Web Analytics Made Easy - Statcounter

روستای ازغد یا «زغه» روستایی است ییلاقی در دامنه رشته کوه‌های بینالود که از مکان‌های بسیار قدیمی سکونت انسان در ناحیه خراسان محسوب می‌شود.

این روستای کهنسال، مسجدی قدیمی دارد که در متون تاریخی از آن یاد شده‌ است و امروزه هم شهرت آن کم نیست.

ازغد در طول سده‌های گذشته، کانون تربیت اهل علم بود و حتی روزگاری در آن مدرسه علمیه‌ای فعالیت داشت و طلاب علوم دینی در آن به تحصیل مشغول بودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین دلیل، رجال علمی متعددی از این روستا که امروزه به دلیل آب و هوای خاص و زیبایی خیره‌کننده‌اش مورد علاقه فراوان گردشگران است، برخاسته‌اند. برخی از این اهل علم، به واسطه فعالیت‌های اجتماعی‌شان شهرت دارند؛ فعالیت‌هایی که در راستای پاسداری از معارف اسلامی و دفاع از حریم دیانت انجام داده‌اند و شیخ اسماعیل ازغدی، عالم و خطیب مشهور مدفون در حرم مطهر رضوی، یکی از این افراد است.

امروز در صفحه نخست رواق و مطابق روال پیشین در معرفی بزرگان مدفون در حرم امام رضا(ع)، می‌خواهیم درباره شیخ اسماعیل ازغدی صحبت کنیم؛ عالم، خطیب و شاعری که شاید کمتر نام وی را شنیده باشید.

خطیبی از خاندان منجم‌باشی

مرحوم شیخ اسماعیل ازغدی (نجومیان) چنان که زنده‌یاد عزیزالله عطاردی در کتاب «فرهنگ خراسان» اشاره کرده ‌است، در سال ۱۲۶۳ خورشیدی و در شهر مشهد مقدس به دنیا آمد. خانواده او اصالتاً ازغدی بودند و شیخ اسماعیل نیز بیشتر ایام کودکی و نوجوانی خود را در این روستا گذراند. وی نواده ملامحمداسماعیل منجم، از علمای سال‌های نخست دوره قاجاریه بود. خانواده شیخ اسماعیل عمدتاً اهل علم بودند و به ویژه در ریاضیات، نجوم و هیئت توانمندی فراوانی داشتند.

شیخ اسماعیل ریاضیات و نجوم را نزد عمویش، حاج ملامحمدمهدی منجم‌باشی فرا گرفت و ظاهراً محل فراگیری این آموزش‌ها، روستای ازغد بود که به لحاظ موقعیت جغرافیایی، فضای خوبی برای تدریس نجوم فراهم می‌کرد. با وجود فراگیری این علوم، شیخ اسماعیل در ایام جوانی به پیشه زرگری و حکاکی مشغول شد؛ شغلی که پدرش نیز در آن فعال بود و حجره‌اش در کنار حرم رضوی قرار داشت؛ اما شوق فراگیری علوم دینی در شیخ اسماعیل موجب شد وی به سوی مدارس علمیه مشهد کشیده شود و پس از فراگیری جامع‌المقدمات نزد پدرش، ملاابراهیم زرگر، در حوزه علمیه مشهد حاضر شود و از درس و بحث استادان این حوزه استفاده کند.

به این ترتیب، شیخ اسماعیل از دوره جوانی در زمره علمای شهر قرار گرفت و چون نطق و بیانی عالی داشت، در وعظ و منبر هم مشهور شد و به ویژه در ایام محرم و صفر، علاقه‌مندان بسیاری پای منبرهای وی می‌نشستند که برخی از آن‌ها در حرم رضوی و صحن عتیق برگزار می‌شد. شیخ اسماعیل علاقه فراوانی به امام حسین(ع) داشت و این علاقه در اشعار بر جا مانده از وی کاملاً مشخص و معلوم است. او چند باب مغازه در مشهد خریداری و آن‌ها را وقف عزاداری امام حسین(ع) کرده‌ بود.

تبدیل شاندیز به پایگاه مبارزه

با این حال، اوضاع با آغاز حکومت رضاخان تغییر کرد. با ممنوع شدن عزاداری امام حسین(ع)، شرایط برای شیخ اسماعیل غیر قابل تحمل شد. تصمیم گرفت به همراه خانواده‌اش راهی کربلا شود و در این شهر ماندگار گردد. اما حضور او در کربلا بیش از ۶ماه طول نکشید؛ گرما و آب و هوای جنوب عراق موجب بیماری شیخ شد و او به ناچار دوباره به مشهد بازگشت؛ اما با مشاهده وضعیت شهر، تعطیلی برنامه‌های مذهبی و محدودیت‌هایی که رضاخان به وجود آورده ‌بود، طاقت نیاورد و این بار تصمیم گرفت به شاندیز برود و چندی را در این قریه که امروزه تبدیل به شهر شده‌ است، بگذراند.

شیخ اسماعیل ازغدی، مدتی را در شاندیز به شغل عطاری مشغول شد؛ فنی که در ایام جوانی، آن را در کنار شغل اجدادی‌اش فرا گرفته ‌بود، اما با فرا رسیدن ماه محرم در سال ۱۳۱۶ خورشیدی نتوانست تحمل کند و با حمایت چند تن از اهالی شاندیز تصمیم به برپایی مجالس عزاداری گرفت. انجام این کار، اصلاً ساده نبود؛ تنها دو سال از واقعه قیام مسجد گوهرشاد و شهادت تعداد زیادی از مردم در آن می‌گذشت و علمای برجسته مشهد مانند آیت‌الله سیدحسین قمی به تبعید فرستاده شده ‌بودند و در واقع شهر از حامیان اصلی چنین فعالیت‌هایی خالی بود.

با این حال، شیخ اسماعیل ازغدی عزم خود را برای برگزاری عزاداری سیدالشهدا(ع) و برپایی مجالس روضه‌خوانی جزم کرد. با همت تعدادی از اهالی شاندیز، باغ‌هایی در اطراف شهر برای این کار در نظر گرفته شد و مردم دور از چشم مأموران حکومتی یا همان «امنیه‌ها» در این اماکن جمع می‌شدند و پس از شنیدن سخنرانی شیخ اسماعیل، به عزاداری می‌پرداختند.

برای آنکه این اقدام فاش نشود، مجلس عزاداری را هر شب در یک مکان متفاوت برگزار می‌کردند و با همین شیوه، شیخ اسماعیل و دوستانش توانستند تا سال ۱۳۲۰ و سقوط رضاخان، هر ساله مراسم عزاداری را به دور از چشم حکومت و با حضور جمعی از مردم اقامه کنند و شکر خدا اتفاق خاصی نیفتاد.

بازگشت به مشهد و وفات

با فرار رضاخان در شهریور ۱۳۲۰، شیخ اسماعیل ازغدی دوباره به مشهد بازگشت و فعالیت‌های تبلیغی خود را از سر گرفت.

در همین دوره بود که برخی از اشعار او نیز مشهور شد که یکی از آن‌ها یادآور زیارت حرم امیرالمؤمنین(ع) بود: «بهر زیارت شَهِ اورنگِ مَنْ عَرَف / با صد هزار شوق شدم وارد نجف / از فرط عشق این مس دل را زدم محک / بر کیمیای خاک حریمش ز هر طرف / حب علی است آری اکسیر قلب‌ها / خاک دَرَش به غمزدگان مژده شعف / بالد نجومی ار بنجوم سما سزد / چون سوده رخ به خاک در شحنه نجف». شیخ اسماعیل ازغدی، پس از عمری تلاش برای گسترش معارف اهل‌بیت(ع)، سرانجام در شب جمعه، ۲۹ مهر سال ۱۳۵۶ خورشیدی، در ۹۳ سالگی دار فانی را وداع گفت و در صحن عتیق حرم مطهر رضوی به خاک سپرده شد.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: شیخ اسماعیل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۷۵۴۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رویترز: آمریکا به صورت مخفیانه به اوکراین موشک دوربرد ارسال کرده است

اکنون جهان درگیر دو منازعه بسیار بزرگ و خونین است که نقطه اشتراک هر دوی آنها حضور فعال آمریکا در حمایت مالی و تسلیحاتی یکی از طرف‌های جنگ است. جنگ اوکراین که از ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ آغاز شد، با حمایت تسلیحاتی گسترده واشنگتن همراه بوده است، موضوعی که به هیچ عنوان به مذاق روسیه خوش نمی‌آید. 

به گزارش خبرگزاری رویترز، یک مقام ارشد آمریکایی که نخواست نامش فاش شود اعلام کرد: آمریکا طی هفته‌های اخیر اقدام به صورت مخفیانه اقدام به ارسال موشک‌های برد بلند به اوکراین برای استفاده در جنگ با روسیه کرده است. 

این موشک‌ها بخشی از بسته کمک‌های تسلیحاتی اخیر آمریکا به ارزش ۳۰۰ میلیون دلار بوده است که جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا ۱۲ مارس با آن موافقت کرده بود. با این حال، هنوز شمار این موشک‌های برد بلند فاش نشده است. 

این مقام آمریکایی تاکید کرد: این موشک‌ها برای نخستین بار در حمله ۱۷ آوریل اوکراین به یک پایگاه هوایی روسیه در شبه جزیره کریمه مورد استفاده قرار گرفت که ۱۶۷ کیلومتر با خط مقدم نبرد میان دو طرف فاصله داشت. 

پیش از این ارسال سامانه موشکی تاکتیکی ارتش آمریکا موسوم به ATACMS به روسیه باعث ایجاد بحث و مناقشه در کابینه بایدن شده بود. این موشک‌ها ۳۰۰ کیلومتر برد داشتند. این موشک‌ها اواسط ماه سپتامبر به اوکراین ارسال شده بودند. 

وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) پیش از این بار ارسال موشک‌های برد بلند به اوکراین به دلیل نگرانی از خالی شدن ذخایر این کشور و آسیب به سطح آمادگی ارتش آمریکا اجتناب کرده بود. 

روسیه پیش‌تر به مقامات غربی درباره هر گونه ارسال موشک‌های دوربرد به اوکراین هشدار داده بود. مقامات غربی مسکو را متهم به خرید موشک‌های دوربرد از کره شمالی در ماه دسامبر و ژانویه می‌کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل اروپا و آمریکا

دیگر خبرها

  • عزاداری زنان با لباس‌های عجیب و غریب در خیابان
  • هشدار شبکه دامپزشکی طرقبه شاندیز در خصوص بیماری بابزیوز در دام‌ها
  • رویترز: آمریکا به صورت مخفیانه به اوکراین موشک دوربرد ارسال کرده است
  • ضرورت توسعه نان فیبردار با هدف کاهش ابتلا به سرطان
  • پیگیری درخواست‌های مردمی در بسته شهروند خبرنگار
  • دسته عزاداری خدام حضرت عبدالعظیم (ع) روانه حرم شدند
  • پلمب سومین رستوران متخلف با دستور دادستان عمومی و انقلاب در شهرستان طرقبه شاندیز
  • رصد اقدامات دستگاه‌های اجرایی در حیطه امنیت غذایی و سلامت غذا
  • موتور روشن و سرحال امین: درخشش ۱۸ امتیازی
  • وزیر خارجه اسرائيل: جلوی ایران را بگیرید