برای توقف فروش سلاح به عربستان همچنان به قراردادهای تسلیحاتی خود با این کشور ادامه می دهد.  همچنین درخواست‌های کنگره آمریکا برای صدور قطعنامه تحریم تسلیحاتی به عربستان اجرایی نشد و همه صرفاً در حد ادعا بود.

وی درباره قراردادهای تسلیحاتی عربستان با کشورهای اتحادیه اروپا  اظهار داشت که فروش سلاح‌های فرانسه و انگلیس به عربستان همچنان ادامه دارد و اسپانیا در حالی که قرارداد فروش سلاح به عربستان را لغو کرده بود در ازای دریافت یک و نیم میلیارد یورو این تصمیم خود را پس گرفت. کانادا نیز تجهیزاتی به ارزش 10 میلیارد دلار به ریاض فروخته است.

الیاس فرحات در پایان گفت‌وگوی خود با المیادین تاکید کرد، با وجود طولانی شدن جنگ و خسارت‌های فراوانی که به ائتلاف متجاوز سعودی و در صدر آن خود عربستان تحمیل شده و همچنین ظهور جنبش انصارالله یمن به عنوان یک قدرت بزرگِ مجهز به موشک‌های بالستیک و پهپادها به نظر می‌رسد که عربستان هنوز تصمیمی برای ورود به مذاکرات جدی جهت پایان دادن به جنگ یمن نگرفته و امیدوار است بتواند بخشی از ناکامی‌های خود را با کشتار غیرنظامیان یمنی جبران کند.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: قراردادهای تسلیحاتی فروش سلاح به عربستان عربستان سعودی میلیارد دلار جنگ یمن عقب نشینی سعودی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۹۲۹۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بایدن هم مثل ترامپ عربستان را قربانی می‌کند؟

آیا دولت بایدن برای نجات رژیم صهیونیستی از انزوا و شکست بین‌المللی، عربستان را پیش پای اسرائیل قربانی می‌کند؟

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: در حالی که پایتخت‌ها، شهرها و دانشگاه‌های بسیاری از کشورهای جهان شاهد گسترده‌ترین اعتراضات ضد صهیونیستی است، وزیر خارجه آمریکا پس از دیدار با همتای سعودی در ریاض مدعی شد: «روابط عربستان و اسرائیل به زودی عادی می‌شود. اقدام دوطرفه عربستان و آمریکا در رابطه با پرونده عادی‌سازی روابط با اسرائیل در مراحل پایانی است. آمریکا و عربستان سعودی طی یک ماه گذشته درباره عادی‌سازی روابط میان ریاض و اسرائیل اقداماتی انجام دادند».

فیصل بن‌فرحان وزیر خارجه عربستان هم گفته است: «به مراحل نهائی توافق امنیتی با آمریکا نزدیک شده‌ایم». این در حالی است که بلینکن با وقاحت گفته است: اسرائیل برنامه‌ای برای حفاظت از غیرنظامیان در حمله به «رفح» در جنوب غزه ندارد.

بلینکن در نشست با وزیران شورای همکاری خلیج‌فارس هم، خواستار سیستم دفاعی یکپارچه در مقابل ایران شد و ادعا کرد: رویارویی ایران با اسرائیل، نیاز به یکپارچگی دفاعی بیشتر را نشان می‌دهد. این حمله، تهدید حاد و فزاینده ایران را نشان می‌دهد، اما همچنین ضرورت همکاری ما در زمینه دفاع یکپارچه را نشان می‌دهد.

اظهارات بلینکن مبنی بر این که آمریکا و عربستان طی یک ماه گذشته درباره عادی‌سازی روابط میان ریاض و اسرائیل اقداماتی انجام دادند، در حالی است که تشدید جنایت‌های اسرائیل در ماه‌های اخیر، موجب برانگیختگی گسترده جهانی و همچنین آماده شدن محاکم بین‌المللی برای صدور حکم تعقیب و بازداشت مقامات جنایتکار صهیونیست شده است. در میدان نظامی نیز تحلیلگران، از قطعیت شکست اسرائیل خبر می‌دهند و این علاوه‌بر ضربت راهبردی تحقیرآمیزی بود که اسرائیل از ایران خورد.

در چنین شرایطی به نظر می‌رسد دولت بایدن و نتانیاهو اصرار دارند دولت‌هایی مانند سعودی، اردن و امارات را قربانی کنند تا هر طور که شده اسرائیل را از باتلاقی که در آن دست‌وپا می‌زند، بیرون بکشند.

پیش از این، دیوید هرست، سردبیر وب‌سایت آمریکایی میدل‌ایست‌آی با اشاره به نقش‌آفرینی اردن، هنگام حمله ایران به اسرائیل هشدار داده بود: «در حالی که مردم اردن، شلیک موشک‌های ایرانی به اهداف خود در اسرائیل را تشویق می‌کردند، ارتش اردن آنها را از طرف اسرائیل سرنگون می‌کرد. اسرائیل ممکن است این واقعیت که متحدان واقعی دارد را جشن بگیرد، اما با این کار، مشروعیت دوستان خود را به طرز مُهلکی تضعیف می‌کند».

البته ایران در آن حمله، پایگاه‌های جاسوسی و نظامی اسرائیل از جمله پایگاه نواتیم را که حفاظت‌شده‌ترین پایگاه نظامی دنیا توصیف می‌شود، درهم کوبید و فقط ذلت و خفّت ماجرا برای شاه خائن اردن بماند.

بیگاری کشیدن اخیر از عربستان و واداشتن او به انتحار با باقی‌مانده حیثیت خود نزد ملت‌های مسلمان، در حالی است که میدل‌ایست مانیتور، آبان ۱۴۰۰ با اشاره به «گاو شیرده» توصیف‌شدن سعودی از سوی ترامپ نوشت: «زمانی که ترامپ، عربستان را گاو شیرده توصیف کرد، بن‌سلمان احساس توهین نکرد. او چرا در مقابل توهین‌های مداوم رهبران غربی سکوت می‌کند، اما در لبنان تنش ایجاد می‌کند؟».

دونالد ترامپ سال ۱۳۹۵ در حالی که هنوز رئیس‌جمهور نشده بود، گفته بود: «عربستان برای ما مانند گاوی شیرده است که هر وقت دیگر نتواند دلار و طلا بدهد، دستور ذبح آن را صادر می‌کنیم و این واقعیتی است که همه دوستان و دشمنان آمریکا به ویژه خود مقامات سعودی از آن آگاهند. عربستان، باید سه‌چهارم ثروتش را به آمریکا بابت حمایت‌های ما بپردازد».

او پس از ریاست‌جمهوری هم در جریان نشست خبری مشترک با سران لتونی، لیتوانی و استونی گفته بود: «می‌خواهم از سوریه خارج شویم و به کشورمان بازگردیم، می‌خواهم کشور خود را بازسازی کنم، هفت تریلیون دلار صرف کردیم اما هیچ چیزی نگرفتیم. ما در این مورد خیلی جدی فکر می‌کنیم و به‌زودی در این مورد تصمیم قطعی خواهیم گرفت. من به ریاض گفتم اگر می‌خواهید در این‌جا بمانیم، پس هزینه‌اش را بپردازید». ترامپ، اردیبهشت ۱۳۹۷ هم در دیدار با محمد بن‌سلمان گفت: «عربستان سعودی جزو خریداران بزرگ ما بوده است. [خطاب به بن‌سلمان] یکی از سرمایه‌گذاری‌های بزرگ شما خرید سهام و اقلام مختلف و تولید شغل برای آمریکایی‌ها است. من در ماه می در ریاض بودم. صدها میلیارد دلار به ایالات‌متحده بازگرداندیم. ما این را می‌دانیم و آنها هم می‌دانند». ترامپ سپس با نشان دادن چند لوح درباره خریدهای سعودی گفت: «اینها بعضی از چیزهایی هستند که از ما خریده‌اند. این یکی سه میلیارد دلار است، آن ۵۳۳میلیون دلار و آن یکی ۵۲۵میلیون دلار. این پول‌ها برای شما چیزی نیست؛ بیشتر بخرید این ۸۸۰میلیون دلار، این ۶۴۵میلیون دلار، این یکی ۶میلیارد دلار...».

اما بیش از صد میلیارد خرید نظامی از آمریکا- فقط ظرف یکی دو سال- نتوانست عربستان را به هنگام حمله متجاوزانه به یمن و تلافی‌شدن از سوی انصارالله، از گرداب نجات دهد و مانع از فرود آمدن موشک‌های در مناطق نفتی و نظامی شود. حالا هم به نظر می‌رسد اگر پای عربستان بیش از گذشته به بازی جنایتکارانه اسرائیل و آمریکا سُر بخورد، طرفی که بیش از همه زیان خواهد کرد، دولت سعودی است. مقاومت یمن نشان داده که کمترین ملاحظه‌ای درباره حامیان جنایات رژیم صهیونیستی ندارد.

دیگر خبرها

  • (ویدئو) سیل وحشتناک در عربستان سعودی همه را ترساند
  • فیلمی از هوای طوفانی شهر مدینه در عربستان سعودی
  • ولیعهد عربستان: با کوچ اجباری فلسطینیان مخالفیم
  • بایدن هم مثل ترامپ عربستان را قربانی می‌کند؟
  • مخالفت ولیعهد عربستان با کوچ اجباری فلسطینیان
  • بن‌فرحان: تنها اسرائیل مخالف توقف جنگ غزه است
  • بازسازی غزه ۳۰ سال زمان می‌خواهد
  • فیلم بارش برف سنگین در عربستان سعودی در اوایل اردیبهشت
  • رونالدو مغلوب پرنده سعودی شد!
  • جدیدترین اظهارنظر وزیر خارجه عربستان درباره جنگ غزه