Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایرنا به زعم ایده پردازان این طرح، مهارت تفکر فلسفی می تواند با تاثیر بر روی جهان بینی، در کنار روانشناسی به بهبود وضعیت روانی افراد کمک کند. مواردی همچون معنای زندگی، معیارهای ازدواج و طلاق از نظر فلسفی و اخلاقی، راه خوشبختی، معیارهای انتخاب دوست، مشکلات و مسایل اخلاقی، عشق از منظر فلسفی و اخلاقی، خودشناسی و هویت فردی، رابطه انسان با طبیعت و محیط زیست، خودگرایی یا دیگر گرایی در ارتباطات میان فردی، خانوادگی و زناشویی، رنج ها و محدودیتهای انسان، حسادت و مشکلات ناشی از آن و غرور از منظر فلسفی، از جمله موضوعاتی است که می شود در قالب مشاوره فلسفی به آنها پرداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گرچه مشاوره فلسفی هنوز در حوزه «روان درمانی» مدعی نیست اما باور بر این دارد که مهمترین مشکلات بشر در ارتباط مستقیم با نحوه تفکر و اندیشه آنان است. در مشاوره فلسفی باورهای ذهنی افراد با تسهیل‌گری فیلسوف ارزیابی و شناسایی می شود، یکی از مهمترین روش های مشاوره فلسفی «گفت وگوی سقراطی» است، افراد در خلال این گفت وگو باورهای خود، نگرش و بینش خویش به جهان و خودشان را واررسی و تحلیل می کنند.

هفته گذشته در نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی استان در غرفه دانشگاه زنجان ایده مشاوره فلسفی هم در معرض معرفی قرار داشت. این موضوع بهانه ای شد تا با دکتر رهام شرف، عضو هیات علمی گروه فلسفه دانشگاه زنجان و از ایده پردازان طرح 'مشاوره فلسفی' در این باره این نوع مشاوره به گفتگو بنشینیم.

ایرنا : ایده مشاوره فلسفی از کجا آمده و چه ویژگی ها و مشخصاتی دارد؟  

دکتر شرف: بنده یک سخنرانی در سال ۹۶ در همایش صدرا داشتم در رابطه با فلسفه و نسبت آن با زندگی که موضوع آن کابرد فلسفه در درمان افسردگی بود، اینکه بر اساس رفتاردرمانی شناختی، فلسفه چه کمکی می تواند به درمان افسردگی کند، واقعیتش آن موقع خودم هم نمی دانستم چیزی به اسم مشاوره فلسفی به صورت مدون و مشخص در دنیا دارد اجر می شود ولی چنین تجربه ای در دنیا در جریان است و می شود فلسفه را در درمان مشکلات روحی استفاده کرد. ما هم به این نتیجه رسیدیم که چرا مشاوره ای جدای از مشاوره روانشناسی نداشته باشیم، در حالی که این نوع مشاوره می تواند خیلی هم کارا باشد، بعد یک تیمی شدیم که تعدای از دوستان رشته روانشناسی هم بودند. پس از تحقیق در رابطه با موضوع دیدیم که حدود 30 سال است که در کشورهای پیشرفته دنیا این نوع مشاوره در حال انجام است.

امروز مشاوره فلسفی به عنوان یک کار تعاملی با مشاوره روانشناسی دارد انجام می شود. ما از حدود چهار سال پیش ابتدا از جهاد دانشگاهی استارات این کار را زدیم، یعنی در زمینه های مختلف به مراجعان خدمات می دهیم، بعد یکی دو سال است که آمدیم زیر نظر مرکز مشاوره دانشگاه زنجان، به نوعی یک سطح بالاتر رفتیم و خود دانشگاه مستقیم از این موضوع حمایت کرده است.  

ویژگی های مشاوره فلسفی را می توان عقلانی بودن دانست، در آن ما با جهان بینی مراجعه کننده سروکار داریم. به این معنا یک نوع نگاه کل گرایانه نسبت به مشکل مراجعه کننده در این نوع مشاوره وجود دارد. در حقیقیت یک فردی که به عنوان مثال افسردگی دارد، صرفا مساله اش در شرایط جزیی خودش در نظر گرفته نمی شود، بلکه در پی تحلیل فرد از معنای کلی زندگی می رویم، نقش خدا در جهان بینی فرد چگونه است، اینکه تصور فرد از ماهیت انسان و رشد و کمال انسانی چیست.  

ایرنا: تفاوت این نوع مشاوره با سایر مشاوره ها مثل روانشناسی و روان درمانگری چیست؟

دکتر شرف: تفاوت دقیق و باریک و در عین حال خیلی فنی؛ مشاوره روانشناسی نسبت به مشاوره فلسفی جزیی نگر است، یعنی روانشناس و روان درمانگر بیشتر مساله را در درون چهارچوب همان مساله بررسی می کند و خیلی به جهان بینی فرد توجهی ندارد، البته ما مکاتب درمانی مثل درمان های گزیستانسیالیستی یا معنا درمانی ویکتور فرانکل را داریم که نگاه کل گرایانه تر دارند ولی باز در همان درمان هم نیاز به مشاوره فلسفی احساس می شود، چون مسائلی که آنها بررسی می کنند اساسا و ذاتا مسائل فلسفی است. بنابراین نیاز به مداخله مشاوره فلسفی همواره وجود دارد چون مشاوره روان درمانگر نمی تواند در یک بن بست هایی بحث را پیش ببرد. مثلا اگر برای مراجعه کننده ای موضوع شر و عدل الهی مساله باشد. ویکتور فرانکل در معنا درمانی مدعی است که در مجموع، جهان، جهانِ مثبتی است و این را پیش فرض می گیرد، ولی ممکن است مراجعه کننده برای این موضوع دلیل بخواهد در چنین وضعیتی کار از حوزه روان درمانگری خارج می شود. از طرف دیگر روانشناسی بیشتر با هیجانات و احساسات سروکار دارد ولی مشاوره فلسفی همان طور که اشاره شد با جهان بینی و روش های عقلی سرو کار دارد و بیشتر مبتنی بر گفتمان سقراطی است. یعنی گفت وگویی که به تحلیل مفاهیم می پردازد.

ایرنا: مشاوره فلسفی به طور مشخص چه کاربردی می تواند داشته باشد و چه افرادی باید خود را مخاطب چنین مشاوره ای بدانند؟

دکتر شرف: مشاوره فلسفی می تواند در حوزه های مختلفی مورد استفاده واقع شود. برای درمان افسردگی، درمان پوچی و بی معنایی، مشاوره پیش از ازدواج، مشاوره بعد از طلاق، برای چالش های شغلی که فرد درگیر می شود، چالش ها و تعارض های اخلاقی، مشکلات اعتقادی، در اینگونه موارد اغلب افراد باید تحت این مشاوره قرار بگیرند، افرادی که یک مشکل جهان بینی دارند؛ البته افرادی که مشکلاتی صرفا این چنینی هم ندارند می توانند حتی برای مشکلات روزمره تحت مشاوره فلسفی قرار گیرند، در این مشاوره با روش های فلسفی به حل مشکل چنین افرادی هم می توان کمک کرد.

ایرنا: در مدت تجربه ای که از راه اندازی مشاوره فلسفی داشتید، چه بازخوردهایی از مراجعان داشتید و اقبال به این نوع مشاوره چگونه بوده است؟

دکتر شرف: در مدت کمی که فعالیت داشتیم و البته حمایت جدی هم نشده، البته اساتید گروه فلسفه دانشگاه به ویژه خانم دکتر کاوندی به شدت از این طرح حمایت کردند، ولی با وجود اینکه آن حمایت حداکثری اتفاق نیفتاده و هنوز ما در ابتدای راه هستیم بازخوردهای خوبی گرفتیم. به طور مثال ما مشاوره معنای زندگی، افسردگی و پس از طلاق ارائه دادیم که در بهبود وضعیت مراجعان نتیجه بخش بود.  

ایرنا: چه چالش هایی پیش روی این نوع مشاوره وجود دارد؟

 دکتر شرف: بزرگترین چالش متاسفانه این است که اهالی روانشناسی، مشاوره فلسفی را نه به عنوان یک رفیق که به عنوان یک رقیب منفی می بینند و تصورشان این است که اگر این مشاوره تسری و جریان پیدا کند، ممکن است مراجعان آنان کم بشود در حالی که چنین نیست. اتفاقا مشاوره فلسفی قرار است که مراجعه هم به روان درمانگر بدهد و ما طی این مدت چنین کاری هم انجام دادیم.

 این دید منفی نه در ایران که در سایر جاها هم هست. در حالی که مشاوره روانشناسی و فلسفی به نوعی مکمل هم هستند. این خلا جدی در کشور احساس می شود که مشاوره فلسفی جدی نیست. یک نکته دیگر هم این است که حمایت های مالی از این نوع مشاوره به عنوان یک ایده نو اصلا انجام نشده است. 

برچسب‌ها روان درمانی فلسفه زنجان افسردگی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: روان درمانی فلسفه زنجان روان درمانی فلسفه زنجان افسردگی مشاوره روانشناسی مشاوره فلسفی نوع مشاوره مراجعه کننده مشاوره روان عنوان یک جهان بینی دکتر شرف چالش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۷۹۰۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اورتگا: سازمان ملل در مواجهه با نسل‌کشی کوبا و غزه به‌ چه کار می‌آید؟

رئیس‌جمهوری نیکاراگوئه توانایی سازمان ملل متحد در از بین بردن موانع برای پایان دادن به محاصره آمریکا علیه کوبا و جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه را زیر سوال برد و گفت این نهاد «چیزی بیش از ابزار امپریالیست‌ها نبوده است» و «هیچ فایده‌ای ندارد».

به نقل از تارنمای اسپوتنیک، دنیل اورتگا رئیس‌جمهوری نیکاراگوئه در جریان یک رویداد سیاسی در ماناگوآ گفت: "سازمان ملل برای چه؟ هیچ فایده‌ای ندارد. از صحبت کردن تا عمل کردن، چیزی بیش از ابزار امپریالیست‌های زمین نیست. "

وی خاطرنشان کرد: در سازمان ملل هر سال به رفع محاصره علیه کوبا رای می‌دهند و تنها دو رای مخالف وجود دارد: ایالات متحده و اسرائیل؛ بنابراین سازمان ملل به چه کار می‌آید؟

اورتگا همچنین به جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه، به ویژه موضوع به رسمیت شناختن کشور فلسطین اشاره کرد و گفت: درست مانند آنچه که اکنون در مورد فلسطین اتفاق افتاده است، رای به رسمیت شناختن کشور فلسطین، دادن کرسی به آن در سازمان ملل، همه به جز دولت ایالات متحده رای مثبت می‌دهند، سپس زور بر منطق غلبه می‌کند، زور بر قانون غلبه می‌کند.

رئیس‌جمهوری نیکاراگوئه گفت: محاصره آمریکا علیه کوبا و همچنین اقدامات نیرو‌های نظامی اسرائیل علیه مردم فلسطین به یک میزان، نسل‌کشی هستند.

وی افزود: شکل‌های مختلفی از نسل‌کشی وجود دارد، نسل‌کشی که علیه مردم فلسطین انجام می‌شود و نسل‌کشی که علیه مردم کوبا انجام شده است؛ این نقض حقوق بشر نیست، این یک نسل‌کشی است، زیرا این نسل‌کشی، مردم را به رنج می‌کشاند، آنها را به فقر می‌کشاند، مردم را به دلیل کمبود دارو از بین می‌برد و کارزار‌هایی برای برانگیختن مردم و قیام راه می‌اندازد.

اورتگا معتقد است آمریکا با هدف سرنگونی دولت‌ها، شورش‌ها و قیام‌های (اجتماعی) همچون کودتای سال ۲۰۱۸ علیه نیکاراگوئه ایجاد می‌کند.

رئیس‌جمهوری نیکاراگوئه همچنین واشنگتن و متحدان اروپایی آن که میلیارد‌ها دلار برای تامین مالی دولت اوکراین و رژیم اسرائیل اختصاص داده‌اند را مورد انتقاد قرار داد؛ اختصاص میلیارد‌ها دلار برای «تقویت و غنی‌سازی» نخبگان صنعت نظامی که جهان و بشریت را در معرض خطر جنگ هسته‌ای قرار داده‌اند.

وزارت امور خارجه نیکاراگوئه نیز به تازگی در واکنش به تحولات خاورمیانه، همزمان با یادآوری «حمله‌های وحشیانه» رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین، «انفعال و بی‌کفایتی» سازمان ملل متحد را مورد انتقاد قرار داد.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل بین‌الملل

دیگر خبرها

  • ادبیات مواجهه با دهه کرامت را متفاوت کنیم
  • اورتگا: سازمان ملل در مواجهه با نسل‌کشی کوبا و غزه به‌ چه کار می‌آید؟
  • عکس متفاوت از دیدار تیم ملی والیبال دانش‌آموزی ایران با رهبر انقلاب
  • همایش روانشناسی در دانشگاه آزاد قم برگزار شد
  • آئین بزرگداشت روز روانشناسی در بوشهر برگزار شد
  • مجتهدی حال فلسفی‌اش از قال فلسفی‌اش بیشتر بود
  • رشته روانشناسی از شکل سنتی فاصله می‌گیرد/ افزایش تعداد کلینیک‌های درمانی
  • بررسی اندیشه های فلسفی شهید مطهری در برنامه رادیویی سوفیا
  • منشور مشاوره خانواده تدوین و نهایی شد
  • تدوین منشور مشاوره خانواده نهایی شد