Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس در یزد، زیلو‌های مسجد جامع یکی از آثار تاریخی متعلق به میراث جهانی مسجد جامع هستند که متاسفانه در طی سالهای گذشته، مورد بی‌توجهی قرار گرفته و شاهد روی هم افتادن، دپو شدن و مچاله شدن تعداد زیادی از این زیلوها زیر تل‌انباری از خاک در گوشه و کنار مسجد بودیم.

هرچند که تعدادی از این زیلوها نیز در داخل مجموعه موزه مسجد جامع نگهداری می شد اما باز هم این زیلو ها وضعیت ایده‌آل و شایسته‌ای به عنوان اثری تاریخی و فرهنگی نداشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

الهه الوندیان، امین اموال میراث فرهنگی یزد در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در این استان، با بیان این‌که سیلوهای تاریخی مسجد جامع در حال حاضر در گنجینه این مسجد نگهداری می‌شوند، اظهار کرد: این جیلوها با قدمتی متعلق به دوران قاجار و پهلوی و معاصر و دو اثر متعلق به دوره صفوی و دارای تنوع و تعدد زیادی هستند.

وی با بیان این‌که قبلاً نیز طرحی برای مفروش کردن گنجینه توسط این جیلوها در نظر گرفته شده بود افزود: با توجه به شیوع کرونا و تعطیل شدن موزه این زیلوها خاک گرفته و نگهداری از آنها با چالش همراه بود از طرفی تعداد زیادی از داروها نیز مچاله شده و بدون در نظر گرفتن محلی برای نگهداری آنها در گوشه ای از وسعت دپو شده بودند.

امین اموال میراث فرهنگی یزد با اشاره به این‌که در طرح جدید تصمیم بر تغییر شیوه حفاظت از زیلوهای مسجد جامع شد، گفت: تصمیم بر این شد که به شیوه حفاظت زیلوهای میبد، زیلوهای مسجد جامع را نیز نگهداری، مرمت، مستندنگاری و  شناسنامه‌دار کنیم.

الوندیان با بیان این‌که پس از مرتب کردن و مرمت این زیلوها و نگهداری در یک پارچه کرباس، دور تا دور یک لوله پلیکا رول و نگهداری می شوند، تصریح کرد: در کنار نگه داری به این شیوه، تعدادی از آثار را برای نمایش دادن در موزه مسجد جامع نیز انتخاب کردیم.

وی با بیان این‌که نمایش دادن این زیلوها نیازمند اهتمام و هیئت امنای مسجد برای ایجاد شرایط لازم هستیم، بیان کرد: این طرح نیازمند اعتباری مشخص است که باید از سوی مسجد و هیئت امنای آن تامین شود، از طرفی باید مکان لازم برای نمایش این آثار نیز در بخشی از مسجد ایجاد شود، در غیر اینصورت ناگزیر هستیم که زیلوها را مانند بقیه، به صورت رول نگهداری کنیم.

این مسئول در خصوص لزوم نگهداری این زیلوها در مسجد جامع تصریح کرد: البته در نظر داشتیم تا در انبار زیلوهای خود در میبد این زیلوها را نیز محافظت و نگهداری کنیم اما با توجه به محدودیت ها و شرایط وقف باید این زیلوها در مسجد جامع مرمت، حفاظت و نگهداری شوند.

مفروش شدن مساجد تاریخی یزد با زیلو در گذشته یکی از دلایلی بود که منجر شده تعداد زیلوهای تاریخی زیاد باشد و از طرفی شرایط وقف و تعدد بالای این آثار منجر شده تا نگهداری و حفاظت از این میراث را با چالشی در حوزه حفاظت، روبرو کند.

البته در برخی از مساجد زیلوهای قدیمی و تاریخی را جمع آوری کرده و در انبارهای نگهداری می‌کنند که البته احتمالا اکثر این انبارها نیز استانداردهای مربوط به نگهداری از چنین میراثی را ندارد.

انتهای پیام/ر

منبع: فارس

کلیدواژه: مسجد جامع زیلو تاریخی استان یزد خبرگزاری فارس میراث فرهنگی شهرجهانی مسجد جامع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۰۱۲۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف بناهای ماقبل‌تاریخی که «مسیری به جهان پس از مرگ» بودند (+عکس)

در یک بررسی باستان‌شناسی در ایرلند، آثاری از صدها اثر تاریخی که قبلا ناشناخته بودند، شناسایی شده است. پنج مورد از این بناهای تاریخی، سازه‌های ماقبل تاریخ بسیار کمیابی بودند که ممکن است روزگاری حاوی مسیرهای مخفی نمادین برای ورود به زندگی پس از مرگ برای مردگان بوده باشند. 

به گزارش فرادید، این مطالعه به رهبری دکتر جیمز اُدریسکول از دانشگاه آبردین از فناوری LiDAR برای تولید مدل‌های سه‌بعدی بسیار دقیق از زمین استفاده کرده است. این فناوری، مشابه آنچه که برخی وسایل نقلیه خودران از آن استفاده می‌کنند، در شناسایی بقایای این سازه‌های باستانی که بیشترشان با هزاران سال شخم زدن از بین رفته بودند، بسیار حیاتی بود. 

اُدریسکل این بررسی را در چشم‌انداز بالتینگلاس، ایرلند انجام داد که پر از بقایای ماقبل تاریخ است. نتایج این بررسی در مجله Antiquity منتشر شده است. 

منطقه بررسی‌شده توسط محققان، در دوران نوسنگی اولیه (که حدود ۳۷۰۰ قبل از میلاد آغاز شد) و عصر برنز میانه تا اواخر (۱۴۰۰ تا ۸۰۰ قبل از میلاد) اشغال شده بود. با این حال، شواهدی از اشغال در طول ۲۰۰۰ سال بین این دو دوره که به دوره نوسنگی میانه شناخته می‌شود، تا کنون کمیاب بوده است. 

بناهای ماقبل تاریخ بالتینگلاس 

به گفته اُدریسکل، یافتن این بناهای تاریخی اهمیت ویژه‌ای دارد چون این عقیده‌ی عمومی را رد می‌کند که بالتینگلاس حدود ۲۰۰۰ سال، بین عصر برنز پسین و اوایل نوسنگی رها شده است. این نتایج حاکی از آنست که این منطقه به طور مداوم مسکونی بوده و در این اوقات، اهمیت آیینی داشته است. 

بناهای تاریخی کشف‌شده علاوه بر اهمیت معماری، اهمیت فرهنگی و معنوی نیز دارند. این بناهای تاریخی که رویدادهای مهم خورشیدی مانند انقلابین را نشان می‌دهند، طوری به طور استراتژیک در سراسر چشم‌انداز قرار گرفته‌اند که با مکان‌های تدفین و حرکات چرخه‌ای خورشید هم‌خوانی داشته باشند. به گفته دکتر اُدریسکول، این هم‌ترازی گواه سفر مردگان است، چرا که آن‌ها به آسمان‌ها صعود می‌کنند و دنباله‌ای ملموس پشت سر خود بجا می‌گذارند که آن‌ها را به دنیای اجدادشان در طرف دیگر متصل می‌کند. 

این اتصال بین مسیرهای کورسوس، محل‌های دفن و رویدادهای آسمانی بر ماهیت درهم تنیده‌ی زندگی روزمره، چرخه‌های کشاورزی و باورهای معنوی در جوامع نوسنگی تأکید می‌کند که نمایانگر درکی پیچیده از زندگی، مرگ و تولد دوباره است. 

محوطه معبدراهه‌شده‌ی نوسنگی اولیه راتکوران

کورسوس‌ها (Cursuses) نوعی سازه یادبودی دوران نوسنگی شبیه خندق یا جان‌پناه هستند و در جزایر بریتانیای کبیر و ایرلند یافت می‌شوند. این بناهای ماقبل تاریخ معمولاً دارای محوطه‌های خاکی نسبتاً باریک هستند. اُدریسکول می‌گوید: «کشف بناهای تاریخی کورسوس بسیار مهم است، چون در ایرلند بسیار نادر هستند.» 

«در ایرلند کمتر از ۲۰ بنای تاریخی ثبت‌شده وجود دارد که معمولاً مجزا یا جفت هستند. این امر سبب می‌شود پنج نمونه بالتینگلاس، بزرگ‌ترین خوشه از این محوطه‌ها در کشور شوند، اما، مدل توپوگرافی دقیق محوطه‌ها و چشم‌انداز اطراف آن‌ها فرصتی را برای بررسی دیجیتالی این آثار فراهم کرده است.» 

اُدریسکول اشاره میکند که ممکن است این بناهای تاریخی، نمادی از رفتن مردگان به سمت آسمان باشند. 

«عملکرد این نوع بناها همیشه یک موضوع پیچیده بوده، چون ما اطلاعات کافی نداریم. اما با توجه به اینکه برخی از مکان‌های بالتینگلاس را می‌توان با بناهای تدفینی نیز مرتبط دانست، برای من به این معناست که ممکن است آن‌ها بناهای تشریفاتی بوده باشند که در مراسم تدفینی کاربرد داشتند، جایی که کورسوس، مسیر فیزیکی انتقال مردگان به زندگی پس از مرگ را مشخص می‌کند.»

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • نمایش ۵۹ شیء تاریخی به زودی در موزه‌های استان همدان
  • ساخت مسجد جامع سکینه خاتون (س) در شهرک گلستان شیراز
  • برنامه های دسته روی ویژه سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع) در ایلام
  • کشف بناهای ماقبل‌تاریخی که «مسیری به جهان پس از مرگ» بودند (+عکس)
  • روستای فهرج یزد در مسیر جهانی شدن + فیلم بنای ناشناخته پیش از اسلام
  • برگزاری مراسم سالگرد شهادت استاد مطهری در مسجد جامع نارمک
  • حفاظت از خانه‌های تاریخی آذربایجان‌غربی در اولویت است
  • مسجد جامع ارومیه قابلیت جهانی شدن را دارد
  • ببینید/ مروری بر نقشه‌های تاریخی و مشهور جهان که نام خلیج فارس بر تارک‌شان می‌درخشد
  • تصاویر نقشه‌های تاریخی و مشهور جهان؛ اعراب درخشش نام خلیج‌فارس را ببینند