Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-29@13:36:10 GMT

گروه‌درمانی چه کمکی به ما می کند؟

تاریخ انتشار: ۶ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۰۰۰۴۴۳

گروه‌درمانی چه کمکی به ما می کند؟

یک روان شناس می گوید: گروه، مکانی عالی برای تمرین رفتارهای جدید است. این محیط، ضمن ایمن و پشتیبان بودن، به اعضا اجازه می دهد بدون ترس از شکست، روش های جدید را در زندگی آزمایش کنند؛ همچنین فرصتی منحصر به فرد به‌منظور خودشناسی و بازیابی مجدد خویش در آیینه دیگری و آیینه گروه در اختیار آنها قرار می دهد. در واقع می توان گفت که گروه درمانی امکانی بدیع است و می تواند سبب شود که فرد خود را به نوعی جدید تجربه کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایران آنلاین/ بیشتر ما در برخی از فیلم‌های خارجی صحنه‌هایی نظیر این دیده‌ایم که عده‌ای دور هم نشسته‌اند و از مشکلات مشابهی در بعد سلامت روان سخن می‌گویند تا بتوانند با مسائلی از قبیل ترس‌های خود، استرس، وسواس یا آسیب‌هایی که دیده‌اند، کنار بیایند؛ اما شاید همه ما ندانیم که این روش درمانی، که به «گروه‌درمانی» موسوم است، در ایران هم استفاده می‌شود. این شیوه سبب آن می شود که فرد خود و مشکلاتش را از پنجره ای جدید ببیند و زاویه دید متفاوتی را تجربه کند. گفت و گو با دکتر پویا پورسیدی، روان‌‎شناس و گروه‌درمانگر، حاوی نکاتی است که شاید پیشتر از آن آگاه نشده باشید.

خانم دکتر در جایگاه یک روان شناس بفرمایید که گروه‌درمانی چیست؟ و تاریخچه آن به چه زمانی بازمی گردد؟
روشن است که انسان به تعامل با دیگر همنوعان خود نیاز دارد و به بیان دیگر موجودی است «گروهی» یا اجتماعی که به منظور بقا، به حضور در جمع محتاج است؛ در واقع از بدو تولد هر فردی در گروه های مختلف قرار می گیرد و در آن گروه ها شروع به تعاملات مختلف می کند. به طور معمول اولین گروه هر انسانی، خانواده وی است؛ هر فرد در ارتباطات خانوادگی است که هویت خود را می شناسد و برای خویش آن را تعریف می کند و همچنین بر روی پویایی خانواده تاثیر می گذارد؛ خانواده نیز تاثیر متقابل روی فرد و تعاملات او خواهد داشت. در جامعه معاصر معمولا دومین گروه جدی هر فردی، مهدکودک، دبستان و محیط آموزشی وی است. سپس فرد گروه های دیگری مانند گروه همسالان، گروه هم دانشگاهی ها و گروه همکاران را تجربه می کند؛ از حدود یک قرن پیش و به ویژه پس از جنگ جهانی اول، گروه درمانی در جایگاه یکی از روش های درمانی نوین پا به عرصه وجود گذاشت؛ چرا که پزشکان دریافتند کسانی که دچار تروماها(آسیب ها)ی بعد از جنگ بودند، وقتی در گروه های کوچک جمع می شدند و درباره تجربه های مشترک خود صحبت می کردند، همچنین جملات الهام بخش را از پزشکانی که در گروه نقش درمانگر داشتند، می شنیدند، علائم آنها به وضوح کاهش می یافت. کم کم گروه درمانی، شکل آکادمیک تر  و علمی تر به خود گرفت و گسترش بیشتری پیدا کرد. امروزه این نوع از روان درمانی کاربردهای متنوع و جدی پیدا کرده است و در دهه اخیر شاهد گسترش و رواج نسبتا موفقی در زمینه گروه درمانی در ایران بوده ایم.

آیا گروه درمانی انواعی دارد؟
بله. گروه درمانی انواع بسیار دارد. در برخی از آنها درمانگر در نقش معلم و آموزش دهنده قرار می گیرد و اطلاعاتی را در اختیار اعضای گروه قرار می دهد و اعضا نیز تجربیات خود را به اشتراک می گذارند. سال ها پیش، روانپزشک و روان‌شناس اجتماعی اتریشی آمریکایی، به نام «جیکوب ال. مورنو» نوعی از گروه درمانی به نام «سایکودراما» یا تئاتر درمانی را ابداع کرد که در آن اعضای گروه مشکلات و تجربیات زندگی خود را  به صورت تئاتر جلوی دید درمانگر و بقیه اعضای گروه به نمایش می گذاشتند و حتی معمولا از دیگر اعضای گروه هم به عنوان بازیگر در رساندن مفهوم مورد نظر در نمایش کمک می گرفتند؛ به این وسیله بسیاری از هیجانات گذشته و حال شخص بازنمایی می شد و فرد به کمک گروه‌درمانگر و دیگر اعضای گروه نگاهی دوباره و جدید به تجربیات گذشته خود می انداخت.
نوع دیگری از گروه درمانی، گروه درمانی تحلیلی است که در آن عملکرد و پویایی فرد و گروه توسط اعضای گروه و گروه‌درمانگر تحلیل می شود و افراد گروه در پیشبرد درمان یکدیگر در گروه نقش مهمی دارند.

لطفا بفرمایید که گروه درمانی به طور معمول چقدر طول می کشد و جلسات آن در چه فواصل زمانی می بایست تشکیل شود؟ ماهیانه است یا هفتگی یا مداوم و روزانه؟
از نظر زمانی و طول دوره درمان، گروه درمانی ها می توانند کوتاه مدت یا درازمدت باشند. گروه درمانی های کوتاه مدت به طور معمول بین 12 تا 16 جلسه است . هر هفته یک جلسه و هر جلسه 90 دقیقه به طول می انجامد. گروه درمانی های بلند مدت هم با همین شیوه اجرا می شود؛ اما برحسب نیاز، زمان آن طولانی تر می گردد.

آیا گروه درمانی ها موضوع مشخصی دارند و افرادی با مشکلات یکسان در گروه ها قرار می گیرند یا نه هر کس با هر مشکلی که مربوط به سلامت روان است، به شکل مختلط در گروه ها شرکت می کند؟
گاه گروه درمانی موضوع مشخص دارد مانند شکست در ارتباط، ترس از شکست، شکست عاطفی، بیماری های لاعلاج یا صعب العلاج که در آن اعضای گروه  از مشکلی واحد رنج می برند و گاه گروه درمانی بدون موضوع است.
یکی از اولین گروه درمانی ها، گروه درمانی های ترک اعتیاد بود. همچنین گروه درمانی برای کسانی که دارای پرخوری عصبی هستند، نیز به صورت ان جی او(سازمان های مردم نهاد) در سراسر کشور فعال بودند و همچنان نیز هستند.

گروه درمانی چه فوایدی دارد؟
گروه، مکانی عالی برای تمرین رفتارهای جدید است. این محیط، ضمن ایمن و پشتیبان بودن،به اعضا اجازه می دهد بدون ترس از شکست، روش های جدید را در زندگی آزمایش کنند؛ همچنین فرصتی منحصر به فرد به منظور خودشناسی و بازیابی مجدد خویش در آیینه دیگری و آیینه گروه در اختیار آنها قرار می دهد. در واقع می توان گفت که گروه درمانی امکانی بدیع است و می تواند سبب شود که فرد خود را به نوعی جدید تجربه کند.

آیا گروه درمانی اصول خاصی دارد که روان شناس و روانکاو یا دیگر اشخاص ملزم به قرار گرفتن در آن چهارچوب باشند؟
بله. نخستین اصل آن، القای امید است. دیدن افرادی که در حال کنار آمدن با مشکلات مشابه هستند یا مشکلاتشان رو به بهبودی است، سبب امیدواری کسی است که مشکلاتی مشابه دارد؛ اصل دوم، رساندن تک تک افراد به این درک است که  دریابند آنها در داشتن این مشکل خاص، تنها نیستند و دیگرانی هم از گذشته یا در حال و آینده همواره درگیر چنین مشکلی بوده اند؛ اصل سوم، به اشتراک گذاشتن تجربیات و اطلاعات است و اصل چهارم، بالا بردن عزت نفس و اعتماد به نفس تک تک اعضای گروه است. اصل پنجم، آموزش دادن رفتارهای مفید، بررسی تاثیر تجارب دوران کودکی و پرهیز از رفتارهای مخرب است.

گروه درمانی در حال حاضر در ایران چقدر متداول است و این خدمات در کجا به مراجعان داده می شود؟در بیمارستان و مراکز درمانی؟یا در مراکز مشاوره؟
در دهه اخیر گروه درمانی در ایران رواج نسبتا موفقی داشته است. در حال حاضر علاوه بر مراکز مشاوره، در بسیاری از بیمارستان هایی، که بخش سرطان دارند، هم گروه هایی تشکیل و گروه درمانی انجام می شود؛ گروه درمانی محدودیت سنی ندارد؛ هم اکنون برای نوجوانان هم در ایران گروه درمانی انجام می شود./ انتهای پیام

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: گروه درمانی گروه درمانی ها گروه درمانی اعضای گروه گروه ها روان شناس گروه هم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۰۰۴۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دمنوش هایی برای آرامش اعصاب

به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان،️ استرس، اضطراب، اعصاب نا آرام و .. واژه‌هایی نه چندان غریبه برای انسان‌های جوامع امروزی که فاکتور‌های استرس زای بسیاری را اطراف خود دارند ودرک می‌کنند نیست ولی مشکل غیرقابل رفعی هم نیست.
در میان روش‌های گوناگون تسکین اعصاب طب سنتی جایگاه خاصی دارد. نسخه‌های طبیعی برای رسیدن به آرامش اعصاب و روان شامل دمنوش‌ها و دارو‌های گیاهی هستند که در این بخش به معرفی چند دمنوش موثر و فوق العاده برای آرامش اعصاب و روان خواهیم پرداخت.

دمنوش آرامش چای میوه گل نسترن
با ۱۵ عدد میوه گل نسترن می‌توانید یک دمنوش آرامبخش اعصاب و روان تهیه کنید. این چای طبیعتی معتدل و تا اندازه‌ای خشک دارد وغنی از ویتامین ث می‌باشد برای همین در پیشگیری و درمان سرماخوردگی موثراست.

دمنوش آرامش چای به لیمو
این چای با طبیعت گرم برای آرامش اعصاب و روان بسیار مفید است. خواص فوق العاده این دمنوش گیاهی باعث شده است تا این نوشیدنی در لیست درمان‌های مشکلاتی همچون سرماخوردگی، تشنّج، نقرس، درد‌های سیاتیکی، غلظت خون، روماتیسم، بی خوابی‌های شبانه، میگرن، اضطراب، طپش قلب، سردرد، آسم، فشارخون و اسهال موثراست؛ همچنین این چای، تقویت کننده حافظه، شستشودهنده کلیه و مقوی قرار گیرد.
مصرف این چای به علّت دارا بودن زیرفون، برای خانم‌های باردار ممنوع است.

دمنوش آرامش اعصاب هل
هل، سیستم عصبی، دستگاه تنفسی و دستگاه گوارشی را آرام می‌کند و همین خود دلیلی واضح و ساده است برای اینکه برای آرامش اعصاب و روان از دمنوش آن استفاده کنیم. هل علاوه بر این برای تقویت هوش و افزایش قدرت جنسی مفید است. در طب چینی از آن برای مقابله با مشکلات معده و روده‌ها استفاده می‌کنند.

دمنوش آرامش چای زعفران
زعفران، طبیعتی گرم و خشک دارد و یکی از گیاهانی است که شادی بخش و خنده آور است. تقویت قلب، تحریک قوای مغزی، ضدکرم خوردگی دندان، شستشودهنده کلیه، تقویت کننده معده، درمان و ضدسرفه و خلط آور است.
در هنگام زایمان برای تسهیل و تسریع روند زایمان می‌توان یک مثقال آن را دم کرده میل نمود، امّا در دوران بارداری بهتر است از مصرف زیاد آن خودداری کرد.

دمنوش آرامش نعناع فلفلی
نعناع تقویت کننده و نیروبخش است، به هضم غذا کمک و عملکرد معده، کبد، صفرا و روده‌ها را کنترل می‌کند. نعناع فلفلی یکی از گیاهانی است که موجب تسکین بدن و افزایش هوش می‌شود. این سبزی معطر به خوبی با چای (چای سبز و سفید) ترکیب شده و طعم خوبی به آن میبخشد.

دمنوش آرامش چای بابونه
طبیعت این گیاه دارویی معتدل و در بابونه‌های صحرایی به سمت گرم و خشک است، گیاهی دارویی با خاصیت ضد صفرا و آرام بخش اعصاب، به ویژه اعصاب معده و روده است. از خواص و فواید دیگر این گیاه که دمنوش آن بسیار طرفدار دارد می‌توان به ضد تب، ضد انگل، ضد یبوست و اشتهاآور بودن آن اشاره کرد.
چای و دمنوش بابونه توسط متخصصان طب سنتی برای درمان‌هایی با هدف تقویت حافظه، تقویت اعصاب، آرامش بخش و خواب آور، ضد تشنج، درمان اضطراب و استرس، درمان سرگیجه همچنین خواص قلب و عروقی بابونه شامل گشاد کننده عروق قلبی، پایین آورنده فشار خون، بهتر کردن خون رسانی به مغز و کلیه، رقیق کردن خون و کمک کننده به کم خونی تجویز می‌کنند.

دمنوش آرامش چای زیره سیاه
دمنوش درمانی زیر سیاه با طبیعت بسیار گرمی که دارد می‌تواند ناآرامی اعصاب را که گاهی ناشی از سردی زیاد مزاج است به راحتی رفع کند؛ علاوه براین خواص دیگری همچون افزایش فشارخون پایین، تصفیه خون، تقویت قلب وعروق وشـسـتـشـوی کـلـیـه، ضد زردی پوست، افزایش دهنده شیرمادر، ضد نفخ وتقویت معده از آن مطرح شده است.

دمنوش آرامش بادرنجبویه
بادرنجبویه یا همان گیاه ملیسا یکی از نسخه‌های طب سنتی برای هضم و اعصاب است، گیاه پرخاصیتی که برای تنظیم عملکرد تیروئید مفید است و به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدانی ضد اضطراب قوی است.

دمنوش آرامش چای گزنه
گیاه گزنه یک ضد صفرا و سنگ کیسه صفرای قوی است و غلظت خون و چربی خون را کاهش می‌دهد و بهدلیل طبیعت گرمی که دارد برای آرامش اعصاب و روان مفید می‌باشد.
در میان نسخه‌های قدیمی که از گزنه استفاده می‌شده است ، از آن به عنوان ماده‌ای موثر برای شستشوی کلیه، ضد سرطان و خونریزی، زیادکننده شیرمادر، برطرف کننده خستگی، ضد ریزش موی سر و درمان پروستات یاد شده است.

دمنوش آرامش دارچین
ازخواص و فواید درمانی دارچین سخن بسیار است که در چند خط نمیگنجد. این ادویه‌ی مفید برای تنظیم قند خون مفید است و خواص ضداسپاسمی دارد. دارچین ضد میکروب و ضد التهاب بوده و انرژی تان را افزایش می‌دهد و به سادگی می‌تواند یک داروی آرامش بخش اعصاب و روان باشد، ادویه‌ای که برای درمان بی اشتهایی و نفخ معده نیز تجویز می‌شود.

دمنوش آرامش چای سفید
چای سفید چای محبوب و مورد علاقه امپراتور‌های چینی مانند چای سبز بدون تخمیر تهیه می‌شود، این چای پرخاصیت و فایده از گذشتگان به عنوان نسخه‌ای برای آرامش بخش اعصاب، مقوی قلب و عروق، مقابله کننده با پوکی استخوان و مبازره کننده با آنفلوانزا مورد استفاده بوده است.

دیگر خبرها

  • «روانشناسی خودمانی» در بوستان «بهشت مادران» برگزار می‌شود
  • بیانیه حزب التحریر درباره بازداشت‌های اعضایش توسط طالبان
  • آب آلبالو چه کمکی به دیابتی‌ها می‌کند؟
  • تجلیل از فعالان حوزه سلامت روان مهاباد
  • حمله به رفح هم کمکی به ما نمی‌کند | جنگ را باختیم
  • بسته کمکی ۶۵ میلیون دلاری استرالیا برای اوکراین
  • چرا باید به روان‌شناس مراجعه کنیم؟
  • ژنرال صهیونیست: حمله به رفح هم کمکی به ما نمی‌کند/ جنگ را باختیم
  • دمنوش‌هایی برای آرامش اعصاب
  • دمنوش هایی برای آرامش اعصاب