Web Analytics Made Easy - Statcounter

امروزه افراد دارای ناتوانی جسمی، سالمندان و کودکان با چالش‌های بسیاری در شهرهای مختل جهان دست و پنجه نرم می‌کنند چرا که اغلب فضاهای عمومی از قابلیت دسترسی کافی برخوردار نیست.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، طبق آمار بیش از ۸۰ میلیون نفر از جمعیت سراسر جهان به نوعی ناتوانی جسمی مبتلا هستند و این در حالی است که حدود ۱۲ درصد را نیز افراد سالمند تشکیل داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

متأسفانه فضاهای عمومی در اغلب شهرهای جهان بدون توجه به این جوامع آسیب‌پذیر و حتی پرستارانشان طراحی شده که همین امر مشکلات زیادی را در حین رفت و آمد برای آن‌ها در پی داشته است. بدیهی است که قابلیت دسترسی و فراگیری فضاهای عمومی می‌تواند به طور قابل توجهی نرخ جمعیت را تحت تأثیر قرار دهد و به همین دلیل، توجه به نیازهای تمام اقشار جامعه حین طراحی فضاهای عمومی بسیار حائز اهمیت است که در نتیجه آن، انسجام اجتماعی، هویت‌سازی و توسعه اقتصادی با بهبود قابل توجهی مواجه می‌شود.

موانع شهری چگونه زندگی افراد دارای ناتوانی جسمی را تحت تأثیر قرار می‌دهد؟

دسترسی ناکافی به فضاهای عمومی نه تنها زندگی افراد دارای معلولیت جسمی را تحت تأثیر قرار می‌دهد بلکه تبعات منفی زیادی نیز بر میزان کیفیت زندگی خویشاوندان و پرستاران آن‌ها نیز به جای می‌گذارد. اغلب شهرها به گونه‌ای طراحی شده است که دسترسی به فضاهای عمومی آن‌ها از طریق معابر تنگ یا پلکان‌های بلند امکان‌پذیر است که این ویژگی، تردد را برای سالمندان، افراد سوار بر صندلی‌های چرخ‌دار یا حتی کودکان مشکل می‌کند. از بارزترین نمونه‌های این فضاها می‌توان به ایستگاه‌های مترو اشاره کرد که رفت و آمد در آن‌ها اغلب به وسیله پله برقی یا پلکان ساده انجام می‌شود که در این صورت، افراد دارای معلولیت جسمی از تردد در آن‌ها بی‌بهره می‌مانند.

البته چالش‌های افراد سوار بر صندلی‌های چرخ‌دار تنها محدودیت حرکت در فضاهای عمومی را برای آن‌ها در پی ندارد بلکه به کاهش حداکثری فرصت ارتباط اجتماعی با دیگران نیز منجر می‌شود که این امر به سهم خود، انزوای اجتماعی را برای آن‌ها در پی دارد. به عنوان مثال، شهربازی‌هایی که فاقد تجهیزات مخصوص کودکان دارای معلولیت جسمی است این افراد را از هم‌سن و سال‌های خود دور می‌کند و این در حالی است که نبود وسایل حمل و نقل با قابلیت دسترسی برای همگان می‌تواند به بیکار ماندن اغلب افراد دارای ناتوانی جسمی منجر شود.

چگونه می‌توان فضاهایی عمومی با قابلیت دسترسی برای تمام اعضا جامعه به وجود آورد؟

اخیراً مدیران در بسیاری از کشورهای جهان به ایجاد فضاهای شهری قابل دسترسی روی آورده و برای آن هزینه‌های زیادی را مصرف کرده‌اند. به عنوان مثال، برنامه‌ریزان شهرهای کوریتیبا و یوبرلاندیا، هر دو در برزیل، اخیراً سرمایه‌های زیادی را صرف وسایل حمل و نقل قابل دسترسی کرده‌اند تا تمام مردم به ویژه افراد دارای معلولیت جسمی، سالمندان و حتی کودکان در مسیر رفت و آمد به مدرسه با امنیت خاطر کامل و بدون نیاز به حضور دیگری به عبور و مرور با یکدیگر بپردازند. سایر شهرهای منطقه نیز در این زمینه اقدامات اثربخش زیادی اعمال کرده و به پیشرفت‌های قابل توجهی دست یافته‌اند. به عنوان مثال، لاپاز پایتخت سیاسی و دولتی بولیوی که بزرگترین سیستم تراموای برقی جهان را در خود جای داده، فرصت‌های زیادی را نیز برای تردد راحت تمام شهروندان با هر میزان توانایی جسمی فراهم آورده است.

به طور کلی مدیران شهرهای برزیل، کلمبیا، اکوادور، اسپانیا و ایالات متحده آمریکا برای حل بحران قابلیت دسترسی فضاهای عمومی تلاش کرده‌اند ابتدا موانع موجود بر سر راه کاربران را از میان بر دارند و سپس به بهبود وضعیت آن‌ها بپردازند. علاوه بر این، برنامه‌ریزان این مناطق در نظر دارند برای احداث تمام فضاهای عمومی جدید از همان ابتدای پروژه‌ها قابلیت دسترسی تمام افراد با هر گونه وضعیت و توانایی جسمی را مورد توجه قرار دهند تا از اعمال اصلاح‌های بعد از تکمیل، خودداری به عمل آورند.

آن‌ها قصد دارند در طراحی آینده شهرهای خود فضاهایی نیز به وجود آورند تا افراد دارای معلولیت جسمی و کودکان ناتوان بتوانند به راحتی با سایر افراد هم‌سن خود ارتباط برقرار کنند، در آنجا اوقات فراغت خود را بگذرانند و به انجام بازی‌های گروهی یا فعالیت‌های انفرادی بپردازند.

شهرها باید برای همه طراحی شود تا حس آزادی در میان ساکنان افزایش یابد

اگرچه تا کنون در بسیاری از نقاط دنیا اقدامات قابل توجهی برای افزایش دسترسی تمام اقشار جامعه با فضاهای عمومی انجام شده با این حال، همچنان لازم است تدابیر بیشتری برای افزایش فراگیری شهری اندیشیده شود. طراحی و برنامه‌ریزی شهری که دو مقوله مرتبط اما مستقل از یکدیگر است باید به گونه‌ای انجام شود تا تمام موانع فیزیکی و محیطی فضاهای عمومی از بین برود و در نتیجه تمام افراد بتوانند امور روزمره خود را به طور مستقل انجام دهند. در واقع، آزادی عمل تمام ساکنان یک شهر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است که باید به طور جدی در اولویت طراحی‌های شهری قرار گیرد.

کد خبر 539122

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهرهای جهان کشورهای جهان برزیل اسپانيا ایالات متحده آمریکا کارائیب آمریکای لاتین طراحی شهری فضاهای عمومی شهری طراحی فضاهای عمومی مناسب سازی برای معلولان ویلچرنشینان معلولان معلولين شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق افراد دارای معلولیت جسمی قابلیت دسترسی فضاهای عمومی ناتوانی جسمی قابل توجهی برای آن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۲۰۱۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یکی از اولویت‌های لرستان باید ایجاد زیرساخت‌ها باشد

ایسنا/لرستان استاندار لرستان گفت: به دنبال حکمرانی قوه محور و مردم پایه هستیم و براین اساس همه ظرفیت‌های استان و کشور قوه هستند و شکوفا کردن آن برعهده ما مسئولین است.

ابوطالب شفقت امروز هشتم اردیبهشت ماه در جلسه شورای شهرداران و شوراهای اسلامی که در محل سالن جلسات استانداری لرستان برگزار شد، اظهار کرد: شهرداران دو شهر زیبای خرم‌آباد و بروجرد را که مردم را ترغیب به مهاجرت به شهرهای کوچک کنند تشویق می‌کنم.

وی اضافه کرد: یکی از اولویت‌های استان ایجاد زیرساخت‌ها باشد تا کسب و کار راحت‌تر و کارهای اجتماعی بهتر جواب دهد.

استاندار لرستان با بیان اینکه زیرساخت روستایی در شهرهای کوچک ارتقا داده شد تا مهاجرت معکوس انجام شود، تصریح کرد: هرچه قدر بتوانیم مردم را در روستاها نگهداریم و مردم از شهرهای بزرگ به شهرهای کوچک ترغیب کنیم، در راستای کسب و کار به اهداف خود خواهیم رسید.

شفقت با بیان اینکه شهردار یک ماموریت بیشتر ندارد و آن این است که شهرداران مسئول نشاط اجتماعی هستند، افزود: شهرداران چنانچه برساخت و ساز، مهار ترافیک شهری، تنظیف شهر و ... نظارت داشته باشند همه این کارها منجر به رضایتمندی افراد می‌شود و این مهم حول نشاط فردی و اجتماعی جامعه خواهد بود.

وی اضافه کرد: در حال حاضر شرایط بسیار خوبی برای گردشگری در شهرهای کوچک وجود دارد و نباید از این ظرفیت‌ها غافل شویم.

استاندار لرستان بر برطرف کردن محرومیت‌زدایی در چارچوب قانون تاکید کرد و با بیان اینکه منافع شهرهای محروم را دفاع خواهیم کرد، افزود: نمایندگان منتخب مردم در مجلس، فراکسیون شهرهای کوچک در شهرهای کوچک تشکیل و قانونی بنویسند که با اجرای آن زیرساخت‌هایی را در شهرهای کوچک در راستای محرومیت زدایی ایجاد کنیم چراکه راهبرد ججمهوری اسلامی ایران محرومیت زدایی است.

شفقت گفت: یک سری قوانین توسط منتخبین مردم در مجلس تدوین شود که مشکلات شهرهای کمتر برخوردار برطرف و محرومیت زدایی انجام شود.

وی با بیان اینکه به دنبال حکمرانی قوه محور و مردم پایه هستم، تصریح کرد: براین اساس همه ظرفیت‌های استان و کشور قوه هستند و شکوفا کردن آنها برعهده ما مسئولین است، هرچقدر بتوانیم نظام طرح‌ریزی و برنامه‌ریزی را قوه محور تدوین کنیم آنوقت توانسته‌ایم قوه‌ها به قابلیت و قابلیت‌ها را به قدرت تبدیل کنیم.

شفقت گفت: قوی‌ترین قدرت، استحکام درونی جامعه است و باید یک حکمرانی تقویت کنیم که درون خودمان قوی باشد؛ قدرت درونی ما اتحاد، همدلی و یکپارچگی و مردم محور بودن مدیریت حکمرانی است.

انتهای پیام

.

دیگر خبرها

  • طرح‌های اقتصادی در سواحل توسعه می‌یابد/ ایجاد شهرهای مولد کشاورزی
  • شوراها پل ارتباطی دولت و مردم
  • از روان تا درمان
  • یکی از اولویت‌های لرستان باید ایجاد زیرساخت‌ها باشد
  • بلیت هواپیما و دیگر سامانه های حمل و نقل برای معلولان نیمه بها شد
  • آیا می توان چراغ خطی را در کف نصب کرد؟
  • امکان خرید بلیت نیم‌بها از سامانه‌های حمل‌ونقل ریلی و هوایی برای معلولان شدید
  • توصیه‌های سازمان ملل متحد به مناسبت هفته جهانی روانشناس/ رسیدگی به مسائل نابرابری اجتماعی
  • در چه سنی می‌توان یک فرد را «پیر» دانست؟
  • استقلال، خودشکوفایی و تعالی در گرو اوقات فراغت