Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه دانشگاه ایسکانیوز، محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در  مراسم افتتاحیه گردهمایی دو روزه رؤسای شورای پژوهش و فناوری استان‌های دانشگاه آزاد اسلامی که صبح امروز در سالن اجتماعات کتابخانه دکتر حبیبی واحد علوم و تحقیقات برگزار شد، گفت: معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی و شوراهای پژوهش و فناوری استان‌ها، مرکز حرکت دانشگاه در عرصه پژوهش و فناوری هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از این‌رو، خوشحالم که فرصتی به دست آمد تا حرکت تحولی دانشگاه آزاد اسلامی را مرور کنیم.

وی با تأکید بر لزوم بررسی مفهوم و چیستی پژوهش، تصریح کرد: اگر چیستی پژوهش را دقیق نشناسیم، در چگونگی آن به مشکل برمی‌خوریم. بدون شک زبان منشأ فکر است و تفکر در چارچوب زبان شکل می‌گیرد، بنابراین اگر عنوانی را به عاریه بگیریم، اما عنوان در جای خود ننشیند، در اجرا به انحراف می‌رسد. همانطور که مفهوم دانشگاه از غرب به عنوان محل دانش به عاریه گرفته شده و عناوینی همچون پژوهش و فناوری در دانشگاه با چالش مواجه شده است.

دکتر طهرانچی با اشاره به مفهوم پژوهش در زبان فارسی گفت: پژوهش به معنای کنکاش و جست‌وجویی آگاهانه، هدفمند و روش‌مندانه برای یافتن چیستی یک پدیده است. پژوهش به معنای کنجکاوی نیست؛ همانطور که خداوند در آیه ۸۷ سوره مبارکه یوسف می‌فرماید «یَا بَنِیَّ اذْهَبُوا فَتَحَسَّسُوا مِنْ یُوسُفَ وَ أَخِیهِ وَلاَ تَیْئَسُوا مِنْ رَوْحِ اللهِ إِنَّهُ لاَیَیْئَسُ مِنْ رَوْحِ اللهِ إِلاَّ الْقَوْمُ الکَافِرُونَ». کلمه «فَتَحَسَّسُوا» در این آیه شریفه به معنای جست‌وجو کردن است.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه قرآن کریم سه رکن «فراگیری»، «مشاهده» و «تعقل» را برای علم قائل است، تاکید کرد: این سه رکن اصلی در آیه ۲۶ سوره احقاف مورد اشاره قرار گرفته است. خداوند در این آیه می‌فرماید «فَمَا أَغْنَی عَنْهُمْ سَمْعُهُمْ وَلَا أَبْصَارُهُمْ وَلَا أَفْئِدَتُهُمْ مِنْ شَیْءٍ إِذْ کَانُوا یَجْحَدُونَ بِآیَاتِ اللَّهِ وَحَاقَ بِهِمْ مَا کَانُوا بِهِ یَسْتَهْزِئُونَ».

وی ادامه داد: «مشاهده» با «پژوهش» متفاوت است. «مشاهده» و «ابصار» ابزار شناخت و رکن اصلی کسب علم است و به این معناست که اگر نتوانیم با جامعه و جهان پیرامون خود ارتباط برقرار کنیم، پژوهش بی‌معناست. اصل پژوهش و مقدمه پایایی و پویایی آن، خلقت الهی، آفاق و انفس است، بنابراین علم برای علم در نگاه پژوهش بی‌معناست و اگر پدیده‌های بیرونی را نبینیم، پژوهش علم‌افزا اتفاق نمی‌افتد.

عضو هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی «آموزش برمبنای فراگیری»، «پژوهش برمبنای مشاهده» و «نظریه‌پردازی برمبنای تعقل» را سه مؤلفه اصلی در مسیر توسعه علم و فناوری برشمرد و گفت: آنچه در دانشگاه آموزش داده می‌شود، اگر مربوط به خلقت باشد، منجر به آگاهی و اگر مربوط به نیازهای بیرونی باشد، منجر به مهارت می‌شود، بنابراین آموزش و فراگیری دانشگاه یا باید آگاهی‌افزا باشد یا مهارت‌افزا. در حوزه پژوهش نیز اگر پژوهش جست‌وجوگر و روش‌مند معطوف به مسائل جامعه نباشد، علم‌افزا نیست. براین اساس، پژوهش دانشگاه نیز باید برمبنای مشاهده انجام شود. نظریه‌پردازی برمبنای تعقل (افئده) نیز باید به تولید علم یا تولید فناوری منجر شود.

پژوهش باید خلاقانه و نوآورانه باشد

دکتر طهرانچی با تأکید بر اینکه پژوهش خوب، ماحصل درک بالای پژوهشگر از محیط پیرامونی است، اظهار کرد: پژوهش باید خلاقانه و نوآورانه و با درک نیازها و شناخت عمیق پدیده‌ها باشد. واقعیتی که در این باره وجود دارد، این است که مسائل علوم انسانی در غرب مبتنی‌بر مسائل توسعه‌ای است، اما در کشور ما مسائل توسعه‌ در علوم انسانی مطرح  نیست؛ به‌دلیل آنکه مشاهده در آن وجود ندارد، البته در علوم انسانی ما خلق پرسش و خلق مساله صورت می‌گیرد، اما بر اساس مشاهده و ناظر بر اتفاقات حقیقی بیرونی نیست.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه برنامه تحولی این دانشگاه مبتنی بر مشاهده خارج از دانشگاه و با اتکا به توان درونی تدوین شده است، گفت: کشف اسرار خلقت الهی باید محوریت هدف دانشگاه باشد که با تولید و انتقال دانش تخصصی، کسب مهارت‌های مورد نیاز جامعه، ارتقای آگاهی‌های فرهنگی اجتماعی و در نهایت خلق فناوری محقق می‌شود. فعالیت دانشگاه دارای اثرات اجتماعی و اقتصادی از جمله افزایش بهره‌وری کسب‌وکارهای موجود، جذب سرمایه‌ها از بازارهای ملی و جهانی و خلق کسب‌وکارهای جدید است که عرضه افراد ماهر به بازار کار و عرضه منافع اجتماعی از طریق ارتقای سیاست عمومی و خدمات عمومی را به دنبال دارد. 

دکتر طهرانچی با اشاره به مسائل روز دانشگاه‌های بزرگ دنیا، تصریح کرد: چگونگی بهینه‌سازی «کشش» بازار و «فشار» دانش و میزان بهینگی این فرآیندها در تبادل مؤثر دانش و ترجمان برون‌دادهای پژوهش به منافع اجتماعی و اقتصادی و همچنین چگونگی استخدام، آموزش، پاداش‌دهی و حفظ بهترین استعدادها در علم و پژوهش از جمله مسائلی است که در نظام پژوهشی دانشگاه‌های بزرگ مورد توجه جدی است.

بازنگری در چشم‌انداز کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به لزوم بازنگری در چشم‌انداز مقاطع تحصیلات تکمیلی دانشگاه، گفت: بازنگری در چشم‌انداز کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی باید به رشد مهارت‌های خاص و گسترش‌پذیر دانشجویان همچون تعاملات، حل مسئله، کار گروهی، کارآفرینی و مدیریت بیانجامد. 

پژوهش به ایجاد ظرفیت تولید «دانش فنی» منجر شود

وی بر توجه به ظرفیت تولید «دانش فنی» در دانشگاه تأکید کرد و افزود: پژوهش باید به ایجاد ظرفیت تولید «دانش فنی» منجر شود. این توانمندی هنوز از جنبه مزیت رقابتی برای کشور به عنوان یک نیروی قابل ملاحظه است و برای شرکت‌هایی مثل شرکت‌های فراورده‌های دارویی و فناوری اطلاعات که بیشتر بر حوزه پژوهش تمرکز دارند، در اولویت است.

دکتر طهرانچی در ادامه به تشریح ضرورت انتقال و تبادل پژوهشگران با صنعت، وظیفه دانشگاه نسبت به محیط پیرامون و لزوم پویایی پژوهشگران پرداخت و گفت: دانشگاه به عنوان مرکز تعالی یادگیری و مهارت‌ها، باید به دنبال برتری تولید علم روزآمد باشد. از این‌رو، دانشگاه‌ها نقشی تعیین‌ کننده در توسعه مهارت‌ها در سطوح عالی برای حمایت از اقتصاد نوین ایفا می‌کنند. در این مسیر، نظام پاداشی باید به عنوان بخشی از همبستگی میان حمایت‌های مالی چارچوب تعالی پژوهش و بودجه نوآوری در دانشگاه وجود داشته باشد.

در دوره کارشناسی باید تأکید آموزشی بر تهییج پژوهش

عضو هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی تاکید کرد: در دوره کارشناسی باید تأکید آموزشی بر تهییج پژوهش و قابلیت آن در ایجاد درک بهتر دانشجویان از خود و دنیای پیرامون‌شان باشد. این تمرکز نباید بر گردآوری دانش داده‌ای که از طریق منابع دیجیتال تأمین می‌شود، قرار گیرد، بلکه باید از طریق آموزش ایده‌های بزرگ و چگونگی توسعه آنها پیگیری شود. 

وی با بیان اینکه چرخه پژوهش از مدارس آغاز می‌شود، بر لزوم توجه معاونان پژوهش و فناوری واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی به پژوهش در مدارس سمای دانشگاه آزاد اسلامی تأکید کرد و گفت: همانطور که می‌دانید، علم چالش‌آفرین است و لازم است که به خوبی به دانش‌آموزان آموخته شود. از این‌رو، به آموزش معلمان عمومی مدارس ابتدایی باید توجه ویژه شود تا این معلمان بتوانند علم را به خوبی به دانش‌آموزان آموزش دهند.

دکتر طهرانچی با اشاره به نگاه ملی منطقه‌ای و ملی بین‌المللی دانشگاه آزاد اسلامی در فعالیت‌های خود، اظهار کرد: دانشگاه آزاد اسلامی دیگر عرضه‌محور نخواهد بود و بر اساس تقاضای اجتماعی صرف، حرکت نمی‎کند، بلکه رشته‌های ارائه‌شده در این دانشگاه براساس تقاضای آمایش‌محور و تقاضای آینده‌پژوهانه است. از این‌رو، فعالیت‌های واحدهای دانشگاهی نیز یکسان نخواهد بود و هریک از آنها براساس آمایش‌های صورت‌گرفته و ظرفیت‌های خاص خود، در قالب زیرشبکه «علوم و تحقیقات حل مسئله»، «فناوری و نوآوری» و «مهارت و کارآفرینی» در شبکه یکپارچه دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت خواهند کرد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه استاد محوری‌ترین رکن برنامه تحول این دانشگاه است، گفت: تحول یک مسئله با شرایط مرزی نیست که بتوان پایانی برای آن متصور بود، بنابراین در مسیر تحول نیازمند تعهد عمومی به سند تحول، تعهد به رسالت تبیین و پذیرش تبادل نظر نخبگان و ذینفعان در روش‌های پیاده‌سازی سند هستیم. براساس برنامه‌ریزی‌های صورت‌گرفته، ستادهای علوم اقتدارآفرین نوآور در دانشگاه آزاد اسلامی تشکیل خواهد شد.

دکتر طهرانچی در پایان تاکید کرد: دانشگاه با محیط اقتصادی، اجتماعی و فناوری روبروست که در این فضا ضمن اینکه به سبک زندگی‌ساز تاکید دارد، باید جریان ملی دانش را خلق کرده و به جریان جهانی دانش وصل شود. دانشگاه آزاد اسلامی در این محیط ملی، یک کنش‌گر فعال است و در راستای مرجعیت‌آفرینی، تمدن‌سازی و الهام‌بخشی حرکت می‌کند.

انتهای پیام/

زهرا سلیمانی کد خبر: 1122802 برچسب‌ها دانشگاه آزاد اسلامی

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: دانشگاه آزاد اسلامی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی بازنگری در چشم انداز دکتر طهرانچی پژوهش و فناوری ظرفیت تولید منجر شود مهارت ها دانش فنی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۵۲۳۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نخبه‌پروری در مدارس سما ضروری است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، سیدمیرالله حسینی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل در آیین تکریم و معارفه مدیران کل قدیم و جدید اداره امور مدارس سمای واحد بابل اظهار کرد: این مدارس دارای ظرفیت مناسب برای افزایش دانش‌آموزشی بر مبنی سیاست‌های معاونت مهارت و علوم تربیتی دانشگاه آزاد اسلامی است که با توجه به امکانات موجود و همکاری انجمن اولیا توان افزایش جمعیت دانش‌آموزی را دارد.

وی افزود:‌ با توجه به هوشمندسازی مدارس سما، تجهیزات و امکانات دانشگاه، همدلی و اتحاد و وفاق کارکنان مدارس سما مردم به سما اعتماد کردند، باید به این اعتماد مردم پاسخ مثبت بدهیم و جمعیت دانش‌آموزشی را افزایش دهیم. معلمان و مدیران در تعالی و شکوفایی دانش آموزان نقش بسزایی دارند، نخبه پروری در سما ضروری است.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل گفت: در راستای اهداف دانشگاه و گام دوم ملی دانشگاه و سند تحول این واحد دانشگاهی در حوزه مدارس سما و علوم تربیتی طبق سیاست‌های دانشگاه حرکت می‌کند. مدیران و معلمان مدارس سما باید برنامه محور باشند، هم‌اندیشی و همفکری مسئولان مدارس با خانواده‌ها سبب تقویت علمی و آموزشی دانش‌آموزان می‌شود.

حسینی تأکید کرد:‌ شهرستان بابل یکی از شهر‌های پرجمعیت استان بوده و دارای ظرفیت دانش‌آموزشی بالای است، مدیران و معلمان با نهادینه کردن دستاورد‌های علمی، فرهنگی و امکانات مدارس سما واحد بابل در جذب حداکثری تلاش مضاعف کنند.

به گزارش آنا، در این مراسم با قدردانی از تلاش بابک حسین زاد و مهدی بیگلری‌‎فیروز به‌عنوان مدیرکل اداره امور مدارس سمای واحد بابل معرفی شد. بیکلری پیش از این رئیس دانشکده مهارت و کارآفرینی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل را به عهده داشت.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نخبه‌پروری در مدارس سما ضروری است
  • دانشگاه آزاد بسیاری از مرز‌های علمی کشور را درنوردیده است
  • یاوری: دانش‌آموزان در نمایشگاه پژوهشی سمپاد ظرفیت نهفته خود را آشکار می‌کنند
  • یاوری: دانش آموزان در نمایشگاه پژوهشی سمپاد ظرفیت نهفته خود را آشکار می‌کنند
  • مدرک‌گرایی موجب ایجاد فاصله بین دانشگاه و جامعه کار می‌شود
  • شعارهای «مرگ بر آمریکا» و «مرگ بر اسرائیل» در دانشگاه آزاد ملارد طنین‌انداز شد
  • لزوم کاربردی کردن محصولات پژوهشی برای تبدیل علم به ثروت
  • بهره‌گیری از ظرفیت استادان در مقوله آراستگی و شئونات رفتاری دانشگاه‌ها
  • ظرفیت علمی و پژوهشی استادان سیستان و بلوچستان باید بالفعل شود
  • لزوم استفاده مسئولان از ظرفیت دانشگاهیان/ نمایشگاه حمل‌ونقل حاصل اجرای فرامین رهبری است