Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از البرز، ماهیان خاویار از خانواده تاس ماهیان هستند و با توجه به قدمت آن‌ها به عنوان فسیل‌های زنده نیز شناخته می‌شوند.

ماهیان خاویار به ۲۷ گونه و زیرگونه در جهان تقسیم می‌شوند، این ماهیان از اشرافی‌ترین و گران‌ترین فرآورده‌های غذایی در جهان هستند اما امروزه به دلیل صید بی رویه بسیاری از گونه‌های ماهی خاویار، این ماهی در خطر انقراض قرار گرفته و صید آن‌ها در بسیاری از زیستگاه‌ها ممنوع شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پنج گونه از ماهیان خاویاری ممتاز جهان شامل فیل‌ماهی یا بلوگا، تاس ماهی روسی یا چالباش، تاس ماهی ایرانی یا قره برون، ماهی شیپ و ماهی ازون برون یا سوروگا می شود که از گونه‌های اصلی دریای خزر هستند.

دانه های طلا

گوشت ماهی خاویار دارای قیمت آنچنان بالایی نیست اما تخم خاویار از ارزشی به بهای طلا برخوردار است.

تخم خاویار از لحاظ رنگی به انواع گوناگونی تقسیم می‌شود که مهم‌ترین آن‌ها تخم خاویار طلایی، تخم خاویار سرخ و از همه مهم‌تر تخم خاویار سیاه است که ارزشی قابل توجه دارد و گران‌ترین نوع تخم در ماهی خاویار به شمار می‌آید.

از پوست و غضروف ماهی خاویار نیز به ترتیب در تولید لباس شنا و صنعت چرم و مواد اولیه‌ چسب صحافی و دارو‌های پزشکی استفاده می‌شود.

برای هر ماهی خاویـار ۱۵ تا ۱۶ سال وقت لازم است که زمان باروری و تولید تخم حاصل شود.

خاویـار تخمک‌های نابارور حاصل از تخمدان ماهی خاویـار ماده است.

چرا خاویار؟

خاویار فواید زیادی دارد و می‌تواند مواد مغذی مفیدی از جمله پروتئین ها، قندها، چربی ها، مواد معدنی و ویتامین مورد نیاز برای عملکرد مناسب بدن را فراهم کند.

خاویار غنی از ویتامین A است که به عنوان یک آنتی اکسیدان مهم در رشد سلول‌ها شناخته می‌شود، همچنین ویتامین A از سلول‌های سرطانی در برابر بیماری‌هایی مثل سرطان محافظت می‌کند.

همچنین خاویار دارای منابع مغذی مانند پتاسیم است، عنصر پتاسیم در بدن انسان به عنوان تنظیم کننده فشار خون عمل می‌کند.

در هر ۱۰۰ گرم از خاویـار بیش از هزار میلی‌گرم روغن امگا ۳ وجود دارد. روغن امگا ۳ به واسطه خاصیت آنتی اکسیدانی می‌تواند سلامتی عروق و قلب را تضمین کند.

خاویار، ارزآور زیرآبی

ماهی خاویار به دلیل قیمت بسیار بالایی که  تخم‌های خاویار دارد به عنوان یک کالای صادراتی به شمار می‌آید و صادرات ماهیان خاویاری یکی از انواع فعالیت‌های اقتصادی پر سود برای کشور صادر کننده است.

البته باید توجه داشت که همواره بخش قابل توجهی از ماهیان خاویار تولیدی باید در بازار داخلی برای مصرف شهروندان استفاده شوند و تمام خاویار تولیدی نباید برای صادرات به سایر کشور‌ها باشد اما هزینه‌های مربوط به تولید و پرورش ماهیان خاویاری هم برای تولیدکنندگان بسیار بالا است.

شرایط خوب و مساعد استان البرز برای آبزی پروری از جمله ویژگی‌هایی بود که مسئولان شیلات کشور را بر آن داشت تا البرز را به عنوان یکی از مهم‌ترین پرورشگاه‌ها و مکانی برای بارورسازی ماهیان خاویاری انتخاب کنند.

پرورش خاویار، صنعتی رو به گسترش

اصغری، کارشناس شیلات می‌گوید: تولید و پرورش خاویار هم بازار خوبی دارد و هم یک فعالیت اقتصادی رو به رشد است، به عبارت دیگر صنعتی به شمار می آید که در حال جا باز کردن در اقتصاد کشور است.

او می‌افزاید: این امکان وجود دارد که در زمینه پرورش ماهی خاویار بهتر شویم به خصوص اینکه خاویار ایران در دنیا شناخته شده است.

این کارشناس شیلات می‌گوید: با وجود این که خاویار، ماهی حساسی است و برای دستیابی به بازدهی بالا نیاز به مراقبت‌های ویژه دارد، سود فروش و صادرات این آبزی نظر کارآفرینان را فارغ از اینکه در چه منطقه‌ای سکونت دارند، به خود جلب کرده است.

بازار جهانی خاویار به دلیل چندین عامل از جمله رشد تولید خاویار از پرورش آبزیان و افزایش قدرت خرید مصرف کنندگان طی سال‌های اخیر، رشد قابل توجهی داشته است.

همچنین وجود طیف گسترده‌ای از خاویار بر اساس نوع، گزینه‌های زیادی را در اختیار مصرف کنندگان در سراسر جهان قرار می‌دهد و در نتیجه رشد بازار جهانی را تقویت می‌کند.

در سال های اخیر تولید خاویار نیز مانند میگو از دریا به خشکی آمده و تولیدکنندگان توانسته اند خاویار پرورشی را خارج از محیط دریا پرورش دهند که این پیشرفتی ارزشمند در کشور است.

خاویار از البرز هم سردرآورد

لاله ضیاییان ، مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی البرز با اشاره به تولید بیش از ۱۱ تن ماهی خاویاری در سال جاری، می گوید: با مشارکت شیلات استان و بخش خصوصی در چهار شهرستان کرج، اشتهارد، ساوجبلاغ و نظرآباد، ماهیان خاویاری در واحدهای پرورشی تولید شده است.

مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی البرز می افزاید: به منظور رونق اقتصادی و کمک به معیشت بهره برداران، زمینه پرورش ماهیان خاویاری در استان فراهم شده و در این راستا بیش از ۱۱ تن ماهی خاویاری در سال جاری تولید شده است.

ضیاییان می گوید: پرورش ماهیان خاویاری به منظور استفاده چند منظوره از منابع آب شیرین، افزایش بهره وری و توسعه آبزی پروری، ایجاد تنوع گونه ای در پرورش آبزیان و کمک به تولید و اقتصاد کشاورزان در استان است،

او می افزاید: باهدف استفاده بهینه از ظرفیت آبی و با توجه به شرایط آب و هوایی مساعد استان ضمن مشارکت شیلات و بخش خصوصی در چهار شهرستان کرج، اشتهارد، ساوجبلاغ، نظرآباد، اقدام به تولید ماهی خاویاری شده است.

مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی البرز می افزاید: پرورش ماهیان خاویاری به دلیل داشتن بازار مصرف داخلی و خارجی و قیمت بسیار خوب، گوشت و خاویار آن، دارای توجیه اقتصادی قابل قبولی است .

او گفت: در زمان حاضر گونه های مختلف ماهی خاویاری در کشور وجود دارند که با توجه به شرایط اقلیمی متنوع البرز برای توسعه فعالیت های آبزی پروری، امکان پرورش گونه های با ارزش اقتصادی سیبری، اوزون برون و فیل ماهی در استان وجود دارد.

وقت بازنشستگی خزر هم رسید

عوامل انسانی شامل برداشت غیراصولی و صید غیرمجاز، آلودگی‌های نفتی و صنعتی، تخریب زیستگاه‌ها، تخریب مناطق نوزادگاهی و افزایش جمعیت باعث کاهش ذخایر ماهیان خاویاری در دریای خزر شده است و علاوه بر آن عوامل طبیعی از جمله خشکسالی، بیماری‌ها، مزاحمان اکولوژیک و عوامل تهدیدکننده بیولوژیک بومی از مهم‌ترین دلایل این کاهش است.

باتوجه به عوامل آسیب زننده به ماهیان خاویار در دریای خزر لزوم توجه به تولید ماهیان خاویار در مراکز پرورش آبزیان بیش از گذشته احساس می‌شود.

باتوجه به روند نزولی ذخایر تاس ماهیان (ماهیان خاویار) در دریای خزر، یکی از راهکار‌های ایجاد اشتغال و تولید پروتئین، پرورش ماهیان خاویاری است که با توجه به وجود گونه‌های مناسب هم‌چنین شرایط آب هوایی مستعد در استان‌های مختلف کشور به ویژه استان البرز، که از پتانسیل مناسبی برای پرورش ماهیان خاویاری برخوردار است، لزوم توجه تولیدکنندگان بیش از پیش احساس می شود.

پرورش ماهیان خاویار می‌تواند در راستای اشتغال و ایجاد درآمد پایدار استفاده شود و به عنوان یک صادرات غیرنفتی ارزآوری خوبی برای ایران در بازار جهانی داشته باشد.

در صورت ایجاد بسترهای مناسب، استان البرز می تواند در سال های آتی به یکی از قطب های پرورش ماهی خاویار در ایران تبدیل شود.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: ماهی خاویار صادرات غیرنفتی پرورش ماهیان خاویاری پرورش ماهیان خاویار ماهی خاویاری ماهی خاویار عنوان یک پرورش ماهی تخم خاویار دریای خزر تاس ماهی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۰۶۶۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولید کلزا به ۲۵۰ هزارتن می‌رسد

سعداله منصوری سطح کشت کلزا را بالغ بر ۱۶۰ هزار هکتار اعلام کرد و گفت: انتظار داریم سطح برداشت دانه کلزا نزدیک به ۱۳۰ هزار هکتار باشد که نسبت به سال زراعی گذشته ۴۰ هزار هکتار افزایش را نشان دهد.

مجری طرح دانه‌های روغنی وزارت جهاد کشاورزی افزود: از ۱۶۰ هزار هکتار سطح زیرکشت کلزا، نزدیک به ۵۰ تا ۵۵ هزار هکتار آن در اراضی دیم و مابقی در اراضی آبی است.

وی با بیان اینکه در سال زراعی گذشته سطح زیرکشت کلزا در کشور ۱۱۰ هزار هکتار بوده است، خاطرنشان کرد: در نهایت از سطح ۸۸ هزار هکتار حدود ۱۴۰ هزار تن کلزا برداشت شد.

منصوری تناسب قیمت تضمینی این محصول در مقایسه با گندم، توزیع به موقع نهاده‌ها و بذر و وعده به موقع پرداخت پول محصول تحویلی کشاورزان با مرجع مشخص را از دلایل استقبال کشاورزان از کشت کلزا در سال زراعی جاری دانست.

مجری طرح دانه‌های روغنی وزارت جهاد کشاورزی درباره خرید تضمینی دانه‌های کلزا، گفت: امسال خرید کلزا توسط بخش خصوصی و انجمن صنایع روغن‌کشی ایران انجام می‌شود و نقش نهادهای دولتی اعم از سازمان مرکزی تعاون روستایی و شرکت بازرگانی دولتی ایران حداقل خواهد بود و اگر در منطقه‌ای بخش خصوصی برای خرید ورود نکرد، این نهادها اقدام به خرید تضمینی خواهند کرد.

مجری طرح دانه‌های روغنی وزارت جهادکشاورزی ابراز امیدواری کرد که ورود بخش خصوصی در موضوع خرید کلزا با روند منطقی و معقول پیش برود و پرداخت بهای محصول کلزاکاران با حمایت دست‌اندرکاران سپری شود و بتوان با اطمینان خاطر برای برنامه کشت سال زراعی آینده آماده شد.

او با اشاره به آغاز برداشت دانه‌های کلزا از مزارع کشور گفت: در استان‌های کرمان، هرمزگان، خوزستان و ایلام برداشت آغاز شده و تاکنون روند خوبی داشته است.

منصوری افزود: در استان‌های ایلام و خوزستان، زارعانی که محصول‌شان را تحویل داده‌اند، ۲۰ درصد بهای محصول را دریافت کرده‌اند.

مجری طرح دانه‌های روغنی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: براساس آخرین گزارش‌ها، حدود نیمی از سطح زیر کشت کلزا در استان ایلام و حدود ۳۰ درصد مزارع استان خوزستان تاکنون برداشت شده است.

او در مورد توزیع بذر کلزا گفت: امسال نزدیک به ۲ هزار تن بذر کلزا میان کشاورزان توزیع شد که از این میزان حدود ۷۰ درصد بذر هیبرید تولید داخل و مابقی بذر آزاد افشان بوده و به میزان محدودی هم بذر هیبرید وارداتی برای ایجاد تنوع ارقام داشته‌ایم.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • سیلاب عامل اصلی مرگ و میر ماهیان سد ۱۵ خرداد دلیجان است
  • سازمان اوقاف خود را مخاطب در جبهه پیشران انقلاب اسلامی می‌داند
  • ایجاد یک‌هزار شغل با شناسایی ۴۲ فرصت سرمایه‌گذاری در مازندران
  • استخر‌های ذخیره آب کشاورزی در چهارمحال و بختیاری مهیای پرورش ماهی
  • ۸۰۳ میلیون دلار محصولات شیلاتی از مازندران صادر شد
  • آغاز پرورش ماهی در استخرهای ذخیره آب کشاورزی چهارمحال و بختیاری
  • توسعه صنعت نوغانداری، نیازمند تغییر الگوی مصرف 
  • افزایش ۷۰ هزار تنی تولید کلزا در کشور
  • تولید کلزا به ۲۵۰ هزارتن می‌رسد
  • سرمایه گذاری ۲ هزار میلیارد ریالی اوقاف مرکزی در طرح پرورش ماهی