Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش موج، «یلدا» برگرفته از یک واژهٔ سریانی به‌ معنای زایش است؛ به معنی تولد خورشید در روز اول دی که در این روز، نفس به زمین بر می گردد و گرما و خورشید رو به بلندی می رود و «چله» به معنی زه کمان و در واقع به معنی آخرین حالت کشیدگی و انتظار دلالت دارد و جریانی است که در پس این سرما ،گرما و تولد خورشید خواهد آمد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

« شب یلدا » که به عنوان یکی از شب‌های مقدس در ایران باستان مطرح بوده به‌صورت رسمی در تقویم روز شمار باستان از سال ۵۰۲ پیش از میلاد در زمان پادشاهی داریوش یکم به تقویم رسمی ایرانیان باستان راه یافت و هر ساله توسط ایرانیان در سراسر کشور به عنوان یک جشن مبارک برگزار می شد و در این شب خانواده ها به دیدار بزرگترها و به طور معمول به دیدار پدر بزرگ یا مادر بزرگ می رفتند و رسم شاهنامه خوانی و فال حافظ را به جا می آوردند.

اما در سالیان اخیر به مرور بسیاری از آیین های سنتی یا به فراموشی سپرده شده است یا به دلیل مسائل بی شمار موجود در جامعه ایران از جمله مشکلات معیشتی و پاندمی کرونا بسیار کمرنگ شده و صرفا توسط قشر خاصی از جامعه گرامی نگه داشته می شود.

گرانی های افسار گسیخته، سفره یلدا را کوچکتر کرده است
این روزها گرانی های افسار گسیخته، سفره یلدا را کوچکتر و افزایش شدید قیمت‌ مواد خوراکی به خصوص قیمت آجیل و خشکبار کام مردم را تلخ‌تر کرده است.

یکی از فروشندگان آجیل در تهران گفته است، قیمت آجیل نسبت به سال گذشته تقریبا ۲ برابر شده و مشتریان ما نیز عمدتا افراد طبقه مرفه جامعه هستند و تقریبا افراد کم درآمد تمایلی به خرید آجیل ندارند و اگر خریدی هم داشته باشند نهایتا حدود ۱۰۰ گرم تخمه یا پسته است.

اگرچه شدت بیماری کرونا با وجود واکسیناسیون سراسری کاهش یافته و شرایط سلامت جامعه بهتر شده اما به دلیل گرانی های اخیر، خانواده ها تمایل و توانی برای برپایی میهمانی های خانوادگی ندارند.

قیمت‌ها بسیار افزایش یافته و مردم تنها توانایی خرید اقلام اساسی را دارند و با این قیمت‌ها و وضعیت اقتصادی، آجیل که تولید داخلی است دیگر جز اقلام لاکچری به حساب می آید.

مصرف آجیل مخصوص به قشر خاص جامعه شده است
به گزارش خبرگزاری موج، امروزه با توجه به زندگی صنعتی و ضرورت استفاده از مواد مغذی برای تامین کمبودهای پروتئینی بدن، باید جامعه به سمت استفاده از آجیل حرکت کند اما برای کشوری که کیفیت آجیل و تولید آن زبانزد دنیاست آمار مصرف این دانه های پروتئینی به شدت کاهشی و مخصوص به اقشار خاص جامعه شده است.

احمد بخارایی جامعه شناس در گفتگو با موج در خصوص پدیده شب یلدا از گذشته های دور تا ایران ۱۴۰۰ گفت: شب یلدا مانند همه پدیده های اجتماعی شامل جنبه های مثبت و منفی است.

عضو هیات علمی دانشگاه با اشاره به جنبه مثبت پدیده شب یلدا در جامعه ایران بیان کرد: در فرهنگ ایرانی مناسبت های متفاوتی مانند عید باستانی نوروز و یلدا به جهت ایجاد تقویت نشاط و افزایش محبت در جامعه بنا شده است که از لحاظ صورت و شکل ضروری بوده و کارکرد مثبت به همراه دارد اما اینکه تاثیر این پدیده ها در سطح جامعه امروز سطحی یا عمقی است مسئله اصلی است.

این جامعه شناس با اشاره به تاثیر شب یلدا در ایران قدیم افزود: به دلیل کمبود ارتباطات در گذشته تک رخدادهایی مانند شب یلدا در زندگی معمولی مردم برجسته می شد اما امروزه به دلیل سهولت در ارتباطات نقش این پدیده ها کمرنگ تر شده است و خانواده هایی که از تمکن مالی برخوردار هستند این روزها به دلایل گوناگون شادی افراطی خود را بروز می دهند.

طبقه متوسط جامعه در حال تبخیر شدن است
وی با اشاره به مشکلات معیشتی گسترده در کشور گفت: طبقه متوسط جامعه در حال تبخیر شدن بوده و دو قطبی خطرناکی در کشور در حال شکل گرفتن است به نحوی که خوشی ها و تفریحات برای قشر مرفه جامعه رنگ و بویی دیگر دارد اما برای ۸۰ درصد دیگر جامعه که زیر خط فقر زندگی می کنند برپایی مناسبت ها کمرنگ تر شده است.

بخارایی افزود: برای جامعه ای که خط فقر یک خانواده ۴ نفره ۱۵ میلیون تومان اعلام شده است و قیمت چند کیلو آجیل و میوه برای برپایی مراسم شب یلدا با حقوق یک کارگر یا معلم در جامعه برابری می کند مناسبت هایی از قبیل شب یلدا دیگر رنگ و بوی سالیان گذشته را ندارد.

مدیر گروه های مسائل و آسیب های اجتماعی در انجمن جامعه شناسی ایران افزایش الگوی مصرف در جامعه ایران را نگران کننده عنوان کرد و افزود: این روزها الگوی مصرف که پدیده ایی فرهنگی است به پدیده اجتماعی تبدیل شده که در این حالت منافع فردی به منافع جمعی ترجیح داده می شود و به دلیل تبعیض های موجود در جامعه، مردم خود را موجه می دانند که برای دیده شدن دست به هر کاری بزنند و خود را توجیه کنند.

رانت و فساد به یک حالت ساختاری در جامعه تبدیل شده است
این جامعه شناس اظهار کرد: در جامعه ای که امکانات در اختیار همه افراد قرار نگیرد عده ای از مردم برای درجا نزدن و پیشرفت به رانت و فساد روی می آورند که این اتفاق به مرور زمان به یک حالت ساختاری در جامعه تبدیل می شود.

وی با بیان اینکه در ایران ۱۴۰۰ شب یلدا دچار دگردیسی شده است، خاطر نشان کرد: تمام هدف برگزاری مراسم هایی مانند یلدا در ایران قدیم با هدف ایجاد صمیمیت بیشتر برگزار می شد اما امروزه به دلیل چشم و هم چشمی ها و تغییر الگوی مصرف این پدیده معنی واقعی خود را از دست داده است.

علت اصلی عدم امید به آینده در جامعه ایرانی، احساس بی هویتی است
مدیر گروه های مسائل و آسیب های اجتماعی در انجمن جامعه شناسی ایران در پایان علت اصلی عدم امید به آینده در جامعه ایرانی را حس بی هویتی در دل مردم برشمرد و خاطر نشان کرد: جامعه از هویت های مختلفی تشکیل می شود و هویت ها باید در کنار هم همزیستی مسالمت آمیز داشته باشند. در پی آن فردی که در جامعه احساس هویت نکند، نمی تواند به آینده امیدوار باشد، حتی با برگزاری آیین های سنتی_ایرانی.

به گزارش خبرگزاری موج، با افزایش مجدد قیمت میوه، افزایش ۳۰ درصدی قیمت گل و افزایش۷۰ تا ۱۰۰ درصدی قیمت آجیل در آستانه شب یلدا برپایی مراسم هایی از قبیل «یلدا» به مرور به خاطره ها سپرده می شود و با این وضعیت آیین های باستانی ایران از یاد مردم خواهد رفت.

منبع: الف

کلیدواژه: جامعه ایران شب یلدا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۴۹۵۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

 افزایش حدود ۱۴۰۰ تایی اتوبوس‌های پایتخت در ۳۲ ماه اخیر/ ۲۵ میلیون یورو به نفع ایران عمل کردیم

شهردار گفت: نمی‌توانیم تمام مفاد قرارداد برقی‌سازی ناوگان عمومی پایتخت را جار بزنیم؛ ایران هزار و یک دشمن دارد. اگرچه عده‌ای می‌خواهند قرارداد را منحل کنند، ولی نمی‌توانند؛ این را به مردم نوید می‌دهیم.

به گزارش ایسنا،  علیرضا زاکانی در خصوص قرارداد با چین برای توسعه حمل و نقل عمومی، اظهار کرد: باید ببینیم تهران چه وضعیتی در حوزه حمل و نقل دارد. تردد در تهران به صورت ۶۶ درصد استفاده از وسایل شخصی و ۴۴ درصد استفاده از وسایل نقلیه عمومی است و علت آن هم عقب افتادگی تاریخی در نوسازی زیرساخت هاست.

وی با بیان اینکه در کشور هر ظرفیتی داشتیم دنبال کردیم تا خریدها از داخل صورت بگیرد، به طوری که قرارداد سه هزار دستگاه اتوبوس منعقد شد، تصریح کرد: طبق مستندات تهران ۱۱ هزار دستگاه اتوبوس نیاز دارد. ۳۲ ماه پیش روز معرفی بنده به عنوان شهردار هزار و ۸۸۰ اتوبوس تحویل گرفتیم که ۸۸۰ دستگاه آن فعال بود. امروز سه هزار و ۲۰۰ اتوبوس داریم که دو هزار و ۱۰۰ دستگاه اتوبوس در خطوط فعال هستند و تا چند روز آینده به سه هزار و ۴۰۰ دستگاه می رسد.

زاکانی با بیان اینکه ۶ هزار ون تهران مربوط به ۱۷ سال قبل بود و ۷۲ هزار تاکسی در تهران نیز وجود داشت که بخش قابل توجهی از آن با فرسودگی روبه رو بودند، تصریح کرد: پیش از سفر به چین برای اجلاس «یک کمربند یک جاده» قرارداد سه هزار دستگاه اتوبوس شامل دو هزار دستگاه دیزلی و هزار دستگاه برقی منعقد شد. پس از حضور در اجلاس پیگیری هایی برای انعقاد قرارداد مترو داشتیم.

وی افزود: در سال ۱۳۹۶ قراردادی برای ۶۹۱ دستگاه واگن مطرح شده بود و تا سال گذشته این طرح باقی مانده بود. پیش از سفر ما وزارت کشور در سفری این قرارداد را عملیاتی کرد. پس از ۶ سال عقب افتادگی که مقصر آن دولت قبلی بود، دولت انقلابی و جهادی اقدام کرد.

وی در ادامه یادآور شد: هشت رام قطار مترو به صورت کامل، ۱۰ رام قطعات و مابقی به صورت انتقال تکنولوژی وارد می شود. ما در چین با شرکت مربوطه اقدام به مذاکره کردیم و با پشتیبان مالی طرح نیز هماهنگی ها را انجام دادیم و قرارداد ۲۴ تا ۲۷ ماهه به ۱۲ تا ۱۴ ماه کاهش یافت و یک سال به نفع ایران شد.

زاکانی همچنین تصریح کرد: سهم اولیه ما دریافت شده بود و به همین دلیل یک سال به نفع ایران تمام شد. با مذاکره با چینی ها ۷.۵ میلیون یورو تکنولوژی ساخت بوژی را به ما دادند و مکلف شدند توسعه واگن سازی را برای ما انجام دهند. 

شهردار تهران با بیان اینکه این اقدام یک جهش برای داخل است، یادآور شد: میزان ساخت بوژی را برای کشور جلو انداختیم و ۲۵ میلیون یورو به نفع ایران تمام شد و فضای جدیدی برای خدمت در کشور فراهم شد. ۶۳۰ دستگاه نیز به ۷۹۱ دستگاه واگن رسید. نمونه کامل یک به یک خردادماه ساخته و در اواخر سال واگن ها وارد کشور خواهد شد. ما به دنبال داخلی سازی بهترین قطعات هستیم و به سمت تزئینات نرفته ایم. بنده آمده ام که مردم را خوشحال کنم و با وجود صداهایی که شنیده می شود، ما توجهی به آن نداریم و مردم باید بدانند چه اتفاقات بزرگی در کشور رخ می دهد.

وی با اعلام اینکه اولین رام داخلی با همکاری مپنا، جهاد دانشگاهی و شرکت واگن سازی به صورت ۸۵ درصد داخلی سازی در حال تکمیل و یک افتخار برای کشور است، خاطرنشان کرد: ما خطوط را راه اندازی کرده ایم. مردم سالها در مترو با زحمت رو به رو بودند چون کسی به فکر آنها نبود.

زاکانی که در یک برنامه تلویزیونی سخن می‌گفت، با بیان اینکه ساخت خط ۸ و ۱۰ سال قبل آغاز شد و خط ۹ هفته آینده آغاز خواهد شد، گفت: تمام خطوط مترو غیر از خطوط ۹ و ۱۰ فعال هستند و یک انقلاب در مترو به عنوان زیرساخت ایجاد خواهد شد. ما به ازای ۲۵ سال قبل در سه تا چهار سال آینده، واگن وارد کشور خواهد شد. اورهال واگن ها نیز قابل مقایسه با گذشته نیست.

شهردار تهران با اشاره به حضور خود در چین به دعوت شهردار پکن، تصریح کرد: موضوع حمل و نقل، هوشمندسازی، زیست محیطی و پسماند از موضوعات بحث ما در چین بودند. امروز انقلابی در چین در این بخش ها صورت گرفته و این مباحث برای آنها دیگر موضوعیت ندارد. ما سعی کردیم هدف‌گذاری مالی در این سفر داشته باشیم. قیمت هایی که در ایران به ما داده شده بود با چین قابل مقایسه نبود. قیمت های چین ارزان تر  و کیفیت بالاتر بود.

وی افزود: سه هزار دستگاه اتوبوس داخلی خریداری شده بود و طرف داخلی به ما گفتند یک تا دو سال زمان می برد که اتوبوس ها را به ما تحویل دهند. ما گفتیم تولیدکنندگان با ما شریک شوند و در تکنولوژی و شراکت و ایجاد زمینه جدید وارد عمل شوند. هویت شهرداری و پول و امکانات قدرت آن است و آنها این شراکت را قبول کردند. قیمت داخل ایران ۳۴۷ هزار یورو اعلام شده بود و صورت جلسه ۳۲۲ هزار یورو و در نهایت ۳۱۶ هزار یورو بوده است. برای ۵۰۰ دستگاه با قیمت ۳۱۶ هزار یورو قرارداد بستیم و در چین دیدیم قیمت ها این چنین نیست.

زاکانی یادآور شد: چین حاضر شد با عددی کمتر از توافق با دولت ها با شهرداری تهران یوزانس کند. رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد که این اتفاق برای اولین بار صورت گرفت. در داخل کشور ۲۵ درصد نقد، ۲۵ درصد ملک و ۵۰ درصد تسهیلات می پردازیم. ما وقتی وارد مذاکره شدیم این گام را برداشتیم که با ما تفاهم یوزانس داشته باشند و یک میلیارد و ۴۰ میلیون یورو یوزانس برای اتوبوس، ون و تاکسی برقی یوزانس انجام شد. در آن زمان ما برای مجاب کردن چینی ها جهت یوزانس مذاکره می کردیم.

شهردار تهران با اعلام اینکه بانک شهر عامل ما بود و مسائل را دنبال می کرد، گفت: چینی ها با سفر به ایران قیمت های خود را اعلام کردند و یک میلیارد و ۶۷۰ میلیون یورو به تعداد ۲ هزار دستگاه اتوبوس، ۱۰ هزار دستگاه ون، ۲۷ هزار و ۵۰۰ دستگاه تاکسی و ۱۵۰ هزار دستگاه موتور برقی یوزانس شد. به دنبال آن تیم کارشناسی ما به چین اعزام شدند تا ببینند کدام شرکت کیفیت بهتری دارد و کیفیت بالا در چین متعلق به ۶ یا ۷ شرکت است.

وی افزود: تیم ما مباحث را به صورت کارشناسی بررسی کرد و شرکت های سازنده اتوبوس های مطابق با استانداردهای ما در ایران را معرفی کردند. برای مثال قابلیت باتری و دیگر بخش ها مورد بررسی قرار گرفت. ما با دستاوردهایی که از بررسی کسب کرده بودیم خود به چین سفر کردیم و بنده با تک تک کارخانه ها صحبت کردم و در رقابت، بهترین کیفیت و کمترین قیمت را توافق کردیم.

زاکانی با بیان اینکه شرکتی که مطرح شده تأمین کننده مالی است و تأمین کننده خطوط مترو یک شرکت نظامی چینی است، یادآور شد: شرکت هایی که قرارداد بستیم از شرکتهای معتبر به شمار می روند و بانک مرکزی به ما گفت امکان ندارد یکی از همین شرکت ها به ما خودرو بدهد. قرار شد چینی ها در ایران کارخانه بسازند، انتقال تکنولوژی انجام دهند، با شهرداری شریک شوند و یوزانس سه ساله بگیرند که این موضوع یک شیرینی و حلاوت دارد. 

شهردار تهران گفت: اگر این قرارداد پایدار شود ( که ضمانت نامه های آن برای پایدار شدن آمده است) تمام خودروهایی که قرارداد آن منعقد شده وارد شهر خواهد شد. ما تنها عامل پیگیری هستیم و دیگر دستگاه ها نیز دخیل هستند. ما اتوبوس را به قیمت ۲۲۰ هزار یورو خریداری کردیم و با احتساب ورود آن به شهر ۲۴۵ هزار یورو خواهد بود و باید ببینیم چه میزان اختلاف با رقم داخلی وجود دارد.

وی افزود: ما قرارداد را به آقای چمران به آقای تشکری و خانم سلیمانی تحویل دادیم که البته آقای تشکری در صحن شورا گفتند که تحویل نگرفتند و در تماسی که با ایشان گرفته شد گفتند که شاید به دستشان رسیده و یادشان نبوده است و سند آن موجود است. قرارداد را به وزارت اقتصاد، وزارت امور خارجه و بانک مرکزی دادیم. ما به ازای آن را دولت به ما می دهد. امکان ندارد این قرارداد منتشر شود و به صلاح کشور نیست. همه بخش ها در جریان قرارداد هستند.

زاکانی تأکید کرد: قرارداد آن چیزی نیست که بتوان آن را جار زد. ایران هزار و یک دشمن دارد. یک عده نمی‌خواهند اتفاقی بیفتد. مردم بدانند این افتخار برای این دولت و شهرداری است که دست به دست هم دادند تا گره از مشکلات مردم باز کنند.

شهردار تهران با بیان اینکه عده ای همت کردند که اجازه ندهند، کار انجام شود، گفت: این کارها بر ضد امنیت کشور است و می‌خواهند این قرارداد را منحل کنند اما خوشبختانه نمی‌توانند. این را به مردم نوید می‌دهیم و تمام این وسایل حمل و نقل عمومی ضمانت نامه رسمی بانکی دارند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تداوم شکست بوکسورهای ایرانی در مسابقات قهرمانی امید و جوانان آسیا
  • یک سوم افراد جامعه ابتلا به مشکلات بی‌اختیاری ادرار را تجربه می‌کنند
  • بیانات رهبری در جمع معلمان شور امید آفرین و انگیزه بخش بود
  • بستنی ایرانی در کدام کشورها پرطرفدار است؟
  • بستنی ایرانی در کدام کشورها پرطرفدار است؟ | خارجی ها بستنی ایرانی را با این طعم‌ها دوست دارند | جدیدترین قیمت بستنی قیفی، متری، سنتی و ویژه را ببینید
  • افزایش حدود ۱۴۰۰ تایی اتوبوس های پایتخت در ۳۲ ماه اخیر
  • ۱۴۰۰ اتوبوس به ناوگان حمل و نقل تهران اضافه شده است
  • شهردار تهران: ۱۴۰۰ اتوبوس در ۳۲ ماه به ناوگان حمل و نقل تهران اضافه شده است
  •  افزایش حدود ۱۴۰۰ تایی اتوبوس‌های پایتخت در ۳۲ ماه اخیر/ ۲۵ میلیون یورو به نفع ایران عمل کردیم
  • ۱۴۰۰ اتوبوس در ۳۲ ماه به ناوگان حمل و نقل تهران اضافه شده است