Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها- خراسان رضوی به همت مردم دو روستای بایگ و بسک در شهرستان تربیت حیدریه تبدیل به قطب ابریشم کشی تبدیل شده است و ۸۰درصد نخ کشور در روستای بایگ تولید می‌شود اما توان تولید تخم نوغان را نداریم و به ناچار تخم نوغان از کشور چین وارد می‌شود. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس،پرورش کرم‌ ابریشم که به‌ عنوان نوغانداری معروف است، با پیشینه 4500 ساله در جهان، از دیرباز در کشور ما رواج داشته است به‌ طوری‌که این مرز و بوم همواره از تأثیر این صنعت بر تعاملات اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و … بهره‌مند بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در واقع به‌ لحاظ اقتصادی و فرهنگی، کرم‌ ابریشم رنسانس هنر و صنعت آسیا را پایه‌گذاری کرد. در ایران نیز کرم‌ ابریشم از آنچنان اهمیتی برخوردار بود که جمشید (پادشاه هخامنشی) رواج و توسعه پرورش کرم‌ ابریشم در ایران را بخشی از اقدامات مهم خویش می‌شمرد. اوج تولید ابریشم در ایران به 400 سال قبل و عهد صفویه باز می‌گردد که در آن زمان تولید ابریشم خام کشور به 3000 تن در سال می‌رسید.اما با بروز بیماری پبرین این میزان تولید کاهش یافت که این افت تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 به همان صورت باقی ماند.

با توجه به اهمیت نوغانداری و صنعت ابریشم پس از پیروزی انقلاب اسلامی دولت با تأسیس شرکت سهامی پرورش کرم‌ ابریشم ایران در سال 1358 به حمایت از توسعه این صنعت و حرفه بافت فرش به‌ عنوان راهکاری برای توسعه سطح زندگی و وضعیت اقتصادی-اجتماعی مردم به‌ ویژه روستائیان پرداخت.

محمدرضا اورانی، رئیس سازمان جهادکشاورزی خراسان رضوی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهارداشت:به منظور گسترش پرورش کرم ابریشم و تولید پیله و بهره‌مندی از مزایای اقتصادی آن برای کشاورزان نوغاندار،طبق هماهنگی به عمل آمده بامرکز توسعه نوغانداری کشور،توزیع تخم نوغان در شهرستان‌های استان انجام شده است. 

وی افزود:نوغانداری به عنوان نمونه بارز اقتصاد مقاومتی، اقدام مناسبی  برای افزایش درآمد خانوارهای روستایی،پیشگیری از مهاجرت روستائیان و نیز افزایش تولید ابریشم و کاهش وابستگی به واردات در سال تولید،پشتیبانی‌ها و مانع زدایی‌هاست.

معاون مرکز توسعه نوغانداری کشور: 4500 کیلوگرم پیله کرم ابریشم امسال در استان گیلان تولید می‌شودآیا جهاد استان کشاورزی زنجان اقدامی در راستای حمایت از "نوغانداری" کرده است؟بارقه‌های امید در احیای «نوغانداری» خراسان رضوی/‌ حرفه‌ای اصیل که درآمدزا است

اورانی ادامه داد: نوغانداری ضمن بکارگیری نیروهای پنهان موجود در روستاها از شغل‌های جانبی موفق در کنار کارکشاورزی است و در زمانی که سایر بخش‌های کشاورزی فعالیتی ندارند می‌تواند منبع در آمد خوبی باشد. 

رئیس جهاد کشاورزی خراسان مطرح کرد: در سال جاری مجموعا 12300 جعبه تخم نوغان بین حدود 5700 خانوار روستایی توزیع شد که حدود 10 درصد در توزیع تخم نوغان و خانوار تحت پوشش نسبت به سال گذشته و حدود 200 درصد نسبت به 5 سال گذشته رشد داشته ایم .

وی افزود: از این تعداد جعبه تخم نوغان حدود 500 تن پیله تر ابریشم به ارزش 600 میلیارد ریال تولید شده است. 

اورانی گفت: خراسان رضوی از نظر توزیع جعبه در رتبه دوم کشور پس از گیلان قراردارد اما باتوجه به استقرار حدود 1000 دستگاه ابریشم کشی سنتی در شهرملی ابریشم (بایگ) و روستای ملی ابریشم (بسک) شهرستان تربت حیدریه بیش از 80 درصد پیله کشور در این استان تبدیل به نخ ابریشم خام شده و در صنایع فرش،تابلو فرش وپارچه در داخل استان و دیگر استان‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرد و از این حیث مقام اول کشور را دارا هستیم.

وی بیان کرد: در راستای توسعه نوغانداری و تقویت توتستان‌های استان  تعداد 62000 اصله نهال توت یارانه ای بصورت رایگان دربین نوغانداران استان توزیع شده است .

رئیس جهاد کشاورزی خراسان رضوی اظهارداشت: آموزش نوغانداران نیز بصورت حضوری و شرکت در وبینار باهمکاری کارشناسان اداره توسعه نوغانداری استان و مدیریت هماهنگی ترویج سازمانف برنامه ریزی شده و در سطح استان در حال اجراست. 

وی عنوان کرد: مهمترین موضوع در پرورش کرم ابریشم پایین بودن سرمایه‌گذاری است.چون تغذیه آنها از برگ درختان توت در اختیار نوغانداران استفاده می‌شود و هزینه ندارد.جایگاه پرورش نیز می‌تواند محل مسکونی یا مکان‌های بلااستفاده باشد که با رعایت نکات بهداشتی آماده می‌شود.

اورانی با بیان اینکه قیمت تخم نوغان برای دولت حدود 3.000.000 ریال تمام می‌شود و به صورت کالای یارانه‌دار هرجعبه 150.000 ریال در اختیار متقاضیان قرار می‌گیرد گفت:اگر نکات بهداشتی ومدیریتی مورد توجه قرار گیرد حدود حداقل 35 کیلوگرم پیله تر از پرورش هرجعبه  برداشت می‌شود بنابراین از توجیه اقتصادی مناسبی برخوردار است.

رئیس جهاد کشاورزی با اشاره به برنامه‌های در دست اجرا برای توسعه صنعت نوغانداری استان خراسان رضوی عنوان کرد:تشکیل تشکل‌های مرتبط جدید و تقویت تشکل‌های موجود،ایجاد زنجیره‌های پرورش کرم ابریشم،استحصال نخ  و صنایع وابسته، تولید تخم نوغان جهت کاهش وابستگی باتوجه به زیر ساخت‌های موجود در استان است از جمله برنامه‌های جهادکشاورزی برای توسعه نوغانداری استان است.

وثوقی نژاد، مدیرعامل شرکت تعاونی ابریشم کشان بایگ در سطح کشور اظهارداشت:  تخم نوغان هر ساله از کشور چین وارد می‌شود، چراکه ما توان تولید تخم نوغان را نداریم با توجه به مشکل بیماری که چندین سال پیش والد را درگیر کرد نتوانستیم  تخم نوغان بگیریم و  به ناچار واردات  انجام می‌شود.

وی افزود:  در سال گذشته 50 هزار جعبه وارد شد و امسال 41 هزار جعبه که اگر میانگین 30 کیلو در نظر گرفته شود، نزدیک هزار تن پیله تر خواهد بود و در نهایت 400 تن پیله خشک، تبدیل به 120 تن نخ ابریشم می‌شود. 

وثوقی با بیان این مطلب که  نیاز کشور 600 تن نخ است که از چین و ازبکستان وارد می‌شود افزود: به علت نبود زیر ساخت، بیماری که والد را درگیر کرد نتوانستیم کرم ابریشم را تکثیر کنیم و باغ‌های توت به مرکبات تبدیل شد.

وی تصریح کرد: دولت از این صنعت کناره گرفته چراکه برایش هزینه دارد، در صورتی که باید تشکلاتی مانند ما  را حمایت کند و اعتباراتی بدهد تا زیر ساخت‌ها را سامان‌دهی کنیم، 80 درصد نخ کشور را شهرستان بایگ تولید می‌کند و ما هزار و 80 نفر عضو و هزار و 200 کارگاه ابریشم کشی داریم ؛ اما متاسفانه به دلیل  کهولت سن، رغبت نداشتن جوانان در حال حاضر 300 کارگاه فعال داریم.

مدیرعامل شرکت تعاونی ابریشم کشان بایگ خاطرنشان کرد: متاسفانه دو سوم کارگاه‌های ابریشم کشی تعطیل شده  اما روستای بسک و بایگ نخ کشور را با این وجود تامین می‌کنند و در همین راستا بایگبه عنوان شهر ملی ابریشم کشی و بسک روستای ملی نامگذاری شده است.

وثوقی افزود: هرساله از کشور تاجیکستان پیله وارد می‌کنیم تا کارگاه‌ها تعطیل نشود، با وجود اینکه 100 تن پیله  وارد می‌شود اما باز هم نخ وارد می‌کنیم که در نتیجه 200 تن تولید داریم و 400 تن نیز وارد می‌شود.

انتهای پیام/281/ ع

منبع: تسنیم

کلیدواژه: توسعه نوغانداری خراسان رضوی وارد می شود کرم ابریشم ابریشم کشی تخم نوغان پرورش کرم تن پیله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۳۵۶۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سهم۱۹درصدی قهوه تجارت جهانی؛ واردات ۱۴۸ میلیون دلاری در سال گذشته

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از گمرک ایران، میزان وزنی قهوه وارداتی در این مدت ۴۹ هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۸.۵۵ درصد افزایش داشته است.

براساس این گزارش، در سال ۱۴۰۲ کشورهای امارات متحده عربی، ویتنام، هند، اندونزی و اوگاندا ۵ کشور عمده طرف معامله واردات قهوه با ایران بودند ،۹۵ درصد از ارزش قهوه وارداتی به کشور از طریق ۵ کشور مذکور انجام گرفته است. در این میان کشور امارات متحده عربی با ۷۸ میلیون دلار، ۵۲.۸۹ درصد از سهم واردات قهوه ایران به لحاظ ارزشی را به خود اختصاص داد.

همچنین، تشریفات گمرکی حدود ۸۲ درصد از وزن و ارزش واردات قهوه از طریق گمرک شهید رجایی انجام گرفته است و پس از آن گمرکات مشهد، بوشهر، بندرلنگه و تهران در رده بعدی قرار گرفتند. در سال ۱۴۰۲ این میزان قهوه وارداتی از سوی ۱۲۱ شخص و شرکت انجام گرفته است. تجارت جهانی قهوه در سال ۲۰۲۲ به میزان ۴۵.۵ میلیارد دلار بوده که بزرگترین صادرکنندگان قهوه، کشورهای برزیل کلمبیا و ویتنام و بزرگترین واردکنندگان قهوه آمریکا، آلمان و بلژیک بودند.

لازم به ذکر است؛ سهم قهوه از تجارت جهانی در سال ۲۰۲۲ به میزان ۱۹ صدم درصد از تجارت جهانی بوده است.

کد خبر 6088475 زهره آقاجانی

دیگر خبرها

  • توسعه صنعت نوغانداری، نیازمند تغییر الگوی مصرف 
  • آغاز توزیع بیش از ۱۵ هزار جعبه تخم نوغان
  • فراز و فرود نوغانداری در گیلان /تجارت پر سودی که از رونق افتاد
  • واردات ۱۴۸ میلیون دلاری قهوه به کشور
  • واردات ۱۴۸ میلیون دلاری قهوه به کشور در سال ۱۴۰۲
  • واردات قهوه ۷۵ درصد افزایش یافت
  • ساخت ۱۰ تلمبار مشارکتی نوغانداری در خراسان شمالی
  • سهم ۱۹ درصدی قهوه تجارت جهانی؛ واردات ۱۴۸ میلیون دلاری در سال گذشته
  • سهم۱۹درصدی قهوه تجارت جهانی؛ واردات ۱۴۸ میلیون دلاری در سال گذشته
  • برنامه ریزی برای توزیع ۱۵ هزار جعبه تخم نوغان در گیلان