Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها ــ عضو کمیسیون ویژه ساماندهی حاشیه شهرمشهد گفت: قریب به ۸۰۰ میلیارد تومان به صورت حداقلی، در اصلاح بودجه به سمت پروژه‌هایی می‌رود که توسعه و آبادانی حاشیه شهر را در نخستین سال فعالیت شورای ششم، رقم خواهد زد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد مقدس، یکی از شعارهایی که اعضای دوره ششم شورای اسلامی شهر مشهد پیش از انتخابات اعلام کرده بودند؛ توسعه متوازن شهری به‌وسیله ساماندهی حاشیه‌شهر، مناطق کم‌برخوردار اطراف حرم امام رضا علیه‌السلام و ایجاد شیب خدمات به همشهریان ساکن این مناطق بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آنچه مورد تاکید است این مسئله بوده که رهبر معظم انقلاب سال‌ها قبل در بازدید از مناطق کم برخوردار و حاشیه شهر مشهد در جایگاه پایتخت معنوی ایران، به مسئولان مشهدالرضا(ع) اعلام داشته‌اند که باید نسبت به ساماندهی و رفع محرومیت از این مناطق اقدام جدی صورت پذیرد؛ همچنین رئیس جمهور و رئیس قوه مقننه نیز با اشراف کامل بر مشکلات حاشیه شهر مشهد، رفع مشکلات را یکی از سیاست‌های مهم و لازم‌الاجرا دانسته‌اند.

با گذشت چند ماه از فعالیت شورای ششم، برنامه‌ریزی‌ها و زیرساخت‌های مناسبی در حوزه بهبود زندگی حاشیه نشینان و بهره‌مندی آن‌ها از خدمات شهری برابر صورت پذیرفته است.

چندی پیش عبدالله ارجائی، شهردار مشهد در جلسه شورای معاونین با اشاره به حرکت شورا و شهرداری به سمت توسعه متوازن شهری اعلام کرده بود «پیش بینی ما برای ساماندهی حاشیه شهر در بودجه سال آینده 30 درصد از کل بودجه است».

جمعیت یک و نیم میلیون نفری حاشیه شهر مشهد و مناطق کم‌برخوردار اطراف حرم امام رضا(ع) در انتظار تحقق این مهم بوده تا بتواند در شورای ششم که عنوان انقلابی را یدک می‌کشد، طعم شیرین برابری در توزیع خدمات را بچشد.

پیرامون این مسئله به گفت‌و‌گو با مجید طهوریان عسکری، عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر مشهد و عضو کمیسیون ویژه ساماندهی حاشیه شهر نشستیم که مشروح آن در ادامه می‌آید:

تسنیم: با توجه به بحث اختصاص 30 درصد از بودجه شهرداری به حاشیه شهر مشهد، ابتدا لطفاً درباره این موضوع توضیحاتی ارائه بفرمایید.

شورای ششم با شعار حمایت از حاشیه شهر و مناطق کم برخوردار، تغییر رویکرد فضای خدماتی شهر و تغییر وضعیت موجود از مردم رای گرفته و خود را وامدار تمامی همشهریان به ویژه مردم حاشیه شهر می‌داند، از همین رو در تلاش است یکی از بزرگترین مسائل شهر مشهد که حاشیه نشینی است را حل کند.

با هدف حل مسئله، ریل گذاری این فرآیند از اصلاح روند بودجه ریزی در شهرداری مشهد رقم می‌خورد؛ ما در شعار به دنبال حل مشکلات حاشیه شهر نیستیم بلکه به معنای واقعی در این راستا همت گمارده‌ایم.

سخنگوی شورای شهر مشهدمقدس: با "تراکم‌‎فروشی" مخالفم/ مطالبه 23000 میلیارد‌ی شهرداری از دولت/ مشهد "بودجه مستقل" می‌خواهد حمایت شورای شهر مشهد از مطالبه دانشجویان؛ شهردار در انتصابات به شأن افراد توجه کند استحکام بناهای عمومی دغدغه شورای شهر مشهد است/ توان‌یابان باید به حقوق حقه خود برسند

پیشبرد این هدف یک سری راهکارها دارد، گام نخست شناخت دقیق و جامع از حاشیه شهر است، که شامل آگاهی نسبت به ظرفیت‌ها و شناخت نسبت به نقاط ضعف و نقص‌هایی است که در این منطقه وجود دارد و باید در یک برنامه چهار ساله در حوزه حمل و نقل، عمران، فضای سبز، مسائل فرهنگی و اجتماعی، کسب و کار و اقتصاد، چرخش فرآیندهای شهرداری و بودجه‌ها را به سمتی ببریم که در حاشیه شهر مسائل شهرسازی و ریز دانگی را حل کنیم و مشکلات فضاهای نا ایمن را مرتفع سازیم.

همچنین در حوزه خدمت رسانی، مسیرهای دسترسی و فضاهای خدماتی شهری شامل فضای سبز، فضای آموزشی و غیره یاری رسانیم تا استانداری متناسب میان مناطق نیمه برخوردار و برخوردار شهر به وجود آید.

تسنیم: چه زیر ساخت‌هایی برای تحقق این مهم مورد نیاز است؟

آذر ماه فصل متمم و اصلاح بودجه است، نگاه شورای ششم این است که بخشی از بودجه که بنا بوده در مسائل غیر اولویت‌دار شهر یا در نقاطی هزینه شود که میزان انتفاع مردم کم است، حذف شود و بجای آن قریب به 800 میلیارد تومان به صورت حداقلی، در اصلاح بودجه به سمت پروژه‌هایی برود که توسعه و آبادانی حاشیه شهر را در نخستین سال فعالیت شورای ششم، رقم بزند.

بودجه سال 1400 را شورای قبل نوشته و ما نمی‌توانیم تحول زیادی در آن ایجاد کنیم اما نکته قابل توجه این است که تحول اصلی باید در بودجه 1401 صورت پذیرد که طی ماه‌های دی و بهمن در صحن شورای اسلامی شهر مشهد مطرح می‌شود؛ در این زمان است که به معنای واقعی رویکرد ما در بودجه ریزی و انتقال پروژه‌ها به سمت حاشیه شهر رقم خورده و به توسعه و آبادانی کمک می‌شود.

تسنیم: سهم حاشیه شهر از بودجه در سال‌های گذشته چقدر بوده است؟

عدد واقعی در پاسخ به این سوال وجود ندارد که بگوییم این رقم به حاشیه شهر رفته و هزینه شده است؛ متاسفانه در ادوار گذشته اینگونه بوده که استفاده مردم ساکن در التیمور از پل نمایشگاه بین المللی که در غربی‌ترین قسمت شهر مشهد است، حساب شده و به تعبیری هزینه پل جزو بودجه حاشیه شهر بوده است.

اما در واقعیت و عمل اینگونه نیست، شاید یک نوبت در ماه یا سال شهروند حاشیه شهری به انتهای وکیل آباد، طرقبه و یا شاندیز برود و از آن پل استفاده کند؛ این درست نیست که ما حساب پروژه‌ای که شاید یک درصد از مردم حاشیه شهر از آن استفاده می‌کنند و در غرب شهر واقع است را بر روی پروژه‌های حاشیه شهر بگذاریم.

آنچه که اهمیت دارد این است که براساس زبان تعریف ما، باید میان منابع مالی و سرانه نیروی انسانی که در حاشیه شهر ساکن هستند، تناسب وجود داشته باشد؛ اگر به تناسب سکونتی بنگریم، می‌توانیم حجم اعتبارات را به این مناطق ببریم.

تسنیم: میزان مشارکت حاشیه نشینان در پرداخت عوارض شهری چه میزان است؟

نکته مهم این است که متاسفانه همشهریان در مناطق حاشیه شهر هزینه‌های عوارض شهری را یا پرداخت نکرده و یا به ندرت پرداخت می‌کنند، در هر صورت این یکی از توقعات نظام مدیریت شهری است که وقتی خدمتی را می‌دهد، همشهریان نیز بایستی عوارض‌ پرداخت کنند.

واقعیتی که در شورای ششم با آن مواجه هستیم این است که اگر ما در مناطق برخوردار و درجه یک شهری خدمات فنی، مهندسی، عمرانی، شهرسازی و فرهنگی ارائه می‌دهیم، نباید کیفیت متفاوتی با خدمتی که در حاشیه و پایین شهر می‌دهیم، داشته باشد.

این سیاست مهمی است که تفاوتی در کیفیت ارائه خدمات قائل نشویم، هرکجا تفاوتی وجود داشته باشد شورای اسلامی شهر مشهد مقابل آن می‌ایستد و از ابزارهای قانونی خود برای برخورد با متخلفین که بخواهند در حوزه اجرا و خدمات در مناطق برخوردار و غیر برخوردار تفاوت بگذارند، از ابزارهای قانونی و نظارتی استفاده می‌کنیم تا عدالت در شهر جاری شود.

انتهای پیام/281/س

منبع: تسنیم

کلیدواژه: شورای اسلامی شهر مشهد ساماندهی حاشیه شهر مناطق کم برخوردار حاشیه شهر مشهد شورای ششم پروژه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۴۸۳۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شورایی که به‌دنبال مسائل حاشیه‌ای باشد موفق نیست

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان گفت: اعضای شورا باید توجه کنند شورای شهر یا روستا هستند نه شورای شهرداری،  شورایی موفق است که مسائل منطقه را شناسایی و راه‌حل آن را ارائه دهد نه اینکه صرفاً به‌دنبال مسائل حاشیه‌ای شهرداری باشد، چنین شورایی عملکرد خوبی ندارد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خوزستان محمد خانچی امروز _یکشنبه نهم اردیبهشت_ در همایش ملی روز شوراها اظهار کرد: همزمانی عملکرد شوراها با شروع دولت سیزدهم و تزریق اعتباراتی که سال‌های سال پرداخت نشده بود می‌تواند در کارنامه شورایی‌ها تأثیرگذار باشد، باید در مدت باقی‌مانده کارهای عقب مانده و روی زمین مانده جبران شوند و تحول جدی و اساسی در منطقه ایجاد شود.

وی افزود: باید همه توجه کنند شورای شهر یا روستا هستند نه شورای شهرداری، شورایی موفق است که مسائل منطقه را احصاء کرده و راهکار حل آن را ارائه دهد نه اینکه صرفاً صبح تا شب دنبال شهردار و برخی مسائل حاشیه‌ای شهرداری باشد و چنین شورایی عملکرد خوبی ندارد.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان تصریح کرد: اینکه یک شهردار با حضور اعضای شورای شهر پیگیر مسائل است تا بتواند مشکلات را رفع کند لذت بخش است، این شورا قطعاً شورای شهر به معنای واقعی است.

خانچی با اشاره به اهمیت استفاده از نظرات مردم و توجه به مسائل از نگاه مردم و استفاده از تجارب گفت: باید در کنار مردم بودن تمرین شود و از مردم فاصله گرفته نشود تا موفق باشیم.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان توضیح داد: با تزریق نقدینگی تقریباً معوقات حقوقی به حداقل رسیده است و باید به گونه‌ای رفتار شود تا شکاف ایجاد نشود؛ باید توجه شود مبلغ عوارض آلایندگی محدود است و نباید به این پول وابسته شد زیرا اگر به این پول وابسته شوند و منابع جایگزین خلق نشود دچار مشکل خواهند شد.

خانچی با تاکید بر برنامه‌ریزی برای دهه کرامت و اربعین حسینی (ع) اضافه کرد: از هم اکنون باید برای اربعین حسینی (ع) برنامه‌ریزی شود و فضای شهرها به ویژه روستاها و شهرهایی که در محور طرق الحسین (ع) باید تغییر کند به گونه‌ای که زائران متوجه تغییر شوند.

وی خاطرنشان کرد: جهاد تبیین عملکرد مسئولان است و در این راستا باید کارها منعکس شود تا نگاه مردم نسبت به ما خوب باشد.

کد خبر 748863

دیگر خبرها

  • مناطق حاشیه‌نشین️، بزرگترین مشکل شهر ارومیه است
  • خدمت ۱۳ میلیارد تومانی بسیج جامعه پزشکی به مناطق کم‌برخوردار کرمانشاه
  • مولدسازی دارایی‌ها سیاستی کارآمد برای حل مشکلات محلات کم‌برخوردار ارومیه
  • شورایی که به‌دنبال مسائل حاشیه‌ای باشد موفق نیست
  • تصویب قانون مدیریت واحد شهری بزرگ‌ترین خدمت به مردم و شورا/ قطار شهری، پروژه ملی است
  • خدمات مشاوره‌ای در ۱۷ نقطه حاشیه شهر مشهد ارایه شد
  • تحول در پایتخت با مدیریت شهری
  • اختصاص بودجه ویژه برای مناطق کمتر برخوردار شهر گرگان
  • چرا ‌حساب‌های شهرداری مشهد بسته شد؟
  • انتقال آب دریا به اصفهان روزهای خوشایندی برای زاینده‌رود رقم می‌زند