Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، هر چند ایران به عنوان دومین دارنده منابع گازی دنیا ظرفیت بسیار بالایی برای تولید گاز و حتی نقش‌آفرینی در بازار گازی منطقه را داراست اما در سال‌های گذشته با توجه به روند افسارگسیخته مصرف در داخل کشور، حتی تکمیل تمامی فازهای پارس جنوبی نیز نتواسته است پاسخگوی تقاضا باشد به طوری که هم‌اکنون تراز گازی کشور منفی شده است، یعنی مجموع تقاضا از عرضه گاز پیشی‌گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بدون شک جدی‌ترین چالش پیش‌روی دولت سیزدهم، مواجهه با بحران کمبود گاز در کشور است. طبق سند شورای عالی انرژی با عنوان «تراز تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور تا افق 1420»، تراز گازی ایران در 4 ماهه سرد سال طبق جدول 1 منفی خواهد شد.

جدول 1- تراز گاز 4 ماهه سرد سال تا افق 1420 (واحد: میلیون متر مکعب در روز)

 

هرچند پیش‌بینی شورای عالی انرژی از تراز گازی کشور در 4 ماهه سرد سال 1400، منفی 29.9 متر مکعب در روز است اما طبق بررسی‌ها، این رقم در سال جاری تا منفی 200 میلیون متر مکعب در روز را نیز پیشروی خواهد کرد.

در این‌باره، جواد اوجی وزیر نفت در موضوع کمبود گاز در 4 ماه پایانی سرد سال می‌گوید: ‌در سال گذشته حدود 160 میلیون متر مکعب در بعضی از روزهای فصل سرد بخصوص در استان‌های شمال و شمال شرق کشور کسری گاز داشتیم.

به گفته وزیر نفت امسال پیش‌بینی می‌کنیم که با روند رشد مصرف در کشور که بین 8 تا 10 درصد است، در فصل سرد تا 200 میلیون متر مکعب در روز کسری گاز داشته باشیم، به همین خاطر جلسات تامین سوخت زمستانی را شروع کردیم و یکسری راهکارهایی را از الان آغاز کردیم تا بتوانیم گاز این فصل سرد را بدون دغدغه تامین کنیم‌.

*بخش خانگی در صدر مصرف گاز در ماه‌های سرد سال

طبق پیش‌بینی‌ها، میزان عرضه و تقاضای گاز در سه ماه پایانی امسال (دی، بهمن، اسفند) در جدول 2 آورده شده است. همانطور که مشاهده می‌شود عمده مصرف گاز در ماه‌های سرد سال مربوط به «بخش خانگی» است و سپس نیروگاه‌ها و صنایع عمده در جایگاه بیشترین مصرف‌کنندگان گاز در کشور هستند.

طبق جدول 2، میزان تعهدات صادراتی گاز ایران به عراق و ترکیه تنها حدود 4 درصد از کل تولید گاز است و این موضوع تاثیر چندانی بر کمبود گاز در کشور ندارد.

در نتیجه برای جلوگیری از بحران کمبود گاز در کشور ضروری است تمرکز اصلی سیاست‌های تشویقی و تنبیهی دولت به ترتیب بر 1- بخش خانگی و تجاری 2- نیروگاه‌ها 3- صنایع عمده قرار گیرد.

جدول 2- میزان تولید و تقاضای گاز به تفکیک در زمستان 1400 (واحد: میلیون متر مکعب در روز)

 

*صنعت پتروشیمی بیشترین آسیب را از بحران گازی کشور می‌بیند

در جدول 3 میزان تقاضای گاز هر یک از صنایع عمده به تفکیک آورده شده است.

همانطور که مشاهده می‌شود سهم پتروشیمی‌ها از کل مصرف صنایع عمده نسبت به مابقی صنایع قابل ملاحظه‌تر است. ضمن اینکه در صورت کمبود گاز، امکان استفاده از سوخت دوم برای این صنایع وجود ندارد.

در نتیجه در صورت وقوع بحران گاز، صنعت پتروشیمی بیشترین آسیب را خواهد دید. این اتفاق درحالی رقم خواهد خورد که در سال‌های تحریمی گذشته، این صنعت نقش قابل ملاحظه‌ای در ارزآوری به کشور و تامین نیازهای اساسی مردم را داشته است.

جدول 3- میزان مصرف صنایع عمده در زمستان 1400 (واحد: میلیون متر مکعب در روز)

*پیش‌بینی تراز گازی کشور در 3 ماه سرد پایانی 1400

در جدول 4، تراز گازی کشور در 3 ماه پیش‌رو آورده شده است. طبق این جدول تراز گاز کشور در ماه‌های دی، بهمن و اسفند به ترتیب منفی 185، منفی 150 و منفی 118 میلیون متر مکعب در روز خواهد بود. به بیان دیگر کمبود گاز در کشور به میزان حدود 20 درصد از ظرفیت  فعلی تولید در کشور است.

این موضوع یک زنگ خطر جدی برای کشور محسوب می‌شود، زیرا با توجه به متوقف ماندن پروژه‌های توسعه میادین گازی در دولت یازدهم و دوازدهم، با تداوم روند افسارگسیخته مصرف گاز، منفی بودن تراز گازی کشور در سال‌های آینده تشدید نیز خواهد شد که بحران‌های اقتصادی، اجتماعی و امنیتی جدی‌ای را برای کشور در پی دارد.

جدول 4- میزان تراز گاز کشور در زمستان 1400 (واحد: میلیون متر مکعب در روز)

 

هر چند وزارت نفت دولت سیزدهم برنامه‌ای برای توسعه میادین گازی پارس شمالی، کیش و فرزاد ب و افزایش تولید گاز در مناطق مرکزی کشور را تدوین کرده است اما به نتیجه رسیدن این طرح‌ها نیز به زمان چندین ساله دارد. در نتیجه تنها گزینه پیش‌رو برای دولت سیزدهم جهت مقابله با بحران کمبود گاز، مهار کردن افسار مصرف گاز در داخل کشور است.

*گاز‌، رفاه نامحسوسی که در وضعیت بحرانی است

پوشش 95 درصدی شهرهای کشور از شبکه سراسری گاز، این سوخت ارزان را به عنوان یک رفاه نامحسوس در اختیار مردم قرار داده است، رفاهی که مردم با وجود بهره‌مندی کامل، آن را احساس نمی‎کنند ولی در صورت قطع گاز، قطعا زندگی و معیشت آنها با چالش‌های جدی مواجه خواهد شد.

ناتوانی در تامین گاز موردنیاز کشور نه تنها در تامین گرمایش و برق موردنیاز مردم بلکه حتی در مثالی ساده در تامین نان توسط نانوایی‌ها نیز مشکل ایجاد خواهد کرد. در نتیجه با توجه به اضافه نشدن ظرفیت «تولید» گاز در سال‌های آینده ضروری است دولت سیزدهم برنامه‌هایی جدی برای کنترل «مصرف» در دستور کار قرار دهد.

طبق جداول این گزارش، بیشترین میزان مصرف گاز در «بخش خانگی» اتفاق می‌افتد، در نتیجه تمرکز دولت برای کنترل مصرف نیز طبیعتا بر بخش خانگی تعریف خواهد شد. البته مصرف افسارگسیخته گاز در بخش خانگی و تجاری لزوما بدین معنا نیست که مردم کشور در مصرف بی‌رویه گاز اهتمام دارند بلکه مجموعه‌ای از ناکارآمدی‌ها در دولت موجب وضعیت فعلی تراز گازی برای دومین دارنده منابع گازی دنیا شده است.

در پرونده «بحران گاز» به بررسی و آسیب‌شناسی دلایل مختلف مصرف بی‌رویه گاز در بخش خانگی و تجاری، تبعات منفی این اتفاق و راهکارهای دولت سیزدهم برای حل این مسئله پرداخته می‌شود.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: گاز بحران مصرف بحران گاز بخش خانگی صادرات گاز دولت سیزدهم میلیون متر مکعب در روز کمبود گاز در کشور تراز گازی کشور زمستان 1400 دولت سیزدهم مصرف گاز صنایع عمده بحران گاز بخش خانگی خواهد شد پیش بینی تراز گاز سرد سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۰۲۴۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولید گاز باید افزایش پیدا کند/ لزوم بهینه سازی مصرف

امین نوربخش کارشناس انرژی در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه بر اساس شاخص‌های موجود امنیت انرژی مربوط به کشورهای مصرف کننده است، گفت: کشورهایی نظیر ایران و کشورهایی که بیشتر صادر کننده هستند باید ابتدا تغییراتی در شاخص‌ها ایجاد کنند و سپس به عنوان امنیت انرژی از آن یاد نمی‌شود و بیشتر ابعاد صادراتی آن و تنوع مقاصد صادراتی مطرح می‌شود.

وی ادامه داد: ما هم در تولید و هم مصرف دچار مشکل هستیم، زیرا تولیدمان در مقایسه با ذخایری موجود بسیار کم است و اگر این روند ادامه دار باشد اتمام ذخایر گازی و نفتی ما تقریباً ۸ دهه طول می کشدو آخرین کشوری هستیم که ذخایر آن به اتمام می‌رسد.

نوربخش ادامه داد: ما اگر این نسبت را افزایش ندهیم باعث می‌شود که پس از چند دهه ایران و چند کشور دیگر نفت و گاز دارند و سایر کشورها نفت و گازشان به اتمام رسیده است در این شرایط سایر کشورها روندی را طی نمی‌کنند که برای تأمین انرژی خود به یک یا دو کشور وابسته شوند.

به گفته این کارشناس انرژی، روندی که برای کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی آغاز شده به این دلیل است که قدرت‌های بزرگ دسترسی چندانی به انرژی ندارند و هر چقدر ادامه پیدا کند کشورهای بیشتری را همراه خود می‌کند و کشور ما که تقاضا برای سوخت‌های فسیلی وجود دارد اگر تولید را افزایش ندهد در دوره‌ای مجبور به فروش نفت و گاز می‌شوند که مشتری برای آن نیست و قیمت‌ها را به شدت کاهش پیدا می‌کند به همین دلیل در عرضه و تولید باید به فکر افزایش باشیم.

وی با اشاره به اینکه در مصرف نیز چالش‌هایی وجود دارد و شدت مصرف انرژی در کشور ما نسبت به میانگین جهانی بیشتر است، خاطر نشان کرد: برای انجام یک واحد کار مشخص دو برابر میانگین جهانی انرژی مصرف می‌شود و فرصت بالقوه ای وجود دارد که با بهینه سازی بتوانیم مصرف انرژی را کاهش دهیم تا ظرفیتی برای صادرات و درآمد ارزی و حتی ایجاد روابط سیاسی از طریق توسعه روابط انرژی در فضای منطقه ایجاد شود.

به گفته نوربخش می‌توان گفت تولید نسبت به ذخایر موجود کم است و باید حجم تولید را افزایش داد و حتی آن را به دو برابر برسانیم و هم به لحاظ مصرف آن را کاهش دهیم.

وی در خاتمه یادآور شد: بهینه سازی راه‌های مختلفی دارد به عنوان مثال تبدیل نیروگاه‌ها به سیکل ترکیبی، رفع نشتی خطوط لوله و حتی تعویض بخاری و راه کارهای قیمتی؛ قیمت گذاری پلکانی می‌تواند در بهینه سازی مصرف مثمر ثمر واقع شود. اما ابتدا باید برسی کرد که مدام یک از این راهکارها ظرفیت بیشتری دارد به عنوان مثال در بخش خانگی از راهکارهای غیر قیمتی نظیر تعویض بخاری‌ها می‌توان دنبال کرد

کد خبر 6097948 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • استان سمنان در فهرست شهرهای پر تنش آبی کشور
  • تولید گاز باید افزایش پیدا کند/ لزوم بهینه سازی مصرف
  • خسارت ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریالی به زیربخش‌های کشاورزی
  • اگر در این مناطق زندگی می کنید از کولر گازی استفاده نکنید وگرنه ...
  • وعده اتمام خاموشی‌ها در تابستان جاری/ کاهش مصرف خانگی دیگر استان‌ها، راه‌حل توسعه برق در استان‌های دیگر است؟
  • هدر رفت ۲۵ میلیون دلاری بنزین در سال
  • قبض‌ برق میلیونی در انتظار کولر گازی
  • قبض‌های نجومی برق در تابستان
  • قبض‌های میلیونی در انتظار این افراد
  • رقم عجیب مصرف برق کولر‌ها در دوره گرم سال