Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/اصفهان حدود ۱۰ تا ۳۰ درصد از مردم در مورد درد ناشی از اقدامات دندانپزشکی اضطراب و نگرانی دارند؛ اضطرابی که گاهی آنقدر بالا می‌رود که درمان را به تاخیر می‌اندازد و این تاخیر مشکل را بدتر می‌کند. در همین راستا در برخی دندانپزشکان اقدام به بیهوشی در حین انجام اقدامات دندانی خصوصا در کودکان می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

داروهای بیهوشی بیش از ۱۷۵ سال است که وجود دارند و سابقه نخستین روش ثبت شده با داروی بیهوشی به سال ۱۸۴۶ با استفاده از اِتر برمی‌گردد؛ از آن زمان تاکنون راه طولانی طی شده و بیهوشی‌ها ابزار مهمی برای کمک به بیماران در حین انجام عمل‌های جراحی مختلف و جراحی‌های دندانپزشکی هستند.

بیهوشی به معنای فقدان یا از دست دادن حس است که می‌تواند با آگاهی یا بدون آگاهی باشد. امروزه گزینه‌های زیادی برای بی‌حسی دندان وجود دارد. داروها را می‌توان به تنهایی یا ترکیبی برای تأثیرگذاری بهتر استفاده کرد. نوع داروی بیهوشی مورد استفاده نیز به سن فرد، وضعیت سلامتی و هرگونه واکنش منفی نسبت به داروهای بیهوشی در گذشته فرد بستگی دارد.

انواع بی‌حس کننده‌های دندان چیست؟

در انجام اقدامات دندانپزشکی سه نوع بیهوشی اصلی وجود دارد که شامل موضعی، آرام بخش و عمومی است و هر کدام کاربرد خاصی دارند.

بی‌حسی موضعی برای روش‌های ساده‌تری مانند پر کردن حفره‌های دندانی استفاده می‌شود که تکمیل آن به زمان کوتاه‌تری نیاز دارد و عموماً پیچیدگی کمتری دارد. هنگامی که یک بی حس کننده موضعی دریافت می‌کنید، هوشیارید و قادر به برقراری ارتباط هستید و صرفا یک ناحیه بی‌حس خواهد شد، بنابراین دردی احساس نخواهید کرد.

بیشتر بی حس کننده های موضعی به سرعت (در عرض ۱۰ دقیقه) اثر می‌کنند و ۳۰ تا ۶۰ دقیقه دوام می‌آورند. گاهی اوقات دارویی مانند اپی نفِرین به داروی بیهوشی اضافه می‌شود تا اثر بیهوشی را افزایش دهد و از انتشار اثر بی حسی به سایر نواحی بدن جلوگیری کند. بی‌حس‌کننده‌های موضعی در قالب‌های ژل، پماد، کرم، اسپری، مایع و تزریقی در دسترس هستند.

آرامبخش‌ها چندین سطح دارد و برای آرام کردن فرد دچار اضطراب کاربرد دارد. این نوع داروها برای کمک به درد یا بی حرکت نگه داشتن بیمار برای انجام عمل استفاده می‌شود. در صورت دریافت داروهای آرامبخش ممکن است کاملا هوشیار باشید و بتوانید به دستورات پاسخ دهید و یا ممکن است نیمه خودآگاه یا به سختی هوشیار باشید. 

دارو ممکن است به صورت خوراکی (قرص یا مایع)، استنشاقی، عضلانی یا داخل وریدی داده شود.

بیهوشی عمومی برای انجام عمل‌های طولانی‌تر استفاده می‌شود. در این روش کاملاً بیهوش خواهید شد، هیچ دردی نخواهید داشت، ماهیچه‌های شما شل خواهند شد و فراموشی ناشی از این عمل خواهید داشت. دارو از طریق ماسک صورت یا وریدی داده می‌شود. سطح بیهوشی به روش عمل و  بیمار بستگی دارد و خطرات مختلفی در بیهوشی عمومی وجود دارد.

عوارض بی‌حسی دندان چیست؟

عوارض جانبی بی‌حسی دندان به نوع بی حسی مورد استفاده بستگی دارد. بیهوشی عمومی در مقایسه با بیهوشی موضعی یا آرامبخش خطرات بیشتری دارد. البته واکنش‌ها نیز بر اساس عوامل فردی متفاوت است.

برخی از عوارض جانبی گزارش شده با داروهای آرامبخش و بیهوشی عمومی عبارتند از حالت تهوع یا استفراغ، سردرد، عرق کردن یا لرزیدن، توهم، هذیان، یا گیجی، لکنت زبان، خشکی دهان یا گلو درد، درد در محل تزریق، سرگیجه، خستگی، بی‌حسی و قفل فک. منقبض کننده‌های عروقی مانند اپی نفرین که به داروهای بیهوشی اضافه می‌شود نیز می‌تواند باعث مشکلات قلبی و فشار خون شود. اینها برخی از عوارض جانبی گزارش شده داروهای بیهوشی هستند و در هنگام دریافت دارو از تیم مراقبت دندانپزشکی خود در مورد داروهایی که مصرف می‌کنید، بپرسید.

خطرات بیهوشی دندان چیست؟

رضایت درمان بخش مهمی از بحث قبل از درمان است. حتما درباره خطرات و اقدامات احتیاطی ایمنی سؤال بپرسید.

اگر باردار هستید، دندانپزشک یا جراح در مورد خطرات داروهای بیهوشی برای شما و کودکتان صحبت خواهد کرد.

کودکان و افراد با نیازهای ویژه نیاز به ارزیابی دقیق نوع و سطح بیهوشی مورد نیاز خود دارند. کودکان ممکن است برای جلوگیری از عوارض جانبی یا مصرف بیش از حد نیاز به تنظیم دوز داشته باشند.

سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) در مورد عوامل بی حس کننده‌ای که معمولا برای دندانپزشکی استفاده می شود، هشدار داده است. این محصولات برای استفاده در کودکان زیر ۲ سال بی خطر نیستند و حتما به این نکته توجه داشته باشید که از این داروها بدون مشورت با یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی استفاده نکنید.

کودکان و بزرگسالان با نیازهای ویژه نیز ممکن است عوارض پزشکی دیگری داشته باشند که خطرات ناشی از بیهوشی را افزایش دهد. به عنوان مثال، یک مطالعه معتبر نشان داد که کودکان مبتلا به فلج مغزی بیشترین تعداد واکنش‌های جانبی را نسبت به بیهوشی عمومی داشته اند.

افراد مسن با مشکلات سلامتی خاص نیز ممکن است نیاز به تنظیم دوز و نظارت دقیق در حین و بعد از عمل جراحی داشته باشند تا از ایمنی آنها اطمینان حاصل شود.

افراد مبتلا به مشکلات کبد، کلیه، ریه یا قلب ممکن است نیاز به تنظیم دوز داشته باشند، زیرا ممکن است مدت بیشتری طول بکشد تا دارو از بدن خارج آنها شود و اثر قوی تری داشته باشد.

اگر سابقه سکته مغزی، بیماری آلزایمر، پارکینسون، تیروئید یا بیماری روانی وجود داشته باشد، ممکن است با بیهوشی عمومی خطر افزایش یابد.

افراد با سابقه اختلالات خونریزی یا داروهایی که خطر خونریزی را افزایش می دهند مانند آسپرین، در صورت استفاده از برخی داروها ممکن است خطر افزایش یابد.

البته توجه به این نکته مهم است که اکثر افراد با بی حسی موضعی واکنش‌های نامطلوب را تجربه نمی کنند، اما آرام بخش و بیهوشی عمومی خطرات بیشتری نسبت به بی‌حسی موضعی دارد، به ویژه در افراد مسن و افرادی که مشکلات سلامتی خاصی دارند و یا داروی خاصی مصرف می کنند. 

چه زمانی از بیهوشی عمومی استفاده می شود و آیا بی خطر است؟

بیهوشی عمومی ایمن است. حتی اگر مشکلات سلامتی قابل توجهی داشته باشید، به احتمال زیاد بیهوشی عمومی را بدون مشکلات جدی تحمل خواهید کرد، اما با هر دارو یا روش پزشکی، ممکن است برخی از عوارض جانبی را تجربه کنید. 

تعداد انگشت شماری از کودکان در پی بیهوشی در حین پروسه دندانپزشکی جان خود را از دست می دهند. کودکان غیر همکار که مبتلا به ترس و اضطراب غیر قابل کنترل از درمانهای دندانپزشکی هستند یکی از مهمترین چالش ها برای دندانپزشکان و والدین هستند، بنابراین راه‌هایی برای پیشگیری از آن وجود دارد که یکی از آن ها بیهوشی کودک برای دندانپزشکی است.

آکادمی اطفال آمریکا (AAP) دستورالعمل‌های دقیقی برای استفاده از داروهای بیهوشی در حین اعمال دندانپزشکی ارائه داده است، اما برخی از متخصصان معتقدند که باید اقدامات بیشتری برای ردیابی و ارزیابی خطرات انجام شود.

نگرانی محققان از این است که بیهوشی عمومی در کودکان که مغزشان هنوز به تکامل نرسیده، است که می تواند به سلول‌های مغزی آنها آسیب برساند.

بر اساس نتایج تحقیقی که در آمریکا انجام شده،مرگ و میر ناشی از بیهوشی عمومی نسبت به میزان استفاده از آن درصد کمی دارد. علاوه بر این، مرگ و میر اغلب شامل کودکانی می شود که شرایطی همچون خطر نارسایی تنفسی یا قلبی داشته اند. با این‌حال دانستن تاریخچه پزشکی بیمار برای دندانپزشکان بسیار مهم است. دندانپزشک اغلب با یک متخصص اطفال، متخصص قلب یا سایر متخصصان کودک قبل از اینکه تصمیم بگیرد چگونه با یک بیماری مزمن رفتار کند، مشورت می گیرد و والدین نیز پیش از دریافت بیهوشی برای کودکشان باید در این باره سوالاتی از پزشک داشته باشند.

سوالاتی که والدین باید بپرسند

اول از همه، والدین باید بررسی کنند که یک متخصص بیهوشی خبره و یک متخصص پزشکی آموزش دیده برای مواقع اضطراری - مانند یک پرستار - به همراه دندانپزشک و سایر کارکنان کمک کننده، همانطور که در دستورالعمل های AAP توصیه شده، حضور داشته باشد.

کارشناسان به والدین توصیه می‌کنند سوالاتی همچون، آیا بیهوشی عمومی در این مورد ضروری است؟ چه رویه ای را می خواهید انجام دهید و قرار است از چه داروهایی برای آرام کردن فرزندم استفاده کنید؟ را حتما از پزشک خود بپرسند.

والدین باید به این نکته توجه کنند که آیا ارائه دهنده جداگانه برای بیهوشی عمومی در اتاق وجود خواهد داشت و در صورتی که مشکلی پیش بیاید، چگونه فرزند توسط یک متخصص پزشکی دیگر در طول عمل تحت نظر خواهد بود؟

والدین باید از محل انجام درمان کودک که باید مجهز باشد، اطمینان حاصل کنند. کیفیت دستگاه ها و نوع داروی مورد استفاده جهت بیهوشی کودکان تاثیر بسیاری در کیفیت انجام بیهوشی خواهد داشت. 

حتما قبل از عمل آزمایشات لازم را طبق درخواست دندانپزشک معالج انجام داده و مشاوره قبل از عمل با متخصصین بیهوشی انجام شود.

اگر از داروهای ضد درد یا داروهای ضد اضطراب استفاده می کنید، به دندانپزشک یا جراح خود اطلاع دهید تا بتوانند داروی بیهوشی شما را بر این اساس تنظیم کنند.

سابقه پزشکی خود، از جمله هرگونه آلرژی و سایر داروهایی که مصرف می‌کنید را با پزشک خود به اشتراک بگذارید. سرماخوردگی و واکنش های آلرژیک به علت درگیری سیستم تنفسی خطر مهمی در بیماران تحت بیهوشی تلقی می شود. سعی کنید زمان درمان هیچ گونه علائم سرماخوردگی در کودکتان مشاهده نشود.

در مورد هر دستورالعمل خاصی که باید قبل و بعد از عمل رعایت کنید بپرسید که این موضوع شامل غذا و نوشیدنی قبل و بعد از درمان است.

منبع: healthline، webmd

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی دندانپزشكي بیهوشی بیهوشی عمومی داروهای بیهوشی استفاده می شود عوارض جانبی داروی بیهوشی داشته باشند بی حس کننده واکنش ها یک متخصص بی حسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۹۹۳۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه کار‌های اساسی در زمینه حفظ سلامت دهان و دندان در جامعه/ برنامه وزارت بهداشت برای سلامت دندان چیست؟

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، هزینه‌های بالای دندان پزشکی در ایران باعث شده است تا بسیاری از مردم از نتوانند از خدمات درمانی در این زمینه استفاده کنند، از سوی دیگر هزینه‌های بالای مواد اولیه دندان پزشکی باعث ایجاد مشکلاتی برای قشر دندان پزشک در کشور شده است، در همین زمینه انتظار می‌رود تا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بتواند با راه حل‌های مناسب چالش‌های پیش رو دندان پزشکی در ایران را حل کند.

هزینه درمان دندان گران است

علی تاجرنیا رئیس هیئت مدیره جامعه دندانپزشکی ایران در گفتگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری آنا اظهار کرد: قیمت بالای تعرفه دندانپزشکی موضوع جدیدی و فقط ویژه کشور ما نیست و در برخی کشور‌های دیگر نیز قیمت تعرفه دندانپزشکی ارزان قیمت نیست، برای کشور انگلستان که بحث بیمه قوی است هزینه درمان دندان گران است و علت اصلی هزینه تمام شده مواد دندان پزشکی است.

وی افزود: نزدیک ۶۰ درصد هزینه یک تعرفه خدمات دندانپزشکی هزینه‌های مربوط به بدون دست مزد و مواد اولیه است و این موضوع قیمت‌ها را افزایش می‌دهد. 

رئیس هیئت مدیره جامعه دندانپزشکی ایران ادامه داد: برخی از کشور‌های اروپایی موضوع پیشگیری را در دستور کار بهداشتی کشورشان قرار داده و سعی کردند به همراه آموزش صحیح و اصولی سعی کنند در زمینه بهداشت و حفظ سلامتی دندان مراجعات به دندان پزشکی را کاهش دهند؛ برای مثال مردم کشور سوئد به اندازه ایرانی‌ها دچار پوسیدگی دندان نمی‌شوند؛ از سوی دیگه برخی از کشور‌ها تمرکز خود را در زمینه بیمه‌های خصوصی به کار برده و بیمه‌ها هزینه‌های درمان دندان را بر عهده گرفتند.

عدم آموزش در حوزه دندان

تاجرنیا با اشاره به اینکه راه کار برای کاهش درمان هزینه‌های درمان دندان چیست گفت: در طول سال‌های گذشته و به دلیل سیاست‌های اشتباه ادوار مختلف وزارت بهداشت شاخص پوسیدگی دندان یکسان بوده است و عدم آموزش باعث کاهش میزان پوسیدگی نشده است؛ همچنین با توجه به وضعیت اقتصادی بسیاری نمی‌توانند از خدمات دندانپزشکی استفاده کنند از سوی دیگر با توجه به هزینه‌های موجود دندان پزشکان نمی‌توانند از تعرفه‌های خود را کاهش دهند.

رئیس هیئت مدیره جامعه دندانپزشکی ایران تصریح کرد: بسیاری از مواد اولیه دندانپزشکی نیز با ارز تهیه می‌شود که نرخ ارز نیز در این زمینه تاثیر گذار است، بسیاری از دندانپزشکان درحال تعطیل کردن مطب‌های خود بوده و در کلینیک‌ها به صورت درصدی فعالیت می‌کنند، زیرا مشکلات درآمدی به وجود آمده است؛ از سوی دیگر موج مهاجرت در میان دندانپزشکان در حال شکل گیری است و در یک استان کشور کانادا ۴۰۰ فقط دندان پزشک ایرانی مهاجرت کردند.

تاجرنیا گفت: سرمایه گذاری در زمینه آموزش پیشگیری پوسیدگی دندان بهداشت دهان و دندان و از سوی دیگر تشکیل یک صندوق واحد در دولت به منظور خدمات دندانپزشکی می‌تواند مشکلات را کاهش دهد؛ باید توجه داشت کاهش تعرفه گذاری خدمات دندان پزشکی می‌تواند خدمات بی کیفیت را به دنبال داشته باشد.

برنامه وزارت بهداشت برای سلامت دهان و دندان

زهرا سید معملی مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت اظهار کرد: سلامت دهان و دندان به نوعی سر منشأ سلامتی جسم، روح و روان است و حتی در سلامت اجتماعی نیز نقش آفرین بوده و می‌تواند در روابط اجتماعی افراد را تقویت یا در آن اختلال ایجاد کند.

وی ادامه داد: امسال تمرکز ما این است که از تمام حوزه‌ها و رده‌های بهداشتی و درمانی برای بهبود سلامت دهان و دندان مردم استفاده کنیم. از بهورز در روستا‌ها تا مراقبان سلامت در شهرها، پزشکان و کارشناسان بهداشتی در تمام مراکز متعلق به حوزه سلامت می‌توانند به ما در این عرصه کمک کنند.

مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت با بیان اینکه عواملی که می‌توانند در ناحیه دهان و دندان بیماری ایجاد کنند می‌توانند در بقیه قسمت‌های بدن نیز ایجاد بیماری کنند، اظهار کرد: به عنوان مثال بین بیماری‌های شدید لثه و دیابت ارتباط وجود دارد. این دو بیماری بر یکدیگر اثرگذار هستند. همچنین بین بیماری‌های قلبی و عروقی و بیماری‌های دهان و دندان و لثه ارتباط وجود دارد.

سیدمعلمی یادآور شد: مادر باردار نیز می‌تواند برای جنین و نوزادش از طریق بیماری‌های دهان و دندان مشکلاتی ایجاد کند؛ بنابراین سلامت دهان و دندان به سلامت سایر قسمت‌های بدن کمک شایانی می‌کند.

وی افزود: بنابراین نقش مشترک تمام افراد درگیر بهداشت و درمان در سلامت دهان و دندان مشهود است و این مسئله تنها وظیفه بهداشت کاران دهان و دندان و دندانپزشکان نیست.

مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت ادامه داد: یکی از اهداف مشخص ما در سال جاری این است که از دیدگاه عامل خطر مشترک، یعنی توجه به عواملی که هم بیماری‌های دهان را ایجاد می‌کنند و هم بیماری‌های دیگر را، به مسئله بهداشت دهان و دندان بپردازیم.
وی خاطرنشان کرد: البته در این راستا نقش ویژه متوجه بهداشت کاران و مراقبان سلامت دهان و دندان و دندانپزشکانی است که در بخش‌های دولتی و خصوصی کار می‌کنند.

پویش سلامت دهان و دندان

مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت با اعلام اینکه ۱۷ تا ۱۹ اردیبهشت «پویش سلامت دهان و دندان» با هدف افزایش آگاهی عمومی در سلامت دهان و دندان در سطح کشور برگزار می‌شود، گفت: در این سه روز برنامه‌های مختلفی برای دانش آموزان، مدارس و جامعه برگزار خواهیم کرد که شناساندن عوامل سلامت و بیماری دهان و دندان از جمله مهم‌ترین برنامه‌های این پویش خواهد بود.

سیدمعلمی، دندانپزشکان بخش خصوصی و دولتی را به همکاری در این پویش برای آموزش و ارتقای سلامت دهان و دندان مردم دعوت کرد.

لزوم آموزش مناسب در مدارس

نکته حائز اهمیت این است که قیمت خدمات دندانپزشکی در کشور ما گران است و برای دریافت این خدمات، یا مردم باید توانایی مالی مناسبی داشته باشند یا دولت باید کمک کند، اما موضوع بسیار مهم‌تر این است که باید در زمینه‌های پیشگیری اقدامات لازم صورت بگیرد، آموزش در مدارس و مراکز آموزشی می‌تواند کمک شایانی در زمینه حفظ سلامت دهان و دندان باشند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بسته خدمتی دندانپزشکی برای بیماران خاص و صعب العلاج
  • خدمات رایگان دندانپزشکی در روستاها و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر
  • برگزاری مراسم بازنشستگی و تجلیل از دکتر عراقی‌زاده
  • دستیابی به دانش چاپگر سه بعدی دندانپزشکی
  • جزئیات جدید از پیدا شدن دختر صحرا؛ پشت‌پرده دزدیده شدن «یسنا» فاش شد!
  • تجلیل ازدکترعراقی‌زاده بنیانگذار آموزش دندانپزشکی درهرمزگان
  • آموزش حلقه مفقوده حریم خصوصی در اینترنت
  • کشور‌های مختلف برای محافظت از کودکان چه کردند؟
  • راه کار‌های اساسی در زمینه حفظ سلامت دهان و دندان در جامعه/ برنامه وزارت بهداشت برای سلامت دندان چیست؟
  • آموزش حلقه مفقوده حریم خصوصی در اینترنت/ کشورها برای محفاظت از کودکان چه کردند؟