Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-30@14:22:11 GMT

توافق محدود گره ای از اقتصاد ایران باز نمی‌کند؟

تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۸۹۱۰۹۰

توافق محدود گره ای از اقتصاد ایران باز نمی‌کند؟

فرارو-«در توافق محدود ممکن است، برخی از تحریم‌های بانکی و نفتی ایران برداشته شود، اما نقل و انتقالات پولی و مالی نمی‌تواند روان انجام شود، زیرا بسیاری از بانک‌های بزرگ و کوچک جهانی حتی با فرض پیوستن اف‌ای تی اف، از ترس ریسک معامله و تهدیدات آمریکا، حاضر نیستند با ایران مراوده مالی انجام دهند، بنابراین به نظر می‌رسد که مسیر توافق محدود هر چند در ظاهر ممکن است به نفع ایران باشد، اما در عمل برای ایران نمی‌تواند چندان موثر و مفید باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»
تنها توافق جامع برای ایران راهگشا است
علی قنبری کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو گفت: اینکه در ماه‌های آینده چه اتفاقاتی رخ دهد موضوعی است که از الان نمی‌توان آن را پیش بینی کرد، از سویی باید به این نکته توجه کرد که هرگونه توافق موقت یا محدود به هیچ عنوان نمی‌تواند برای اقتصاد ایران راهگشا باشد.
قنبری گفت: زیرا درصورتی که توافق محدود منعقد شود، تنها بخشی از تحریم‌های ایران رفع خواهد شد که این موضوع مانع از آن خواهد می‌شود که اقتصاد ایران به حالت عادی برگردد، زیرا از یک طرف باید تحریم‌های فروش نفت و مشتقات نفتی رفع شود تا ایران بتواند میزان درآمد‌های ارزی خود را افزایش دهد و در سوی دیگر باید تحریم‌های مالی و بانکی ایران برداشته شود، تا ایران بتواند منابع حاصل از فروش نفت را به داخل بازگرداند.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: در چنین صورتی با افزایش عرضه ارز در بازار و همچنین بالا رفتن کنترل بانک مرکزی از طریق افزایش ذخایر ارزی، نرخ دلار می‌تواند یکباره با یک سقوط دامنه‌دار مواجه شود که این موضوع در سایه یک توافق جامع میسر خواهد شد، همچنین باید به این نکته توجه کرد که اگر توافق محدود انجام شود، بسیاری از بانک‌های جهانی و همچنین سرمایه گذاران خارجی با توجه به این توافق محدود است و بخشی از تحریم‌ها همچنان ماندگار خواهند کرد، حاضر نمی‌شوند با ایران همکاری کنند.
توافق محدود به کار ایران نمی‌آید
فریدون مجلسی کارشناس مسائل بین‌الملل در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه گفتار و عمل دولتمردان ابراهیم رئیسی در گذشته و حال تغییر بسیاری کرده، اظهارداشت: تیم فعلی مذاکره‌کننده ایران قبل از به دست گرفتن قدرت به طور کلی برجام و مذاکره با غرب را نفی می‌کردند و چنین اقداماتی را بیهوده و وقت تلف کردن می‌دانستند، اما الان تغییر نظر دادند و مشغول مذاکره با کشور‌های غربی هستند، هرچند آن‌ها عملا با شروطی که در وین مطرح کرده‌اند، برجام را در ابهام فرو بردند.
وی افزود: هرچند ممکن است که تا پایان سال و یا بهار سال آینده توافقی موقت و یا محدود بین ایران و غرب بسته شود، اما این توافق محدود به هیچ عنوان نمی‌تواند گره مشکلات ایران باز کند، بلکه تنها یک توافق کامل همانند آنچه در سال ۲۰۱۵ رخ داد، به کار ایران خواهد آمد و تنها در این صورت است که اقتصاد ایران می‌تواند این بن‌بست اقتصادی خارج شود و به سوی بهبود شرایط حرکت کند.
مجلسی اضافه کرد: این درحالیست اگر فرض بگیریم، یک توافقنامه محدود بین دو طرف منعقد شود که بر اساس آن ایران غنی‌سازی خود را محدود کند و در قبال آن برخی از تحریم‌های نفتی و بانکی رفع شود، عملاً با توجه به خود تحریمی داخلی نمی‌توانیم از این توافق محدود نیز استفاده کنیم، چراکه وقتی ما در لیست سیاه اف‌ای تی اف، قرار داشته باشیم عملاً یک دلار نمی‌توانیم جابجا کنیم، بنابراین باید تکلیف پیوستن به این پیمان بین‌المللی مشخص شود، بنابراین تا زمانیکه این مسئله معلق و روی هوا باشد عملاً گره‌ای از مشکلات باز نخواهد شد.
این دیپلمات کشور ادامه داد: مشکل دیگر این است که در توافق محدود ممکن است، برخی از تحریم‌های بانکی و نفتی ایران برداشته شود، اما نقل و انتقالات پولی و مالی نمی‌تواند روان انجام شود، زیرا بسیاری از بانک‌های بزرگ و کوچک جهانی حتی با فرض پیوستن اف‌ای تی اف، از ترس ریسک معامله و تهدیدات آمریکا، حاضر نیستند با ایران مراوده مالی انجام دهند، بنابراین به نظر می‌رسد که مسیر توافق محدود هر چند در ظاهر ممکن است به نفع ایران باشد، اما در عمل برای ایران نمی‌تواند چندان موثر و مفید باشد.

منبع: فرارو

کلیدواژه: اکونومیست دلار 18 هزار تومانی توافق محدود گفتگوهای وین کاهش قیمت ارز رفع تحریم ها اقتصاد ایران توافق محدود

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۹۱۰۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کریدور ریلی خواف - هرات، گرفتار تحریم‌های داخلی است

مدیر کنسرسیوم توسعه ریلی ایران و افغانستان با بیان اینکه کریدور ریلی خواف ـ هرات، افغانستان را از محاصره خشکی بیرون می‌آورد و به شبکه ریلی ایران متصل می‌کند، گفت: این کریدور علاوه‌بر برنامه‌ریزی‌هایی‌ که دولت‌های متخاصم برای حذف آن داشتند، مانند بسیاری از موضوعات درگیر تحریم داخلی است.

به گزارش ایسنا، مصطفی رضایی اظهار کرد: در شرایطی که جمهوری اسلامی ایران درگیر جنگ کریدورها و سهم‌خواهی از کریدورهای منطقه‌ای و ترانزیت بین‌الملل است، کریدور ریلی خواف ـ هرات، کریدوری استراتژیک که افغانستان را از محاصره خشکی بیرون می‌آورد. این تعبیر را هیئت حاکمه افغانسان برای این کریدور به کار می‌برند.

وی با بیان اینکه با استفاده از این کریدور، افغانستان به شبکه ریلی ایران متصل می‌شود،‌ گفت: این کریدور گلوگاهی است که می‌تواند تجارت یک‌سویه ایران و افغانستان را که اکنون تنها به صادرات به افغانستان محدود است،‌ به یک تجارت دوسویه تبدیل کند.

مدیر کنسرسیوم توسعه ریلی ادامه ادامه داد: این کریدور علاوه‌بر برنامه‌ریزی‌هایی‌ که دولت‌های متخاصم برای حذف آن داشتند، مانند بسیاری از موضوعات درگیر تحریم داخلی هم است. مشابه کریدرو شلمچه - بصره که سه سال پیش با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در حال آغاز بهره‌برداری بود اما با لغو قرارداد توسط مدیریت راه‌آهن، متوقف شد و الان هم بهره‌برداری از آن متوقف است و چشم‌انداز مثبتی در حوزه ایفای نقش در حمل‌ونقل ترانزیت کالا ندارد.

بیشتر بخوانید راه‌آهن، لکوموتیو کنسرسیوم را توقیف کرده است اولین قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه از ایران عبور می‌کند

رضایی با بیان اینکه این کریدور هم با مقاومت‌های شدید در مدیریت راه‌آهن مواجه شد، افزود: اما این بار تصمیم وزارت راه و دولت بر این بود که کارهای برون‌مرزی کریدور خواف - هرات توسط کنسرسیوم انجام شود که با موفقیت هم این اتفاق افتاد.

وی درباره اظهارات مسئولان راه‌آهن مبنی‌بر بی‌اطلاعی نسبت به ترانزیت کالا از افغانستان بیان کرد: من به شدت تکذیب می‌کنم که مسئولان راه‌آهن می‌گوید با آنها هماهنگی صورت نگرفته است. به جز مکاتبات متعددی که از جانب دستگاه‌های دولتی با راه‌آهن شده، مورخ ۲۰ فروردین‌ماه نامه‌ای در مکاتبات خود راه‌آهن است که یکی از مدیران کل به معاون بهره‌برداری نوشته که کنسرسیوم بنا به اعلام استانداری خراسان رضوی، قطار وارد کشور می‌کند.

مدیر کنسرسیوم توسعه ریلی ادامه داد:‌ یعنی از ۱۰ روز قبل مکاتبات راه‌آهن این را نشان می‌دهد. این مکاتبه داخلی هم به همان دستگاه‌های متولی مرز ارجاع شده‌ است. چطور می‌شود به ادعای راه‌آهن، قطاری بدون هماهنگی وارد کشور شده باشد، مرزبانی و گمرک آن را پذیرش کرده باشند و تنها در انتظار تاییدیه راه‌آهن باشد؟

به گزارش ایسنا، در روزهای گذشته اخباری مبنی بر ورود و توقف اولین قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه به خاک ایران منتشر شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • هاآرتص: اسرائیل با تحریم آکادمیک بی‌سابقه‌ای روبه‌رو است
  • کریدور ریلی خواف هرات گرفتار تحریم‌ های داخلی است
  • عبور از تحریم‌های نفتی و رکوردشکنی فروش نفت خام
  • گزارش جالب دویچه‌وله؛ روش های دور زدن تحریم ها ازسوی ایران و روسیه | چین در ظاهر هیچ نفتی از ایران وارد نمی‌کند؛ در عوض...
  • دویچه‌وله: تحریم‌ها ناکارآمد است اما غرب ناچار است تحریم کند!
  • کریدور ریلی خواف - هرات، گرفتار تحریم‌های داخلی است
  • بهبود اقتصادی؛ از میدان «واقعیت» تا میدان «تصویر»
  • چرا ایران تحریم‌ناپذیر است؟
  • پالایشگاه‌های فراسرزمینی، استراتژی مهم دولت سیزدهم در افزایش صادرات نفت
  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود