Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری فارس ـ حمید محمدی محمدی: نمی‌دانم از یک سال پیش که کتاب «سیر قدرت‌یابی محمد بن سلمان» را برای اولین بار دیدم و دست گرفتم، این کتاب آیا چاپ جدیدی از سوی ناشر نخست خورده یا نه. سایت ناشر که «زرنوشت» باشد، می‌گوید: خیر! هرچه هست صدایی هم از آن در رسانه‌های ایران نشنیده‌ام؛ با وجودی که دستِ کم سه ناشر روی این متن مهم کار کرده و سه ترجمه از آن بیرون داده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حقیقت این است که کتاب «بن هوبارد»، یک اثر قابل اعتنا نه فقط در شخصیت‌نگاری یکی از رجال حال حاضر عرب که در بررسی و پیگیری تحولات خاورمیانه و رابطه کشورمان با کشورهای حوزه خلیج فارس و عربستان است و اهمیت فراوانی دارد.

هوبارد، روزنامه‌نگار جوان اهل کلرادوی آمریکاست که به نظر می‌رسد از روی پختگی، سختکوشی و لیاقت به سردبیری بخش خاورمیانه نیویورک‌تایمز رسیده است. او در دانشگاه نورث وسترن آمریکا، تاریخ و فرانسه خوانده، در سپاه صلح در توگو خدمت کرده و مدرک کارشناسی ارشد روزنامه‌نگاری را از دانشگاه کالیفرنیا در برکلی گرفته است. هوبارد که حدود پنج سال در آسوشیتدپرس کار کرده بود به تایمز پیوست؛ جایی که او و همکارانش فینالیست‌های جایزه پولیتزر در گزارش بین‌المللی در سال ۲۰۱۳ برای پوشش جنگ در سوریه شدند.

اما همه این‌ها نتوانست آن شهرتی را که کتاب «سیر قدرت‌یابی محمد بن سلمان» برای هوبارد به دست آورد، حاصل کند؛ اثری که بنگاه‌های معتبر فروش کتاب در جهان، آن را با قیمت ۱۴ دلار به شمارگان میلیونی و چاپ‌های مکرر رسانده‌اند. اما در ایران ـ که طبق معادلات بین‌المللی، رقیبی قدرتمند و بی‌مانند برای عربستان سعودی در خاورمیانه به شمار می‌آید ـ با سه ترجمه از سه ناشر، فقط 5 چاپ خورده است.

با خواندن این کتاب که حاصل کم‌تر از یک دهه رفت و آمد مداوم این روزنامه‌نگار جوان به کشورهای مختلف عرب و گفت‌وگوی میدانی با مردمی از طبقه روشنفکر، سیاستمداران موثر، تجار برجسته و شاهزادگان منزوی در عربستان سعودی است، می‌توانیم به بلندپروازی‌های شاهزاده جوان جهان عرب پی ببریم؛ ولیعهدی که شاهزادگی‌اش آنقدر نامحتمل بوده که انگار، مالدیو برود جام جهانی!


نمایی از جلد کتاب

نویسنده پیشرفت‌های نرده‌بانی بن‌سلمان در ساختار عجیب قدرت‌طلبی عربستان سعودی و کنار زدن شاهزادگان شانس‌دار و پرقدرت را به خوبی تصویر می‌کند. او با نقل قول‌هایی که از روزنامه‌نگاران غربی می‌آورد، ۴۰ سال آینده را دوره زمامداری MBS  قلمداد می‌کند و پادشاهی او را پس از پدرش تا سال ۲۰۶۰ میلادی قطعی می‌داند. برای اثبات چنین ادعایی، هوبارد از دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا هم در کتابش تأییدیه دارد.

در «سیر قدرت‌یابی محمد بن سلمان» با شخصیتی روبه‌رو هستید که در کنار گذاشتن سنت‌های دست و پاگیر وهابیت، احتیاط زیادی ندارد و با حذف تدریجی مفتیان سختگیر کشورش از عرصه‌های تصمیم‌گیری به آن‌ها میدان نمی‌دهد. سینماها را که از حدود ۴۰ سال قبل تعطیل شده، احیا می‌کند، ممنوعیت رانندگی زنان را به عنوان یک مطالبه دیرپا و پرحاشیه برمی‌دارد و با حصر و حذف شاهزادگان ثروتمند و رانت‌خوار، سیمایی فسادستیز و عدالت‌خواه از خود معرفی می‌کند؛ اما بالاخره هیمنه این جوان اصلاح‌طلب با خشونتی که از کشتن شوک‌برانگیز جمال خاشقچی، روزنامه‌نگار سعودی به بیرون دیوارهای کنسولگری عربستان سعودی در استانبول درز می‌کند و به سراسر جهان مخابره می‌شود، فرو می‌ریزد و جهان را در بهتی عظیم فرو می‌برد. او را که برای گرفتن مدرک شناسایی المثنی به کنسولگری کشورش در ترکیه مراجعه کرده با اره استخوان‌پر، قطعه قطعه کرده و جنازه‌اش را با چمدان بیرون برده‌اند.


اعتراض به قتل خاشقچی در سراسر جهان

هوبارد البته سعی می‌کند در کنار تمایلات بن‌سلمان برای پیشرفت سریع کشورش و معرفی پروژه‌های جاه‌طلبانه‌ای چون «نئوم» از سعه‌صدر محدود و ناچیز او در برابر منتقدان ـ نه مخالفان و معارضان ـ بنویسد، اما با این کتاب به سه موضوع اساسی اشاره دارد.

اول: پای‌بست سنتی عربستان که هیچ کاری بی‌اراده مفتیان و رهبران مذهبی این کشور اتفاق نمی‌افتاده و شاهزاده توانسته قفل این غل و زنجیر کهنه را با کلید خود باز کند. شاید اگر سه ـ چهار فصل نهایی کتاب و ماجرای هولناک خاشقچی نبود، ما با یک اثر کاملاً سفارشی و رپرتاژی برای بن‌سلمان روبه‌رو بودیم که اصلاً ارزش خواندن نداشت.

دوم: هوبارد می‌خواهد یک تصویر مشخص از پیام‌آوران دموکراسی عربی ارائه دهد که اصلاحات آن‌ها ظاهری زیبا و جذاب با بذل آزادی‌های فردی و اجتماعی دارد. همین دموکراسی با آن ظواهر فریبنده، وقتی به عرصه‌های سیاسی و نقد حاکمیت می‌رسد، باطنی خشک، خشن و خشم‌آلود پیدا می‌کند که حاضر است یک تیم ۱۵ نفره را برای قتل یک منتقدِ محتاطِ منعطف مأمور کند.

سوم: نویسنده قصد دارد بگوید جهان سرمایه‌داری با سلطنتی که حملات اتباعش به برج‌های دوقلو در ۱۱ سپتامبر اثبات شده و قتل سنگدلانه روزنامه‌نگاران را به گردن گرفته، اگر خریدار تسلیحات نظامی باشد، نه تنها کاری ندارد که برای لاپوشانی جرایم بین‌المللی آن‌ها از جمله رعایت نکردن حقوق بشر در داخل و حمله به یمن و کشتار مردم بی‌دفاع این کشور در خارج دست به هر کاری می‌زند. چون کشوری مثل عربستان، گاو شیردهی است که تا وقتی می‌شود آن را دوشید، نیازی به برملا کردن درون آشفته‌اش نیست.

من دو ترجمه دیگر کتاب را ندیده‌ام، اما آنچه از زیر دست صادق قربانی و حمیدرضا کاظمی، مترجمان زبردست حوزه بین‌الملل بیرون آمده، ترجمه‌ای روان و سالم است که به نظر می‌رسد در این متن، امانتدارانه، هر آنچه بن هوبارد نوشته، بی‌کم و کاست ترجمه شده است. البته در سه ـ چهار مورد که مترجمان احساس کرده‌اند نویسنده در قضاوت دچار بی‌انصافی شده یا از روی بی‌اطلاعی چیزی نوشته، با رعایت امانت، پانویس زده و درباره آن موضوع، اشتباه هوبارد را یادآور شده‌اند.


به قدرت رسیدن ملک سلمان و شاهزادگی محمد بن سلمان در ساختار پیچیده قدرت در عربستان مثل راهیابی مالدیو به جام جهانی فوتبال عجیب بود!

شناخت عربستان امروز بدون آشنایی با تفکرات زمامداران فعلی این کشور، ممکن نیست و کسی که تا پیش از سال ۲۰۱۷ به این کشور رفت و آمد داشته یا حتی در آن مدت‌ها اقامت داشته، نمی‌تواند درک صحیحی از سعودی داشته باشد. به همین دلیل، توصیه می‌کنم این کتاب را بخوانید.

«سیر قدرت‌یابی محمد بن سلمان» نوشته بن هوبارد با ترجمه صادق قربانی و حمیدرضا کاظمی در ۴۵۸ صفحه و قیمت ۶۰ هزار تومان از فروشگاه انتشارات زرنوشت قابل تهیه است. برای تهیه این کتاب می‌توانید از این لینک استفاده کنید.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: جمال خاشقچی خاور میانه عربستان سعودی روزنامه نگار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۲۶۸۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امام صادق(ع) نهضت علمی بزرگی را در جهان اسلام پی‌ریخت

به گزارش خبرنگار مهر، اوج‌گیری فرقه گرایی مذهبی، ورود اندیشه‌های کلامی یونان به حوزه اسلامی و دعوت دینی عباسیان همگی ضرورت تلاش و جهاد علمی را طلب می‌کرد تا اندیشه و معارف اسلامی مکتب اهل بیت علیهم‌السلام با نهضت علمی و اصلاحی بالنده و با پیراستن از آرا و اندیشه‌های ناصواب و التقاطی، از آن‌ها تمایز یابد و مهم‌تر از آن، اصول و قواعد بنیادی اسلام نیز استوار گردد. تجارب تاریخی بعد، بر درستی راه و راهبرد امام علیه‌السلام صحّه نهاد؛ چنان‌که در همه ملل و تمدن‌ها آن‌چه موجب ماندگاری و بقاست، صرف عمل و تکثر عددی پیروان نیست و نبوده است، بلکه اندیشه و تفکر مبتنی بر اصول و قواعد استوار است که ماندگار می‌ماند و مکتبی و دیانتی را مانا می‌سازد.

در دوران آشوب‌زده و بحران‌های سیاسی، دینی و مذهبی که همگی خود را منتسب به دیانت می‌دانستند و در اوج‌گیری فرقه‌ها و تکوین مکاتب و نحله‌های فکری که متأثر از اندیشه‌ورزان دینی بودند، بی‌آن‌که از آبشخور دین بهره‌ای برده باشند، امام صادق علیه‌السلام به صیانت از دین و ترویج ارزش‌های متعالی و ناب آن همت گمارد.

در همین راستا حجت الاسلام حمید احمدی مدیر کمیته فرهنگی آموزشی اربعین در گفت و گو با خبرنگار مهر در خصوص مقام علمی و فکری امام صادق (ع) گفت: امام صادق (ع) با استفاده از سرمایه ارزشمند انسانی تربیت شده در مدرسه دو امام پیشین، نهضت علمی بزرگی را در جهان اسلام پی‌ریخت و با تأسیس مدرسه فقهی که امتداد آن به سایر ساحت‌ها و حوزه‌ها کشیده شد، حیات و بقای شیعه را تضمین کرد. امام در این نهضت عظیم از پرورش‌یافتگان مکتب امامت به شایستگی بهره برد و در شهرهای مختلف که کانون مباحث علمی بود، نخبگان بزرگ شیعه را مرجع دینی و فقهی مردم ساخت، آن‌چنان که حضرت درباره چند تن از بزرگان و فرهیختگان شیعی فرمود: کسی همانند زراره و ابوبصیر لیث مرادی و محمد بن مسلم و برید بن معاویه عجلی، ولایت ما و احادیث پدرم را زنده نکرد. اگر این‌ها نبودند، کسی از ما و احادیث ما اطلاع پیدا نمی‌کرد. این‌ها حافظ دین و اشخاص محل اعتماد پدرم بر حلال و حرام خدا هستند.

وی ادامه داد: این گروه شامل ده‌ها تن از حکماً، متکلمان، محدثان و فقهای شیعی بودند و در کنار ده‌ها عالم فرهیخته دیگر همانند ابن ابی‌یعفور و ابوحمزه ثمالی در این نهضت علمی نقش آفرین بودند.امام در روایات زیادی با تأییدشان، ایشان را در مقام مرجعیت علمی و دینی در شهرها و مناطق مختلف معرفی کرد. چنان‌چه ابوالحسن بن اعین بن سوسن (زراره) که از نوادگان راهب یونانی مسلمان شده بود را در عراق مرجعیت بخشید. و ده‌ها عالم بزرگ و برجسته دور او جمع شدند چنان‌چه ابن‌اَبی‌عُمیر می‌گوید: "من و معاصرینم در کنار زراره همچون کودکانی بر گرد معلم بودیم".

حجت الاسلام احمدی با تاکید بر اینکه امام با شناختی که از توانایی‌های هر یک از این عالمان داشت، گفت: امام آنها را در حوزه خاص علوم اسلامی برای تبیین و بسط و دفاع از آن در هندسه اندیشه اسلامی مأمور ساخت. ابوجعفر محمد بن نعمان احول را به حوزه کلامی در عراق گمارد.ابومحمد هشام بن حکم که جوانی شجاع واز مدافعان سرسخت اندیشه شیعی بود در کنار علی بن اسماعیل میثمی در کلام و جمیل بن دراج، عبدالله بن مسکان، عبدالله بن بکیر، حماد بن عیسی و حماد بن عثمان را در حوزه حدیث مأموریت دادند.

مدیر کمیته فرهنگی آموزشی اربعین اظهار داشت: از دیگر اقدام‌ها و جهاد علمی امام صادق علیه‌السلام در عرصه تبیین و تثبیت نظریه امامت بود. پیدایی‌اندیشه‌های زیدیه، کیسانیه و رواج جنبش‌های مدعی مهدویت و قیام عباسیان، تردیدها و رهیافت‌های گوناگونی را در نظریه امامت سبب شد. امام علیه‌السلام تلاش گسترده‌ای را با تمسک به نصوص دینی و سنت و سیره امامان علیهم‌السلام و آموزه‌های عقلی و دینی در اثبات و استمرار جریان امامت و مختصات آن پرداخت. بیشترین تلاش امام معطوف به دو اصل مهم و بنیادی در امامت بود: اصل "نص در تعیین امام" و اصل "علم امام".

وی در پایان اظهار داشت: این جهاد و تلاش هوشمندانه امام صادق علیه‌السلام، نهضت گسترده علمی و فرهنگی ایجاد کرد که به اصلاح و پالایش اندیشه اسلامی در چارچوب مکتب اهل‌بیت علیهم‌السلام انجامید و لذا امام علیه‌السلام به عنوان بزرگترین اصلاح‌گر فکری با پالایش اندیشه و تفکر اسلامی از پیرایه‌ها و بیراهه‌ها به پاسداری و احیا و صیانت و بالندگی اسلام ناب پرداخت و نهضت بزرگ علمی و فرهنگی را بناگذاشت که مذهب شیعه امامیه به او شناخته و به نام او شهرت یافت و مذهب شیعه به جریان تنومند و بالنده تبدیل گردید و در آن آثار علمی در ساحت‌ها و حوزه‌های مختلف خلق شد که امروز از تراث‌های ارزشمند اسلام می‌باشند.

کد خبر 6096104 سمانه نوری زاده قصری

دیگر خبرها

  • ادعای‌های متعارض اصلاح‌طلبان در خصوص انتخاب هیئت رئیسه مجلس/ از نگاه چپ‌ها قالیباف با پایداری ائتلاف می‌کند یا با اعتدالی‌ها؟
  • تصویر پوشش متفاوت دختران ایران در کنکور ۵۰ سال قبل | چند تست بزنید!
  • دلیل اختلال در پروازهای خرم آباد ؛ یک عروسی شهر را بهم ریخت !
  • تهران قدیم | تصویر متفاوت از پوشش زنان در کنکور ۵۰ سال قبل/ عکس
  • نجات ۱۰ گردشگر گرفتار در منطقه کوهستانی مُنگار
  • امام صادق(ع) نهضت علمی بزرگی را در جهان اسلام پی‌ریخت
  • بازیگر سینما و پیشنهاد کتابی مرموز
  • انتشار کتابی از عدنان غُریفی در اولین سالگرد درگذشتش
  • عربستانی‌ها آماده می‌شوند: آتش‌بازی در تابستان
  • یک روزنامه‌نگار بر اثر انفجار بمب در پاکستان کشته شد