Web Analytics Made Easy - Statcounter

نگارنده به عنوان عضو دسته اول از گردان تکاور غواص در عملیات کربلا 4 هرچه برای دسترسی به تاریخ شفاهی این عملیات تلاش کردم جز هیچ برداشت نکردم. اولین سند برای من، یافتن اثری از بازمانده‌ها بود. از 1379تا سال 1389 بسیار بررسی و تحقیق کردم و سرانجام دریافتم 17 نفر از شب سوم دی 1365 تا پنجم دی زنده ماندیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زنده که یعنی هنوز کار فعالی از ما ساخته بود. این‌ها افرادی بودند که مانند حقیر در در دانشگاه، مطبوعات و رسانه‌ها اسم و اثری از ایشان یافت می‌شد و شوربختانه از دیگران خبری نبود...

یکی از رویدادهای مهم تاریخ ۸ سال دفاع مقدس عملیات کربلای 4 است، عملیاتی که بعد از چندین ماه توسط فرماندهان ایرانی طراحی و در سال ششم جنگ اجرا شد. این عملیات با رمز «محمد رسول‌الله»  در محور ابوالخصیب در تاریخ 3 دی ۱۳۶۵ به فرماندهی سپاه و به منظور آماده‌سازی مقدمات فتح بصره توسط نیروهای ایرانی انجام شد.

« آیت الله  اکبر هاشمی رفسنجانی» در خاطرات دهم دی‌ ماه ۱۳۶۵، آماری از شهدا و مجروحان را از قول «علی شمخانی» ارائه می‌دهد و می‌نویسد: «آقای شمخانی اطلاعات لازم را درباره نتایج عملیات شکست‌خورده کربلای 4 داد؛ خیلی بدتر از آنچه تابه‌حال گفته بودند. نزدیک به ‌1000 شهید و 3 ‌هزار و ۹۰۰ مفقودالاثر داشتیم که اکثر آنها را باید شهید حساب کرد و حدود ۱۱‌هزار مجروح که حدود نصف آنها سرپایی معالجه شده یا می‌شوند.»

آنچه امروز به صورت رسمی عنوان می‌شود بر این اساس است:

۹۸۵ نفر شهید
۲٫۰۰۰ نفر مفقود
۸٫۰۷۱ نفر مجروح
در بیانیه رسمی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، تعداد کشته‌های این عملیات کمتر از ۱٫۰۰۰ نفر بوده‌است. حسین علایی از فرمانده‌های ارشد سپاه پاسداران در آن مقطع، در کتاب «روند جنگ ایران و عراق» در جلد دوم صفحه ۲۸۵ می‌نویسد: در این عملیات حدود ۱٫۰۰۰ نفر از رزمندگان ایرانی شهید شدند و نزدیک به ۲٫۰۰۰ نفر از آنان نیز مفقود شدند. حدود ۱۱ هزار نفر از ایشان نیز مجروح شدند.

در سال 1397 مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس  اعلام کرد: در این عملیات از ۲۶۰ گردان عملیاتی سپاهیان حضرت محمد، تنها ۴۰ گردان وارد عمل شده بودند. بر خلاف تبلیغات برخی رسانه‌های خارجی آمار شهدای عملیات کربلای ۴ به استناد اسناد موجود، کمتر از ۱٫۰۰۰ نفر است.

باری تا همین چند سال پیش صحبت از عملیات کربلای 4 یک تابو و یک ذنب لایغفربود. کافی بود یک بازمانده، یک فرمانده گردان، یک پدر شهید چیزی به عنوان تاریخ شفاهی از سوم دی سال 1365 بگوید! یا آنا تکذیب می‌شد یا فرد محقق و مورخ تاریخ شفاهی را چنان طرد می‌کردند تا بی‌خیال کار علمی شود.

نگارنده به عنوان عضو دسته اول از گردان تکاور غواص در عملیات کربلا 4 هرچه برای دسترسی به تاریخ شفاهی این عملیات تلاش کردم جز هیچ برداشت نکردم. اولین سند برای من، یافتن اثری از بازمانده‌ها بودند.
 از 1379تا سال 1389 بسیار بررسی و تحقیق کردم و سرانجام دریافتم 17 نفر از شب سوم دی 1365 تا پنجم دی زنده ماندیم. زنده که یعنی هنوز کار فعالی از ما ساخته بود. این‌ها افرادی بودند که مانند حقیر در در دانشگاه، مطبوعات و رسانه‌ها اسم و اثری از ایشان یافت می‌شد و شوربختانه از دیگران خبری نبود. نگارنده، محمدعلی اسفنانی، علی خانلو، محمدرضا موفق، علی پوربختیار، سیدخالق سجادی و علی شاه‌نظری و چند  عزیزی که الان در گیلان و مازندران . مشهد کار و زندگی می‌کنند جزو آمار بودند. این یک آمار مربوط به تاریخ شفاهی است. علم تاریخ می‌گوید باید ده‌ها سند دیگر یافته شود و باهم تطبیق گردد و آنگاه چه بسا که این رقم صحیح جلوه گری‌کند.

60 گردان در عملیات کربلای 4 شرکت کردند. به این رقم ایمان دارم. به این عدد هم ایمان دارم که سپاه  اندکی بیش از 250 گردان مجهز از تخریب تا غواص و پیاده، آماده کرده بود. اما فقط همین 60 گردان در سوم دی از ساعت 20:20 دقیقه عملیات را شروع کردند. ساعت 12:10 دقیقه نیمه شب گردان ما نرسیده به تنگه ماهی به هوا رفت. ساعت 6 صبح روز 4 دی‌ماه با دستور عقب‌نشینی فرماندهان موافقت شد و نیروهایی که مواضع خود را به دست نیاورده بودند از ادامه حرکت خودداری کردند، ساعت 11 صبح عراق پاتک سنگین خود را علیه نیروهای ایرانی شروع کرد و در ساعت 23:45 شب همان روز دستور توقف عملیات اعلام شد.

من با « علی بختیارپور » همنظر هستم. مقامات «لو رفتن» را عامل شکست در کربلای ۴ معرفی می‌ کنندکه این دلیل تا حد زیادی عوامانه است. مجموع اقدامات ما در انتخاب منطقه و زمان منطقه و تاکتیک‌ها و شیوه‌های رسیدن به اهدافمان باعث هوشیاری دشمن شده بود و این عملیات را با شکست مواجه کرد.

علمای تاریخ جنگ و مورخان و تاریخ‌نگاران به همراه بازماندگان این عملیات در هر رده‌ای که باشند صلاحیت دارند و می‌توانند در پروژه تاریخ شفاهی کربلای 4 سهم داشته باشند. تاریخ شفاهی در باره عملیات کربلای 4 برای نسل آینده بشدت دین دارد. باید حرف‌های این بازماندگان را شنید و تطابق‌ها را انجام داد. دیر یا زود این رفقای بازمانده از کربلای 4 به دیار باقی خواهند شتافت. آنوقت دیگر تاریخ شفاهی دست اول و تحقیق دست اول نزول می‌کند و به نسل دوم می‌رسد. آنهایی که شنیده‌ها را بازگو می‌کنند نه آنهایی که دیدنی‌هایشان را قصد ارائه داشتند.

کد خبر 1585481

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: مهدی تهرانی دفاع مقدس جنگ تحمیلی عملیات کربلای 4 تاریخ شفاهی ۰۰۰ نفر سوم دی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۶۹۲۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برپایی مراسم عزاداری و دسته روی در کربلای معلی

محمدعلی باقری در گفت وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: به مناسبت شهادت امام جعفر صادق (ع) همه ساله در مازندران مراسم دسته روی، عزاداری و روضه خوانی در مناطق مختلف برگزار می‌شود.

وی افزود: با توجه حضور هیأتی از مازندران در کربلای معلی و طی نشست با مسؤول بعثه مقام معظم رهبری در کربلا مقرر شد با حضور ایرانی‌ها و زائران در کربلا مراسمی در بعثه با همکاری شورای هییات مذهبی مازندران مراسم عزاداری به مناسبت شهادت حضرت امام جعفر صادق علیه السلام برگزار شود.

وی گفت: این مراسم در عراق و کربلایی معلی برگزار می‌شود و از کاروان‌ها و دسته‌های مختلف زوار در این مراسم حضور دارند.

رئیس شورای هییات مذهبی مازندران همچنین از برپایی موکب پذیرایی و عزاداری خبر داد و گفت: در این مراسم از عزاداران پذیرایی می‌شود.

باقری گفت: این مراسم از ساعت ۱۷ روز جمعه در نمازخانه هتل مستقر در کربلای معلی آغاز شد و این مراسم توسط کاروان هیأتی شهرستان نکا و مهدیه بزرگ ساری، شورای هیأت مذهبی و بعثه مقام معظم رهبری درحال برگزاری است.

کد خبر 6095920

دیگر خبرها

  • لحظه اصابت راکت‌ها به پایگاه کرم ابوسالم/ واکنش تصویری قسام
  • ستاد مرکزی راهیان نور از ظرفیت‌های دستگاه‌ها بهره‌مند می‌شود
  • طوفان رفقای صمیمی؛ هت تریک سوارز، گلات لیونل مسی (فیلم)
  • عملیات ترکیبی رزمندگان فلسطینی در نبرد ۱۵ ساعته با اشغالگران
  • یک مکالمه بیسیمی با عراقی‌ها درباره صدام
  • روایتی از معلم شهید حاج علی اکبر شمشیری
  • عملیات ضدصهیونیستی القسام در خارج از فلسطین
  • برپایی مراسم عزاداری و دسته روی در کربلای معلی
  • عملیات وعده صادق نقطه عطفی در تاریخ انقلاب اسلامی است
  • «وعده صادق» افسانه شکست ناپذیری اسرائیل را در هم شکست