Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین، کمدی الهی دانته، الهام‌بخش هنرمندان بیشماری از ویلیام بلیک تا فرانتس لیست و از آگوست رودن تا سی. اس. لوئیس بوده است. در نمایشگاهی که به مناسبت هفتصدمین سالگرد مرگ شاعر ایتالیایی برگزار شد، آثار یک طرفدار مدرن‌تر او به نمایش گذاشته شد: ربات ای‌دا (Ai-Da)، اولین رباتی است که شعری را که با استفاده از الگوریتم‌های هوش مصنوعی خود ساخته، در حضور عموم می‌خواند و به این ترتیب در زمینه هوش مصنوعی تاریخ‌ساز می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

ای‌دا، رباتی فوق واقع‌گرایانه، در آکسفورد توسط آیدن ملر ابداع و به یاد ایدا لاولیس (Ada Lovelace)، ریاضیدان، دختر لرد بایرون شاعر انگلیسی و از پیشگامان علم کامپیوتر، ایدا نام‌گذاری شد. ابتدا تمام سه بخش کمدی الهی دانته با ترجمه انگلیسی جی.جی. نیکولز برای خواندن به آن داده شد، سپس این ربات از الگوریتم‌های خود و بانک اطلاعاتی لغات و تجریه و تحلیل الگوی گفتار خود، استفاده کرد تا اثری در پاسخ به دانته بسازد. 

ای‌دا این اشعار را در موزه اشمولین آکسفورد اجرا کرد. ای‌دا اولین هوش مصنوعی نیست که شعر گفتن به آن آموزش داده شده است، اما برگزارکنندگان این برنامه گفتند که این اولین‌باری است که یک ربات هوش مصنوعی، مثل انسان شعر می‌گوید و می‌خواند. 

ملر، یک متخصص هنر، می‌گوید که مدلسازی زبانی ای‌دا بسیار ویژه است. اینکه مردم اغلب نسبت به توانایی ربات‌ها مشکوک هستند و گمان می‌کنند کار زیادی از آن‌ها برنمی‌آید، اما واقعیت این است که مدل‌های زبانی بسیار پیشرفته هستند و در ۹۵ درصد موارد در ویرایش، هوش مصنوعی دقت بیش از اندازه‌ای به خرج می‌دهد.  ای‌دا می‌تواند در ۱۰ ثانیه، ۲۰ هزار کلمه به ما بدهد و اگر از او بخواهیم چیزی کوتاه و سریع بگوید، از میان آنچه انجام داده است انتخاب خواهیم کرد، اما این ما نیستیم که آن را می‌نویسیم. 

ملر این امر را که مدلسازی‌های زبانی به سرعت در حال توسعه هستند، «عمیقا ناراحت‌کننده» توصیف می‌کند. او می‌گوید: به سرعت به جایی می‌رسیم که متن‌های تولیدشده توسط ربات‌ها دیگر از متن‌های انسانی قابل تشخیص نیستند. برای نویسندگان، این مسئله بسیار نگران‌کننده خواهد بود. 

کارول رومنز، شاعر، در توصیف شعر ای‌دا، برخی قسمت‌های آن را عجیب می‌داند و باعث از هم پاشیدن شعر و اینکه اگر بخواهد آن را شعری تجربی هم به حساب بیاورد، باز هم چندان اثر جالبی نیست. با این وجود، برخی تصاویر در شعر او را هم قوی می‌داند و اعتقاد دارد که امیدی برای ربات-شاعر وجود دارد. 

ملر نیز گرچه شعر ای‌دا را قابل رقابت با آثار شاعران انسانی نمی‌داند، اما می‌گوید که این امر اساسا ناراحت‌کننده است. او ابراز امیدواری می‌کند که هنرمندان، شاعران، نویسندگان، فیلمسازان و غیره، هر چه بیشتر با فناوری‌های جدید مثل هوش مصنوعی درگیر شوند، چرا که یکی از بهترین راه‌ها برای نقد، ارزیابی و برجسته کردن مشکلات احتمالی این فناوری‌ها، استفاده واقعی و تعامل با آن‌ها است. چرا که پای رقابت در میان نیست، بلکه گفتگو و پتانسیل کارکرد آن‌ها مطرح است.  

او می‌گوید: همه ما باید نگران استفاده گسترده از مدل‌های زبان هوش مصنوعی در اینترنت باشیم و این که چگونه بر زبان، و مهم‌تر از همه، بر ساخت معنا در آینده تاثیر می‌گذارد. اگر برنامه‌های رایانه‌ای، به جای انسان، محتوا تولید کنند، به نوبه‌ خود روان و جامعه انسانی را شکل می‌دهند و بر آن تاثیر می‌گذارند. بنابراین تغییری اساسی در استفاده و تاثیر زبان ایجاد می‌شود که باید درباره آن بحث و تامل کنیم.

ای-دا که در سال ۲۰۱۹ تکمیل شد، دارای پوست سیلیکونی، مو، دندان‌ و لثه‌های پرینت سه‌بعدی و دوربین‌های چشمی یکپارچه است. او پا دارد، اما نمی‌تواند راه برود، اما دست‌ها، تنه و سرش به آزادانه حرکت می‌کنند.

ملر می‌گوید: او را به شکل زن و به افتخار ایدا لاولیس، ای-دا نامگذاری کردیم تا الهام‌بخش زنان برنامه‌نویس جهان باشد و زنان را بیشتر به این دانش ترغیب کند. اما اینکه چرا این هوش مصنوعی ظاهری به شکل انسان دارد؟ ما ظاهر انسانی را انتخاب کردیم، چرا که پیشرفت در تکنولوژی به نظر می‌رسد از ما دور و انتزاعی است، گرچه تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم آن بر بدن انسان بسیار زیاد است، و فرم انسانی ای‌دا بازتابی ضمنی بر این امر است. 

شعرخوانی ای‌دا بخشی از نمایشگاه «Ashmolean Dante: The Invention Of Celebrity» است که تاثیر دانته در طول قرن‌ها را بررسی می‌کند و همچنین شامل چندین اثر هنری خلق شده توسط ای‌دا است.

ای‌دا که طی دو سال توسط تیمی از برنامه‌نویسان، متخصصان روباتیک، کارشناسان هنری و روانشناسان ساخته شد، قبلا نمایشگاه‌های انفرادی در آکسفورد و موزه طراحی لندن داشته است، به علاوه یک سخنرانی TEDx در آکسفورد و اقامتی هنری در استودیو پورتمور در سنت ایوز. ای‌دا در ماه می به گاردین گفت: «من همیشه مجذوب خودنگاره‌ها بودم تا از خود بپرسم که دقیقا به چه نگاه می‌کنم.  من مانند انسانها احساسات ندارم، اما خوشحال می‌شوم وقتی مردم به کار من نگاه می‌کنند و می‌پرسند این چیست؟ من از اینکه کسی هستم که مردم را به فکر وامی‌دارد، لذت می‌برم.»

کد خبر 639722 برچسب‌ها شعر و شاعر ادبیات کتاب - نویسندگان و پدید آورندگان هوش‌ مصنوعی تکنولوژی (فناوری) تکنولوژی (فناوری) - دیجیتال چهره‌های مشهور

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: شعر و شاعر ادبیات هوش مصنوعی تکنولوژی فناوری تکنولوژی فناوری دیجیتال چهره های مشهور هوش مصنوعی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۱۸۰۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری جشنواره منطقه‌ای شعر تمداربیت دراردل

به گزارش خبرگزاری خبرانلاین استان چهارمحال وبختیاری حجت الله شیروانی در برنامه بزرگداشت سعدی شیرازی که با حضور جمعی از شاعران و ادب دوستان در سالن مهرگان فرهنگسرای شهر اردل برگزار شد، افزود: تلاش آن است که جشنواره نام‌آشنای تمداربیت در حوزه شعر گویشی، تیر امسال با دعوت از شاعران منطقه زاگرس نشین رقم بخورد.

وی تصریح کرد: رویدادهای ادبی و هنری که تجربه برگزاری آن‌ها فراتر از یک دهه است به عنوان بخشی از هویت فرهنگی مناطق و استان شناخته می‌شوند و امید می‌رود با تداوم برگزاری آن‌ها بتوان علاوه بر ایجاد رونق و شور ادبی میان شاعران و اهالی فرهنگ و ادب، زمینه لازم برای ورود شاعران جوان و پرورش استعدادهای جدید به‌ویژه در حوزه شعر گویشی را نیز فراهم کرد.

معاون فرهنگی و رسانه ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری در ادامه با نکوداشت هفته فرهنگی سعدی شاعر بلند آوازه ایرانی گفت: بزرگانی که گفتار و اندیشه‌های سعدی را بررسی کرده‌اند بر این نکته اشاره دارند که وی، اجتماعی‌ترین، سیاسی‌ترین و امروزی‌ترین شاعر پارسی‌گوی به شمار می‌رود و او را می‌توان شاعر زندگی نامید.

وی اظهار داشت: برگزاری برنامه‌های نکوداشت بزرگانی همچون سعدی لازمه جامعه امروز است چرا که با وجود هجمه‌های فرهنگی مختلف، توجه به مفاخر و مشاهیر، تاثیر قابل توجهی در تثبیت و تقویت هویت ملی دارد و تکیه بر داشته‌ها و سرمایه‌های فرهنگی و معرفی هرچه بهتر آنان، توان رویارویی فرهنگی را ارتقا می‌دهد.

سراینده مجموعه رباعی «باران بزند به شیشه آن وقت بهار...» هم در این برنامه با اشاره به اینکه سخن گفتن درباره سعدی به گونه ای آسان و در عین حال سخت است، گفت: بزرگان بسیاری در تاریخ ادبیات ایران فرهنگی در سرودن اشعار پارسی زبانزد هستند اما عنوان استاد سخن به سعدی شیرازی تعلق دارد و همگان، چیره‌دستی او در نثر و نظم را معترف هستند.

وحید برزگر قهفرخی افزود: جامع الطراف بودن سعدی را می‌توان علت نام‌گذاری او به عنوان استاد سخن دانست چرا که او هم در قالب و هم در مضمون تمام کوچه‌های فرهنگ و ادب را قدم زده و به هر بن‌بستی از این حوزه سرک کشیده است.

وی یادآور شد: شاعر شیرین‌سخن قرن هفتم هجری در ادبیات عرفانی، طنز، انتقادی، اجتماعی، غزل و تمثیل و هر آنچه از شاخه‌های ادبی شناخته می‌شود دارای اثر است و همین خصوصیت اوست که موجب شده نام و سخن او تا دیگر ممالک جهان نیز نفوذ کند و پذیرفته شود.

این شاعر چهارمحال و بختیاری در ادامه به وجود تناقض‌های آشکار در گفتار سعدی اشاره و تصریح کرد: این تناقضات را نمی‌توان ضعف او دانست چرا که با بررسی کامل سخنانش می‌توان دریافت که سعدی این تنقاض را دانسته و با آگاهی به‌ کار برده است و این فرصت را در اختیار خواننده قرار می‌دهد تا خود به قضاوت بپردازد.

ازهم‌گسیختگی اندیشه از جمله چالش‌های نامتعارف امروز است

یکی از نویسندگان و پژوهشگران چهارمحال و بختیاری هم در بخش دیگری از این برنامه با اشاره به گفتاری از شیخ اجل که می‌فرماید؛ سعدیا گرچه سخندان و مصالح گویی به عمل کار برآید به سخن‌دانی نیست، این سخن وی را نشانه‌ای از احترام سعدی به اصالت عمل‌گرایی دانست.

لهراسب قلی پور افزود: ازهم‌گسیختگی اندیشه از جمله چالش‌های نامتعارف امروز است اما سعدی در زمانه خود و در هنگامه‌ای که ایران گرفتار ازهم‌گسیختگی فرهنگی و از بین رفتن بنیان‌های چند هزارساله خود پس از هجوم مغولان بود، اندیشیدن به اصالت، هویت و فرهنگ ایرانی را ملاک خود قرار داد.

وی تصریح کرد: سعدی در دورانی که پرداختن به هویت‌های اصیل به نوعی کفرآمیز به شمار می‌رفت بار پاسخ دادن به نیاز ایرانیان برای بازگرداندن ایران به خرد و عظمت را به دوش کشید.

قلی پور با تاکید بر آزاد منشی و بزرگی سعدی، او را قرینه‌ای بر فردوسی دانست و یادآور شد: او آنچنان ایران را دوست دارد که برای پاسداشت عظمت آن، وجود خود را تقدیم می‌کند و سعدی ستایشگر ایران و انسانیت است.

این پژوهشگر چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: امروز بزرگانی همچون سعدی، فردوسی، حافظ و مولانا به دفاع از فرهنگ ایران اسلامی مشغولند که در این میان سعدی جایگاه ویژه‌تری را به خود اختصاص داده است.

گفتنی است، برنامه بزرگداشت سعدی شیرازی به مناسبت هفته گرامیداشت این شاعر بزرگ نام پارسی‌گو با همکاری نهادها، انجمن‌ها و دستگاه‌های اجرایی اردل در سالن مهرگان این شهر برگزار شد. در این برنامه جمعی از شاعران به خواندن اشعار خود پرداختند و دختران خردسالی هم قصاید و غزلیات سعدی را برای جمع حاضر قرائت کردند.

همچنین سیزدهمین دوره جشنواره شعر گویشی تمداربیت مرداد ۹۸ با حضور ۱۳۹ شاعر از ۹ استان زاگرس‌نشین در ادل برگزار شد.

46

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898920

دیگر خبرها

  • زور سرمایه به هنر نمی‌رسد
  • چرا ربات‌ها و هوش مصنوعی هنوز به گرد پای حیوانات نرسیده‌اند؟
  • عینکی که می‌تواند به سؤالات شما پاسخ دهد
  • پاسخ قاطع پیونگ‌یانگ به نسخه تحریمی آمریکا
  • اجرای موسی عصمتی میلیونی شد+فیلم
  • مختومقلی فراغی از محور‌های وحدت در گلستان است
  • تجلیل از پدر دو بیتی لکی لرستان
  • چرا سعدی شادترین شاعر ایران سال‌ها نادیده گرفته شد؟
  • برگزاری جشنواره منطقه‌ای شعر تمداربیت دراردل
  • ادعای جدید کریمی قدوسی درباره ساخت کلاهک هسته ای /با موشک کاتیوشا که نمی توان تهدید هسته ای را پاسخ داد /حرف سِری و خاصی نزدم، آژانس هم مطلع است