Web Analytics Made Easy - Statcounter

قیمت کالا و خوراکی‌ها هیچ گاه نشان دهنده کیفیت آن‌ها نیستند، اما تولید کنندگان عسل می‌گویند امسال هزینه تولید هر کیلوگرم عسل طبیعی بین ۱۰۰ تا ۱۱۰ هزار تومان بوده است.

خبرگزاری میزان _ روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: این ماده خوراکی را معجزه طبیعت می‌نامند چراکه علاوه بر طعم و عطر دلپذیر خواص درمانی بسیاری دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

صحبت از عسل است. خوراکی پرفایده و لذیذی که انسان و حتی بسیاری از حیوانات را به سوی خود جلب می‌کند. امروزه بشر با استفاده از تجربه طولانی نگهداری کلونی‌های زنبور در کندو‌های مصنوعی، توانسته به میزان قابل توجهی تولید عسل را بالا ببرد و در تغذیه، درمان و تولید فرآورده‌های بهداشتی از آن استفاده کند. تولید عسل در طول سال‌های اخیر شاهد تحولات زیادی بوده و با کمک دانش و تکنولوژی‌های روز، تولید آن مدام در حال افزایش است. به همین دلیل بازار تولید و فروش آن نیز در حال گسترش است. اما صنعت زنبورداری در ایران مانند بسیاری دیگر از بخش‌های صنعت کشاورزی و دامداری با چالش‌ها و مشکلات متعددی مواجه است. از این رو زنبورداران کشور متناسب با دانش و توانایی مالی و تجهیزاتی که در اختیار دارند سعی می‌کنند تولید خود را حفظ کنند.

مشکلات عمده زنبورداران شامل گرانی شکر به عنوان اصلی‌ترین نهاده، افزایش قیمت انواع داروها، سرمازدگی‌ها و بخشی هم مربوط به افزایش هزینه حمل‌ونقل کندوها، برای رسیدن به مناطق خوش آب و هوا می‌شود. قیمت شکر امسال چند بار تغییر کرد به طوری که از اوایل سال از ۱۳‌هزار تومان تا ۱۸‌هزار تومان به صورت فله تحویل داده می‌شد و بنا بر فصل قیمت‌ها نوسان داشت. الان نیز فصلی است که زنبوردار بیشتر شکر مصرف می‌کند بنابراین قیمت علاوه بر اینکه از سوی بازار بالا می‌رود به دلیل بالا رفتن تقاضا، در بازار نیز باز شاهد افزایش قیمت خواهیم بود.

فعالان این بازار در مورد چالش‌های زنبورداران می‌گویند در بحث بازار عسل معروف‌ترین مشکل پیش رو شکر است که زنبورداران به‌خصوص آن‌هایی که به اصطلاح «عسل نیمه تغذیه» تولید می‌کنند درگیر آن هستند. به این ترتیب تغییر قیمت شکرکه در ماه‌های گذشته بار‌ها انجام شده باعث می‌شود قیمت عسل دائما تغییر کند. پس می‌توان این طور نتیجه گرفت که شکر برای زنبورداری حکم دلار برای اقتصاد یک مجموعه را دارد که وقتی تغییر می‌کند روی همه چیز صنعت زنبورداری تاثیر می‌گذارد.

چالش عسل‌های تقلبی.

اما موضوع دیگری که بازار عسل در ایران را تهدید می‌کند عسل‌های تقلبی است. در حقیقت حجم بالای عسل تقلبی و غیراستاندارد در بازار علاوه بر اینکه بر صنعت نیمه جان زنبورداری ضربه می‌زند، تهدید جدی نیز برای سلامت خانواده‌هاست. متاسفانه در کشور هیچ‌گونه فرهنگ سازی روی شناخت عسل طبیعی از تقلبی نشده است. با یک جست‌وجوی اینترنتی به راه‌های مختلفی برای تشخیص عسل اصل از تقلبی می‌رسید، اما پیش از این و بنابر گفت‌وگویی که یکی از کارشناسان تولید عسل با روزنامه «دنیای‌اقتصاد» داشت، وی تاکید کرده بود که شناسایی عسل اصل از تقلبی بسیار سخت است و این مورد در آزمایشگاه‌ها اثبات می‌شود. درهمین حال، اما فعالان این بازار معتقد هستند عسل تقلبی با استفاده از آب، شکر و آب لیمو و جوشاندن آن، ماده غلیظ و شیرین تهیه می‌شود که با افزودن کمی موم طبیعی یا موم مصنوعی و اسانس‌های مختلف، آن را به عنوان عسل اصل می‌فروشند، این ماده غلیظ را حتی گاهی روی موم و قفسه‌های کندو اضافه می‌کنند و در کندو می‌گذارند و در کنار جاده‌ها به نام عسل طبیعی عرضه کنند.

دامنه قیمتی عسل طبیعی

بسته به کیفیت عسل و نوع گیاهی که زنبور از آن تغذیه کرده است قیمت عسل متفاوت است و بنابراین برای قیمت عسل ملاک مشخصی وجود ندارد. به گفته یکی از کارشناسان صنعت زنبورداری، با این وجود اگر عسلی کمتر از ۱۲۰تا ۱۳۰‌هزار تومان (به ازای هر کیلوگرم) باشد قطعا عسل غیر‌طبیعی است چرا که امسال تولید هر کیلوگرم عسل طبیعی برای زنبوردار بین ۱۰۰ تا ۱۱۰‌هزار تومان تمام می‌شود. البته باید تاکید کرد لزوما گران بودن، طبیعی بودن عسل را تضمین نمی‌کند. اگرچه عسل خواص معجزه آسای زیادی دارد، اما کارشناسان تغذیه توصیه می‌کنند روزانه کمتر از ۲۵ گرم فروکتوز مصرف شود چرا که مصرف زیاد آن می‌تواند برای بدن زیان بار باشد. با این توضیح در ادامه قیمت فروش انواع عسل در بازار را مشاهده می‌کنید: عسل یک کیلوگرمی فوق بکر پارس کندو ۸۵۰هزار، عسل ۸/ ۱کیلوگرمی کوهستان شیگوار ۳۲۵هزار، عسل۱۷۰۰ گرمی سی‌گل پارس‌خمین ۲۶۰هزار، عسل ۹۶۰گرمی گون ارگانیک برند اورازان ۲۵۵ هزار، عسل طبیعی ۵/ ۱ کیلویی آذرکندو ۲۵۰هزار، عسل ۹۶۰گرمی ارگانیک آویشن اورازان ۱۹۰ هزار، عسل یک‌کیلوگرمی طبیعی چند گیاه سرآمد خوانسار ۱۶۵ هزار، عسل ۸۰۰گرمی کریستال موم دار برند جیران ۱۵۵هزار، عسل سبلان یک کیلویی موم دار ۱۳۰هزار، عسل ۵۰۰گرمی دیابتی ۵ستاره فدک ۹۵هزار، عسل یک کیلویی ارگانیک چند گیاه برند بهاره گلدکوهپناه ۵۰۵ هزار و عسل قاشقی ۵۰ گرمی چوپر در پنج بسته ۴ عددی با قیمت ۵۰‌هزار تومان به فروش می‌رسد.

بیشتر بخوانید: توزیع ۲۰ هزار تن شکر برای زمستان گذرانی زنبور‌های عسل

انتهای پیام/
خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

برچسب ها: عسل عسل طبیعی

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: عسل عسل طبیعی هزار تومان عسل طبیعی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۶۰۰۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تن ماهی و رب گوجه چند درصد گران می‌شود؟

زهرا اکرمی، دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران با بیان اینکه قیمت‌گذاری دستوری برای تن ماهی و رب گوجه حذف شده، گفت: در سال جاری کنسروها، از جمله تن ماهی هنوز گران نشدند، اما بر اساس اطلاعاتی که از واحد‌ها به دست انجمن رسیده، واحد‌های تولیدی بین ۲۰ تا ۲۵ درخواست افزایش قیمت دارند که هنوز کاملاً تایید شده نیست و برای تعیین قیمت‌ها باید منتظر رفع شدن برخی ابهامات از جمله تثبیت دستمزد‌ها ماند.

به گزارش اکونگار، جدیدترین آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار در رابطه با متوسط قیمت کالا‌های خوراکی در مناطق شهری در اسفندماه سال قبل، نشان می‌دهد که کنسرو تن ماهی با افزایش ۱۱۱.۶ درصدی قیمت نسبت به اسفند سال ۱۴۰۱، صدرنشین افزایش قیمت بوده است.

افت شدید تولید تن ماهی

به طور کلی صنایع کنسرو از سال ۱۴۰۰ به بعد که تن ماهی و رب گوجه فرنگی مشمول قیمت‌گذاری دستوری شدند، با مشکلات متعدد مواجه بودند؛ چراکه با وجود افزایش قیمت ماهی تن و در مواردی سایر هزینه‌های تولید، دولت به آن‌ها مجوز افزایش قیمت نمی‌داد. این مشکل تاجایی پیش رفت که منجر به کاهش تولید تن ماهی شد. در مجموع در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۵۰ میلیون تا ۳۰۰ میلیون قوطی کنسرو ماهی تولید شد، اما انجمن سال گذشته پیش‌بینی کرده بود که این رقم در سال ۱۴۰۲ به کمتر از ٢٠٠ میلیون قوطی کاهش یابد. این در حالی است که تولید این محصول در سال ۱۳۹۷ حدود۶۵۰ میلیون عدد در سال بود.

در نهایت سال قبل تولیدکنندگان خواستار این شدند که به جای قیمت‌گذاری پیشینی، یعنی لزوم دریافت مجوز برای تغییر قیمت محصولات، مشمول قیمت‌گذاری پسینی باشند. یعنی دستگاه‌های ناظر بر قیمت محصولات جدید آن‌ها نظارت کنند و در صورت تخلف و گران‌فروشی با آن‌ها برخورد کنند، اما مجبور به اخذ مجوز افزایش قیمت نباشند.

از طرف دیگر در سال‌های اخیر با توجه به مشکلات تامین مواد اولیه و همچنین مشکلات معیشتی، تولیدکنندگان صنعت کنسرو با افت تقاضا هم در بازار‌های صادراتی و هم در بازار‌های داخلی نیز مواجه شدند.

کاهش ۵۹ درصدی صادرات

برای مثال از سال ۱۴۰۱ قیمت ماهی تن صید داخل در کشور افزایش پیدا کرد، تا جایی که قیمت هر کیلوگرم ماهی تن صید داخل از قیمت انواع وارداتی این کالا بیشتر شد و این امر قیمت تمام‌شده محصول را به قدری بالا برده که امکان صادرات این کالا را از صادرکنندگان ایرانی گرفته است. صادرات تن ماهی در سال ۱۴۰۱ به حدود ۱.۶ میلیون دلار رسیده بود، اما در زمستان سال قبل گزارش‌هایی از کاهش ۵۹ درصدی صادرات این محصول منتشر شد.

در بازار داخلی هم با کاهش قدرت خرید مردم، تقاضا برای کنسرو ماهی تن کاهش یافته و در نتیجه این شرایط در سال گذشته شاهد رکود بازار و تولید با حداقل ظرفیت این محصول بودیم. در سال‌های اخیر هم فعالان این صنعت بار‌ها تاکید کرده‌اند که در پی حذف ارز دولتی تن ماهی، این محصول از سفره اقشار متوسط و ضعیف حذف شده است.

هنوز قیمت جدید مشخص نیست

سید محمد میررضوی، دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران، در گفتگو با اکونگار، در رابطه با وضعیت تولید و قیمت تن ماهی در سال جاری، اظهار کرد: هنوزسازمان حمایت و سازمان‌های مرتبط دیگر قیمت جدیدی تعیین نکرده‌اند. در سال جاری هنوز دستمزد‌های جدید تثبیت نشده است. دستمزد هم بر قیمت تمام شده بیشتر کالا‌های ساخته شده مثل بسته‌بندی، کارتون، چاپ و ... اثرگذار خواهد بود؛ بنابراین با توجه به اینکه دستمزد دقیق مشخص نیست، قیمت جدید محصولات هم مشخص نشده است.

وی با اشاره به تنوع محصولات صنایع کنسرو، تصریح کرد: واحد‌های تولیدی مسئولیت دارند قیمت‌ها را بر اساس آخرین آنالیز قیمت تعیین کنند. بر اساس اطلاعاتی که از واحد‌ها به دست انجمن رسیده، واحد‌های تولیدی بین ۲۰ تا ۲۵ درخواست افزایش قیمت دارند، اما هنوز کاملاً تایید شده نیست و کماکان قیمت‌های قبلی را بر محصولات خود درج می‌کنند.

برای افزایش قیمت نیازی به تایید سازمان حمایت نداریم

میررضوی درباره قیمت تن ماهی نیز گفت: تا سال گذشته دو محصول رب گوجه و تن ماهی مشمول قیمت گذاری تعزیراتی بود، اما بعد از برگزاری جلسات متعدد با ستاد تنظیم بازار در نهایت این دو کالا از قیمت گذاری دستوری خارج شد. از طرف دیگر با توجه به اینکه این دو کالا شاه‌بیت محصولات کنسرو هستند، تاکنون قیمت آن‌ها تغییر نکرده و همچنان با قیمت سال گذشته به فروش می‌رسند و این فرآیند تا تصمیم گیری نهایی در رابطه با قیمت‌ها ادامه دارد.

بر این اساس به گفته وی با توجه به تصمیمات سال گذشته، در حال حاضر افزایش قیمت تن ماهی و رب گوجه نیازی به مجوز سازمان حمایت ندارد، اما به هر حال نظارت بر قیمت‌ها در بازار ادامه دارد. همچنین تولید کنندگان بر اساس آنالیزی که ارائه می‌کنند می‌توانند قیمت جدید بر کالا‌های خود درج کنند. البته تاکنون افزایش قیمتی صورت نگرفته است.

میررضوی در ادامه با اشاره به افزایش نرخ ارز در بازار آزاد، تصریح کرد: البته هنوز دولت تصمیم نهایی در رابطه با نرخ واردات کالا‌های اساسی نگرفته و این موضوع هم بر قیمت‌ها اثر خواهد داشت. البته فعلا همان قیمت‌های سال گذشته مدنظر دولت است.

به طور کلی به گفته دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران با توجه به افزایش نرخ ارز در ابتدای سال، در ادامه شاهد افزایش قیمت در حوزه‌های مختلف خواهیم بود. اما باید دید تصمیم ستاد تنظیم بازار چه خواهد بود. معمولاً بخشنامه‌ها این است که قیمت‌ها نباید افزایش پیدا کند، اما همانطور که مشاهدات میدانی نشان می‌دهد همه چیز متاثر از افزایش نرخ ارز است.

وی افزود:، اما اگر دولت به اندازه نیاز صنعت، ارز در اختیار آن‌ها بگذارد تا حدودی وضعیت کنترل خواهد شد. در مجموع به نظر می‌رسد همه ابهامات تا پایان اردیبهشت رفع خواهد شد.

دیگر خبرها

  • جدیدترین قیمت رمزارزها در جهان: ۱۰ ارديبهشت
  • قیمت جدید گوشت و مرغ دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • علت افزایش قیمت برنج ایرانی مشخص شد
  • تن ماهی و رب گوجه چند درصد گران می‌شود؟
  • جدیدترین قیمت رمزارزها در جهان: ۹ ارديبهشت
  • قیمت گوشت دوباره نجومی می‌شود؟
  • مرغ؛ از «تولید و تامین بازار داخل» تا «ارزآوری و صادرات»
  • جدیدترین قیمت رمزازها در جهان : ۸ ارديبهشت
  • آخرین وضعیت بازار رمزارزها در جهان/ سقوط سودآوری بیت‌کوین
  • سقوط سودآوری بیت‌کوین