Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-26@11:59:09 GMT

ضرورت اتخاذ رویکرد فرهنگی در مدیریت شهری

تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۸۸۷۷۱۹

 یادداشت از-جعفر احمدی   امری که تاکنون یا از ان غافل بوده اند و یا به شکل ناقص و جزیره ای به آن پرداخته می شود. البته در قانون، تشكيلات، وظايف و انتخابات شوراهاي اسلامي كشور و انتخاب شهرداران، نقش و جايگاه مهمي براي شهرداري هاي كشور در عرصه مشاركت فرهنگي در فرايند توسعه فرهنگي شهري پيش بيني شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما چرا باید در مدیریت شهری رویکرد فرهنگی اتخاذ شود؟
الوین تافلر در کتاب " شوک آینده" می نویسد: «شکی نیست که مرگ جغرافیایی برای آینده ی شهر آثار مهمی به همراه دارد.» این گفته ی تافلر بیانگر تغییر رویکرد نسبت به شهرها ست؛ به این معنا که  نگاه به شهرها به عنوان واقعیاتی فیزیکی رو به افول است. یعنی برداشت از ساختار فیزیکی شهرها در قرن اخیر با اتکا بر مفاهیم صرف فیزیکی ناکافی می باشد. از طرفی دیگر کن وریل معتقد است که «امروزه دیگر سیاست شهری غیرقابل تفکیک از سیاست فرهنگی است». این دیدگاه هم بیانگر این است که، سياستگذاری فرهنگي شهر مستلزم شناسايي و بکارگیری نظریه های عمومي فرهنگ شهري و بويژه تئوري هاي فرهنگي مديريت شهري است. مشروط بر اینکه مدیران فرهنگی شهرداری ها مسلط و مسلح به نظریه های فرهنگی باشند.
بنابراین نگاه به شهر به عنوان خیابان ها و عمارت های شهری دیگر در مدیریت شهری منسوخ شده ست و شهرها ضرورت رویکردی فرهنگی را می طلبند تا مکمل سایر رویکردهای مطالعاتی همچون معماری، شهرسازی طراحی، برنامه ریزی شهری و.... باشد. البته لازم به ذکر است که رویکردهای فرهنگی به شهر ناقض سایر رویکردهای(همچون معماری،طراحی،شهرسازی و...) نیست، بلکه با اهمیت یافتن  فرهنگ در چهار دهة اخیر و فرهنگی شدن تمامی امور و ابعاد زندگی انسان شهری؛ لازم است که تمامی این رویکردها از بستر فرهنگی شهر عبور داده شوند. امروزه دیگر سخن گفتن از معماری، طراحی و برنامه ریزی شهری بدون توجه به فرهنگ ناقص خواهد بود.
نگرش اجتماعي و فرهنگي به شهرداري در ايران موضوعي نسبتاً جديد نیست اما ضرورت آن رو به گسترش است. چرا كه هم نگاه شهروندان به شهرداري ها صرفاً به عنوان سازمان انجام دهنده خدمات شهري و رفت و روب تغيير كرده است و هم زمينه هاي بيشتر و بهتري براي پاسخگويي شهرداريها به نيازهاي فرهنگي و اجتماعي فراهم شده است. لذا ورود شهرداريها به مسائل فرهنگي و اجتماعي هم باید معطوف به نيازهاي جديد شهروندان در حوزه فرهنگي و  اجتماعي باشد و هم معطوف به قابليت ها و كاركردهاي بالقوه و بالفعل مناسب شهرداري ها در اين زمينه باشد.
پس مدیران شهری علاوه بر رسالتی که در خصوص توسعه فرهنگي شهر به عهده دارند، باید این نکته را مدنظر داشته باشند، که ارائه خدمات شهري و انجام ساير وظايف محوله به نحو مطلوب، بدون بهره گيري از زمينه فرهنگي مناسب ميسر نخواهد شد؛ چیزی که تاکنون مدیران شهری از آن غافل بوده اند. بتابراین در همین راستا، بهبود ديدگاه مردم نسبت به شهرداري، جلب مشاركت آنان در ارائه خدمات شهري از قبيل بهداشت محيط و فضاي سبز و ترغيب آنان به انجام دقيق وظايف شهروندي از قبيل پرداخت عوارض و ... همگی از جمله مواردي هستند كه مستلزم زمينه سازي فرهنگي مناسب مي باشند.
بسياري از مسائل مرتبط با حوزه هاي فرهنگي و اجتماعي و تعلقات آن، مستقيم با غير مستقيم در حوزه وظايف و اختيارات مديريت شهري و شهرداري هاست. از زاويه ديگر، اهميت توجه شهرداري ها به مسائل فرهنگي و اجتماعي زماني آشكار مي شود كه نگاهي به وسعت ارتباط تنگاتنگ مردم با شهرداري ها بيندازيم. شهرداري ها نهادهايي محلي اند كه بيش از هر نهاد ملي ديگر به شهروندان نزديك اند. شهرداري محل رجوع اقشار مختلف مردم اند و اين مردم، انتظارات فراوان و متنوعی دارند. شهرداري ها حكومت هاي محلي نسبتاً مستقل اند كه قانوناً امور مختلف شهر را بر عهده دارند. بنابراین مديريت شهري ابزاري است كه به وسيله آن مي توان توسعه پايدار فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي را به وجود آورد. در چنين شرایطی شهرداري ها مي توانند به عنوان كارگزاران محلي توسعه فرهنگي و اجتماعي ايفاي نقش كنند.
 از نظر فرهنگي، شهر خوب و مطلوب علاوه بر مديريت شهري كارآمد نيازمند شهرونداني آگاه و آشنا با حقوق وظايف شهروندي است. لذا مديريت شهري مي بايست در زمینه های، آگاه ساز عمومي ايجاد و ارتقاي فرهنگ شهرنشيني، گسترش شهروندمداري و آموزش شهروندان در زمينه هاي مختلف، فعاليت فرهنگي داشته باشد. شهرداري ها موظف اند در موضوعات مختلفي چون اوقات فراغت شهروندان، حقوق و وظايف شهروندي، مشاركت شهروندان و ايجاد و توسعه اماكن و يادمان و ميراث فرهنگي و نظاير اينها نقش ایفاء کنند. خوشبختانه قانون در همه ی این موارد راه را برای فعالیت شهرداری ها بازگذاشته است و هیچ بهانه ای برای محدود کردن فعالیت های فرهنگی به مواردی خاص پذیرفتنی نیست.

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: آذربایجان غربی ارومیه رویکرد فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۸۷۷۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سامانه شمس برای ثبت ایده‌های شهری راه‌اندازی می‌شود

شهردار مشهد مقدس از راه‌اندازی سامانه شمس برای ثبت ایده‌های شهری خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان رضوی و به نقل از روابط عمومی شهرداری مشهد، محمدرضا قلندرشریف در مراسم امضای تفاهم‌نامه تشکیل دفتر همکاری مشترک دانشگاه فردوسی و شهرداری مشهد اظهار کرد: یک لحظه غفلت در شهر باعث نارضایتی و بحران می‌شود، مثلاً نشست یک خیابان در مشهد به سرعت رسانه‌ای می‌شود و همه پیگیر آن می‌شوند.

وی افزود: دانشگاه‌ها درگیر موضوعات شهری هستند و بهترین مکان برای اینکه علم به عمل برسد، مدیریت شهری است چرا که ویترین خدمات دولت است؛ امروز شهرداری مشهد بیش از ۴۰۰ خدمت به مردم ارائه می‌کند و این گستردگی کار مقداری مدیریت شهری را به سمت تصمیم لحظه‌ای می‌برد و اگر از قبل برای بحران فکر شده باشد، تصمیم هم لحظه‌ای و هم علمی خواهد بود.

قلندرشریف اضافه کرد: دانشگاه در این زمینه می‌توانند کمک کند و در کنار آن خلاقیت نیز از اهمیت زیادی برخوردار است، در این دوره مدیریت شهری دفتر خلاقیت در شهرداری تشکیل شد که کارهای خوبی نیز انجام شده است.

شهردار مشهد مقدس افزود: ارتباط مناسب بین خلاقیت با بدنه شهرداری، ظرفیت خوبی برای همکاری دانشگاه و شهرداری به وجود آورده و این همکاری تصمیم‌گیری برای مدیریت شهری را در موقعیت‌های مختلف آسان می‌کند.

وی با بیان اینکه تا امروز پژوهش‌های زیادی برای شهرداری انجام شده که عملیاتی نبوده است، گفت: اگر پایان‌نامه‌ها هدف‌دار باشند و در قالب موضوعات شناسایی شده تنظیم شوند، کار ما در شهرداری راحت‌تر خواهد شد.

قلندر شریف تصریح کرد: سامانه شمس برای شناسایی موضوعات شهرداری در حال راه‌اندازی است و همه مسائل شناسایی شده در آن ثبت می‌شود و ما هم از ایده‌ها برای حل آن‌ها استقبال می‌کنیم.

شهردار مشهد خاطرنشان کرد: امروز مشهد به‌عنوان دبیرخانه خلاقیت کلانشهرها تعیین شده و در حوزه هوشمندسازی و خلاقیت پیشرو است و در ارزیابی صورت گرفته رتبه اول کشور و سوم غرب آسیا در هوشمندسازی را داریم.

وی با تاکید بر اینکه به دنبال این هستیم تا همه فرآیندهای خدمات شهری آنلاین شود، یادآور شد: در حال حاضر جمع‌آوری پسماند خشک، مجوزهای حمل خاک، آتش‌نشانی و … هوشمند شده است و در آینده نزدیک هم پیش‌نویس پروانه ساختمانی در لحظه صادر خواهد شد.

قلندر شریف تاکید کرد: اگر در این حوزه‌ها سریع پیش نرویم عقب می‌مانیم و این مستلزم این است که ارتباط میان شهرداری و دانشگاه شکل بگیرد و پایان‌نامه‌ها کاربردی باشد، اگر علم با تجربیات عملیاتی شهرداری ترکیب شود در آموزش دانشگاه هم تأثیرگذار است و آن را تقویت می‌کند.

وی گفت: ٢٠ کار ویژه در مدیریت شهری استخراج شده و روی آن کار می‌شود، همکاری میان دانشگاه فردوسی و شهرداری مشهد را می‌توان از اینجا شروع کرد، با برقراری این همکاری دانشجویان می‌توانند تأثیرگذاری کارشان را ببینند و از طرف دیگر در شهرداری، هم هزینه‌ها کاهش پیدا می‌کند و هم کیفیت کار بالا می‌رود.

کد خبر 747677

دیگر خبرها

  • از ضرورت نگاه ویژه مدیریت شهری تا رفع مشکلات شهروندان در میز خدمت شهرداری منطقه ۲ شیراز
  • فاصله زیاد تهران تا مناسب سازی شهر برای معلولان
  • ساماندهی لندفیل سراوان ۸۴ درصد پیشرفت دارد/ضرورت مدیریت زباله تر خانگی
  • ساخت و ساز غیرمجاز خط قرمز مدیریت شهری مشکین‌دشت
  • تصویب بودجه ۲۱ میلیارد تومانی برای شهرداری پیربازار
  • برند شهر اصفهان باید حفظ شود/ آماده تعامل با رسانه‌ها هستیم
  • ضرورت تامین روشنایی محله های بی دفاع شهری
  • سامانه شمس برای ثبت ایده‌های شهری راه‌اندازی می‌شود
  • حل مسئله پسماند شهرستان دیر نیازمند عزم همگانی است
  • نحوه مدیریت و رویکرد کتابخانه‌های عمومی استان زنجان متحول شده است