Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-28@00:45:17 GMT

چرا طراحی شهری مهم است؟

تاریخ انتشار: ۱۴ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۸۴۴۱۴۱

چرا طراحی شهری مهم است؟

طراحی شهری به معنای شکل دادن، طراحی و زیرسازی مناطق شهری است که فرآیندهای مختلفی نظیر نظم و طراحی سازه‌ها، سیستم‌های حمل و نقل، فضاهای عمومی و امکانات را در بر می‌گیرد؛ افزایش جمعیت شهرنشینی و کمبود منابع، بهبود طراحی شهری را به یک امر ضروری تبدیل کرده است.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، طراحی شهری نوعی دستورالعمل نسبتاً جدید به شمار می‌رود که در پی افزایش مشکلات سلامت شهروندان حاصل از رشد بی‌رویه جمعیت، بهداشت ضعیف و آلودگی هوا از اهمیت بسزایی میان مدیران سراسر جهان برخوردار شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برنامه‌ریزان در زمان‌های گذشته، شهرها را برای سکونت، پیاده‌روی یا تردد وسایل نقلیه طراحی می‌کردند تا اینکه در سال ۲۰۱۰، برای اولین بار بحث افزایش جمعیت شهری مطرح شد و مدیران را از لزوم تغییر طراحی شهری برای سازگاری با تحولات جدید آگاه کرد. در این سال، بیش از ۵۰ درصد جمعیت جهان در شهرها سکونت داشت که بر این اساس محققان پیش‌بینی کردند تا سال ۲۰۱۵، تعداد ۳۵۸ شهر جهان از جمعیتی حدود یک میلیون نفر برخوردار می‌شود و ۲۷ کلان شهر نیز بیش از ۱۰ میلیون ساکن را در خود جای می‌دهد. در بحبوحه همین پیش‌بینی‌ها، بحث بهبود طراحی شهری ارائه شد که در ادامه به علت افزایش اهمیت آن در میان مدیران نقاط مختلف جهان پرداخته می‌شود.

طراحی به رشد بیشتر شهرها کمک می‌کند

بهبود فرصت‌های شغلی، امکانات بهتر آموزشی و بسیاری از دلایل دیگر باعث شده است جمعیت در شهرهای کشورهای در حال توسعه بیش از سایر مناطق دنیا رو به افزایش بگذارد. به همین دلیل، مدیران چنین شهرهایی باید بیش از گذشته طراحی شهری را مورد توجه قرار دهند تا مناطقی ایجاد کنند که بیشترین سازگاری در آن‌ها با افزایش جمعیت حاصل می‌شود. این هدف می‌تواند از طریق توجه به نیازهای شهروندان، توسعه زیرساخت‌ها و اقدامات کارآمد برای افزایش مقاومت در شرایط بحرانی تحقق یابد.

مدیران شهری می‌توانند از طریق استفاده بهینه منابع شهری، اقتصاد آن را رونق بخشند و نقش مهمی در افزایش زیست‌پذیری مناطق ایفا کنند. علاوه بر این، بهبود طراحی شهری می‌تواند بهبود ایمنی و راحتی حمل و نقل، مراقبت سلامت و سیستم‌های قضائی را در پی داشته باشد و تنها در این صورت، شهر بدون اثرات منفی بر اقتصاد و شهروندی، بیشترین رشد را تجربه خواهد کرد.

بهبود کیفیت زندگی

کیفیت زندگی یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های بشر امروزی به شمار می‌رود که قصد سکونت در یک شهر جدید را دارند یا می‌خواهند از روستاها برای همیشه به شهرها مهاجرت کنند. اگرچه هزینه زندگی در شهرها به نسبت حومه‌ها و روستاها بیشتر است با این حال، فرصت‌های شغلی و رفاهی بیشتری نیز در آن‌ها وجود دارد. مدیران شهری به منظور تسهیل شهرنشینی باید قوانین ویژه‌ای برای توزیع زمین، فضاهای عمومی و زیرساخت‌ها وضع کنند تا برابری همه ساکنان در شهر محقق شود. برنامه‌ریزان شهرهای امروزی در تلاش هستند به شیوه‌های خلاقانه، مشکل تراکم جمعیت مناطق را حل کنند و حتی به بازنویسی قوانین ترافیکی بپردازند تا هرج و مرج‌های شهری ناشی از تردد وسایل نقلیه را به حداقل برسانند.

پیش‌بینی فجایع

گرمای کره خاکی، مشکلات زیادی را دامنگیر کره سرخ و ساکنان آن کرده است که در میان، حوادث به ظاهر طبیعی نظیر سیل و گرمازدگی بیش از هر چیز دیگری احساس می‌شود. مدیران شهری همواره کوشیده‌اند چنین حوادثی را پیش‌بینی کنند و به ارائه استراتژی‌هایی درازمدت برای حل آن بپردازند. آن‌ها در تلاش هستند ساکنان شهری و بازدیدکنندگان مناطق خود را از آسیب‌های ناشی از گرمای کره خاکی حفظ کنند و اثرات طراحی شهری بر سلامت آنان را به حداقل برسانند.

اثرات مثبت طراحی شهری بر اقتصاد

بدون شک هر چه شهرها بیشتر رشد کند، نیازهای اقتصادی در آن‌ها نیز بیشتر افزایش می‌یابد که در این میان، نقش مدیریت مالی به عنوان بخشی از طراحی شهری از اهمیت بالاتری برخوردار می‌شود. در این راستا، افزایش فرصت‌های شغلی و پایین آوردن هزینه زندگی از مهم‌ترین اقداماتی است که مدیران شهری می‌توانند اعمال کنند. متأسفانه مشکل اساسی کلانشهرهای دنیا، هزینه بالای زندگی و کاهش فرصت‌های شغلی در آن‌ها بوده که منجر به مهاجرت ساکنان بسیاری به سمت سایر شهرهای اطراف شده است.

طراحی شهری می‌تواند توسعه حومه‌ها و مناطق روستایی را نیز در پی داشته باشد که این امر به سهم خود در بهبود رونق اقتصادی تمام سکونتگاه‌ها نقش مهمی بر عهده دارد.

سبک زندگی سالم و ایمن برای همه

طراحان شهری همواره توصیه‌های ارائه شده از سوی سازمان بهداشت جهانی را در برنامه‌ریزی‌های خود مورد توجه قرار می‌دهند تا از سلامت و ایمنی تمام ساکنان مطمئن شوند. علاوه بر این، دستورالعمل‌هایی را نیز برای ساکنان فراهم می‌آورند تا آن‌ها را به اتخاذ سبک زندگی سالم سوق دهند. مقامات رسمی محیط‌هایی بهتر و ایمن‌تر برای شهروندان به وجود می‌روند و می‌کوشند فضاهایی کافی در شهرها ایجاد کنند تا در آن‌ها، همه اقشار جامعه از کودک گرفته تا جوانان و سالمندان به انجام فعالیت‌های مورد علاقه خود و ورزش بپردازند. جمع‌آوری زباله‌ها از سطح شهرها از دیگر اقدامات مدیران شهرهای امروزی به شمار می‌رود که در راستای تمیز نگه داشتن مناطق و حفظ سلامت شهروندان انجام می‌شود.

کد خبر 539890

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهرهای جهان شهرنشینی چالش هاي شهرنشيني افزایش جمعیت افزایش جمعیت شهرها طراحی شهری حوادث طبیعی شهرها و حوادث طبیعی سیل گرمای زمین افزایش دما کیفیت زندگی کیفیت زندگی در شهر بهبود کیفیت زندگی شهری شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق فرصت های شغلی مدیران شهری طراحی شهری پیش بینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۴۴۱۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۱۶ درصدی متوفیان ناشی از تصادفات درون شهری

محمد حیدری رئیس پلیس راهور استان کرمانشاه گفت : رعایت نکردن مقررات عبور و مرور در داخل شهر‌ها از سوی عابران پیاده بیشترین عامل تصادفات و مرگ و میر افراد است.

وی با بیان اینکه سال گذشته ۱۰۹ نفر در تصادفات درون شهری کرمانشاه جان خود را از دست دادند عنوان کرد: سال گذشته حدود ۷۰ درصد متوفیان در معابر شهری عابران پیاده بودند.

حیدری گفت: سال گذشته در مجموع ۱۳۳ نفر در تصادفات ترافیکی استان جان خود را از دست دادند که نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن ۱۶ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

رئیس پلیس راهور استان کرمانشاه با اشاره به اینکه بیش از ۵۰ درصد از متوفیان در معابر تندرو و بزرگراهی جان خود را از دست داده‌اند افزود: ۲۷ نقطه حادثه‌خیز در استان کرمانشاه وجود دارد که ۱۲ نقطه آن در شهر کرمانشاه است.

وی با بیان اینکه پلیس در راستای انجام وظایف خود اقدامات کنترلی را انجام داده است عنوان کرد: در نقاط حادثه‌خیز تیم‌های گشتی مستقر هستند و در ساعات پیک ترافیک و تصادفات حضور دارند و نسبت به تخلفات به ویژه تخلفات حادثه ساز برخورد خواهد شد.

حیدری گفت: شهرداری باید در زمینه اقدامات زیرساختی و نصب علائم راهنمایی و رانندگی اقدامات موثرتری را انجام دهد.

وی افزود: بزرگراه حضرت امام (ره) و بزرگراه جانبازان دو نقطه حادثه‌خیز در استان کرمانشاه هستند و نیاز است شهرداری پل عابر پیاده نصب کند و علاوه بر این با نصب نرده یا سایر تجهیزات مانعی ایجاد کند که عابران ملزم شوند از پل استفاده کنند .

باشگاه خبرنگاران جوان کرمانشاه کرمانشاه

دیگر خبرها

  • شناسایی مهم ترین عامل تصادفات درون‌شهری در کردستان
  • تدبیر مدیران شهری در تحول زیرساخت‌های بوستان کوهستانی دراک
  • پاسخگویی مدیران شهری شیراز از طریق سامانه ۱۳۷
  • کاهش بافت فرسوده گرگان با افزایش نوسازی
  • سرای بانو در مشکین‌دشت احداث می‌شود
  • افزایش ۱۶ درصدی متوفیان ناشی از تصادفات درون شهری
  • لزوم پیوست رسانه‌ای پروژه‌ها در شهر/ محتوای رسانه‌ها باید مورد سنجش قرار گیرد
  • اجرای طرح دوم جمع‌آوری مخازن زباله از معابر منطقه دو شهرکرد
  • دومین رویداد جایزه ملی جوانی جمعیت در ارومیه
  • اقتصاد آلمان شگفتی آفرید