Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری فارس، آیت‌الله علی اکبر رشاد، رئیس و مؤسس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در مراسم رونمایی از اثر «الهیات سایبر» به قلم حجت‌الاسلام علیرضا قائمی‌نیا، اظهار داشت: عنوان این اثر بدیع و بی‌پشینیه‌ای است و موضوع آن نیز به عنوان موضوع جدید که هنوز به آن نپرداخته، مطرح است. 

وی با بیان اینکه حوزه سایبری یکی از حوزه‌هایی است که جدید است، خاطرنشان کرد: دوره کنونی حیات بشر دوره جدیدی است و بشر هر لحظه در زمان نو زندگی می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

موضوع سایبر همه زندگی بشر را فراگرفته و تا مدت‌های متمادی این موج آغاز شده با جهان‌ زیست سایبر توسعه خواهد یافت.

‌آیت‌الله رشاد با اشاره به اینکه نوهای خرد بسیاری داریم که چندان در تحول و تکامل زندگی بشر موثر نیستند، افزود: اما این موضوع همه سطوح و لایه‌های زندگی انسان موجود را تحت تاثیر قرار داده و آینده را دگرگون خواهد کرد.

وی با اشاره به اینکه حوزه علمیه بسیار متحول شده و دهه‌هاست که در فرایند تحول‌آمیزی حرکت می‌کند، گفت: تحولاتی رو به تکامل دارد و گاهی هم تحولاتی که از رویکرد اصلی حوزه فاصله می‌گیرد که البته بیشتر تحولات به منظور تکامل حوزه است.

رئیس شورای حوزه‌های علمیه استان تهران با بیان اینکه حوزه دو تا سه دهه اخیر به لحاظ تحول نسبت به قرن‌های گذشته متفاوت است، تصریح کرد: در این سال‌ها حوزه شاهد تحولات پرشتابی است که می‌توان با تحولات دو قرن حوزه یکسان دانست. برخی اوقات تحولات دیده نمی‌شود؛ تاجایی که آن را انکار می‌کنند و این امر آفتی است. 

‌وی با اشاره به اینکه تحول در حوزه در زندگی جامعه موثر است، گفت: انکار و‌تخریب تحولات خسارت‌بار است و اراده‌ها را سست می‌کند؛ به طوری که نسل جوان را مایوس می‌کند و طلبه انگیزه خود را از دست می‌دهد و یکی از دلایل کاهش سطح علمی در حوزه هم همین امر است. 

‌عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه من بیشترین انتقاد را از حوزه دارم، خاطر نشان کرد: انتقاد بدون ارائه راهکار مسنجم، عملی و اثربخش، انتقاد نیست بلکه تخریب است. انتقاد باید روش‌مند و همراه با راهکار باشد. در کتابی ۱۸۰ آسیب را بررسی کردیم و راهکاری هم ارائه دادیم.

‌وی با اشاره به اینکه ما در برخی زمینه‌ها در حوزه بسیار عقب هستیم، افزود: اگر تحولاتی در دنیا که در حال رخ دادن است، نادیده بگیریم، همچون سیل این تحولات ما را با خود می‌برد. حوزه در قیاس با ذات خود که نگاه اجتهادی است، باید پویاتر شود. حوزه در زمینه سایبر کار درخوری انجام نداده است. در حالی که ما از حوزه مطالبه داریم.

‌آیت‌الله رشاد با بیان اینکه اکنون مسائل و دغدغه حوزه فقط الهیات نیست، گفت: قبلا نگران بودیم عقاید آسیب ببیند، اما اکنون اخلاق، سبک زندگی و روابط با جهان و همه شئون ما آسیب دیده است. حوزه در این زمینه‌ها فاصله زیادی با جایگاه اصلی خود دارد. اگر ما زمانی می‌گفتیم وجود ذهنی و کتبی، اکنون وجود سایبریک یک واقعیت خارجی است و فهم این هستی بسیار کار دشواری است و نیاز به سلسله مطالعات فلسفی دارد.

‌وی با اشاره به اینکه شبهات فراوانی در فضای مجازی داریم، گفت: آیا جلسات و درسی داشتیم یا به استقبال آن رفتیم؟ چنین نیست. حجم موضوعات جدید بسیار زیاد است. بحث فقهی بدون الهیات جواب نمی‌دهد. همراه با فقه باید کار کلامی و اخلاقی انجام داد و توقع داریم از هر عناوینی که مرتبط با زندگی امروز بشر است، رشته پژوهش محور راه‌اندازی شود.

‌رئیس و موسس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ضمن اظهارنگرانی از تغییرات در سبک زندگی و اخلاق و دین‌داری زندگی بشر امروزی، گفت: علمای حوزه در حوزه سایبری باید اهتمام بیشتری داشته باشند ودر این مورد بیشتر به فرهنگسازی بپردازند.

انتهای‌ پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۵۵۲۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (11 اردیبهشت)

به عزم توبه سحر گفتم استخاره کنم
بهار توبه شکن می‌رسد چه چاره کنم

سخن درست بگویم نمی‌توانم دید
که می خورند حریفان و من نظاره کنم

چو غنچه با لب خندان به یاد مجلس شاه
پیاله گیرم و از شوق جامه پاره کنم

به دور لاله دماغ مرا علاج کنید
گر از میانه بزم طرب کناره کنم

ز روی دوست مرا چون گل مراد شکفت
حواله سر دشمن به سنگ خاره کنم

گدای میکده‌ام لیک وقت مستی بین
که ناز بر فلک و حکم بر ستاره کنم

مرا که نیست ره و رسم لقمه پرهیزی
چرا ملامت رند شرابخواره کنم

به تخت گل بنشانم بتی چو سلطانی
ز سنبل و سمنش ساز طوق و یاره کنم

ز باده خوردن پنهان ملول شد حافظ
به بانگ بربط و نی رازش آشکاره کنم

تفسیر :

با آرزوهای محال و دست نیافتنی عمر خود را هدر ندهید و عاقلانه فکر کنید و تصمیم بگیرید. هرگز از خط تعادل خارج نشوید و از افراط و تفریط برحذر باشید.

اگرچه ناملایمات زندگی فشار زیادی به شما آورده اما شجاعت خود را حفظ کنید و در برابر سختی ها سر خم نکنید که انشالله به نیت دل خود برسید.

زندگی نامه حافظ

حافظ، شاعر فارسی زبان قرن هشتم هجری بوده که در سال ۷۲۷ هجری قمری در شهر شیراز متولد شد. پدر او بهاءالدین محمد نام داشت که در دوران کودکی حافظ، از دنیا رفت. حافظ در دوران نوجوانی شاگرد نانوا بود و به‌همراه مادرش زندگی سختی را سپری می‌کرد. گفته می‌شود او در اوقات فراغت خود به مکتب‌خانه‌ای که نزدیک نانوایی بود می‌رفت و خواندن و نوشتن را از همان جا فراگرفته است. او در مجالس درس علما و بزرگان زمان خود شرکت می‌کرد و نیز‌زمان برای کسب درآمد به کارهای سخت و طاقت فرسا می‌پرداخت. خانه حافظ در محله شیادان شیراز بود.

این شاعر بزرگ در دوران جوانی بر تمام علوم مذهبی و ادبی مسلط شد و در دهه بیست زندگی خود به یکی از مشاهیر علم و ادب سرزمین خود تبدیل شد. جالب است بدانید که او قرآن را به‌طور کامل حفظ بود و به همین خاطر تخلص حافظ را برای او انتخاب کردند. شمس الدین محمدبن بهاءالدین محمد حافظ شیرازی حدود چهل سال در حوزه درس استادان آن زمان از قبیل قوام الدين عبدالله، مولانا بهاء الدين عبدالصمد بحرآبادی، مير سيد شريف علامه گرگانی، مولانا شمس الدين عبدالله و قاضی عضدالدين عيجی  شرکت می‌کرد و به همین خاطر به اکثر دانش‌های زمان خود مسلط بود.

حافظ در دوران شاه شیخ ابواسحاق به دربار راه پیدا کرد و شغل دیوانی را برای خود انتخاب کرد. او علاوه بر شاه ابواسحاق، در دربار شاهان دیگری همانند شاه شیخ مبارزالدین، شاه شجاع، شاه منصور و شاه یحیی نیز حضور پیدا کرده بود. حافظ از طریق دیوانی امرار معاش می‌کرد و شاعری شغل اصلی او نبود. جالب است بدانید که بزرگ‌ترین گناه از نظر حافظ، ریاکاری و مردم‌فریبی بود. حافظ در دوران زندگی خود اشعار به‌ویژه غزلیات بسیار زیبا و معنی‌داری سروده است که نیز‌اکنون پس از گذشت قرن‌ها از آن، بوی تازگی داده و خواندنش آرامش‌بخش است. دیوان اشعار حافظ شامل غزلیات، قصیده، مثنوی، قطعات و رباعیات می‌شود.

حافظ در دوران جوانی عاشق دختری به نام شاخه نبات شد؛ البته برخی بر این عقیده‌اند که نام همسر حافظ نسرین بود و او این نام را به‌دلیل شیرین زبانی معشوقه‌اش به او اختصاص داده است. او برای رسیدن به معشوقه‌اش، ۴۰ شبانه روز را به‌طور مستمر در آرامگاه باباکوی شب زنده‌داری کرده و به دعا پرداخت. سپس، با شاخه نبات ازدواج کرد و حاصل این ازدواج یک فرزند پسر بود. حافظ تنها یک بار ازدواج کرد و پس از مرگ همسرش مجرد ماند. به همین خاطر بسیاری از عارفان و عاشقان، عشق مقدس و واقعی را در حافظ جستجو می‌کنند. پسر این شاعر بزرگ نیز در دوران جوانی در راه سفر نیمه‌کاره به هند همراه پدرش از دنیا رفت.

در تقویم رسمی ایران، ۲۰ مهر روز بزرگداشت حافظ است و هر ساله در این روز مراسم بزرگداشت حافظ با حضور پژوهشگرانی در سراسر دنیا روی آرامگاهش در شهر شیراز برگزار می‌شود.

 

آثار حافظ

دیوان حافظ شامل ۵۰۰ غزل، ۴۲ رباعی و چند قصیده است که آن را در در ۵۰ سال از زندگی خود سروده است؛ یعنی به‌طور متوسط در هر سال تنها ۱۰ غزل سروده است؛ زیرا او در لحظاتی خاص به سرودن اشعار خود می‌پرداخت و تمرکز خود را روی خلق آثاری ناب گذاشته بود که شایسته مقام معشوق باشد. این نکته بسیار قابل‌توجه و تامل‌برانگیز بوده و به همین خاطر دیوان او را به یک کتاب خاص و خواندنی تبدیل کرده است. دیوان حافظ بیش از ۴۰۰ بار به زبان فارسی و زبان‌های دیگر دنیا به چاپ رسیده است. حافظ لقب ماهرترین غزل‌سرای زبان فارسی را نیز با اقتدار از آن خود کرده و تک بیت‌های او بسیار درخشان و تماشایی است.

شاید تعبیر کردن یا قدرت تاویل پذیری را بتوان از مهم‌ترین خصوصیات اشعار حافظ به حساب آورد؛ زیرا هر کس که دیوان حافظ را باز کرده و غزلی از آن می‌خواند، با توجه به شرایط روحی خود برداشت متفاوتی از آن می‌کند؛ به‌گونه‌ای که حافظ آن شعر را فقط برای حال آن لحظه او سروده است. در اشعار حافظ، تناسبات هنری به شکلی ظریف و دقیق رعایت شده‌اند و ایهام و ابهام را به جا و درست به کار برده است. در برخی از اشعار حافظ، زبان طنز نیز به کار گرفته شده تا ناگفته‌ها به کمک زبان طنز بیان شود.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (9 اردیبهشت)

دیگر خبرها

  • ابراز نگرانی سازمان ملل از اقدامات پلیس آمریکا در برخورد با دانشجویان
  • ابراز نگرانی گزارشگر سازمان ملل از تعلیق دانشجویان دانشگاه کلمبیا
  • رضایت شهروندان از قرار دادن حفاظ برای کانال آب در جاده اراک - سلفچگان + تصاویر
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (11 اردیبهشت)
  • شاهد تحول فن‌آورانه در حوزه حکمرانی فرهنگی خواهیم بود
  • مشکلات امروز قزوین به دلیل بی توجهی به پیشگیری از جرم است
  • نیازمند تحول در نگرش عمومی جامعه در حوزه وقف هستیم
  • تحول در پایتخت با مدیریت شهری
  • شورا انتظار بعضی تغییرات در شهرداری را داشت/ بدهکاری دلیل بی‌مهری نیست
  • ابراز نگرانی اپوزیسیون از بیداری دانشجویان آمریکایی + فیلم