Web Analytics Made Easy - Statcounter

همه‌ساله علفخواران در فصل سرما برای تامین غذای خود به عرض‌های پایین‌تر جغرافیایی مهاجرت می‌کنند. در سال‌های گذشته اما رد پای انسان سبب شده تا این گونه‌ها در حاشیه شهرها سرگردان شوند. رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش تهران با اشاره به مخاطراتی که این پدیده برای حیوانات و انسان ایجاد می‌کند، از اجرای طرح تعلیف دستی برای کنترل این وضعیت می‌گوید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محمد کرمی در گفت و گو با ایسنا ضمن اشاره به علت تعلیف دستی در برخی مناطق اظهار کرد:  تعلیف دستی حیات وحش به‌طور کلی اقدامی غیرکارشناسی است اما در برخی موارد ما مجبور به انجام آن می‌شویم. در مواردی که فعالیت‌های انسانی مانند شهرسازی، جاده‌سازی و راه‌سازی مسیر گدار حیات وحش را مسدود کرده‌ باشد، تعلیف دستی در دستور کار قرار می‌گیرد.

وی با تشریح علت مهاجرت گونه‌ها به عرض‌های پایین‌تر ادامه داد: علفخواران هر زمانی که شرایط را برای پیداکردن غذا نامناسب می‌بینند، به عرض‌های پایین‌تر جغرافیایی مهاجرت می‌کنند. مسیر مهاجرت این موجودات نیز مشخص است. برای مثال گونه‌هایی که در منطقه لار، ورجین و شمیرانات زندگی می‌کنند، در صورت فراهم نبودن غذا و شرایط سخت مانند برف سنگین به عرض‌های پایینتر می‌آیند تا از مرتع و علوفه باقی مانده استفاده کنند.

رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش تهران با اشاره به لزوم تعلیف دستی در برخی مناطق گفت: در منطقه‌ای مانند ورجین، ما مجبوریم در صورت بروز چنین وضعیتی، تعلیف را به‌صورت دستی انجام دهیم. این علوفه نیز عمدتا یونجه است. ما سعی می‌کنیم با تعلیف دستی از ورود این حیوانات به شهر جلوگیری کنیم. گسترش منطقه لواسان، سبب شده تا مسیر گدار این گونه‌ها بسته شود و در صورت مهاجرت، این حیوانات مجبور به پرسه‌زدن در خیابان‌های شهر خواهند شد.

وی با اشاره به چالش‌های انسان‌ساختی که برای جابجایی این حیوانات به وجود آمده است، ادامه داد: دریاچه سد لتیان، اتوبان پردیس، جاده جاجرود و طرح‌های شهر پردیس باعث شده‌اند تا مسیر مهاجرت و گدار گونه‌ها به عرض‌های پایین‌تر بسته شود و در نتیجه ما مجبور به نگهداری آن‌ها در منطقه ورجین شویم. در شرایط عادی که مسیر جابجایی این گونه‌ها بسته نیست، لزومی به تعلیف دستی وجود ندارد و گونه‌ می‌تواند با رساندن خود به عرض‌های پایین‌تر، غذای خود را تامین کند.

کرمی با اشاره به وجود این شرایط در مناطق دیگر استان تهران مانند سرخه‌حصار اضافه کرد: محدوده سرخه‌حصار و جاجرود، از سه جهت محاصره‌ شده‌ است؛ از سمت جنوب جاده مشهد و پاکدشت وجود دارد. قسمت شمالی آن نیز در محاصر اتوبان پردیس و شهر جدید پردیس قرار دارد. غرب این منطقه نیز  به‌طور مستقیم در تلاقی با شهر تهران است. تنها مسیر باقی‌مانده، شرق است که جابجایی به آن سمت، فایده‌ای برای این گونه‌ها ندارد. این گونه‌ها باید به سمت جنوب حرکت کنند چراکه بارش برف در عرض‌های پایین‌تر کمتر است و غذای آن‌ها در این مناطق یافت می‌شود. این بخشی از عوارض انسان‌ساختی است که برای زندگی این موجودات به وجود آمده و زیستگاه‌ آن‌ها جزیره‌ای شده است. در این شرایط مجبور به تعلیف دستی حیات وحش می‌شویم.

وی ضمن اشاره به لزوم تعلیف دستی در مناطق خشک افزود: در برخی مناطق مثل منطقه کویر نیز به علت خشکسالی شدید لزوم اجرای تعلیف دستی حس می‌شود. لذا ما با فراهم کردن علوفه برای گونه‌هایی مانند قوچ و میش که در این مناطق زندگی سختی دارند، سعی می‌کنیم تا آن‌ها را از شرایط سخت اقلیمی که خود ما انسان‌ها برای آنها فراهم کردیم، رهایی ببخشیم.

رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش تهران با اشاره به نابودی زیستگاه‌های طبیعی این گونه‌ها اضافه کرد: در حال حاضر این گونه‌ها برای تامین غذای خود به حاشیه شهر لواسان آمده‌اند و ما برای جلوگیری از ورود آن‌ها به شهر، جاده و دریاچه سد طرح تعلیف دستی را اجرا می‌کنیم. این حیوانات زیستگاه طبیعی خود در اطراف شهر تهران را از دست داده‌اند و زیستگاه آن‌ها به‌صورت جزیره‌ای درآمده است.

کرمی در پایان با اشاره به اقدامات لازم در صورت مشاهده این گونه‌ها توصیه کرد: مردم در مواجهه با علفخواران باید اجازه تعلیف را به آن‌ها بدهند. این موجودات پس از تامین غذای مورد نیاز خود، منطقه را ترک می‌کنند چرا که هیچ علاقه‌ای به نزدیک شدن به انسان‌ها ندارند. آزار و اذیت و خطر شکارشدن عواملی است که این موجودات را از زندگی نزدیک انسان‌ها منصرف می‌کند. نبود آب و غذا سبب شده تا این گونه‌ها برای تعلیف به اطراف شهرها بیایند. همچنین بهتر است مردم هنگام مواجهه با این گونه‌ها با ماموران محیط زیست تماس بگیرند و ورود آن‌ها به باغ یا مزرعه خود را به ما اطلاع دهند.

انتهای پیام 

منبع: ایسنا

کلیدواژه: منطقه حفاظت شده اداره کل محیط زیست استان تهران تعلیف دستی گونه ها حیات وحش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۸۱۸۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جنگ علوفه شروع شده است

ایسنا/خراسان رضوی مدیرکل بهبود تغذیه و جایگاه دام وزارت جهاد کشاورزی گفت: اکنون جنگ علوفه به صورت نرم در کنار جنگ آب شروع شده است.

سیداحمدرضا سیدعلیان ۸ اردیبهشت ماه در بازدید از یک شرکت دامداری، استفاده از بقایای بخش کشاورزی را فرصتی برای افزایش بهره‌وری دانست و بر اهمیت و جایگاه آب در تولید تأکید کرد.

وی اظهار کرد: به جای کلمه ضایعات و زائدات بخش کشاورزی بهتر است از کلمه بقایا و پسماندهای این بخش استفاده کنیم، این بقایای بخش کشاورزی و حتی خانگی می‌تواند در کارخانجاتی تبدیل به خوراک دام شوند.

مدیرکل بهبود تغذیه و جایگاه دام وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد: پایداری تولید شرط اولیه امنیت غذایی است و اکنون جنگ علوفه به صورت نرم در کنار جنگ آب شروع شده است.

وی با بیان اینکه کشت گیاهان کم آب طلب مانند سورگوم بجای ذرت علوفه‌ای اهمیتی بالاتر از بقایا و بازماندهای این بخش دارد، افزود: در کشور ۸ سایت تبدیل بقایا به خوراک دام وجود دارد که مجموعه نیشابور تنها کارخانه شرق کشور است.

مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در ادامه ضمن تأکید بر ایجاد زنجیره تولید شیر توسط دامداری‌های صنعتی گفت: با توجه به ظرفیت‌های تعاونی دامداران نیشابور در بخش تولید شیر به منظور خدمات‌دهی بهتر به گاوداران، تکمیل زنجیره شیر این تعاونی با سرمایه‌گذاری در حوزه لبنیات می‌تواند قدم مؤثری برای اعضای تعاونی و دامداران شهرستان باشد.

احمد داوطلب زرقی گفت: پیش‌روی گاوداران صنعتی و سنتی استان در خصوص سامانه بازارگاه برخی مشکلات وجود دارد که نیازمند توجه بیشتر است.

مدیر جهاد کشاورزی نیشابور در این بازدید با اشاره به اینکه نیشابور از شهرستان‌های پیشرو در زمینه دام استان است، به تقدیر از خدمات ارزنده‌ تشکل‌های بخش دامی شهرستان پرداخت و گفت: این شهرستان با بیش از ۶۱ هزار رأس دام سنگین و تولید شیری حدود ۲۶ هزار تن در سال در استان رتبه اول و در تولید گوشت با ۷ هزار و ۵۰۰ تن در سال، رتبه دوم را دارد.

علی مبارکی با تأکید بر اینکه یکی از عوامل محدودکننده توسعه بخش کشاورزی تولید نهاده است، افزود: در بخش کشاورزی بیش از ۳۰ درصد بقایا داریم که قسمت عمده آن یا سوزانده و یا دور ریخته می‌شود.

وی با بیان اینکه هر چند دور ریختن بقایا باعث ایجاد مشکلات زیست محیطی می‌شود اما از طرفی نیاز شدید به واردات نهاده‌های خام دامی از خارج کشور داریم، گفت: لازم است در خصوص صدور مجوزها و تسهیلات لازم برای بازگرداندن این پسماندها به چرخه خوراک دام که منجر به کاهش قیمت آن و تأمین امنیت غذایی می‌شود اقدام عاجل صورت پذیرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • رخ‌نمایی پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان
  • مشاهده پلنگ ایرانی در زیستگاه‌ های لرستان
  • ثبت نخستین تصاویر از پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان + فیلم
  • ثبت نخستین فیلم از پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان
  • ثبت تصویر گوزن قرمز ایرانی در ارتفاعات جنگلی رودبار + فیلم
  • رخ نمایی مرال قرمز ایرانی در ارتفاعات جنگلی رودبار
  • سلطان آسمان ایران در خطر انقراض/ عکس
  • سلطان آسمان ایران در خطر انقراض است | گزارش همشهری از وضعیت عقاب طلایی ایران
  • لزوم برندسازی محصولات برای جلوگیری از خام فروشی در مازندران
  • جنگ علوفه شروع شده است