Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان،  بهمن عبداللهی منتقد سینما و روزنامه نگار در یادداشتی به مستند‌های «پنهان» ساخته شیرین برق نورد و «برندگان» اثر امید عبداللهی که در قالب بسته مستند «پنهان_برندگان» روی پرده سینما‌های هنروتجربه رفته، پرداخته است.

متن یادداشت به شرح زیر است:

واژگانی، چون مرز، جدایی و مهاجرت همواره در نظام‌های سیاسی مختلف معنا‌های مشترکی دارند، اما رویکرد هر سیستمی به این مفاهیم به شکل‌های متفاوتی ظهور و بروز پیدا می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما آنچه در تمام این نگاه‌ها بی اهمیت می‌ماند وضعیت انسانی و روحی افرادی است که در محدوده مرز‌ها زندگی می‌کنند.

«پنهان» ساخته شیرین برق نورد و «برندگان» از امید عبداللهی دو مستندی هستند که در گروه هنر و تجربه به روی پرده رفته اند. هر کدام از این آثار توسط یک کارگردان ساخته شده اند. یک زن و دیگری مرد. یکی در داخل مرز‌های ایران دوربین به دست گرفته و آن یکی در آلمان. اما هر دو یک درد مشترک را پیش روی تماشاگر می‌گذارند؛ «جدایی».

«پنهان»؛ مستندی است درباره دیوار مشهور برلین که ۲۸ سال میان شهروندان آلمان شرقی وغربی فاصله انداخته بود و حالا در این روایت ۲۸ دقیقه‌ای شهروندانی (عمدتا روشنفکران) از تجربیات خود درباره سیطره کمونیسم بر آلمان شرقی و خاطرات تلخ جدایی از هموطنان و خانواده می‌گویند. موضع مشترک همه آن‌ها ملی گرایی افراطی است که در قالب پاسپورت ارزش‌های انسانی و احساسات فردی شان را زیر سوال برده. مستند ساز تلاش کرده به جای نمایش چهره مصاحبه شوندگان تنها به صدای آن‌ها بسنده کند که حالا روی تصاویر دیوار کنونی و مستندات تاریخی آن دوره به گوش می‌رسند. جمله افرادی که در تصویر کنونی دیده می‌شوند در حال ثبت سلفی با بقایای آنچه هستند که قرار بوده زندگی ایده آلی برای مردمانش فراهم کند، اما جز خاطراتی تلخ و دیوار‌های جداکننده چیزی باقی نگذاشته است.

«برندگان» البته مستند متفاوتی است با روایتی ساده تر. مستند ساز از میان برندگان لاتاری مهاجرت به آمریکا دو خانواده را انتخاب کرده و با آن‌ها همراه شده تا آخرین تلاش‌ها و رنج هایشان را در گذشتن از  ایران و عزیمت به کشوری دیگر  با مرز‌هایی دیگر، ولی سبک زندگی متفاوت روایت کند. بیشتر مصاحبه شوندگان از مشکلات زندگی و نداشتن آینده‌ای روشن در اینجا سخن می‌گویند. با این حال دو شخصیت فیلم (یکی آهنگسازی جوان و دیگری مردی تنها که همسر و فرزندش پیش‌تر به آمریکا مهاجرت کرده اند) با آنکه دلبستگی‌هایی به وطن دارند ظاهرا ناچار از این سفرند.

بر همین اساس دچار نوعی تقابل اند میان مشکلات زندگی در موطن و مصائب دوری از خانواده در غربت. شاید در مسیر فیلم نکته یا طرح تازه‌ای نمی‌بینیم، اما در بزنگاه جدایی و بستن چمدان بغض به سراغمان می‌آید و با هر دو شخصیت همدلی می‌کنیم. این قرابت حس تجربه‌ای است که مستندساز با ما به اشتراک می‌گذارد.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: مستند سینمایی جشنواره مرز ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۲۰۵۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معناهای آشکار و پنهان در پوستر نمایشگاه امسال کتاب تهران

همشهری آنلاین: اعلان (پوستر) این دوره از نمایشگاه کتاب به طراحی صابر شیخ رضایی منتشر شد. شاکله اصلی اعلان را تصویر کتاب‌های متعددی که در حال ایجاد یک سازه معمارانه هستند، تشکیل داده که این اثر تلاشی برای انتقال محتوا و ساخت تصویر با شکلی جدید و بیانی بین المللی و کمینه نگر شرقی ولی بدون استفاده مستقیم از عناصر سنتی تصویری فرهنگ و هنر ایرانی است. از آنجا که امر «خواندن» امری گره خورده به ملکوت و سنت‌های پویا و هدایتگر پیغام آوران وحی است و بهترین کتاب‌های بشری نیز سرمایه‌های وجودی آسمانی دارند، کتاب‌هایی از بالای قاب تصویر، در حالاتی متفاوت و بالقوه، در حال تنزل درجات و پایین آمدن هستند و در مرکز قاب «امر ساختن» با چیدمانی همچون یک سازه منسجم معمارانه را که تداعی اولین هسته‌های شهرسازانه و تمدنی دارد، به فعلیت می‌رسانند که در هم تنیدگی کتاب‌ها نیز حکایت از اندیشه و فلسفه ایرانی دارد. زمینه اعلان؛ لاجوردین فام (آبی ایرانی) است که حکایت از نمایش این چرخه بر گستره وسیع آسمان دارد که این رنگ نیز علاوه بر ایجاد حس نشاط و سرزندگی کنار تنوع رنگین کتاب‌ها، زمینه گرایشات دینی و عرفانی در تاریخ و فرهنگ ایران و سنت‌های تصویری نگارگری ایرانی را راهبری می‌کند. تجمیع و چیدمان کتاب‌ها علاوه بر تداعی فرم بصری یک کتاب گشوده شده که در دو وجه اصلی خود، دروازه‌ها و ایوان‌هایی روشن دارند که با تابش نور آگاهی بر دیدگان و دل‌های بشر آن را به آرمانشهری زمینی بدل می کند، مفهومی دیگر را راهبری می کنند و آن شکل ساده سازی شده یک قلب بزرگ روشن و هندسی است که مفهوم «مهر» در جوامع را یادآور می‌شود که از نتایج کتابخوانی و فرهیختگی و جاری شدن اخلاق در زندگی بشر است و کتاب‌هایی پلکانی که بیانگر «رُشد و تعالی» انسان است. چیدمان عنوان نمایشگاه و عناصر نوشتاری هم به گونه‌ای حاشیه گرایانه جانمایی شده که اولویت با خوانش بصری طرح باشد و چشم بیننده در گردش و متوجه عناصر کلیدی و داستان روایی آنها باشد. اصحاب رسانه و عموم علاقه‌مندان برای دریافت فایل اعلان می‌توانند به بخش چند رسانه‌ای پایگاه اطلاع رسانی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به نشانی tibf.ir مراجعه کنند.

سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت (۱۴۰۳) در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار می‌شود.

کد خبر 849197 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها کتاب خارجی و نمایشگاه خارجی کتاب - نمایشگاه داخلی کتاب - نویسندگان و پدید آورندگان نمایشگاه

دیگر خبرها

  • «نیویورک تایمز» و «واشینگتن پست» برندگان پولیتزر/ خبرنگاران جان‌باخته در غزه تجلیل شدند
  • برندگان پولیتزر ۲۰۲۴ در بخش روزنامه‌نگاری و کتابمعرفی
  • این مواد غذایی قند پنهان دارند
  • دومین ملک مسکونی محل انباشت ضایعات و زباله توسط شهرداری تخلیه شد
  • (ویدئو) نجات توله سگ گیر کرده بین دو دیوار
  • تغییرات اقلیمی دشمن پنهان کارگران است
  • دومین نمایشگاه انفرادی «نگاهی به خراسان شمالی» برگزار می‌شود
  • فاجعه پنهان نظام پزشکی؛ کادر درمان از بیمارستان‌های دولتی به بخش خصوصی مهاجرت می‌کنند
  • نیمه پنهان مالیات‌ستانی
  • معناهای آشکار و پنهان در پوستر نمایشگاه امسال کتاب تهران