Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از رشت، خیرالله خادمی معاون وزیر راه و شهرسازی در سفر به گیلان از طرح کنارگذر مرجقل، جاده ترانزیتی و چهار بانده فومن - صومعه سرا به پونل، جاده کلیدبر - طاهرگوراب به ماسال و خمام - پیربازار به ضیابر در شهرستان صومعه‌سرا بازدید کرد.

خیرالله خادمی معاون وزیر راه و شهرسازی در حاشیه این بازدید گفت: یکی از محور‌های اصلی که به عنوان یک محور ترانزیتی شمال به جنوب عمل می‌کند و به عنوان کنارگذر غربی شهر رشت و استان گیلان محسوب می‌شود محوری است که از آزادراه رشت قزوین جدا شده از منطقه سراوان شروع و به فومن - صومعه سرا- تالش و آستارا و در نهایت به کشور آذربایجان متصل می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه طول این مسیر ۲۲۰ کیلومتر است که تاکنون ۱۵۰ کیلومتر به عنوان بزرگراه مورد استفاده قرار گرفته است تصریح کرد: باقی مانده این مسیر به طول ۷۰ کیلومتر باید سریع به بزرگراه تبدیل شود.

معاون وزیر راه و شهرسازی مسیر فومن، صومعه سرا تا پونل را به طول ۴۲ کیلومتر عنوان کرد که ۶۰ درصد پیشرفت دارد و تا یک و نیم سال آینده به اتمام خواهد رسید.


خیرالله خادمی به طرح کنار گذر مرجقل اشاره کرد و گفت: این طرح هم با ۳ و نیم کیلومتر طول در حال کار است و بخشی دیگر نیز پس از تملک اراضی باید انجام شود که بعد از مناقصه عملیات اجرایی آن انجام خواهد شد که با اجرای این پروژه مشکل گره ترافیکی بازار تولم شهر نیز برطرف خواهد شد.

وی مسیر طرح کلیدبر، طاهرگوراب به ماسال را نیز ۱۲ کیلومتر عنوان کرد و گفت: تلاش می‌کنیم این پروژه نیز تا یک و نیم سال آینده به اتمام برسد و پروژه خمام، پیربازار به ضیابر نیز که فاز اول آن به طول ۷ کیلومتر درحال اجراست و بقیه نیز پس از انجام مطالعات به مناقصه گذاشته می‌شود که با انتخاب پیمانکار عملیات اجرای آن نیز آغاز می‌شود.

انتهای پیام/آ

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: راه و شهرسازی کنارگذر صومعه سرا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۶۶۵۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم تکمیل طرح مدرن فاضلاب شهری هشترود

به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز آذربایجان شرقی فرید قشلاقی در جلسه ستاد پیشگیری و فرماندهی عملیات بحران افزود: متاسفانه آبفای هشترود طرح پیشرفته فاضلاب را تکمیل نمی‌کند و پسابهای ریخته شده به رودخانه شهر موجب بروز بیماری در فصل تابستان و بوی بد می‌شود.

وی اضافه کرد: آب و فاضلاب شهری هم باید در اجرای طرح فاضلاب مدرن شهری اقدامات لازم را انجام دهد و این طرح را هرچه زودتر به اتمام برساند تا مردم مجبور به هدایت فاضلاب‌های خانگی خود به داخل رودخانه نشوند.

فرماندار هشترود گفت: با توجه به اینکه حریم و بستر رودخانه‌های هشترود مشخص نیست اداره امور مناع آب هم باید ترتیبی اتخاذ کند که در اسرع وقت هم حریم و هم بستر رودخانه‌های شهرستان معین شود.

قشلاقی گفت: مشخص نبودن بستر رودخانه‌های داخل شهر وحتی خارج از شهرستان باعث تعرض افراد به این ناطق شده و در صورت بروز سیل و خسارت باید خسارت جبران ناپذیری به افراد خسارت دیده پرداخت شود در صورتی که اصلا حق آنها نیست.

پورصادق شهردار هشترود هم تجهیز آتش نشانی این شهر را خواستار شد و گفت: خودروهای آتش نشانی این شهرستان نیاز به تعمیر دارند و در صورت بروز حادثه‌ هم زمان در شهرستان با مشکل رو به رو خواهیم شد.

وی افزود: با توجه به اینکه بیشتر محلات شهر قدیمی هستند و خودروهای سنگین آتش نشانی نمی‌توانند وارد آن مناطق شوند از این رو درخواست تجهیز آتش نشانی را به خودرو‌های سبک از جمله نیسان و موتور داریم تا بتوانیم در صورت بروز حادثه خدمات به مردم بدهیم.

دیگر خبرها

  • آماده باش دستگاه‌ های عضو ستاد مدیریت بحران فومن
  • بدتر از قتلگاه فریدون کنار کجاست؟ | امن‌ترین کشور برای پرندگان مهاجر اینجاست
  • اعتبار ۷ هزار میلیاردی برای تکمیل پروژه بزرگراه شمالی کرج
  • ارتقای راه‌های سیستان وبلوچستان به بزرگراه نیازمند ۳۰ همت
  • ارتقای راه های سیستان و بلوچستان
  • نقش توسعه مسیر ترانزیتی ریمدان در رقابت گوادر-چابهار چیست؟
  • ۳۰۰ هزار میلیارد ریال اعتبار برای ارتقای راه‌های سیستان و بلوچستان نیاز است
  • ارتقای راههای سیستان و بلوچستان به بزرگراه نیازمند حداقل حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان اعتبار
  • حداقل و حداکثر سرعت مجاز در آزادراه‌ها و بزرگراه‌ها چقدر است؟
  • لزوم تکمیل طرح مدرن فاضلاب شهری هشترود