Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/یزد «محمّدحسین نوّاب» از جمله مشاهیر و بزرگان کوشا و خوشنام یزد بود که علاوه بر افزون بر پنج دوره نمایندگی مکردم در مجلس شورای ملی، همچون دیگر خاندانش، خدمات فراوانی را برای پیشرفت و آبادانی یزد انجام داده است.

«حسین مسرّت» پژوهشگر و نویسنده فرهنگ عامه یزد در این مورد در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: «میرزا محمّدحسین نوّاب» معروف به «آقا حسین نوّاب» یا «نوّاب آقا حسین»  فرزند نوّاب حاج علی آقا از نوادگان صدر الممالک، دختر زاده‌ی علاّمه‌ی مجلسی بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در سال ۱۲۶۰ هجری شمسی که در برخی منابع ۱۲۵۸ شمسی آمده است، در یزد به دنیا آمد و جدّ مادریش عبدالرّضاخان بافقی، فرزند محمّد تقی خان، حاکم نامی یزد بود.

وی با اشاره به این که هنوز فرمان نادرشاه برای جدّش مبنی بر این که طلاّب علوم دینی نیز فنون نظامی بیاموزند، در خانواده‌ی او موجود است، عنوان می‌کند: اجدادش همگی در کار عمران و آبادانی یزد کوشش کرده‌اند که از آن جمله می‌توان ایجاد قنات نوّابی که بسیاری از روستاهای تفت شامل حسین آباد، حسن‌آباد، درّه سیر، همّت آباد و مزرعه نو را سیرآب می‌کند را نام برد.

مسرت با بیان این که محمّد حسین در دوره‌ی هشتم(۱۳۰۹ شمسی) به همراه سیدکاظم جلیلی و هادی طاهری به نمایندگی از مردم یزد به مجلس شورای ملی راه یافت و تا دوره‌ی سیزدهم، نمایندگی مردم  یزد را برعهده داشت، خاطرنشان می‌کند: او در دوره‌ی چهاردهم به دلیل بیماری در انتخابات مجلس شورای ملی شرکت نکرد و به کارهای عمرانی مشغول شد امّا در دوره‌ی پانزدهم به اصرار مردم و بزرگان یزد در مجلس حضور یافت ولی چند ماهی به پایان دوره مانده بود که از امور سیاسی کناره گرفت و به یزد آمد و به عمران و آبادانی شهر همچون اجدادش پرداخت. البته او در دوران نمایندگی با پیگیری‌های خود خدمات فراوانی به پیشرفت و آبادانی یزد انجام داد.

وی از نوّاب به عنوان فردی بسیار سرشناس و صاحب نفود در میان بزرگان و رجال یزد یاد می‌کند و می‌گوید: او در میان آزادی خواهان یزد وجهه‌ خوبی داشت و به واسطه‌ وکالت طولانی مدت مردم یزد با همه نشست و برخاست داشت.

این محقق یزدی ابراز می‌کند: نواب با این که از زمین‌داران و مالکان بزرگ یزد بود با رعایا و مردم روابطی صمیمانه داشت و بسیار خوشرو، گشاده‌دست و مهمان‌دوست و به قول معروف در خانه‌اش همیشه به روی مردم باز بود.

به گفته وی، نواب هم در شهر یزد املاک زیادی داشت و هم در بلوک سانیج، آبادی بزرگی به نام حسین آباد نوّابی به نام او بود که هنوز عمارت آن سالم و پابرجاست. در نزدیکی محمّدآباد یزد هم آبادی صادق‌آباد از آن او بود و پلی نیز به نام پل نوّاب واقع در بلوار شهید صدوقی یزد از بناهای خیریّه اوست؛ این پل روبروی خانه‌اش واقع است که تا چندین سال پیش باشکوه‌ترین عزاداری‌های ماه محرّم در این خانه برگزار می‌شد.

مسرت در ادامه خاطرنشان می‌کند: «محمّدحسین نوّاب» شاعر و ادیبی توانمند و بسیار شوخ و حاضر جواب بود و فی‌البدیهه اشعاری به ویژه رباعی و دو بیتی به طنز درباره‌ی بزرگان یزد می‌سرود و گاهی به نام دیگری از جمله پسر دایی خود «محمّدحسین ناصر ترک» رواج می‌داد که جلسات مشاعره‌ی وی با «محمّدحسین ناصر» شاعر و صاحب امتیاز روزنامه‌ی ناصر و آیت الله حاج شیخ «محمود فرساد» دبیر انجمن ادبی یزد معروف است.

وی از رباعیات به جا مانده از نواب به این مورد اشاره می‌کند که؛ 
جان گفت ز ماندن جهان سیر شدیم                 تن گفت که از ضعف زمین گیر شدیم
دل گفت که ما جوان و شادیم هنوز                        بر خود ندهیم ره که ما پیر شدیم
*****
اهل کتاب را همگی فتح باب شد                      یحیی خذالکتاب بهر یک خطاب شد
هر بی کتاب بود به کنجی خزیده شد                   یعنی که دوره دورۀ اهل کتاب شد

مسرت به «نوّاب آقا حسن» برادر محمّدحسین که ثروت زیادی داشت نیز اشاره و بیان می‌کند: از آنجایی آقاحسن فرزند نداشت، اموالش را به محمّدحسین هِبه کرد.

این فعال فرهنگی یزد در پایان با بیان این که محمدحسین نواب داماد حاج علی عسکر خان بود و از همسرش سه فرزند به نام‌های یحیی، صادق و نوّابه خانم داشت که تنها دخترش اکنون در قید حیات است، اظهار می‌کند: نوّاب در سنّ ۹۶ سالگی در اردیبهشت سال ۱۳۵۴ درگذشت و در امامزاده جعفر (ع) یزد به خاک سپرده شد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری حسين مسرت مشاهير يزد دوره ی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۱۹۵۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آنچه در جلسه شورای عالی باغ مشاهیر اصفهان گذشت

روز گذشته شهردار اصفهان به همراه جمعی از مدیران شهری، ضمن بازدید از پروژه باغ مشاهیر و اطلاع از آخرین جزئیات آن، یازدهمین جلسه شورای عالی این پروژه را برگزار کردند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، علی قاسم‌زاده پنجشنبه _سیزدهم اردیبهشت_ در حاشیه بازدید از پروژه باغ مشاهیر اظهار کرد: کار کردن در اصفهان کاری ساده نیست چرا که این روند باید با هویت شهر منطبق باشد.

وی افزود: حدود ۲ سال مطالعات پروژه باغ مشاهیر طول کشید و در نهایت با ریزبینی به خروجی قابل قبولی رسیدیم.

پس از آن رسول میرباقری عضو شورای اسلامی شهر اصفهان اظهار کرد: خدا را شاکریم که این پروژه به‌عنوان یکی از پروژه‌های مهم این دوره مدیریت شهری آغاز شد و امید است شاهد یکی‌از اماکن تفریحی شهر باشیم.

وی ادامه داد: این پروژه با همت سازمان عمران شهرداری منطقه ۵ با قوت آغاز شده و امید است با قوت پروژه را پیش ببرد.

حسین کارگر مدیر منطقه ۵ شهرداری نیز عنوان کرد: مساحت این زمین ۲۲ هکتار است که با همت اعضای شورا و شهردار پیش رفت و عملیات آغاز شد و قرار است ابر پروژه شهری برای مردم رقم بخورد

وی اظهار کرد: امید است در مدت زمانی کوتاه پروژه را به ثمر برسانیم.

در بخشی دیگر رضا امینی مدیر اجرایی پروژه اظهار کرد: از ۱۶ فروردین این پروژه آغاز شد و در حال حاضر بستر کاملاً آماده است و در یک ماه آینده قسمتی از پروژه آسفالت می‌شود.

در ادامه نیز احسان بدخشیان مشاور پروژه باغ مشاهیر عنوان کرد: زمانی که موقعیت اصلی پروژه مدنظر قرار داشت، دنبال موقعیتی بودیم که ابنیه گل نرگس دید را نگیرد و از سمتی بلوک‌های مسکونی دید کوه را نگیرد.

وی افزود: در این مجموعه معرفی مشاهیر را داریم که چرا که باید نسبت به دوره خود معرفی شوند و نقشه‌های کل مجموعه قبل نوروز ارائه شد و روز گذشته نقشه‌های نهایی را ارسال کردیم.

در بخشی دیگر نیز حجت‌الاسلام سید احمد سجادی عضو تیم محتوایی پروژه اظهار کرد: هیچ شهری به اندازه اصفهان مشاهیر ندارد و بر همین اساس باید ارتباط نسل امروز با شخصیت‌های قدیمی بیشتر شود و در این راستا باید بدانند چه کسانی عرصه‌های مختلف در اصفهان را پدید آوردند.

پس از آن نیز اصغر منتظرالقائم از دیگر اعضای تیم محتوایی پروژه اظهار کرد: اصفهان از پیش از اسلام مرکز تمدنی بوده، پس از اسلام نیز آثار فراوانی دارد اما بلوغ تاریخ و تمدن در دوره صفویه بوده، بر این اساس زبان این تمدن نیز فارسی بوده و باید به این نکته توجه داشت‌.

وی افزود: اگر بتوانیم‌میراثمان را با فکر جدید به جهانیان عرصه کنیم، نشان‌دهنده بلوغ اصفهانی‌ها خواهد بود.

پس از آن نیز زمانی عضو دیگر تیم محتوایی پروژه عنوان کرد: شخصیت‌های فراوانی داریم که اصفهانی‌ها توجه کمی به آن‌ها دارند که یکی از این شخصیت‌ها ابن‌سینا است.

کد خبر 750251

دیگر خبرها

  • سند سومین حرم اهل بیت (ع) رونمایی می‌شود
  • آنچه در جلسه شورای عالی باغ مشاهیر اصفهان گذشت
  • ضعف تراکتور مقابل بزرگان؛ ۲ در مقابل ۱۸!
  • استقبال پاسداران سپاه سوادکوه از شهید خوشنام
  • اوباش تحت تعقیب در صفادشت شناسایی و در «خوشنام» ملارد دستگیر شد
  • میزبانی مردم دارالعباده یزد از لاله خوشنام
  • راه اندازی طرح آموزش مبلغان حجاب | ۴۰۰ نفر برای «استقناع هنرمندانه» آماده می‌شوند
  • هنر، ابزار استدلال و استقناع هنرمندانه عفاف و حجاب
  • اجرای عملیات عمرانی پارک ۲۲ هکتاری مشاهیر در اصفهان
  • اعلام اسامی و مشخصات نامزدهای دور دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس