Web Analytics Made Easy - Statcounter

عصر ایران؛ دکتر رکسانا دانیالی - مریم گلی گیاهی چند ساله با ساقه های پوشیده از کرک های خاکستری رنگ است که گل هایی به رنگ بنفش متمایل به آبی، صورتی و یا سفید دارد. مریم‌گلی معمولی با نام علمی Salvia officinalis گیاه انحصاری ایران محسوب می شود و بیشتر در ناحیه فارس گسترش یافته است.

این گیاه در کنار گیاهان دیگر مانند پونه کوهی، رزماری، ریحان و آویشن به خانواده نعناع تعلق دارد و به واسطه خواص دارویی بی نظیر خود به جایگاه ویژه ای در طب سنتی دست یافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

معمولا مریم گلی در مقادیر کم مورد استفاده قرار می گیرد و دارای عطر قوی و طعم خاک مانند است. این گیاه شگفت انگیز سرشار از مواد مغذی و ترکیبات مهم است و در عین حال در قالب پاک کننده طبیعی و آفت کش نیز کاربرد دارد.

گیاه سبز مریم گلی به صورت تازه، خشک شده، روغن و همچنین مکمل های دارویی در دسترس است و می توان آن را از طریق عطاری ها و داروخانه های سراسر کشور خریداری کرد.

اما مریم گلی معمولی چه فوایدی برای سلامت انسان به همراه دارد؟ آیا مکمل های دارویی حاوی این ترکیب از اثرگذاری مطلوبی برخوردار هستند؟ مزایای دارویی که در ادامه بررسی می شوند، همگی با استناد به مقالات منتشر شده توسط مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری آمریکا جمع آوری شده اند:

منبعی مغذی

مریم گلی حاوی دوز سالم و ایمن از انواع ویتامین ها و مواد معدنی است. محتوای تغذیه ای یک قاشق چایخوری (معادل 0.7 گرم) مریم گلی آسیاب شده به صورت زیر است:

- کالری: 2

- پروتئین: 0.1 گرم

- کربوهیدرات: 0.4 گرم

- چربی: 0.1 گرم

- ویتامین کا: 10 درصد از مقدار مواد مغذی مورد نیاز روزانه (RDI)

- آهن: 1.1 درصد از RDI

- ویتامین ب 6: 1.1 درصد از RDI

- کلسیم: 1 درصد از RDI

- منگنز: 1 درصد از RDI

همانطور که دیده می شود، مقدار کمی مریم گلی 10 درصد از نیاز روزانه شما به ویتامین کا را تامین می کند.

این ترکیب گیاهی همچنین حاوی مقادیر محدودی منیزیم، روی، مس و ویتامین های آ و ای هم خواهد بود. از طرفی دیگر ادویه معطر مریم گلی اسید کافئیک، اسید کلروژنیک، اسید رزمارینیک، اسید الاژیک و روتین را نیز در خود جای داده است که همگی در اثرات متنوع و مفید برای سلامتی بدن نقش دارند.

مملو از آنتی اکسیدان

آنتی اکسیدان ها مولکول هایی هستند که به تقویت سیستم دفاعی بدن کمک می کنند و رادیکال های آزاد مضر که با بیماری های مزمن در ارتباط اند را خنثی می سازند. مریم گلی معمولی حاوی بیش از 160 نوع پلی فنل است که وظیفه آنتی اکسیدان مهمی را بر عهده دارند.

اسید کافئیک، اسید کلروژنیک، اسید رزمارینیک، اسید الاژیک و روتین نیز مستقیما با کاهش خطر ابتلا به سرطان، بهبود عملکرد مغز و حافظه در ارتباط هستند. یک مطالعه معتبر نشان داد که نوشیدن 1 فنجان چای مریم گلی (حدود 240 میلی لیتر) دو بار در روز به طور قابل توجهی ظرفیت دفاع آنتی اکسیدانی بدن را افزایش می دهد. این ترکیب همچنین کلسترول تام و LDL را کاهش داده و سبب افزایش HDL می شود.

حفاظت از سلامت دهان

مریم گلی دارای اثرات ضد میکروبی است و می تواند میکروارگانیسم هایی که باعث افزایش پلاک های دندانی می شوند را از بین ببرد. در پژوهشی جدید دیده شد که دهانشویه های مبتنی بر عصاره مریم گلی، به طور موثر باکتری استرپتوکوک موتانس (مسئول ایجاد حفره های دندانی) را نابود می کنند.

با استناد به مطالعه ای دیگر، مریم گلی می تواند عفونت های گلو، آبسه های دندانی، لثه های عفونی و زخم های دهانی را برطرف سازد. با این حال همچنان به تحقیقات انسانی بیشتری به منظور تایید قطعی این دسته از اثرات نیاز است.

بهبود علائم یائسگی و کاهش تعریق

طی دوران یائسگی بدن با کاهش طبیعی هورمون استروژن رو به رو می شود و این موضوع می تواند سبب بروز طیف گسترده ای از علائم ناخوشایند شود. این علائم بیشتر شامل گرگرفتگی، تعریق بیش از حد، خشکی واژن و تحریک پذیری هستند.

مریم گلی از دیرباز به صورت سنتی در راستای کاهش علائم یائسگی کاربرد داشته است. اعتقاد بر این است که گیاه مذکور دارای خواص استروژن مانند است و این ویژگی اجازه اتصال به گیرنده های خاصی در مغز را می دهد. فعالیت این گیرنده ها به بهبود عملکرد حافظه، درمان گرگرفتگی و کاهش تعریق مرتبط می شود. گفتنی است که خصوصیت کاهش تعریق تنها به دوران یائسگی محدود نمی شود. مکمل های حاوی مریم گلی قادر به کاهش تعریق بدن چه در زمان یائسگی و چه در حالت عادی خواهند بود.

در یک بررسی علمی با جامعه آماری کوچک، مکمل حاوی عصاره مریم گلی توانست فواصل و همچنین شدت بروز گرگرفتگی در بانوان یائسه را طی حداقل 8 هفته مصرف منظم کاهش دهد.

از جمله دیگر فواید بی نظیر مریم گلی معمولی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

- کاهش سطح قند خون

- بهبود حافظه و حمایت از عملکرد مغز

- کاهش LDL یا کلسترول بد

- محافظت در برابر برخی از انواع سرطان مانند سرطان های حفره دهانی، روده، کبد، دهانه رحم، سینه، پوست و کلیه

- حمایت از سلامت استخوان ها

- مبارزه با روند پیری پوست و به تاخیر انداختن آن

علاوه بر مصرف مریم گلی در قالب مکمل های دارویی، می توان از این گیاه فوق العاده به صورت زیر نیز استفاده کرد:

- به عنوان چاشنی روی سوپ

- به عنوان چاشنی پخت گوشت

- ترکیب برگ های خرد شده با کره برای تهیه کره مریم گلی

- تهیه سس

- مصرف در ترکیب با تخم مرغ

 

منبع: عصر ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۰۲۵۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هزینه های دندانپزشکی گران نیست؛ درآمد مردم کم است

«علی تاجرنیا» رئیس جامعه دندانپزشکی ایران دربارۀ رویکرد حمایتی دندانپزشکان از مردم در شرایط اقتصادی جامعه که پیش از این اعلام شده بود، گفت: در امر سلامت دهان دو بحث جدی وجود دارد؛ یکی بهداشت و پیشگیری است که باعث جلوگیری از پوسیدگی دندان و لثه می‌شود و دیگری درمان است. در گذشته دندان پزشکان کمتر به امر بهداشت و پیشگیری توجه داشتند، اما با توجه به رویکر جامعه پزشکی در چند سال اخیر، سعی شده با برگزاری برنامه‌های آموزشی، سطح آگاهی و سواد مردم در زمینه بهداشت دهان افزایش یابد و نیاز به درمان دندان کمتر شود.

دنداپزشکان چه کمکی به افراد نیازمند می کنند؟

رئیس جامعه دندانپزشکی ایران در پاسخ به سوالی درباره چگونگی کمک دندانپزشکان به افراد نیازمند گفت: کمکی که ما دندانپزشکان می‌توانیم انجام دهیم این است که با آموزش دربارۀ بهداشت دندان از مشکلات دهان و دندان برای افراد جلوگیری کنیم. همچنین کار دیگری که در راستای این مسئله انجام می‌دهیم حضور در اردوها و کلینیک‌های نیکوکاری و خیریه برای قشر آسیب دیده است.

تاجرنیا با اشاره به مقوله پیشگیری از بیماری‌های دهان و دندان گفت: در بحث پیشگیری از این بیماری ها، یک مسواک، یک خمیر دندان و یک نخ دندان نیاز است. موضوع پیشگیری و بهداشت دهان و دندان مربوط به قبل از درمان دندان است. مشکل از جایی شروع می شود که دندان به مرحله درمان برسد و باید به پزشک مراجعه شود.

رئیس جامعه دندانپزشکی ایران مهم‌ترین بخش گرانی هزینه دندانپزشکی را مربوط به هزینه تمام شده خدمت دانست.

تاجرنیا دربارۀ گرانی مواد و کم بودن دستمزد دندانپزشک گفت: دو بخش اصلی خدمات دندانپزشکی عبارتند از بخش فنی که همان هزینه مطب، تجهیزات و از همه مهم‌تر مواد است که متاسفانه مواد دندانپزشکی در سال‌های اخیر به دلیل نوسانات ارزی خیلی گران شده است و بخش دوم به دستمزد دندانپزشک مربوط می شود که تغییرات کمی می‌کند، که البته این تغییرات کم بر اساس مصوبه دولت است و آنچه مهم است این است که دستمزد پزشک نسبت به هزینه های بخش فنی همواره رشد کمتری داشته است.

وی در پاسخ به این سوال که چه راهکاری برای کاهش هزینه های دندانپزشکی باید در نظر گرفت؟ گفت: در حوزه درمان باید به سمت پوشش بیمه‌های همگانی برای خدمات سطح یک و همچنین خدمات تخصصی توسط بیمه‌های تکمیلی حرکت کنیم که این مسئله در چند سال اخیر انجام شده، اما نیاز به سرمایه‌گذاری بیشتری دارد.

او در مورد عدم توجه به سلامت دهان و دندان در جامعه گفت: متاسفانه هم دولت و هم مردم امر سلامت و بهداشت دهان و دندان را خیلی جدی نمی‌گیرند. به طوری که میلیون‌ها تومان برای جراحی‌ها و داروها هزینه می شود، اما به امر سلامت دندان توجهی نمی‌شود.بابت هزینه های خدمات دندانپزشکی در امر دندان سهم دولت بسیار اندک است و بیشتر هزینه‌ها را مردم پرداخت می‌کنند، بنابراین باید با تقویت بیمه‌ها شرایط به گونه‌ای شود که هزینه‌های خدمات درمانی به حداقل برسد.

تاجرنیا دربارۀ گرانی هزینه های دندانپزشکی و ناتوانی قشر نیازمند در تامین این هزینه‌ها گفت: خدمات دندانپزشکی بدلیل گرانی هزینه تمام شده‌اش، در همه کشورهای خدمات گرانی است. به این ترتیب قشر آسیب‌پذیر باید از حمایت دولت برخوردار باشند.همچنین یکی از کارهایی که دولت باید انجام دهد، این است که باید شرایطی را در همه درمانگاه‌ها ایجاد کنند تا خدمات بیشتر و بهتری در حوزه دندانپزشکی به مردم ارائه شود.

رئیس جامعه دندانپزشکی ایران افزود: بالغ بر ۲۵۰۰ مرکز خدمات درمانی داریم که در حیطه دندانپزشکی هستند ومتخصصان و فارغ‌التحصیلان دندانپزشکی در آنجا مشغول به کارند. دولت باید فضا و شرایطی ایجاد کند که این همه هزینه و خدمات موجود فقط معطوف به کشیدن دندان یا جرم گیری دندان نباشد و باید درمان‌هایی از قبیل پر کردن و روکش و… را هم انجام دهند.

وی گفت: اولین قلمی که در سبد نیازهای اساسی مردم کم می شود، خدمات دندانپزشکی است. مردمی که برای خرید مایحتاج زندگی خود مشکل دارند به طور طبیعی این خدمات را حذف می‌کنند.

خدمات دندانپزشکی در ظاهر گران‌ است

تاجر نیا در مورد حمایت از مردم در حیطۀ سلامت دندان افزود: ما اگر ببینیم که هزینه تمام شده برای مردم گران است، سعی می‌کنیم در این زمینه با مردم همکاری کنیم. اگر چه خدمات دندانپزشکی در ظاهر گران‌اند، اما در واقعیت گران نیستند، بلکه بدلیل نداشتن تناسب بین افزایش تورم و توان خرید، مردم دچار مشکل می‌شوند. بسیاری از هم وطنان در خارج کشور بدلیل بالا بودن هزینه دندانپزشکی در خارج کشور برای مشکلات دندانپزشکی به ایران می‌آیند و برمی‌گردند.

رئیس جامعه دندانپزشکی ایران با بیان اینکه مشکل تامین هزینه‌ دندانپزشکی در کم بودن درآمدها نیز هست، گفت: با افزایش قیمت در تجهیزات، درآمد خالص دندانپزشک نسبت به چندین سال پیش، رو به کاهش است. باز هم تاکید می کنم که هزینه‌های دندانپزشکی در کشور ما گران نیست، بلکه درآمدهای مردم کم است و این درآمد کم جوابگوی همۀ نیازها نیست. در مجموع باید وضعیت اقتصادی در کشور بهبود پیدا کند و قدرت خرید مردم افزایش یابد تا بتوانند از خدمات بهتری برخوردار باشند.

وی همچنین درباره «پویش سلامت دهان و دندان» از ۱۷ تا ۱۹ در سطح کشور توسط معاونت‌های بهداشت دانشگاههای علوم پزشکی کشور برگزار می شود، گفت: وزارت بهداشت رویکرد جدیدی را در مورد بهداشت دهان و دندان در پیش گرفته بطوری که در هفته آینده دو روز را برای اجرای پویش دهان و دندان در نظر گرفته است. در این پویش، دندان پزشکان حاضر، در مدارس حاضر می شوند و به آموزش و رسیدگی به دندان‌های کودکان می‌پردازند. پزشکان حاضر بعد از معاینه کودکان، مشکل آن‌ها را آنلاین ثبت می‌کنند و به معلم و خانواده آن‌ها اعلام می کنند که هر چه زودتر به مشکل دندان این کودکان رسیدگی شود تا درمان آسان‌تر شود.

منبع: خبرگزاری ایلنا

دیگر خبرها

  • محققان هشدار دادند؛ افزایش خطر میگرن با مصرف داروهای سوزش معده
  • داروهای سوزش معده خطر میگرن را افزایش می دهند
  • هزینه های دندانپزشکی گران نیست؛ درآمد مردم کم است
  • ۸ روغن گیاهی که به درمان شوره سر کمک می‌کند
  • برنامه وزارت بهداشت برای سلامت دهان و دندان
  • مریم خمینی نوه امام در خارج از کشور چه کاره است؟
  • تاثیر این گیاه دارویی بر بیماری دیابت
  • به صدا درآمدن زنگ خطر انقراض ۵۰ گونه گیاه دارویی وخوراکی درآذربایجان غربی
  • نیاز ۱۵۷ میلیارد تومانی اعتبار برای ۳۷ پروژه نیمه‌کاره حوزه بهداشت
  • بی‌خوابی نشانه چه بیماری‌هایی است؟