Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری دانشجو»
2024-05-06@22:12:29 GMT

بازتاب حوادث ۱۵ خرداد در یک رمان متفاوت

تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۸۷۳۳۸۵

بازتاب حوادث ۱۵ خرداد در یک رمان متفاوت

نفری گفت: برخلاف بسیاری از آثار که از زبان قهرمان، روایت می‌شود این داستان از زبان شخصیت منفی داستان پیش می‌رود. سالار مخالف قیام هست و به هر نحوی سعی می‌کند در مقابل مردم بایستد.

گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو؛ رمان «جامانده از پسر»، داستان زندگی مردی است که به واسطه زخمی کردن پسرش، ویران شده است و قرار است دوباره ساخته شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سالار مردی که از خانواده بریده و حالا روی پل باقرآباد، نزدیک خانه خودش، به زد و خورد با مردمی پرداخته که هیچ از آن‌ها نمی‌داند. چرا این آدم‌ها به سمت تهران حرکت کرده‌اندو و چرا عصبانی‌اند، برایش مهم نیست. مرضیه نفری سه سال برای این رمان وقت گذاشته تا بگوید می‌شود از نو ساخت. این رمان که نامزد جایزه‌های ادبی مختلف از جمله رمان انقلاب شده بود به عنوان اثر تقدیری جایزه ادبی شهید اندرزگو در بخش رمان بزرگسال انتخاب شد. به همین مناسبت با نویسنده این کتاب به گفت‌گو نشسته‌ایم که در ادامه می‌خوانید.


از خانم مرضیه نفری بگویید. اسم شما به تازگی در فضای ادبی و به‌ویژه محافل جشنواره‌ای بسیار شنیده‌می‌شود. نوشتن را از کجا آغاز کردید؟


من هم مثل بسیاری از نویسندگان معاصر نوشتن را از کلاس انشا شروع کردم. در طول تحصیل بار‌ها نوشته‌های من مورد تایید و تحسین قرار گرفت و در کلاس دوم دبیرستان سال ۱۳۷۶ داستانم در مسابقات کشوری مقام اول را کسب کرد که بسیار شیرین بود. پس از این اتفاق بیشتر به نوشتن علاقه پیدا کردم. در این بین حدود ده سال از دنیای نوشتن فاصله گرفتم و از ۷۸ تا ۸۸ چیزی ننوشتم. در ادامه نوشتن و فعالیت حرفه‌ای را از سال ۸۸ با همکاری مطبوعات و رسانه‌ها آغاز کردم. در ادامه اولین مجموعه داستان و رمان کودک و نوجوانم را منتشر کردم در ادامه سال ۹۷ کتاب «جامانده از پسر» را شروع کردم که به سرانجام خوبی رسید. در جشنواره کتاب انقلاب از جزو آثار تقدیری بود و در جشنواره ادبی اندرزگو هم از آن تقدیر شد.


«جامانده از پسر» از دید خودتان معرفی کنید و بفرمایید چطور شد که به سمت نگارش این رمان رفتید؟


این کتاب دومین رمان من برای گروه سنی بزرگسال است. حوادث اصلی کتاب در دهه ۴۰ و به ویژه سال ۴۲ اتفاق می‌افتد. برخلاف بسیاری از آثار که از زبان قهرمان، روایت می‌شود این داستان از زبان شخصیت منفی داستان پیش می‌رود. سالار مخالف قیام هست و به هر نحوی سعی می‌کند در مقابل مردم بایستد و از کسانی است که روی پل مردم را کتک می‌زند و مانع از عبور آن‌ها از پل و رسیدن آن‌ها به تهران می‌شود. این داستان سیر فراز و فرود و آغاز دوباره سالار است.


من مدتی در شهر ورامین زندگی کردم. برای همین نسبت به این شهر و اخبار و حوادثش حساس شده‌بودم و پیگیری می‌کردم. روزی یک برنامه مستند را دیدم که از مردم خاطراتشان در مورد حوادث ۱۵ خرداد را می‌پرسید. تاریخ شفاهی حوادث ۱۵ خرداد را مطالعه کردم. در این روایت‌ها حوادث پل باقر آباد برای من مهم شد. این موضوع حوادث پل باقرآباد برای مدتی به عنوان سوژه داستان در ذهنم بود تا اینکه در قالب یک داستان هیجان انگیز پسری به دست پدر در این حوادث زخمی و رمان «جامانده از پسر» متولد شد.


داستان کتاب چگونه پیش می‌رود؟ سالار چه نقشی در داستان دارد؟ و چرا یک کارکتر منفی داستان را روایت می‌کند؟


کلا در این کتاب سعی کردم حوادث را با زبان و فضایی متفاوت به تصویر بکشم. سالار مردی که از خانواده بریده و حالا روی پل باقرآباد، نزدیک خانه خودش به زد و خورد با مردمی پرداخته که هیچ از آن‌ها نمی‌داند. چرا این آدم‌ها به سمت تهران حرکت کرده‌اند. چرا عصبانی اند؟ سالار این‌ها را نمی‌داند فقط قرار است به زور قمه و تیزی مردم روی پل را برگرداند تا پای کسی به تهران باز نشود. سهراب پسر جوانش گم شده است. همه به دنبال سهرابی می‌گردند که عوض شده و فکر‌های بزرگی در سر دارد. سالار در تاریکی شب با قمه اش به سهرابی زده است که حاصل زندگی اش بوده و قرار بود مرد زندگی آذر باشد. آیا قصه پسرکشی در ادبیات ما تکرار می‌شود؟

در این رمان به داستان زندگی سالار در سال ۱۳۴۲ می‌پردازم. سالی که آبستن حوادث تاریخی بزرگ بوده است. همین حوادث زندگی سالار و آذر را متلاطم می‌کند. مسیر سهراب را عوض می‌کند و سالار را ویران می‌کند. سالار می‌خواهد از نو بسازد، اما آباد کردن ویرانه‌ها کاری سخت‌تر از نو ساختن است. سالار نقش کلیدی در داستان دارد و به نوعی شخصیت اصلی داستان است، اما اینکه چرا یک کاراکتر منفی داستان را پیش می‌برد و روایت می‌کن به این دلیل است که همیشه دوست داشتم از دید طرف مقابل به قضایا نگاه کنم و ببینم در زمین طرف مقابل چه خبر هست. چرا یک فرد این‌طور مصمم در برابر مردم و حتی پسر خودش می‌ایستد. برای همین این شخصیت برای من جذاب بود. ما معمولا داستان‌هایی که خواندیم همیشه توسط شخصیت مثبت پیش رفته و روایت می‌شود و انگیزه‌های این شخصیت مشخص است، اما من خواستم مسیر متفاوتی را طی کنم. روایت را با شخصیتی پیش بردم که حاضر است مانع حرکت مردم ورامین به سمت تهران شود و حتی آن‌ها را کتک می‌زند. این شخصیت چطور به این مرحله رسیده و چرا این کار را انجام می‌دهد و در ادامه آیا از کارش پشیمان می‌شود و یا خیر و اینکه چه حسی دارد و چقدر حس رضایت دارد. برای شناخت این فضا سعی کردم داستان را از زبان یک شخصیت منفی پیش ببرم که تجربه خوبی بود.


انتخاب اسم سهراب برای کاراکتر پسر عمدی است؟ چرا از این اسم استفاده کردید؟


انتخاب اسم سهراب به عنوان پسر سالار که شخصیت اصلی داستان هست تعمدی بود و به نوعی به داستان رستم و سهراب می‌پردازد. می‌خواستم یک بازخوانی مجددی از درگیری رستم و سهراب شاهنامه داشته باشم. سهراب نوجوان قصه ما در حالی که در حال کشف دنیای جدید و متفاوت با پدر خود با مردم همراه می‌شود و سرانجام در اوج داستان روی پل باقرآباد به دست پدرش زخمی می‌شود که سرآغاز فصلی نو در زندگی کاراکتر اصلی می‌شود.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: نویسنده سوره مهر پل باقرآباد منفی داستان روی پل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۷۳۳۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نباید صحبت‌های پیرمرد هوادار بازتاب داده می‌شد

به گزارش "ورزش سه"، دیدار فوق العاده حساس پرسپولیس و سپاهان از هفته بیست و پنجم لیگ برتر، یک حاشیه پررنگ‌تر از متن بازی داشت؛ ویدیویی از پیرمردی اصفهانی در جمع هواداران سپاهان در ورزشگاه آزادی که اظهارات توهین‌آمیز نسبت به بانوان پرسپولیسی داشته و با توجه به روشنایی روز احتمالا حدود دو ساعت قبل از شروع بازی ضبط شده، جنجال زیادی برپا کرده و واکنش همه سرخ‌پوشان از مدیریت باشگاه گرفته تا مربیان، بازیکنان و پیشکسوتان را به دنبال داشته است. این اتفاق در ادامه باعث شد تا کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال علیه این هوادار حکمی را صادر و او را به مدت 10 سال از حضور در ورزشگاه‌های فوتبالی محروم کند.

احسان محمدی، رئیس دپارتمان مسئولیت اجتماعی فدراسیون فوتبال، در گفت‌وگویی که با «شهروند» داشت، درخصوص اتفاقات پیش آمده و حکمی که توسط کمیته انضباطی صورت گرفت، صحبت‌های مختلفی را به میان آورد. او معتقد است که از ابتدای کار نباید این بازنمایی صورت می‌گرفت و باید ورزشگاه‌های کشور به سمتی برود تا «دوستدار خانواده» شود. گفت‌وگوی «شهروند» را با احسان محمدی می‌خوانید:

- آقای محمدی در ابتدا فکر می‌کنید اظهارات توهین‌‌آمیز هوادار منتسب به سپاهان چه آسیب‌ها و چالش‌هایی را به همراه داشته است؟
این موضوع محصول بازتاب این رفتار است. اگر همکاران رسانه‌ای این اتفاق را پوشش نمی‌دادند، اینقدر درگیری پیش نمی‌آمد. ما وقتی این مسائل را بازتاب می‌دهیم، دو نکته مهم را به همراه می‌آورد. مسئله اول این است که ما در ابتدای امر واقعیت سکو را متوجه می‌شویم و در ادامه یک رفتار ناپسند را بازنمایی می‌کنیم. نمی‌توانم به اهل خبر بگوییم این کار را نکنید، اما در اخلاق حرفه‌ای رسانه‌ای بهتر است که وارد چنین مسائلی نشویم، چون افراد به هر قیمتی دوست دارند دیده شوند. در فوتبال اروپا وقتی جیمی جامپ وارد زمین می‌شود، دوربین آنها را نشان نمیِ‌دهد، چون افراد دیگر تشویق نشوند که این کار را انجام دهند.

- حکم محرومیت 10 ساله برای این هوادار اصفهانی چقدر می‌تواند برای جلوگیری از این اتفاقات بازدارنده باشد؟
من تشکر می‌کنم برای واکنش‌هایی که صورت گرفت اما فراتر از این، می‌خواهم سوالی بپرسم. وقتی که این ممنوعیت را برای این هوادار رقم می‌زنیم، او چه چیزهایی را از دست می‌دهد؟ در فوتبال انگلیس، معمولا هواداران بلیت 38 بازی را از قبل پیش‌خرید می‌کنند و به نوعی وقتی این محرومیت برای او پیش می‌آید،‌ یک ضرر مالی قابل توجهی را متحمل می‌شود. وقتی فرد ببیند که کار او ضررده است، این کار را انجام نمی‌دهد. ما باید به نوعی عوامل بازدارنده خود را تقویت کنیم.

- در پایان برای گسترش فرهنگ درست هواداری و جلوگیری از این اتفاقات،‌ چه رویکردهایی می‌تواند برای بهتر کردن شرایط اثربخش باشد؟
چیزی که من را در بازخوردها اذیت کرد، اما و ولی آوردن برای این پدیده بود. اینکه بگوییم اول آنها شروع کردند، توجیه درستی نیست. اگر رفتاری زشت است، باید آن را بپذیریم و عذرخواهی کنیم و این انتظار را شکل دهیم که بقیه باشگاه‌ها هم رعایت این مسائل را صورت دهند. تا زمانی که بردن به هر قیمت ارزش تلقی شود، شاهد این پدیده‌ها در ادامه نیز خواهیم بود. اگر ما مخالف این رفتار هستیم، همه باید محکم روبه‌روی آن بایستیم. مسئله من، یک مسئله کلی است و اگر این زشتی علنی شده است، همه کسانی که در ساختار فوتبال هستند، باید مقابل این پدیده بایستند. همه باید از فوتبال لذت ببرند، به سمت ورزشگاه‌های دوستدار خانواده برویم و از گسترش این نوع اتفاقات جلوگیری کنیم.

دیگر خبرها

  • نویسنده و پژوهشگر کرمانی درگذشت
  • محمدعلی علومی درگذشت + سوابق
  • محمدعلی علومی، نویسنده و پژوهشگر درگذشت
  • رخنه به قلب دشمن
  • نباید صحبت‌های پیرمرد هوادار بازتاب داده می‌شد
  • شیرین مثل «شکرستان»/ پویانمایی که ۱۸ ساله شد
  • سخنی در باب محتوای «مست عشق» به کارگردانی حسن فتحی/ تحریف تاریخ به شیک ترین شکل ممکن
  • چرا دویچه وله از ایران عصبانی است؟
  • چهره‌هایی که نمی‌دانستید صداپیشگی هم کرده اند
  • انیمیشن‌هایی متفاوت برای بزرگتر‌ها؛ انیمیشن‌هایی مفرح برای بچه‌ها