Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-29@14:39:56 GMT

۱۲ اقدام راهبردی برای بزرگتر شدن سفره مردم

تاریخ انتشار: ۱۳ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۸۳۲۵۳۹

۱۲ اقدام راهبردی برای بزرگتر شدن سفره مردم

در ۳ ماهی که از آغاز دولت سیزدهم می‌گذرد، اقدامات مهمی در دولت انجام شده است که تامین به موقع کالاهای اساسی و اقدام برای راه اندازی نظام هوشمند توزیع و حذف دلالی و واسطه گری از موثرترین آنها است.

به گزارش مشرق، در مدت سه ماهب که از آغاز دولت سیزدهم می‌گذرد، اقدامات مناسبی در بخش های مختلف خصوصا در وزارت  جهاد کشاورزی صورت گرفته است که شاه بیت آن توجه به تولید کالاهای اساسی و راهکارهای کم اثر کردن تحریم های آمریکا در حوزه امنیت غذایی است و راه اندازی نظام هوشمند توزیع برای حذف واسطه گری و دلالی به عنوان معضل کلیدی در این بخش است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وزارت جهاد کشاورزی توجه به تولید گندم که امروزه مهمترین نقش را در امنیت غذایی کشور دارد، در دستور کار قرار داده و برای تولید محصولاتی مانند روغن که کشور ۹۰ درصد وابسته به واردات است برنامه هایی تدوین کرده است، ضمن اینکه تولید مرغ صد در صد ایرانی آرین را توسعه داده تا اثرپذیری این صنعت از تحریم های ظالمانه آمریکا به حداقل برسد.

 اتخاذ تدبیر از قبل از استقرار دولت و تشکیل کارگروه ویژه و استفاده از ظرفیت نهادهای انقلاب اسلامی و هدایت برخی از بخشهای دولت برای واردات کالاهای اساسی مورد نیاز، تامین چند میلیارد دلار ارز ترجیحی مورد نیاز برای خرید کالاهای اساسی، اصلاح نظام توزیع و کاهش نقش واسطه ها در تامین مایحتاج عمومی مردم و مدیریت بازار جهت مهار و کاهش رشد نرخ تورم بالاخص در اقلام خوراکی از دیگر اقدامات موثری بود که در طی این مدت کوتاه تنها در بخش کشاورزی انجام شد.

*اعلام نرخ  به موقع خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی 

بر اساس قانون خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی، دولت موظف است همه ساله قبل از شروع سال زراعی ( آخر شهریور) قیمت خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی (گندم،  برنج، جو، ذرت، چغندر، پنبه، دانه‌های روغنی،‌ چای،  سیب‌زمینی، پیاز و حبوبات) را متناسب با تورم ( رعایت هزینه های تولید) جهت برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری کشاورزان اعلام کند.

باوجود اهمیت این موضوع در سال‌های گذشته، نرخ خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی با تاخیرهای زیادی ( حداقل ۵ ماهه) آن هم بدون در نظر گرفتن هزینه‌های تولید ( کمتر از تورم موجود) در کشور اعلام می‌شد.

همزمان با آغاز به کار دولت سیزدهم و با تلاش‌ وزارت جهاد کشاورزی در تامین منابع مالی لازم، نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی قبل از شروع سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ با رعایت هزینه های تولید و متناسب با تورم اعلام شد.

*افزایش ۵۰ درصدی قیمت خرید تضمینی گندم

قیمت خرید تضمینی گندم عامل مهمی در خودکفایی کشور در تولید این محصول استراتژیک و ترغیب کشاورزان به فروش گندم خود به دولت محسوب می‌شود.

تولید گندم کافی در کشور علاوه بر تاثیر در امنیت غذایی حتی در مناسبات سیاسی با کشورها هم مهم است، در سال های آخر دولت قبل، قیمت خرید تضمینی گندم متناسب با نرخ تورم تعیین نشده و به همین دلیل میزان تولید و خرید تضمینی گندم در سال‌های مذکور دارای روند سینوسی و کاهشی بود.

بر اساس آمارها، قیمت خرید تضمینی گندم در سال‌های ۹۳ الی ۹۹ به طور متوسط افزایش ۱۶.۵ درصدی داشته است. این درحالی است که «شاخص بهای تولیدکننده بخش غلات» طی سال‌های مذکور به طور متوسط ۵۴ درصد بوده است.

با توجه به اهمیت موضوع، وزارت جهاد کشاورزی دولت سیزدهم، افزایش قیمت خرید تضمینی گندم را در دستور کار قرار داد و با رایزنی‌های فراوان و تامین منابع مالی، قیمت گندم  در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۰را با افزایش ۵۰ درصدی نسبت سال زراعی گذشته ۷۵۰۰ تومان تعیین کرد.

*افزایش ذخایر راهبردی کالاهای اساسی ( گندم-نهاده‌های دامی) از ۲ ماه به ۴ ماه

تأمین ذخایر راهبردی محصولات اساسی کشاورزی یکی از لوازم تقویت امنیت و اقتدار غذایی کشور محسوب می‌شود. از سوی دیگر تأکید صریح سیاست‌های اقتصاد مقاومتی مبنی بر ضرورت ایجاد ذخایر راهبردی محصولات اساسی نشان از اهمیت این موضوع دارد. در همین راستا وزارت جهاد کشاورزی در دولت سیزدهم با برنامه‌ریزی توانست ذخایر راهبردی گندم و نهاده های دامی را افزایش دهد، آنطور که مسئولان این بخش می گویند ذخایر راهبردی کالاهای اساسی به ۴ ماه رسیده است.

*تامین ارز مورد نیاز کالاهای اساسی

پیش از این سوءمدیریت و کوتاهی در تامین کالاهای اساسی به حدی بود که کمبود ۸ میلیون تن گندم در ذخایر وجود داشت و در صورت عدم تامین گندم مشکل جدی در تامین این محصول اساسی اتفاق می افتاد، وزارت جهاد کشاورزی با اتخاذ تدبیر از قبل از استقرار دولت و تشکیل کارگروه ویژه و استفاده از ظرفیت نهادهای انقلاب اسلامی، برخی از بخشهای دولت را برای واردات کالاهای اساسی مورد نیاز هدایت کرد مچنین چند میلیارد دلار ارز ترجیحی مورد نیاز برای کالاهای اساسی را تامین کرد و در اقدامی موثر توانست نظام توزیع را اصلاح و نقش واسطه ها در تامین مایحتاج عمومی مردم و مدیریت بازار جهت مهار و کاهش رشد نرخ تورم بالاخص در اقلام خوراکی، کاهش دهد.

*رشد ۹۲ درصدی نرخ خرید تضمینی

خودکفایی در تولید دانه‌های روغنی به‌دلیل وابستگی ۹۰ درصدی این محصول به واردات دارای اهمیت بسیار بالایی است. در همین راستا، وزارت جهادکشاورزی دولت سیزدهم با اصلاح و تقویت برنامه‌ای ۱۰ ساله « خوداتکایی دانه‌های روغنی»  حمایت ویژه از تولید محصولات کلزا، سویا، گلرنگ، آفتابگردان و کنجد را در دستور کار قرار داده است.

افزایش قیمت خرید تضمینی هر کیلو دانه روغنی کلزا از ۷۸۰۰ تومان سال گذشته به ۱۵ هزار تومان در سال زراعی جدید ( افزایش ۹۲ درصدی) نشان دهنده حمایت ویژه وزارت جهاد کشاورزی از تولید دانه‌های روغنی می باشد.

*حمایت از کشت قراردادی گندم، کلزا و پنبه

کشاورزی مبتنی بر قرارداد، راهکار نهایی بهبود فرآیند بازار محصولات کشاورزی است. از عمده‌ترین مزایای کشاورزی قراردادی، می‌توان به رعایت الگوی کشت، افزایش بهره‌وری در تولید، افزایش ارزش افزوده، کاهش ضایعات، تعادل عرضه و تقاضا، تعادل ریسک قیمتی در بین عوامل بازار، کاهش نقش دلالان و واسطه‌های سودجو در بازار، پایداری صادرات، افزایش ضریب نفوذ دانش، افزایش سرمایه گذاری و توسعه مشارکت عمومی-خصوصی اشاره کرد.

در همین رابطه، وزارت جهاد کشاورزی دولت سیزدهم، کشت قراردادی ۳ محصول گندم، کلزا و پنبه را در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ در دستور کار خود قرار داده است.

*جهش تولید ۲ میلیون ۶۰۰ هزار هکتاری کشت دیم در ۱۵ استان

کشت دیم مبنا و پایه تولیدات زراعی در کشورهای مختلف است. تکیه این کشت بر آب سبز، عدم دست‌اندازی به منابع آب‌های زیرزمینی، عدم فشار به منابع طبیعی و جلوگیری از تخریب محیط زیست ازجمله مهمترین دلایل اهمیت این موضوع است.

باتوجه به اهمیت توسعه کشت دیم، همزمان با آغاز به کار وزارت جهاد کشاورزی دولت سیزدهم، کارگروهی در راستای افزایش سطح زیر کشت دیم ایجاد و در راستای تفاهم‌نامه‌ای بین وزارت جهاد کشاورزی و ستاد اجرایی فرمان، گام دو طرح جهش تولید در دیمزارها در سطح ۲ میلیون ۶۰۰ هزار هکتار از اراضی ۱۵ استان کشور آغاز شد.

در طرح مذکور برای افزایش مشارکت کشاورزان، کود رایگان، بذر با ۵۰ درصد تخفیف، بیمه با ۳۵ درصد تخفیف و ترویج و آموزش رایگان به کشاورز ارائه خواهد شد.

بر اساس پیش بینی‌ها، تحقق هدف‌گذاری‌های طرح جهش تولید در دیمزارهای های کشور، زمینه ساز افزایش ۲۰ درصدی تولید محصولات زراعی کشاورزی خواهد شد.

*برنامه‌ریزی برای سهم ۳۰ درصدی مرغ آرین در تولید گوشت مرغ کشور

از جمله مهمترین وابستگی‌های کشور در هسته‌های اولیه تولید، وابستگی در تأمین نژاد «مرغ لاین» است. در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد بازار مرغ لاین کشور در اختیار نژادهای خارجی «رأس»، «کاب» و «آربوراکرز»  است. وابستگی شدید در تامین نژاد مرغ لاین درحالی است که با تلاش پژوهشگران، نژاد بومی و ایرانی به نام مرغ لاین «آرین» در کشور موجود و برای توسعه آن طرحی از سال‌ها پیش ( بیش از یک دهه) توسط وزارت جهاد کشاورزی تدوین شده است.

باوجود مکلف شدن وزارت جهادکشاورزی به تقویت نژاد آرین، طی ۸ سال گذشته اقدام خاصی در جهت کاهش وابستگی در تأمین این نژاد صورت نگرفته است. این موضوع در سال ۱۳۹۸ و هم‌زمان با تشدید تحریم‌های آمریکا، زمینه‌ساز نابسامانی‌های در تأمین گوشت مرغ کشور شد.

در همین رابطه، کمیته ملی احیاء مرغ لاین آرین ۵ آبان ۱۴۰۰ به ریاست وزیر جهاد کشاورزی دولت سیزدهم برگزار و مقرر شد:

 ۱- سهم مرغ لاین آرین در تولید گوشت مرغ کشور به ۳۰ درصد افزایش پیدا کند.

۲- شرکت پشتیبانی امور دام موظف شد ذخایر خود را از مرغ آرین تامین کند.

 ۳- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، نسبت به تامین منابع مالی تحقیق و توسعه احیای لاین آرین اقدام کند.

۴- صادرات مرغ آرین درصورت فراهم شدن شرایط صادرات در اولویت آزاد سازی باشد.

*افزایش ۲۳ درصدی جوجه‌ریزی مرغ گوشتی

برنامه‌ریزی برای افزایش تولید و توزیع گوشت مرغ در کشور ازجمله دیگر اقدامات وزارت جهاد کشاورزی در سه ماهه گذشته بوده است. در همین راستا، میزان جوجه‌ریزی مرغ گوشتی در آبان سال جاری از ۱۰۶ میلیون قطعه به ۱۳۰ میلیون قطعه افزایش پیدا کرد. افزایش ۲۳ درصدی جوجه‌ریزی با توجه به رابطه مستقیم قیمت گوشت مرغ با میزان تولید و عرضه آن زمینه‌ساز کاهش قیمت و تعادل بازار گوشت مرغ کشور در ۴ ماه پایانی سال خواهد شد.

*برنامه‌ریزی خرید سیب صنعتی

برنامه‌ریزی و مدیریت خرید تضمینی و حمایتی محصولات کشاورزی دارای مازاد تولید همچون سیب صنعتی از دیگر اقدامات وزارت جهاد کشاورزی دولت سیزدهم در روزهای آغازین خود بوده است. در همین رابطه سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور از ابتدای آبان ماه سال جاری با برنامه‌ریزی و ایجاد مراکز خرید در استان‌های آذربایجان شرقی، غربی و سایر استان ها نسبت به خرید سیب‌های صنعتی اقدام کرده است.

*برنامه‌ریزی خرید تضمینی ۱ میلیون راس دام سبک عشایر

وزارت جهاد کشاورزی دولت سیزدهم باتوجه به خشکسالی و کمبود علوفه‌های مرتعی و در راستای حمایت از عشایر خرید قراردادی بیش از ۱ میلیون دام سبک عشایر و تامین بخشی از نهاده‌های مورد نیاز آن‌ها را در دستور کار خود قرار داده است.  خرید تضمینی دام سبک دارای مسائل و مشکلات پیچیده‌ای است و برای اولین بار در این حجم انجام می‌شود.

*دیدار با نمایندگان بیش از ۱۰۰ اتحادیه، تشکل و انجمن‌های بخش کشاورزی

افزایش نقش تشکل‌ها و اتحادیه‌ها در سیاست‌گذاری بخش کشاورزی ازجمله دیگر اقدامات وزارت جهاد کشاورزی دولت سیزدهم در ۳ ماه گذشته بوده است. در همین راستا وزیر جهاد کشاورزی با برگزاری جلسات هفتگی با نمایندگان بیش از ۱۰۰ اتحادیه، تشکل و انجمن در حوزه‌های گوناگون ( دامی، زراعی، باغی، شیلات، بازرگانی) دیدار و گفتگو داشته اند.

کاهش ۱۰ درصدی قیمت لبنیات در ۳ قلم لبنیات پرمصرف، کاهش نسبی قیمت گوشت مرغ، ثبات نسبی بازار میوه  ازجمله دستاوردهای مشارکت اتحادیه‌های مذکور در سیاست‌گذاری‌های بخش کشاورزی بوده است.

منبع: فارس

منبع: مشرق

کلیدواژه: بازار خودرو تامین ارز دولت مردم تورم گرانی خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی دولت سیزدهم قیمت خرید تضمینی گندم دانه های روغنی کالاهای اساسی ذخایر راهبردی همین راستا دیگر اقدامات دستور کار برنامه ریزی بخش کشاورزی مورد نیاز سال زراعی قرار داده گوشت مرغ کشت دیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۳۲۵۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محدودیتی در خرید مرغ مازاد تولیدی استان قزوین وجود ندارد

محمد حسین عطایی رییس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین در نشست بررسی وضعیت تولید مرغ گفت: اصلی‌ترین هدف وزارت جهادکشاورزی کمک به تولید کننده و حمایت از مصرف کنندگان است.

وی افزود: تولید مرغ با سیاست‌های سال گذشته با افزایش جوجه ریزی و تولید گوشت مرغ و آرامش بازار همراه بود، اما نباید افزایش تولید و کاهش قیمت باعث متضرر شدن تولیدکنندگان شود.

عطایی یادآور شد: همه زنجیره تولید به نحوی به هم متصل هستند و نبایستی در چرخه تولید و اقتصاد جامعه تولید کننده و مصرف کننده متضرر شوند.

وی اضافه کرد: ظرفیت تولید مرغ منجمد صادراتی را باید افزایش داد تا تولید کنندگان و مرغداران دچار ضرر نشوند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین گفت: وضعیت تولید مرغ در استان و کشور نسبت به سال گذشته وضعیت خوبی دارد و انتظار می‌رود در این برهه مازاد تولید دشته باشیم که با انجماد و صادرات ازتولیدکنندگان می‌توان حمایت کرد.

عطایی افزود: بایستی ظرفیت عمل آوری و فروش مرغ به پشتیبانی امور دام را افزایش داد تا مرغ مازاد تولیدی منجمد و صادر شود.

وی تاکید کرد: تولیدکنندگان و کشتارگاه‌ها می‌توانند با صادرات مرغ، در امر تولید مشارکت کنند تا بازار تنظیم شود.

باشگاه خبرنگاران جوان قزوین قزوین

دیگر خبرها

  • خرید تضمینی دانه‌های روغنی به بیش از ۶۰ هزارتن رسید
  • برداشت ۱۵ هزار تن گندم از مزارع استان بوشهر
  • محدودیتی در خرید مرغ مازاد تولیدی استان قزوین وجود ندارد
  • انتقاد یک نماینده مجلس از سیاست های نادرست ارزی دولت/ کالاهای اساسی با قیمت ۲ تا ۳ برابری به دست مردم می‌رسد
  • افزایش ۷۰ هزار تنی تولید کلزا در کشور
  • تولید کلزا به ۲۵۰ هزارتن می‌رسد
  • کالا‌های اساسی با وجود پرداخت ارز ترجیحی با قیمت ۲ تا ۳ برابری به دست مردم می‌رسد
  • کالاهای اساسی با وجود پرداخت ارز ترجیحی با قیمت 2 تا 3 برابری به دست مردم می رسد/ شرایط کنونی یعنی دولت منطقا باید در سیاست ارزی خود تجدیدنظر کند
  • ضرورت افزایش تولید برق و کاهش محدودیت‌های برق صنایع
  • قیمت خرید تضمینی گندم را اصلاح کنید