Web Analytics Made Easy - Statcounter

طرح حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی که با توجه به نام پیشین خود به طرح صیانت مشهور شده است از سوی کمیسیون مشترک بررسی این طرح در مجلس انجام نشد و برای بررسی بیشتر و بازنویسی به مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی ارجاع شد.

به گفته علیرضا سلیمی، عضو هیئت رئیسه مجلس، تصمیم‌گیری‌های صورت گرفته درباره طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی، در کسب و کارهای ده‌ها هزار نفر از مردم تأثیرگذار است بنابراین تمامی این تصمیم‌ها بایستی دارای پشتوانه علمی و دقیق باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به عقیده عده‌ای این طرح می‌تواند فعالیت‌های اینترنتی در بسترهای خارجی را با مشکلاتی مواجه ‌کند ولی موافقان آن تأکید دارند این طرح به ساماندهی و تعیین ضوابط فعالیت در بسترهای پیام‌رسان کمک می‌کند. در گفت‌وگو با دو کارشناس رسانه به بررسی ایرادهای این طرح و ضرورت بازنگری آن پرداختیم که می‌خوانید. 

 بی‌توجهی به مصوبات شورای عالی فضای مجازی

یک کارشناس فضای مجازی و مدرس سواد رسانه‌ای معتقد است مهم‌ترین ایرادی که به طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی وارد بود، نداشتن پیوست رسانه‌ای و ناآگاهی طراحان از حوزه رسانه است. 
محمدصادق دهنادی می‌گوید: این طرح باید پیامدسنجی رسانه‌ای می‌داشت، همین که طراحان بدون اقناع و مشورت با اهالی رسانه، چنین طرحی را ارائه کرده‌اند نشان می‌دهد صلاحیت طراحی چنین طرحی را نداشتند. وی یادآور می‌شود: اعلام شده که چند صد ساعت کار کارشناسی روی طرح انجام شده است، به صورت واضح بگویند که کدام یک از کارشناسان حوزه رسانه، فرهنگ، اقتصاد، امنیت ملی و فناوری اطلاعات در طراحی این طرح دخیل بودند و تراز علمی‌شان چه بوده است؟ آیا دانشجوی دکترا بوده‌اند یا عضو هیئت علمی دانشگاه؟ به صورت شفاف بگویند که این کار کارشناسی را چه کسانی انجام داده‌اند؟ طرحی که قرار است 50 تا 60میلیون کاربر ایرانی را تحت پوشش قرار دهد با چه پشتوانه تحقیقاتی و پیامدسنجی اجتماعی نوشته شده است؟

این دکترای مدیریت رسانه با اشاره به مخالفت‌ها و اعتراض‌های وارد شده به این طرح می‌گوید: اگر قرار بود مجلس قوانین مربوط به فضای مجازی را بنویسد، چه ضرورتی به تشکیل شورای عالی فضای مجازی بود، در حالی که مصوبات این شورا الزام قانونی دارد.
او با تأکید بر اینکه خلأ قانونی در حوزه فضای مجازی نداریم و آنچه خلأ است، نبود ضمانت اجرایی قوانین این حوزه است، می‌گوید: ما قوانین زیادی در حوزه فضای مجازی داریم اما به‌ دلیل نبود تمرکز اجرایی و نداشتن بازوی اجرایی در شورای عالی فضای مجازی اجرا نمی‌شوند.
دهنادی تأکید می‌کند: قوانین ما پیامدسنجی اجتماعی ندارند و اصولاً برای اجرا نشدن تصویب می‌شوند مانند قانون منع استفاده از ماهواره یا قانون فیلترینگ توییتر، در حالی که بسیاری از مسئولان ما حساب توییتری دارند. 
این کارشناس رسانه یادآور می‌شود: پیشنهادم این است که مجلس به شکلی شفاف تراز علمی طراحان این طرح را عیان کند تا جامعه علمی با طراحان آن گفت‌وگو کرده و قوانین از خواست و مطالبه عمومی احصا شود.

 تکرار دوباره تجربیات ناکام

دکتر امیدعلی مسعودی، دانشیار علوم ارتباطات دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره با بیان اینکه در مورد این طرح، نسخه‌های متفاوتی ارائه شده است به خبرنگار ما می‌گوید: نسخه اولیه را که دیدم جای نقد جدی داشت، ما داریم تجربه‌هایی را دوباره تکرار می‌کنیم که پیشتر از سر گذراندیم مانند فیلترینگ یا جمع کردن ماهواره؛ این‌ها جواب نمی‌دهد.
او می‌افزاید: من از موافقان اینترنت ملی هستم ولی اینترانت نمی‌تواند به حذف اینترنت بین‌المللی بینجامد. ما نمی‌توانیم با دنیا داد و ستد نداشته باشیم، ما دانشگاه داریم، دانشگاه‌های ما با پایگاه‌های داده‌ای جهان در ارتباط هستند، اگر این پایگاه‌ها ما را تحریم کنند، دانشگاه‌های ما دچار ضرر و زیان می‌شوند. ما نباید خودمان را تحریم کنیم. شبکه جهانی اطلاعات و داده‌ها، شبکه گسترده‌ای است که با وجود همه تهدیداتش، فواید زیادی دارد و نباید از آن محروم شد.

او اظهار می‌کند: در کشور ما همه چیز دست دولت است، اگر کشورهایی را می‌بینیم که پیشرفت می‌کنند چون دانشگاهیان دور هم جمع می‌شوند و دیتاسنتری را راه‌اندازی می‌کنند، دولت حمایت می‌کند و خودشان آن را گسترش می‌دهند. آیا مایکروسافت را دولت آمریکا ساخته است یا چند دانشجو که ابتکار به خرج دادند و دولت آمریکا از آن‌ها حمایت کرد و سرمایه‌گذارها پای کار آمدند. در اینجا دولت می‌خواهد همه چیز را در دست بگیرد، خودش دیتاسنتر راه‌اندازی کند، خودش بودجه بدهد، خودش نظارت بکند در حالی که دانشجوها و دانش‌آموختگان ما در دانشگاه‌های مهم فنی، بچه‌های بااستعدادی هستند که باید حمایت شوند چون هر کدامشان سرمایه ملی هستند. مثلاً ما می‌توانستیم دیتاسنتر ملی راه‌اندازی کنیم ولی در پیچ و خم بروکراسی اداری مانده‌ایم.

 باید با دنیا رقابت کنیم

مسعودی معتقد است برداشت غلطی از اینترنت ملی به جامعه تزریق شده است و می‌گوید: تصور می‌شود اگر شبکه ملی اطلاعات بیاید اینترنت مسدود می‌شود در حالی که منظور ایجاد دیتاسنترهای ملی در بخش خصوصی با نظارت و حمایت دولت از کارآفرین‌ها و جوانان مستعد در این حوزه است. اکنون کشورهای هند، چین و پاکستان دارند همین راه را می‌روند، ما ظرفیت‌های بسیار خوبی از نظر سرمایه انسانی در این حوزه داریم ولی کشورهای دیگر دارند از سرمایه‌های انسانی ما استفاده می‌کنند.

این استاد دانشگاه درباره این نگرانی که با آمدن شبکه ملی اطلاعات، دسترسی به اینترنت رانتی شود و در اختیار عده خاصی قرار بگیرد، اظهار می‌کند: طرح صیانت نمی‌تواند چنین کاری بکند وقتی ماهواره را جمع کردند و گفتند وزارت ارشاد فقط به عده خاصی مجوز استفاده از ماهواره را می‌دهد، مردم چه کردند؟ ماهواره نصب کردند و بارها با نیروی انتظامی به مشکل ‌خوردند. ما در مقطعی به دعوت قوه قضائیه برای رفع این مشکل جلسه‌ای داشتیم که گفتند برای اجرای قانون با پرونده‌های دیگری مواجه می‌شویم که شکایت از نقض حریم خصوصی است، چه کنیم؟ پاسخ دادیم این مشکل شما نیست بلکه مشکل بخش رسانه‌ای کشور است، رادیو و تلویزیون باید محتوایی تولید کنند که مردم سراغ شبکه‌های ماهواره‌ای نروند. پس از آن بحث تعدد شبکه‌های تلویزیونی مطرح و اجرایی شد که کمی مؤثر واقع شد.
او یادآور می‌شود: اگر تولید محتوا نداشته باشیم با این مشکل مواجه می‌شویم. باید بسترها، اپلیکیشن و پلفترم‌های ایرانی را ایجاد کنیم که بتوانیم با دنیا رقابت کنیم، در حال حاضر ما فقط مصرف‌کننده هستیم و رژیم مصرفی ما خیلی بد است چون ضعف سواد رسانه‌ای داریم. طرح صیانت اگر بخواهد محدودیت ایجاد کند نوعی خودتحریمی است و با شرایطی که کشور ما در تحریم به سر می‌برد، قطعاً با آن مخالفم.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی عضو هیئت رئیسه مجلس فضای مجازی طرح صیانت رسانه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۲۰۱۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری نخستین کارسوق سواد رسانه‌ای ویژه دانش آموزی درآمل

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، مسئول برگزاری این همایش وکارسوق آموزشی گفت: نخستین کارسوق آموزشی تحلیل و سواد رسانه‌ای وفضای مجازی برای دانش آموزان با هدف ارتقاء سطح سواد رسانه‌ای وتحلیل آنها دراین بخش درحوزه فضای مجازی با حضور دانش آموزان چند مدرسه به محوریت دبیرستان علامه حلی آمل برگزار شد.

مهناز خاکی داودی، با اشاره به اینکه درعصر کنونی که با گسترش هزاران شبکه رسانه ای، اخبار و مطالب با کسری از ثانیه در جهان منتشر می‌شود، داشتن سواد رسانه‌ای برای همه افراد جامعه به خصوص دانش آموزان مهم است، افزود: داشتن سواد رسانه به ما کمک می‌کند که اگر مطلبی یا سخنی با شدت کم یا زیاد منتشر شود می‌تواند تبعات زیادی داشته‌باشد.

وی ادامه داد، اگر افراد جامعه سواد رسانه‌ای نداشته باشند، قدرت تشخیص واقعیت را ندارند و می‌توانند تحت تاثیر شایعات کذب، دچار هیجانات زود گذر شده و تصمیمات بی نهایت سطحی را بگیرند، این نوع تصمیمات می‌تواند صدمات زیادی به ساختار جامعه و امنیت مردم وارد کند.

مدیردبیرستان علامه حلی آمل، همچنین با بیان اینکه سواد رسانه‌ای نوعی تکنیک عملی ومهارت بسیار ویژه است که در عصر حاضر یکی از مهمترین آموزش‌ها در جهان تلقی می‌شود، تصریح کرد، سواد رسانه‌ای به فرد این توانایی را می‌دهد که تحلیل مناسبی از مطالب منتشر شده در انواع شبکه‌های رسانه‌ای را داشته باشد.

به گفته خانم خاکی داودی، سواد رسانه ۵ مهارت را به ما می‌آموزد که شامل تشخیص چیزی که رسانه‌ها قصد ایجاد آن در باور مردم را دارند، تشخیص تعصبات و دروغ‌های رسانه ها، کشف داستان‌های پنهان در خبرها، ارزیابی رسانه‌ها با تجربیات، باور‌ها و ارزش‌های خود طراحی و ایجاد پیام‌های رسانه‌ای خود است.

وی با بیان اینکه سواد رسانه‌ای به هر فردی مهارت دسترسی و استفاده از اطلاعات و محتوا، مهارت تحلیل و ارزیابی آن، مهارت ارزیابی انتقادی و مهارت تولید خلاق و ارتباط با پیام‌های رسانه‌ای را می‌دهد، اضافه کرد: امروز نوع استفاده از فضای مجازی که دانش آموزان استفاده می‌کنند، باید هوشیار باشند که خیلی‌ها با نوع مطالب وانتشار گسترده آنها به دنبال پیاده کردن برخی هدف‌های خاص هستند و نمونه آن که دشمن امروز در فضای مجازی بدنبال جداسازی نوجوانان ما از ارزش‌های دینی و اسلامی است تا افکار نوجوانان ما را به سمت باورپذیری‌های غیرمتعارف سوق دهد.

مدیردبیرستان علامه حلی آمل ادامه داد، برگزاری کارسوق و کارگاه‌های سواد رسانه‌ای با هدف آگاهی بخشی و توانمند سازی دانش آموزان و پیشگیری از آسیب‌های احتمالی در حوزه فضای مجازی در قالب این دوره آموزشی یک روزه برگزار شد.

در این دوره یکی از اساتید حوزه سواد سانه‌ای وفضای مجازی به مفاهیم کلی از فضای مجازی و نقش آن در زندگی امروزی و نقش‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی این فضا اشاره کرد.

در ادامه مباحث مرتبط با امنیت در فضای مجازی، شیوه‌های کلاه برداری، حملات سایبری، حساسیت نسبت به آمادگی در برابر تکنولوژی هوش مصنوعی و تاثیرات عمیق‌تر آن در زندگی آینده بشر بیان شد.

دیگر خبرها

  • دوره توانمندسازی کنشگران فضای مجازی در قزوین برگزار شد 
  • فضای مجازی باید باعث افزایش انسجام جامعه شود
  • از دلنوشته غم‌انگیز آقای پژوهشگر تا قصه یک پل موسیقایی در روسیه!
  • برگزاری کنفرانس بین المللی وب پژوهی در دانشگاه علم و فرهنگ
  • ۲ شاخصه مهم «هیئت» از نگاه رهبر انقلاب/ جمعیت ملاک سنجش نیست
  • موج واگذاری حیوانات خانگی در شبکه‌های اجتماعی/پت‌های خانگی در فضای مجازی دست به دست می‌شوند
  • چرا نباید نگران نسل Z بود؟
  • نخستین کارسوق سواد رسانه‌ای ویژه دانش آموزان درآمل برگزار شد
  • نسل Z از نگاه اکونومیست/ چرا نباید نگران این جوانان بود؟
  • برگزاری نخستین کارسوق سواد رسانه‌ای ویژه دانش آموزی درآمل