Web Analytics Made Easy - Statcounter

بازدارنده نبودن مجازات حبس خصوصاً در جرائم اقتصادی کلان باعث بیان طرحی توسط رئیس قوه قضائیه برای قانونی کردن احکام جایگزین شد، اما بازتاب رسانه‌ای این طرح طیف متفاوتی از استقبال تا انتقاد را شامل می‌شد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، بسیاری از واکنش‌ها به طرح اولیه مجازات جایگزین حبس برای مجرمین اقتصادی ناشی از عدم فهم دقیق موضوع یا برخورد‌های سلیقه‌ای و شخصی با این طرح است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این خصوص ذکر چند نکته ضروری به نظر می‌رسد:


۱. صحبت‌های حجت الاسلام محسنی اژه‌ای صرفاً طرح یک موضوع بوده است نه مصوبه و دستورالعمل! خود رئیس قوه در صحبت‌های خود به لزوم بحث کارشناسی دقیق در این موضوع تأکید کرده است. پیشنهادی که مورد توجه بسیاری از حقوقدانان و اساتید حقوقی قرار گرفته است.

۲. مهم‌ترین نکته در این موضوع، پیشنهاد انجام خدمات عمومی رایگان به جای مجازات حبس است. در حقیقت در جرائم مالی و اقتصادی زندان بازدارندگی لازم را نداشته است. تجربه نشان داده که جذابیت بالای جرائم اقتصادی و مالی و عدم تناسب جرم و مجازات باعث رشد این جرائم شده است. شاهد آن هم حجم بالای پرونده‌های مفاسد اقتصادی در سال‌های اخیر است که منجر به تشکیل دادسرای ویژه جرائم اقتصادی شده است.


۳. مجرم اقتصادی در زندان با توجه به توانایی مالی خود، نوعی مافیا در زندان تشکیل می‌دهد و زندان بیشتر از آنکه برای او نوعی مجازات باشد، به استراحتگاه پس از جرم تبدیل شده می‌شود. مجرم اقتصادی این امکان را دارد سایر زندانیان را تحت کنترل خود در آورده و با سوء استفاده از اموال و دارایی خود کنترل زندان را بر عهده بگیرد. موضوعی که مخالف با روح کلی مجازات است و بازدارندگی لازم در آن نیست.

۴. در جرائم مالی و اقتصادی ضرر اصلی بر بیت المال و اموال عمومی وارد می‌شود. اینکه مجرم اقتصادی صرفاً به زندان برود یا به رد مال محکوم شود، ضرر وارده بر بیت المال جبران نخواهد شد. با در نظر گرفتن تغییرات در ارزش پول ملی حتی رد مال نیز به نفع مجرم اقتصادی است تا ضرر او و حتی با وجود مجازات رد مال نیز جذابیت کافی هم چنان برای ارتکاب جرم اقتصادی و مالی وجود خواهد داشت.

۵. رئیس قوه قضاییه در سخنان خود از تأمین هزینه‌های طرح‌های ملی و عام المنفعه توسط مجرمین اقتصادی سخن می‌گوید نه مدیریت پروژه‌های آن. اینکه برخی این شبهه را مطرح کرده اند که این طرح نوعی ارفاق و تشکر از مجرم اقتصادی است صحیح نمی‌باشد. تأمین مالی پروژه‌های ملی از اموال و داراریی‌های نامشروعی که در جرم اقتصادی کسب شده است، بازدارندگی لازم را خواهد داشت و جذابیت این جرم را کاهش می‌دهد. این برداشت از صحبت‌های رئیس قوه مبنی بر مدیریت پروژه توسط مجرم اقتصادی، بیشتر به غرض ورزی می‌نماید تا انتقاد.

۶. اینکه برخی مطرح کرده اند در صدر اسلام اینگونه مجازات‌ها وجود نداشته، نمی‌تواند ملاک عمل ما برای امروز باشد. در همان زمان می‌توان به شرط آزادی اسرا به آموزش کتابت اشاره کرد. از سوی دیگر مقتضیات زمان و مکان امکان پویایی و نوآوری در احکام را در بستر و ادامه جریان فقهی شیعه فراهم می‌آورد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: قوه قضائیه حبس مجرم اقتصادی برخورد سلیقه ای مجرم اقتصادی جرم اقتصادی رئیس قوه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۵۸۶۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کمک ۱۳ میلیاردی تومانی خیران برای آزادی زندانیان جرایم غیرعمد

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای زنجان؛ حجت الاسلام و المسلمین فرجی‌برحق گفت: در بازه زمانی ۱۵ بهمن ماه سال گذشته تا ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ خیرین استان مبلغ ۱۳ میلیارد تومان برای آزادی زندانیان جرائم غیرعمد استان کمک کردند که این مبلغ نسبت به مشابه سال گذشته ۳۸ درصد رشد داشته است.

وی با اشاره به اینکه از مجموع ۱۱۷ زندانی مشمول برای کمک با ۳۳ میلیارد تومان بدهی در این بازده زمانی که بیشترین کمک‌ها در ماه رمضان بود، تاکنون ۵۴ نفر آزاد شدند، افزود: این پویش تا ۱۵ اردیبهشت ادامه دارد.


رئیس‌کل دادگستری زنجان با بیان اینکه در برگزاری این پویش تلاش‌های زیادی انجام شد که در این میان بایستی از اقدامات صدا و سیمای مرکز زنجان که نقش زیادی در اطلاع‌رسانی و جمع‌آوری کمک‌های مردمی داشتند تشکر کنیم، ادامه داد: مردم خیر و نوع دوستان استان با این مقدار کمک‌های مالی یک کار خداپسندانه و بزرگی انجام دادند که شایسته تجلیل و احترام هستند.

حجت الاسلام و المسلمین فرجی‌برحق بررسی وضعیت پرونده‌های محکومان مالی که در زندان هستند مورد توجه مسئولان امور زندان و قاضی ناظر زندان قرار گیرد، گفت: باید برای کمک به زندانیان مشمول ابتدا آماری از تعداد مشمولان برای کمک مالی داشته باشیم تا بعد برنامه‌ریزی برای کمک داشته باشیم که این امر هم مورد عنایت دست‌اندرکاران قرار گیرد.

دیگر خبرها

  • قضات تصمیمات و احکام خود را با پیوست رسانه‌ای همراه کنند
  • آزادی ۱۵۵ زندانی از زندان های هرمزگان
  • آزادی ۱۵۵ زندانی در هرمزگان
  • کمک های خیرین زنجانی برای آزادی زندانیان جرایم غیرعمد ۳۸ درصد رشد یافت
  • مشکلات و مسائل زندان و زندانیان قابل انفکاک از دستگاه قضائی نیست
  • کمک ۱۳ میلیاردی تومانی خیران برای آزادی زندانیان جرایم غیرعمد
  • تلاش دستگاه قضایی برای تحقق شعار سال
  • جلوگیری از اطاله دادرسی از اولویت‌های دستگاه قضا در سال جاری
  • بابک زنجانی از زندان آزاد می‌شود؟/ توضیحات قوه قضائیه
  • حکم اعدام بابک زنجانی نقض و تبدیل به ۲۰ سال زندان شد