Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از space.com اعضای تیم این ماموریت می‌گویند  «استقامت» مواد شیمیایی کربن‌دار را در برخی از سنگ‌هایی کف «دهانه جیزرو» مریخ یافته است.

البته یافته شدن این مواد به معنای کشف حیات روی مریخ نیست، چون این مواد آلی هم به شیوه‌های زیستی و هم به شیوه‌های غیرزیستی قابل‌ تولید هستند و کار بیشتری لازم است تا معلوم شود چه فرآیندی این ترکیبات را در دهانه جیزرو ایجاد کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نمونه‌هایی که «استقامت» از سطح مریخ گردآوری می‌کند بعدها احتمالا در سال ۲۰۳۱ در یک ماموریت مشترک میان سازمان فضایی آمریکا (ناسا) و آژانس فضایی اروپا (ESA) به زمین بازگردانده خواهند شد و در آن هنگام است که آنالیز کامل روی آنها انجام خواهد شد.

لوتر بیگل، از آزمایشگاه رانش جت (JPL) در کالیفرنیای جنوبی در بیانیه‌ای در این باره گفت: «پرسش درباره منشا این مواد آلی احتمال تا زمانی که آنها به زمین بازگردانده نشوند، پاسخ داده نمی‌شود، اما حتی حفظ شدن چنین موادی در سطح مریخ هیجان‌انگیز است.»

بیگل که پژوهشگر اصلی که با ابزار «شرلاک» (SHERLOCK) (اسکن‌کننده محیط‌های زیست‌پذیر با پراکنش نور و لومینسانس برای مواد آلی و شیمیایی) در مریخ‌نورد «استقامت» کار می‌کند، گفت: «هنگامی که این نمونه‌ها به زمین بازگردانده شوند، می‌توانند برای سال‌های بسیار منبع جستجو و کشف علمی باشند.

مقامات JPL گفتند ابزار «شرلاک» این مواد شیمیایی آلی را در درون برخی از سنگ‌های تراشیده‌شده بوسیله مته «استقامت» و نیز در غباری که روی برخی از سنگ‌های غیرتراشیده شناسایی کرده است.

بیگل اشاره کرد که مریخ‌نورد «کنجکاوی» هم در محل فرودش در دهانه «گیل» این مواد آلی را کشف کرده بود. مریخ‌نورد «کنجکاوی» ناسا  از اوت ۲۰۱۲ در حال اکتشاف دهانه گیل به پهنای ۱۵۴ کیلومتر است.

به گفته بیگل، ابزار «شرلاک» علاوه بر شناسایی مواد آلی می‌تواند توزیع فضایی مواد آلی درون سنگ‌ها را هم نقشه‌برداری کند و این مواد آلی را به مواد معدنی یافت‌شده در آنها ارتباط دهد.

او گفت: «این اطلاعات به ما کمک می‌کند که به شناختی از محیطی برسیم که این مواد آلی در آن شکل گرفته‌اند.»

فعالیت آتشفشانی باستانی

یک ایزار دیگر مریخ‌نورد «استقامت» یعنی «پیکسل» (PIXL) (ابزار سیاره‌ای لیتوشیمی پرتوی ایکس) نیز اطلاعات جدیدی از این محیط باستانی به دست داده است. اعضای تیم ماموریت این مریخ نورد اعلام کردند آنالیزهای  «پیکسیل» از یک سنگ تراشیده شده در بخشی از دهانه جیزرو به نام «سیتای جنوبی» نشاندهنده فراوانی بلورهای «اولیوین» (سیلیکات منیزیوم) به همراه بلورهای پیروکسن بوده است.

به گفته کن فارلی از انستیتو فناوری کالیفرنیا در پاسادنا و یکی از دانشمندان این طرح چنین بافتاری از بلورها در ماده مذاب به کندی در حال سرد شدن تشکیل می‌شود- مثلا جریان غلیظی از ماگما (ماده مذاب)، اتاقک ماگما یا حوضچه ماگما.

این گرافیک ورود مریخ‌نورد «استقامت» را به منطقه «سیتا» در دهانه «جیزرو» از چشم‌انداز «مداری» و «زیرسطحی» نشان می‌دهد. بخش پایینی تصویر «رادارگرامی» است که بوسیله ابزار RIMFAX مریخ‌نورد گرفته شده است: خطوط قرمزی رابطه میانه خصوصیات زیرسطحی با برآمدگی‌های صخره‌ای مقاوم به فرسایس در بالای سطح را نشان می‌دهد.

دانشمندان مدت‌هاست به دنبال پاسخ دادن به این پرسش بوده‌اند که بستر سنگی دهانه جیزرو منشا آتشفشانی دارد یا رسوبی ( مثلا تشکیل‌شده از مواد رسوب‌کرده بوسیله یک رودخانه باستانی). این یافته‌ها به نفع منشا آتشفشایی این بستر است.

همچنین گروه ماموریت استقامت نخستین «رادارگرام» گرفته‌شده بوسیله آن را منتشر کردند که تصویری از زیر سطح مریخ تا عمق ۱۰ متری را با استفاده از داده‌های به دست آمده از رادار نفوذکننده در زمین آن را به دست می‌دهد. این «رادارگرام» می‌تواند اطلاعات بیشتر از خصوصیات زمین‌شناختی مریخ فراهم کند.

کد خبر 643874 برچسب‌ها مریخ مریخ‌نورد استقامت

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: مریخ مریخ نورد استقامت مواد آلی دهانه جیزرو مریخ نورد سنگ ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۲۴۶۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حقایق پنهان درباره ماه

 ماه یکی از سیاره‌های نزدیک به کره زمین می‌باشد که این کره دارای قطر حدودی ۳۵۰۰ کیلومتری می‌باشد و شب‌ها با انعکاس نور خورشید به سطح کره زمین، منجر به روشنایی این کره می‌شود. با این حال کره ماه دارای حقایق پنهان و بسیار جالبی است که بی شک شاید هر یک از ما اطلاعات کافی و زیادی نسبت به این کره نداشته باشیم.

 ماه بوی باروت می‌دهد
به گفته فضانوردان آپولو ۱۱، ماه بویی دارد که به لباس‌های فضایی، تجهیزات و نمونه‌های جمع‌آوری‌شان چسبیده بود و وقتی یکی از اینها در محیط قرار می‌گرفت دوباره بوی ماه قابل تشخیص بود. فضانوردان این فضاپیما اولین کسانی بودند که پا روی کره ماه گذاشتند. آنها این بو را فلزی توصیف کردند، چیزی شبیه بوی باروت سوخته یا بوی هوا پس از خاموش‌شدن ترقه. به احتمال زیاد منشأ این بو یک واکنش شیمیایی بین ماده‌ای در غبار ماه و اکسیژن موجود در هواست. البته نمونه‌های ماه روی زمین بو ندارند و پژوهشگران می‌گویند این باید به دلیل یک واکنش موقت باشد.

 ماه هم «ماه‌لرزه» دارد
همان‌طور که مناطقی از سیاره ما با زلزله تکان می‌خورند، ماه‌لرزه‌هایی هم اتفاق می‌افتد. البته مدت آنها طولانی‌تر و شدت آنها ضعیف‌تر از زلزله‌های روی زمین است. دانشمندان می‌گویند این لرزش‌ها می‌تواند دلایل مختلفی مانند برخورد شهاب‌سنگ‌ها، تغییرات دما، گرانش زمین و ... داشته باشد. آنها ماه‌لرزه‌ها را در چهار طبقه دسته‌بندی کرده‌اند: عمیق، حرارتی، شهابی و سطحی. لرزه‌های حرارتی معمول‌ترین لرزه‌ها هستند و شدت زیادی ندارند. لرزه‌های حرارتی به دلیل اختلاف دمای شب و روز ایجاد می‌شود، لرزه‌های شهابی هم به دلیل برخورد شهاب‌سنگ‌ها اتفاق می‌افتد. اما لرزه‌های شدید و طولانی زیر سر لرزه‌های سطحی ماه هستند.

 محصول یک برخورد غول‌پیکر است
نظرات مختلفی درباره شکل تولد ماه وجود دارد، اما پذیرفته‌ترین توضیح درباره چگونگی شکل‌گیری ماه، نظریه برخورد بزرگ نامیده می‌شود. طبق این نظریه سیاره‌ای به اندازه مریخ با زمین اولیه برخورد کرده و ابری از این برخورد تشکیل می‌دهد که در نهایت بعد از چندین میلیون سال به ماه تبدیل می‌شود. به گفته موزه تاریخ طبیعی لندن شواهدی از این برخورد را می‌توان در نمونه‌های گرفته‌شده از ماه در ماموریت‌های آپولو پیدا کرد. این یافته‌ها نشان می‌دهد ترکیب ماه شباهت‌ها و تفاوت‌هایی با ترکیب زمین‌شناسی زمین دارد که این به دلیل همان برخورد و جداشدن بخشی از زمین قدیمی است.

 ما همیشه یک طرف ماه را می‌بینیم
شاید برایتان عجیب باشد ولی ما فقط یک طرف ماه را می‌بینیم، زیرا ماه دقیقا با همان سرعتی که به دور خود می‌چرخد به دور زمین هم می‌چرخد و این‌طوری ما فقط یک طرف آن را می‌بینیم. از همین‌جا اصطلاح «نیمه تاریک ماه» گرفته شده که در واقع درست نیست، زیرا سمت دور ماه همان مقدار نور خورشید را دریافت می‌کند که قسمت نزدیک و سمت زمینِ آن دریافت می‌کند. ماه به طور دایم رو به سطح زمین است. به این معنی که یک روز کامل ماه (مدت زمانی که طول می‌کشد تا ماه یک بار به دور خودش بچرخد) حدود ۴ دقیقه است؛ بنابراین اگر ماه اصلا نمی‌چرخید می‌توانستیم طرف‌های دیگر ماه را ببینیم.

منبع: روزنامه خراسان

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی خواندنی‌ها

دیگر خبرها

  • آمریکا روسیه را به استفاده از «سلاح شیمیایی» در اوکراین متهم کرد
  • ناسا برای طوفان‌های شدید خورشیدی در مریخ آماده می‌شود
  • حقایق پنهان درباره ماه
  • از دجله تا راین!/کدام کشور اروپایی رکورددار تجهیز صدام به تسلیحات شیمیایی بود؟
  • سقوط اف-۱۶ حامل مواد شیمیایی سمی در نیومکزیکو/ خلبان نجات یافت
  • سقوط اف ـ۱۶ حامل مواد شیمیایی در آمریکا
  • سقوط اف-۱۶ حامل مواد شیمیایی در آمریکا
  • چین خاک سرخ مریخ را به زمین می‌آورد!
  • کشاورزی در ماه و مریخ: مزرعه‌داری در ورای مدار زمین، امکان‌پذیر است
  • پیش‌بینی بارش‌های رگباری در اصفهان / احتمال وقوع آب‌گرفتگی و سیلاب در مناطق مختلف استان