Web Analytics Made Easy - Statcounter

 شاهرخ حکمت، عضو هیئت علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی اراک در گفتگو با خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، درباره آسیب‌شناسی فارغ‌التحصیلان حوزه علوم انسانی کشور در بازار کار و فعالیت‌های اجتماعی آن‌ها در جامعه گفت: اگر به گذشته و چند دهه عقب برگردیم، مشکلات ما در این زمینه از دهه هفتاد شروع شده است، یعنی از دهه هفتاد، توجه بیشتری به بخش نظری دانشگاه‌ها شد و پذیرش در این زمینه بالاتر رفت و بخش آموزش‌های کاربردی و فنی حرفه ای نادیده و یا کمرنگ‌تر شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 براساس آمارهای موجود، ۲۰ درصد دانش‌آموزان ما به سمت فنی حرفه ای و ۸۰ درصد به سمت آموزش‌های نظری پیش رفتند. منظور از رشته‌های نظری، کلیه رشته‌های دبیرستان شامل علوم تجربی، علوم انسانی یا ریاضی هستند. آن ۲۰ درصد فنی حرفه‌ای هم تشویق نشدند، یعنی برای مثال اگر فردی در رشته صنایع چوب در دبیرستان ثبت‌نام کرد، آنقدر مورد تشویق قرار نگرفت و این موضوع باعث شد در سال‌های بعد، از علاقه این قشر کاسته شده و به سمت رشته‌های دیگر بروند.

جای خالی اساتیدی همچون محمد معین در میان دانش‌آموختگان ادب فارسی

این استاد دانشگاه در ادامه افزود: ما در رشته‌های علوم انسانی، رشته‌های توانمندی داریم که از گذشته و از زمان تاسیس دانشگاه تهران، دو دانشگاه جدی داشتیم که یکی دانشگاه ادبیات علوم انسانی و دیگری دانشگاه پزشکی بود. بسیاری از استادان دانشکده پزشکی آن زمان از خارج از کشور می‌آمدند و زبان واسطه در آن زمان، زبان فرانسه بود که بعد زبان انگلیسی شد. در دانشکده ادبیات علوم انسانی آن دوره ما دست پرورده‌هایی داریم که خارق العاده هستند، افرادی مثل مرحوم دکتر محمد معین که دست‌پرورده دانشگاه ادبیات هستند و  از اولین فارغ‌التحصیلان دانشگاه ادبیات فارسی بودند. اگر به منزل هر یک از ایرانی‌های صاحب تحصیلات دانشگاهی بروید، بعد از قرآن مجید و صحیفه سجادیه، دیوان حافظ و لغت‌نامه ارزشمند مرحوم معین یا دهخدا وجود دارد.

کم‌رنگ شدن آموزش ادبیات زبان‌های خارجی در دانشگاه‌ها

شاهرخ حکمت با بیان اینکه آموزش زبان‌های خارجی آرام آرام در سال‌های گذشته در دانشگاه‌ها کم‌رنگ شد، تصریح کرد: یکی از مسئولیت‌های من در سال‌های گذشته به عنوان رییس دانشکده ادبیات، گسترش زبان‌های خارجی شامل آموزش ادبیات و مترجمی زبان فرانسه و آلمانی بود که کم کم این آموزش‌ها کاهش پیدا کرد. اکنون هر موسسه‌ آزادی، افراد را به یادگیری زبان ترکی استانبولی دعوت می‌کند که بسیار جای تاسف دارد و دلیلش زیربنای مهاجرتی است که هر یک از این کشورها  مثل ترکیه دارند. ثروت‌هایی که این اواخر به کشور ترکیه روانه شد با هیچ منطقی به غیراز منطق مهربانی که کشور همسایه ما است، مطابق نیست و آنها هرگز به پیشینه فرهنگی و ادبی ما نمی‌رسند.

عضو هیئت علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه به بازارکار رشته‌های علوم انسانی اشاره کرد و گفت: کم کم رشته‌هایی مثل تاریخ، جغرافیا، جامعه‌شناسی، فلسفه، کتابداری، تربیت بدنی و غیره تا حدود زیادی داوطلبانشان کمتر شد و این اواخر در رشته علوم انسانی، داوطلبان رشته‌های حقوق و روانشناسی افزایش یافتند. طبیعتا بازار کار یک بازار عرضه و تقاضاست. وقتی ما رشته‌های دیگر علوم انسانی را تضعیف می‌کنیم و به سمت حقوق و روانشناسی می بریم، به این مناسبت که فارغ التحصیل حقوق در آینده بتواند در آزمون وکالت شرکت و وکیل شود و از آن طرف فارغ التحصیلان رشته روانشناسی بتوانند سر از مراکز روانشناسی و روان درمانی در بیاورند، این رشد تقاضا در دانشگاه‌ها نیز افزایش می‌یابد.

سیل تقاضای علوم انسانی به سوی رشته‌های حقوق و روانشناسی

وی افزود: همزمان پاره‌ای از دانشگاه‌ها، آزمون را از چرخه پذیرش دانشجو خارج کردند و هر کسی با استعدادهای متفاوت  توانست در این رشته‌ها ثبت‌نام کند. در حالی که ما صدر و ذیلی در این رشته‌ها داریم که صدر رشته علوم انسانی از گذشته، رشته حقوق، حداقل از لحاظ آزمون و نمره  بوده و بعد هم رشته روانشناسی اولویت داشته است. نتیجه این  کار، این شد که در بازه زمانی حداقل  یک دهه گذشته، ما صدها هزار فارغ‌التحصیل رشته حقوق داشتیم. به طوری که طی ۱۰ سال گذشته ۶۰۰ هزار فارغ‌التحصیل حقوق داشتیم  که ۳ الی ۵ درصد آنها در آزمون وکالت قبول می‌شوند که درصد بسیار ناچیزی از فارغ التحصیلان را ناشی می‌شود.

استاد دانشگاه آزاد اراک در ادامه خاطر نشان کرد: یکی از رشته‌های دیگر علوم انسانی که خیلی مورد استقبال قرار گرفت، رشته حسابداری در دانشگاه‌های مدیریت بود که آن هم به حالت اشباع رسید. چون هر کسی با هر منطقی شتاب می‌کرد که رشته حسابداری را مطالعه و حداقل با مدرک کارشناسی حسابداری بتواند جذب شرکت‌ها شود.

آموزش به سمتی می‌رود و بازارکار به سمتی دیگر

شاهرخ حکمت با تاکید بر اینکه متاسفانه اکنون احساس می‌شود،  حلقه مفقوده‌ای میان آموزش علوم انسانی و بازارکار وجود دارد، ادامه داد: در واقع گویی آموزش به سمتی می‌رود و جامعه و بازارکار به سمتی دیگر. این باعث تاسف است که یک فارغ التحصیل دامپزشکی دانشگاه تهران، در جامعه می‌شود بازاریاب، یا یک دکترای مهندسی صنایع در یک دانشگاه معاون فرهنگی می‌شود و یا یک پزشک عمومی در منطقه‌ای فرماندار می‌شود. ما در شرایط احراز تعریف داریم که کسی باید علوم سیاسی، اداری یا مدیریت خوانده باشد و از پله اول کار را شروع کند. متاسفانه چنین روندی در بازار کار میان فارغ التحصیلان دانشگاهی ما طی نمی‌شود.پ

نیاز به تحول اساسی در رشته‌های علوم انسانی

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اراک با بیان اینکه ما در رشته‌های علوم انسانی نیاز اساسی به تحول داریم، ادامه داد: متاسفانه در سال‌های گذشته ذخیزه بیکاران  با مدرک دانشگاهی فوق العاده زیاد بوده است. واژه ذخیره بیکاران با مدرک دانشگاهی، واژه تاسف باری است که از دهه ۸۰ به این طرف شاهد آن در جامعه بوده‌ایم. چندی پیش مطالعه‌ای در این زمینه داشتم و مطلبی را می‌خواندم که یک فارغ التحصیل کارشناسی ارشد رشته تاریخ در یک بنگاه معاملات املاک کار می‌کند. آیا تاریخ ایران قابل پژوهش نیست، آیا واقعا از ایشان نمی‌توانستیم به عنوان مربی دانشگاه استفاده  کنیم و بعد دوباره ادامه تحصیل و ارتقای شغلی می‌یافت. یا ایشان قابلیت این را نداشت که چهره ای مثل عباس اقبال آشتیانی در جامعه ما شود. موضوعاتی این چنینی خود باعث سرخوردگی جوانان از ادامه تحصیل دراین رشته‌ها می‌شود.

وی افزود: از دهه ۷۰ به این سو نحوه گزینش دانشجویان ما بر اساس گزینشی است که بر مبنای علایق، خواسته‌ها و توان بعضی از افراد نیست. با برداشتن آزمون، در دوره‌های ارشد و دکترا که  شاید خیلی سهل‌تر شده است، تقریبا بعضی افرادی را در دوره تحصیلات تکمیلی جذب می‌کنیم که در تحصیلات دوره کارشناسی آنها باید تجدیدنظر شود. برای حل این معضل، تسهیلاتی که در خصوص آموزش فنی حرفه‌ای وجود دارد، باید افزایش یابد و الزامی که هرکس باید برای موفقیت به دانشگاه برود را از میان برداریم که  این کار نیاز به فرهنگ‌سازی بیشتر در جامعه دارد.

نحوه گزینش دانشگاهی باید بر مبنای آزمون باشد

این استاد ادبیات دانشگاه به راهکارهای حل این مشکل در جامعه اشاره کرد و گفت: اولا نحوه گزینش دانشگاهی باید بر مبنای آزمون باشد و درعین حال به رشته‌های فنی حرفه‌ای که بسیار کاربردی است، بیشتر دقت کنیم و به آنها بها دهیم. باید جایگاه علوم انسانی در جامعه ارتقا یابد که با برگزاری سمینار و وبینار این امر اتفاق نمی افتد. ما این کار را نفی نمی‌کنیم، شرط لازم است ولی هرگز شرط  کافی نیست. افراد باید به چشم خود ببینند که یک فارغ التحصیل رشته جغرافیا، یک جامعه‌شناس، یک فیلسوف یا حقوقدان یا یک کتابدار مدرس در جامعه ما می‌شود کسی مثل بهاء‌الدین خرمشاهی که بزرگترین حافظ شناس روزگار ماست. متاسفانه ما از تربیت این بزرگان در جامعه غافل شدیم . در عین حال فارغ اتحصیلان دانشگاه باید ارتقای جایگاه افراد علاقه‌مند در جامعه را ببینند که به آنها بها داده شده است.

شاهرخ حکمت در پایان خاطرنشان کرد: شاید حدود ۱۰ سال است که بسیاری از دانشگاه‌ها در مقطع کارشناسی، دانشجوی ادبیات ندارند و هر سال یک یا دو نفر دانشجو  در این زمینه مشغول تحصیل است. خب با این وجود، چطور انتظار داریم که از این دانشگاه‌ها، افرادی مثل علامه محمدخان قزوینی بیرون بیاید که مبتکر تصحیح انتقادی شود و چطور ممکن است کسی مثل ملک الشعرای بهار  شود که پدر سبک‌شناسی در ادبیات است. به هر صورت باید به این موضوعات بها داده شود تا رشته‌های علوم انسانی، بتوانند جایگاه واقعی خود را در جامعه پیدا کنند. در واقع بخشی از این موضوع هم به مشکلات معیشتی جامعه برمی‌گردد که به هر صورت با بها دادن به پژوهش‌های کاربردی، بنیادی وعلوم انسانی افراد می‌توانند ماحصل تلاش خود را در جامعه ببینند تا از تحصیل در این رشته‌ها سرخورده نشوند.

انتهای پیام /

حمید انصاری کد خبر: 1120443 برچسب‌ها تحول در علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: تحول در علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۵۱۷۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عجیب‌ترین رشته‌های دانشگاهی / از زامبی شناسی تا مدیریت دوشیدن شیرگاو

وقتی می‌خواهیم با رتبه یک‌نفر در کنکور شوخی کنیم، می‌گوییم با این رتبه فوقش «آبیاری گیاهان دریایی» قبول می‌شوی. یعنی این رشته خیلی برای ما عجیب است. اما باورش سخت است! هستند افرادی که در همین رشته‌های باورنکردنی درس می‌خوانند، مثل «مدیریت دوشیدن شیر گاو»، «سیمپسون‌ها و فلسفه» و حتی «دیوید بکهام‌شناسی». در این مطلب سراغ این رشته‌های بامزه رفتیم که شبیه شوخی هستند، اما کاملاً جدی محسوب می‌شوند. 

آداب تماشای تلویزیون

 برای ما که شب با پیژامه روی کاناپه لم می‌دهیم تا برای استراحت تلویزیون ببینیم باورش سخت است که این کار یک رشته تلویزیونی هم داشته باشد که در دانشگاه مونت کلیر ایالت نیوجرسی آمریکا تدریس می‌شود. در این دوره آموزشی درباره نقشی که رسانه تلویزیون در زندگی امروز بشر دارد، مباحثی مطرح می‌شود و دانشجویان یاد می‌گیرند چطور مخاطب جدی تلویزیون باشند.

استخراج شیره درخت افرا 

هرچند درختان را دوست داریم، اما باورش سخت است که استخراج شیره از یک درخت رشته دانشگاهی مستقل داشته باشد. اما از آن‌جایی که شیره افرا بسیار گران‌قیمت و ارزشمند است دانشگاه آلفرد نیویورک، برای افرادی که به گیاهان و به‌خصوص این دوره آموزشی ارائه می‌دهد و دانشجویان در این دوره آموزشی، بیشتر بر تولید شربت افرا و بررسی روند تغییرات فرایند تولید این شربت، تمرکز دارند.

 تربیت هکر 

نگران نباشید، چون این رشته مخرب نیست و برای اهداف مهم تری به‌وجود آمده که در بحث حفظ امنیت آن کشور بسیار اهمیت دارد. حتما می‌دانید که دو نوع هکر داریم، هکر بد یا کلاه سیاه که برای خرابکاری دست به هک کردن سیستم‌ها می‌زند و هکر خوب یا کلاه سفید که برای مقابله با این نوع هکرها، با فنون هک آشنا می‌شود. به این معنا که در بعضی کشور‌ها برای اقدامات امنیتی به تربیت هکر‌های حرفه‌ای می‌پردازند تا بتوانند در مواقع لزوم از وجود آنها بهره ببرند.

 دلقک‌شناسی

 فلسفه پشت زندگی یک دلقک به شدت مورد توجه جامعه‌شناسان است یعنی این که دیگران را بخندانی، حتی اگر خودت کوهی از غم باشی. کسی که برای اولین بار ایده ایجاد رشته دلقک شناسی به سرش زد، دکتر فرانسیس بوزو بود. این فکر نشئت گرفته از جریانی با عنوان «باهات شوخی ندارم» بود و به مرور تبدیل به یک رشته دانشگاهی شد.

 هری‌پاتر شناسی

 چند سال قبل خبری منتشر شد که دانشگاه اوهایو برخی واحد‌ها و دوره‌های دانشگاهی را برای شخصیت معروف و جهانی هری پاتر برگزار می‌کند. در این دوره‌ها، استادان روی تکنیک‌های ادبی و ریشه‌های فرهنگی که یک رمان دارد تمرکز می‌کنند و آنها را درس می‌دهند و یکی از گرایش‌های جالب آن هم هری‌پاتر شناسی است. شاید روزگاری که رولینگ خالق این شخصیت در فقر، مشغول خلق این دنیای جادویی بود به هیچ‌وجه فکر نمی‌کرد چنین تاثیری روی دنیا داشته باشد که برای شخصیت محوری داستانش یک رشته دانشگاهی تاسیس شود.

 سیمپسون‌ها و فلسفه

 مجموعه پویانمایی سیمپسون‌ها از سال ۱۹۸۹ از تلویزیون پخش می‌شود که بعضی‌ها مدعی هستند که خیلی از مسائل را پیشگویی کرده است و همین موضوع، هر از گاهی در شبکه‌های اجتماعی مطرح می‌شود. جان دونالدسون، استاد فلسفه می‌گوید: «سریال سیمپسون‌ها نمایشی درباره زندگی است و با موقعیت‌هایی سروکار دارد که به زندگی ما نزدیک است و بر موضوعاتی دست می‌گذارد که در زندگی روزمره با آنها سروکار داریم؛ پس چندان هم عجیب نیست برخی مسائل مطرح شده در آن، به واقعیت تبدیل شوند.»

 دیوید بکام‌شناسی 

«پروفسور آلیس کشمور» ۲۴ سال پیش یعنی در سال ۲۰۰۰ برای افرادی که به شدت به دیوید بکام، فوتبالیست معروف انگلیسی علاقه‌مند بودند، طرحی ارائه کرد که بر اساس آن رشته «دیوید بکام شناسی» در دانشگاه «استنفورد» ایجاد و آموزش داده شود. هدف او از این طرح، این بود که دانشجویان از «بکام» اخلاق ورزشی بیاموزند و دروسی مبنی بر زندگی حرفه‌ای این ستاره فوتبال ارائه و تدریس شود. هرچند کار وی با مخالفت‌های رسانه‌ای مواجه شد، اما هم اکنون با پیگیری‌های او، دانشجویان انگلیسی می‌توانند در این رشته تحصیل و مباحث مربوط به ورزش، رسانه و فرهنگ ورزشی را مطالعه کنند.

مدیریت ماجراجویی

 یکی دیگر از رشته‌های عجیب و غریب دانشگاهی در دنیا در دانشگاه ایالتی پلیموث انگلیس تدریس می‌شود، رشته‌ای عجیب، اما پرطرفدار به نام مدیریت ماجراجویی. فراگیران این رشته با تحصیل در آن با مبانی صخره‌نوردی، اصول قایقرانی و نکات بیابان گردی آشنا می‌شوند. عنصر و مولفه مهم در یادگیری و موفقیت در این رشته، هیجان، کنجکاوی و ماجراجویی دانشجویان است. در این رشته به افراد می‌آموزند چگونه با قرار گرفتن در معرض خطر و ماجراجویی در موقعیت‌های مخاطره آمیز به رشد شخصیت و شکوفایی و توانایی خود بپردازند تا خطرات کمتری، جان و حتی روان آنها را تهدید کند.

 رابین هودشناسی 

همان رابین‌هودی که در جنگل‌های شروود در حال جدال با داروغه بود، هم‌اکنون یکی از واحد‌های درسی رشته تاریخ آن هم در مقطع کارشناسی‌ارشد است. رشته رابین‌هود در دانشگاه «ناتینگهام» تدریس می‌شود. در رشته رابین‌هود شناسی، آواز‌های خوانده شده در این فیلم، نقد و بررسی می‌شوند. در پایان دوره تحصیلی، دانشجویان رابین‌هودشناس درباره آواز‌های قهرمانان قرون‌وسطی نیز تحقیق می‌کنند.

روان‌شناسی اسب‌سواری

 این روز‌ها اهمیت برخورداری از روانی سالم برای موفق شدن در هر کاری بر کسی پوشیده نیست، اما شاید به نظر شما، تاثیر آن در اسب سواری آن‌قدر مهم نباشد که یک رشته تحصیلی در این باره ایجاد شود؟ با این حال و در یکی از دانشگاه‌های انگلیس، افراد می‌توانند این رشته را انتخاب کنند و در آن ادامه تحصیل بدهند. در رشته روان شناسی اسب‌سواری، تمرکز بر درک بهتر رابطه اسب و انسان همچنین رفتار اسب‌سواران است. برای پاس کردن واحد‌های درسی این رشته باید سفر‌هایی به کانادا، استرالیا یا مجارستان داشته باشید و با اسب‌ها سر و کله بزنید.

 مدیریت دوشیدن شیرگاو

 با یک شوخی طرف نیستید و واقعاً عنوان یک رشته دانشگاهی مقابل شماست. این رشته در دانشگاهی در انگلیس به وجود آمده است. دانشجویان این رشته دانشگاهی، طی یک دوره دو ساله در دانشکده کشاورزی با مهارت‌های شیردوشی و البته مدیریت آن آشنا می‌شوند. افرادی که این رشته را می‌گذرانند ضمنا مهارت‌های اقتصادی مرتبط با رشته‌شان، باید و نباید‌های قانونی و نکات مدیریتی راه‌اندازیِ یک شرکت لبنیاتی را هم فرا می‌گیرند.

زامبی‌شناسی 

 در دانشگاه بالتیمور، کشور آمریکا رشته‌ای به نام زامبی شناسی وجود دارد که در آن دانشجویان به مشاهده و بررسی فیلم‌هایی با محوریت زامبی می‌پردازند. این رشته توسط «آرنولد بلومبرگ» نویسنده کتاب زامبی‌ها، راه اندازی شده که مطالعات گسترده‌ای در زمینه زامبی‌ها، موجوداتی که پس از مرگ به آدم خواری رو می‌آورند، انجام داده است.

مهندسی و طراحی سرگرمی

 مهندسی و طراحی سرگرمی از دیگر رشته‌های دانشگاهی است که در دانشگاه نوادا، کشور آمریکا تدریس می‌شود. استادان در این دانشگاه با اصول مهندسی، طراحی و فناوری‌های نوین صنعت سرگرمی آشنا شده و تاریخچه سرگرمی مرور می‌شود.

 روان‌شناسی تجارب استثنایی انسان 

روان‌شناسی تجارب استثنایی انسان از عجیب‌ترین رشته‌های تحصیلی در دانشگاه کاونتری، کشور انگلیس است. در این رشته که توسط «تونی لارنس» استاد علاقه‌مند به اشباح ایجاد شده، دانشجویان به احضار روح و مطالعه حال و هوای کسانی می‌پردازند که با ارواح در ارتباط هستند.

منبع: روزنامه خراسان

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • جامعه دانشگاهی در برابر جنایات رژیم غاصب اسرائیل سکوت نمی‌کند
  • جامعه دانشگاهی در مقابل جنایات رژیم غاصب اسرائیل سکوت نمی‌کند
  • بیش از ۱۱ هزار داوطلب گیلانی کنکور سراسری باهم رقابت کردند
  • تاکید امام جمعه مشهد بر ضرورت تحول و تجدید حیات در عرصه فرهنگی جامعه
  • رشته های دانشگاهی را به سمت نیازهای جامعه سوق دهیم
  • عجیب‌ترین رشته‌های دانشگاهی / از زامبی شناسی تا مدیریت دوشیدن شیرگاو
  • رقابت داوطلبان گروه‌های ریاضی و انسانی در قزوین
  • آغاز نوبت اول کنکور/ رقابت داوطلبان گروه‌های ریاضی و انسانی در نخستین روز
  • برگزاری کنکور سراسری با رقابت گروه  علوم ریاضی و انسانی در هرمزگان
  • نیاز جدی جامعه به نظریات بومی و کاربردی حوزه علوم انسانی