Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، نشست رسانه‌ای بیستمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی در تالار مشاهیر تئاتر شهر در حال برگزاری است. هشتمین سمینار بین المللی نمایش‌های آیینی و سنتی از ۱۴ آذر آغاز به کار می‌کند. از شانزدهم آذر ماه نیز نمایش‌های آیینی و سنتی در پهنه رودکی، تماشاخانه سنگلج و ایستگاه مترو تئاتر شهر و مترو جهاد اجرا می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هدف حفظ و گسترش نمایش‌های آیینی و سنتی است

داوود فتحعلی بیگی دبیر این جشنواره، در ابتدا گفت: در سال ۶۸ این جشنواره شکل گرفت که در آن زمان سیزده گروه شرکت کردند و بخش شبیه خوانی، نقالی و نمایش‌های آیینی و سنتی نبود. این جشنواره با هدف حفظ نمایش‌های آیینی و سنتی راه افتاد. مرحوم هاشم فیاض از دوره دوم یا سوم آمادگی حضور در بخش شبیه خوانی پیدا کرد و در آن شرکت کرد. این جشنواره تنها جشنواره‌ای است که هنرمندان آن از سنین کودکی تا کهنسالی در آن شرکت دارند. تجربه این جشنواره به جوان‌تر‌ها منتقل شد، اما متاسفانه در آموزش هنر‌های نمایشی ایرانی فقیر هستیم. حدود صد سال است که نمایش غربی در ایران وارد شد، اما ایران قبل‌تر از آن هنر‌های نمایشی نطیر تعزیه، سیاه بازی، بقال بازی و ... را داشت که متاسفانه نسبت به آموزش این نمایش‌ها در دانشگاه‌های هنر و تئاتر بی توجهی می‌شود.

حمیدرضا اردلان دبیر هشتمین سمینار بین المللی نمایش‌های آیینی و سنتی هم توضیح داد: این سمینار ۱۶ سال سابقه دارد و چون هر دو سال یک بار اجرا می‌شود، این هشتمین دوره آن است. تعداد مقالات ارائه شده که ۲۲۰ مورد طی هشت سال است و موضوعات مورد اهمیت در سمینار آیین صرف نیست و شامل ترکیب موضوعات آیینی با زیبایی شناسی، پدیدار شناسی و ... است. روال سمینار در بخش داخلی شناخته شده است و مقالات را برای دبیرخانه جشنواره ارسال می‌کنند. در ارائه مباحث بعد از هر سخنرانی پرسش و پاسخ رخ می‌دهد و مهم‌تر از همه این‌ها ارتباط مناسبی با دانشکده‌های تئاتر و رشته‌های دیگر تئاتر پیدا کرده است. مجموعه این‌ها یک زوج مناسبی ایجاد کرده تا ما بتوانیم جهان مناسبی را به وجود آوریم. امسال ۳۷ مقاله که ۹ مقاله از کشور‌های خارجی شرکت می‌کنند.

محمد حسین ناصر بخت، قائم مقام بیستمین جشنواره نمایش‌های سنتی و آیینی همگفت: از ابتدای شکل گیری این سمینار هدف انتشار مقالات بوده است. بعد‌ها این امکان پیدا شد که علاوه بر انتشار مقالات در مجلات تئاتر، کتاب هم در این باره چاپ شود. امسال پنج عنوان کتاب هم زمان با جشنواره رونمایی خواهیم کرد؛ مجموع مقالات هفت دوره سمینار، دفتر پژوهش، دفتر شبیه خوانی، دفتر تعزیه و دفتر تقلید. جشنواره ما هسته فکری دارد که سعی کرده تا آن را حفط کند و ارتباطات خوبی را با پژوهشگران داشته باشد. همواره انتشارات نمایش همراه جشنواره هم بوده است. گرچه هنوز نتوانستیم بنیاد آیین‌های نمایش‌های آیینی و سنتی ایرانی را برپا کنیم، اما در مسیر خوبی هستیم و به آینده با توجه به همت پژوهشگران و جوانان امیدوارم. نمایش ایرانی و تئاتر با حضور تماشاگر شکل می‌گیرد، اما به دلیل کرونا این امکان نبود.

وی درباره محتوای این پنج کتاب توضیح داد: در مجموعه شبیه خوانی که با تلاش استاد فتحعلی بیگی و مهدی دریایی جمع آوری شده، مجموعه‌ای از مجالس ایرانی نظیر شیخ صنعان و دختر ترسا، لیلی و مجنون و ... موجود است. دفتر تعزیه هفده نیز شامل مباحث پس دادن آسیاب، زن نصارا، مردِ بانی، شهادت حضرت علی و ... است. دفتر تقلید شامل مجالس سیاه بازی سعدی افشار و یوسفی است که در رادیو در گذشته اجرا شده است و مهدی صفاری نژاد آن را استخراج کرده است.

ادامه دارد/ 

 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: هنرهای نمایشی نمایش های آیینی نمایش های آیینی و سنتی شبیه خوانی نمایش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۳۴۴۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برپایی نمایشگاه و کارگاه رودوزی‌های سنتی در موزه بزرگ خراسان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان رضوی، مدیر موزه بزرگ خراسان گفت: در این نمایشگاه بیش از ۳۰ نمونه آثار هنری با موضوع روددزی‌های سنتی خراسان به نمایش گذاشته شده است.

علی صفرنژادافزود: موضوع اصلی این آثار برگرفته و اقتباس از نقوش فرهنگی، تاریخی و سنتی و هندسی خراسان و ایران است.

وی گفت: جقه دوزی، قلاب‌دوزی‌های ارومیه و رشت، بلوچ دوزی و آینه دوزی‌های سیستان و بلوچستان، پته دوزی‌های کرمان و سمنان و ... در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شد.

مدیر موزه بزرگ خراسان افزود: این هنرمند در کنار نمایشگاه برپا شده در موزه بزرگ خراسان، به صورت کارگاهی نیز در حال تولید رودوزی‌های سنتی است.

 

دیگر خبرها

  • راهیابی تئاتر ۴۴۴ از مشهد به جشنواره تئاتر مساجد کشور
  • تئاتر ۲ روز تعطیل می‌شود
  • سالن‌های تئاتر ۱۴ و ۱۵ اردیبهشت اجرا ندارند
  • همکاری سازمان عقیدتی سیاسی ارتش و اداره کل هنرهای نمایشی برای تولید آثار نمایشی
  • برپایی نمایشگاه و کارگاه رودوزی‌های سنتی در موزه بزرگ خراسان
  • اجرای آثار جشنواره تئاتر ایثار در شهر‌های استان گلستان
  • پرهام خاکزاد با «بیرون پشت در» به تئاترشهر می‌آید
  • «بیرون پشت در» را در تئاتر شهر ببینید!
  • اجرای آثار جشنواره تئاتر ایثار در شهرهای استان گلستان
  • نمایش و نقد فیلم‌تئاتر «شهر آفتاب مهتاب» در سینماتک خانه هنرمندان