Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-06@07:30:08 GMT

احتمال موفقیت دور هفتمِ مذاکرات وین چقدر است؟

تاریخ انتشار: ۷ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۷۹۳۷۶۱

احتمال موفقیت دور هفتمِ مذاکرات وین چقدر است؟

فرارو- پایگاه خبری "میدل ایست مانیتور" در گزارشی به ازسرگیری دور جدید مذاکرات اتمی ایران و غرب در وین (دور هفتم مذاکراتِ وین) پرداخته و به طور خاص احتمال و شانسِ موفقیت این دور از مذاکرات را مورد بررسی قرار داده است.

میدل ایست مانیتور در این رابطه می‌نویسد: «در حالیکه "رابرت مالی" نماینده ویژه دولت آمریکا در مساله ایران، ناظران و تحلیلگرانِ مساله هسته‌ای ایران را با گفتنِ این نکته که "نقطه عدمِ بازگشت به برجام، در حال فرا‌رسیدن است، شگفت زده کرد، اسرائیل نیز بر شدتِ حملات لفظی خود علیه ایران مخصوصا در چهارچوبِ مناقشه‌اش با آمریکا در مورد پرونده اتمی ایران افزوده و تاکید می‌کند که نسبت به آغازِ جنگ و درگیری با ایران، مشتاق‌تر از قبل شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گفته می‌شود حتی در این رابطه درخواست‌هایی نیز در داخل اسرائیل دال بر این مساله مطرح شده اند که اسرائیل باید به صورت انفرادی علیه ایران دست به اقدام بزند. در این راستا، اسرائیل اقدام به افزایش بودجه نظامی برای مقابله با ایران نیز کرده و تمامی این اقدامات و رویه ها، تنها اندکی قبل از آغاز شدنِ دور هفتم مذاکرات هسته‌ای وین، خود را نشان می‌دهند.
به گزارش فرارو، تهران و واشنگتن یکدیگر را به عدم جدیت در چهارچوب مذاکرات هسته‌ای و بازگشت به توافق برجام متهم می‌سازند. آمریکا، ایران را متهم می‌کند که تهران در چهارچوب شش دور مذاکرات هسته ایِ پیشین در وین، صرفا "زمان" خریده است و اکنون نیز دولت جدید ایران به ریاست جمهوری "ابراهیم رئیسی" و با حضور دیپلمات‌هایی نظیر "علی باقری کنی" در چهارچوب مذاکره با غرب، عملا رویه‌هایی را در پیش خواهد گرفت که عاری از انعطاف پذیری جهت حصول یک توافق خواهند بود. در عین حال واشنگتن به تل آویو هشدار داده که دست به اقدامات مخرب علیه ایران نزند، زیرا این مساله در نوع خود می‌تواند خسارت‌های قابل توجهی را به بار آورد و موجب پیشرفتِ بیش از پیشِ برنامه اتمی ایران شود.

تهران نیز آمریکا را متهم به عدم جدیت در چهارجوب معادله هسته‌ای این کشور می‌کند. ایران می‌گوید نیاز به انجام مذاکرات اتمی نیست و هرگونه تعاملی صرفا باید معطوف به بازگشت به توافق اولیه و اصلیِ برجام باشد. ایران هرگونه مذکره ورای گفتگو‌های هسته‌ای با غرب را رد کرده است. تهران همچنین تاکید کرده که مذاکره هسته‌ای در کار نیست بلکه مذاکراتِ لغو تحریم‌های غیرقانونی و غیرانسانی علیه ایران انجام خواهد شد (این موضع‌گیری به طور خاص توسط "علی باقری کنی" معاون وزیر خارجه و مذاکره کننده ارشد ایران مطرح شده است).

ایران شرط موفقیت هرگونه مذاکره آتی در مساله هسته‌ای خود را لغو کلیه تحریم‌های برجامی و فرابرجامی (تحریم‌های وضع شده در دوره ترامپ علیه ایران) علیه تهران و راستی آزمایی آن‌ها از جانب خود عنوان کرده است. این همان چیزی است که دولت بایدن نمی‌تواند با آن موافقت کند. در شرایط کنونی اساسا دولت بایدن در موقعیتی نیست که شرایط لغو تحریم‌ها و همچنین اعطای تضمین‌های برجامی به ایران را با توجه به مخالفت‌های گسترده در سنا، کنگره، و مجلس نمایندگان آمریکا عملیاتی کند.

ایران همچنین به طور خاص خواستار ارائه تضمین‌های جدی از سوی دولت آمریکا مبنی بر این شده که هیچ دولت دیگری (دولت آمریکایی) در آینده، همچون دولت ترامپ از توافق برجام خارج نخواهد شد. با این حال، کسب موافقت کنگره آمریکا در مورد هرگونه توافق احتمالی، تا حد زیادی به دلیل تنش‌هایی سیاسی بالا در آمریکا، دور از انتظار به نظر می‌رسد و از این رو، دولت بایدن در ارائه تضمین به ایران نیز ناتوان است.

واشنگتن از طریق متحدان اروپایی خود به این نکته اشاره کرده که حاضر است صرفا در چهارچوب مساله هسته‌ای با ایران مذاکره کند (بر خلاف اصرار‌های فراوان اسرائیل و کشور‌های عرب حاشیه خلیج فارس جهت گسترش بخشیدن به دامنه مذاکرات هسته‌ای با ایران) با این حال، این کشور بدون تردید یکچنین ایده‌ای را در آینده در ذهن خواهد داشت و آن را دنبال می‌کند. ایران قویا با هرگونه بحث و مذاکره راجع به توانمندی‌های موشکی خود و همچنین نفوذ منطقه‌ای اش مخالفت می‌کند و آن را نوعی دخالت در عرصه مسائل داخلی خود ارزیابی می‌کند. از سویی ایران، در مساله نفوذ منطقه‌ای خود نیز معتقد است که این موضوع، ماهیتی مرتبط با کشور‌های منطقه دارد و اساسا آمریکا از این صلاحیت برخوردار نیست که بخواهد در مسائل منطقه دخالت کند.

پس از آنکه مذاکرات وین به مدت شش ماه به حالت تعلیق درآمدند، تهران اخیرا ازسرگیری مذاکرات را در تاریخ ۲۹ نوامبر (هشتم آذرماه) اعلام کرد. در این رابطه، به طور خاص گمانه زنی‌های مختلفی در مورد اهداف و محرک‌های ایران در این مورد این تعلیقِ شش ماهه مطرح می‌شوند.

ایران در ماه‌های اخیر موفق به تولید ۲۵ کیلوگرم اورانیوم غنی شده در سطح بیش از ۶۰ درصد شده و در عین حال تا حد زیادی به تولید اورانیوم غنی‌شده در سطح ۹۰ درصد نیز نزدیک است. این مساله به زعم بسیاری از ناظران و تحلیلگران، به مثابه دستِ برتر ایران در مذاکرات آتی عمل می‌کند. درست به همین دلیل است که بسیاری بر این باورند که اساسا مولفه "زمان" در شرایط کنونی، به نفع ایران عمل می‌کند.

از این منظر، ایران تا حد زیادی اقدام به توسعه روند غنی سازی اورانیوم و همچنین تولید سانتریفیوژ‌های پیشرفته می‌کند که این مساله عملا موجب شده تا "رابرت مالی" همانطور که در ابتدای گزارشِ کنونی مطرح شد، تهدید کند که نقطه از دست رفتن مزیت‌های بازگشت به توافق برجام برای آمریکا در حال از دست رفتن است.

شاید مولفه کلیدی در رابطه با مذاکراتِ آتی هسته‌ای ایران با محوریت احیای برجام، این حقیقت باشد که ایران با رویکردی متحد تر، و راهبردی مشخص‌تر حرکت می‌کند. در این راستا، ایران هیچ عجله‌ای ندارد و حتی از شکست خوردنِ مذاکرات نیز ابایی ندارد. در عین حال، جبهه مقابلِ ایران، تا حد زیادی چند‌تکه و متفرق است. در این رابطه به طور خاص می‌توان به تنش‌ها و اختلافات داخلیِ گسترده در آمریکا و یا اختلافات میان واشنگتن و تل آویو اشاره کرد.

از این رو، شانس موفقیتِ دور هفتم مذاکرات هسته‌ای در وین، مگر اینکه اتفاقی شگفت انگیز بیفتد، چندان زیاد نیست».

منبع: فرارو

کلیدواژه: مذاکرات وین برجام مذاکرات هسته ای تا حد زیادی علیه ایران طور خاص دور هفتم تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۹۳۷۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صف خرید پهپادهای ایرانی؛ پس از موفقیت در میدان عملیاتی

تحلیلگران و کارشناسان نظامی در غرب تاکید دارند که پهپادهای ایرانی کارآمدی خود را در میدان‌های واقعی اثبات کرده‌اند و به همین دلیل با استقبال کشورهای زیادی روبه‌رو شده‌اند.

به گزارش مشرق، پایگاه تحلیلی نظامی «Breaking Defense» در گزارشی به ارزیابی یکی از پیامدهای جهانی عملیات موشکی پهپادی «وعده صادق» پرداخته و آورده است باوجود همکاری و مقابله گسترده چند کشور در کنار اسرائیل با تسلیحات پرتاب شده تهران اما علاقه جهانی به پهپادهای ایرانی رو به کاهش نیست و تحلیلگران می‌گویند بازار پراشتیاقی در سراسر جهان برای دسترسی و خرید پهپادهای به نسبت ارزان و کارآمد ایران وجود دارد.

نویسنده گزارش تصریح کرد: شاید اسرائیل و متحدانش توانسته باشند با تعداد زیادی از ۳۰۰ پهپاد و موشکی که ایران در حمله بی‌سابقه خود به اسرائیل پرتاب کرد، مقابله کنند اما به نظر کارشناسان این امر مشتریان پرنده‌های بدون سرنشین تهران را منصرف نکرده است.

«فابیان هینز» پژوهشگر دفاعی و نظامی در موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک، معتقد است: بیشتر کشورهایی که به پهپادهای ایرانی علاقه مند هستند، می‌خواهند از آنها در مقابل دشمنان توانمندی همچون آمریکا و اسرائیل استفاده کنند. برای این کشورها قابلیت‌های دشمنان پیشرفته‌ همچون ایالات متحده در رهگیری این تسلیحات چندان نگران کننده نیست. پهپادهای تهاجمی ایرانی کارایی خود را به خوبی اثبات کرده‌اند.

«ساموئل بندت» کارشناس هوش مصنوعی و سیستم‌های بدون سرنشین در اندیشکده CNA در واشنگتن نیز عنوان داشت که مخالفت‌های اسرائیل هم بر بازار فروش ایران به‌ویژه به کشورهایی که به دنبال اتخاذ رویکرد سیاسی و نظامی مستقل از غرب هستند، تأثیر نخواهد گذاشت.

این گزارش با بیان جزئیاتی از تعداد و نوع پهپادها و موشک‌های مورد استفاده ایران در «وعده صادق» مدعی شد که ایران ۱۷۰ پهپاد شاهد ۱۳۱ و شاهد ۱۳۶ را در کنار بیش از ۳۰ موشک کروز و بیشتر از ۱۲۰ موشک بالستیک به سمت اهدافی در اسرائیل شلیک کرد. طبق این تحلیل، در سال‌های اخیر خانواده پهپادهای شاهد به دلیل استفاده موفق در چند سناریوی عملیاتی توجه گسترده‌ای را در جهان به خود جلب کرده‌اند که مهمترین محل نمایش آن‌ها در اوکراین بوده است.

«ژان مارک ریکلی» رئیس بخش ارزیابی ریسک‌های جهانی و نوظهور در مرکز سیاست‌های امنیتی ژنو هم به Breaking Defence مدعی شد: اوکراین ویترین قدرتمندی را برای پهپاد شاهد ارائه کرد ضمن آنکه حتی اگر این پهپادها در حمله به اسرائیل شکست خورده باشند، آن ها اثبات کردند که هزینه قابل توجهی را به طرف مقابل تحمیل می‌کنند.

وی تصریح کرد: استفاده از موشک‌های گران‌قیمت برای نابودی این پهپادهای ارزان هزینه زیادی را به بار می‌آورد مهمتر آنکه توانمندی‌های مدافع را از بین می‌برد. در مورد اسرائیل هم انهدام پهپادها هزینه‌ای بیشتر از پهپادها را در بر داشت.

ریکلی با بیان اینکه محاسبه فوق، پهپادهای ایران را برای بسیاری از خریداران بین المللی جذاب کرده است، افزود: بازار بالقوه ایران شامل کشورهایی می‌شوند که از سوی غرب تحریم شده‌اند یا هراسی از تحریم آن‌ها ندارند و مایل هم نیستند شرایط غربی‌ها هنگام فروش تسلیحات را بپذیرند.

طبق این گزارش، علاقه به خرید پهپادهای ایرانی حتی پس از بحث‌ها و انکارهای فراوان در مورد استفاده روسیه از این پرنده‌ها علیه اوکراین بیشتر هم شد. چند ماه بعد از آن یک مقام ارشد ایرانی اعلام کرد که ۲۲ کشور به خرید پهپادهای ساخت ایران ابراز علاقه کرده‌اند. «یوآو گالانت» وزیر دفاع اسرائیل هم در ماه فوریه مدعی شد که ۵۰ کشور در حال مذاکره با تهران برای خرید موشک و پهپادهای این کشور هستند.

حتی یکی از کارشناسان «بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها» هم عنوان داشت که «اکنون پهپادهای ایرانی در چهار قاره آسیا، آفریقا، اروپا و آمریکای جنوبی در میدان عملیات حضور دارند.»

این گزارش در زمینه رقبای ایران در بازار پهپادها نیز آورده است: تحلیلگران پهپادهای ایرانی را راه حلی کم هزینه‌تر می‌دانند. ... با اینکه چین در صدر صادرات حوزه پهپاد قرار دارد اما کارشناسان می‌گویند که ایران فراتر از پکن است و رقبای اندکی هم در بازار خاص خود دارد.

هینز در این رابطه تاکید کرد که ایران در رده پهپادهای برد بلند، جنگی و انتحاری کارآمدی اثبات شده‌ای دارد. ضمن آنکه در واقعیت هم شرکت‌های چندانی در این بازار مطرح هستند.

طبق تحلیل فوق، وقتی بسیاری از کارشناسان برای نخستین بار با گزارش‌هایی در مورد وابستگی روسیه به پهپادهای ایران برخورد کردند، شگفت‌زده شدند.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • صف خرید پهپادهای ایرانی؛ پس از موفقیت در عملیات میدانی
  • صف خرید پهپادهای ایرانی؛ پس از موفقیت در میدان عملیاتی
  • از بتن‌ریزی در اراک تا بتن‌ریزی برای ساخت جزیره هسته‌ای
  • تخفیف نجومی ایران برای فروش نفت؛ واقعی یا کیک؟
  • ۳ مساله تاثیر گذار بر تحولات منطقه
  • افشین قطبی شدیدا دلخور و به حضور در تیم ملی واکنش نشان داد
  • طرح ترامپ برای حل مساله اوکراین
  • توافق نزدیک عربستان با آمریکا؛ آل‌سعود هسته‌ای می‌شود؟
  • تلاش استکبار جهانی برای فراموشی مساله غزه بی‌نتیجه است
  • آمریکا و عربستان در مسیر توافق هسته‌ای غیرنظامی؟