Web Analytics Made Easy - Statcounter

در این آیین که با حضور شخصیت‌های علمی و حوزوی، مسئولان و قشرهای گوناگون مردم از سوی دفتر رهبر معظم انقلاب برگزار شد، آیات سید محمد سعیدی نماینده ولی فقیه در استان قم، علیرضا اعرافی مدیر حوزه‌های علمیه، رضا استادی، مرتضی مقتدایی، محسن اراکی، ابوالقاسم وافی یزدی و عباس کعبی از استادان برجسته حوزه علمیه، حجج اسلام محمود محمدی عراقی رییس دفتر مقام معظم رهبری در قم، محمدحسن رحیمیان تولیت مسجد مقدس جمکران، علی عباسی رییس جامعه المصطفی العالمیه، نمایندگان بیوت مراجع تقلید، علما و طلاب حوزه علمیه، برخی از مسئولان و قشرهای گوناگون مردم حضور داشتند؛ یاد و خاطره آن عالم ربانی گرامی داشته شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

در این آیین پس از تلاوت آیه‌هایی از کلام الله مجید و مداحی توسط یکی از ذاکران اهل بیت؛ رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، با اشاره به ابعاد شخصیتی آیت‌الله مصباح یزدی گفت: این محفل نورانی در جوار بارگاه ملکوتی کریمه اهل بیت(ع)، به مناسبت ارتحال عالمی تاثیرگذار، فقیهی بصیر و آگاه و زمان‌شناس، حکیمی مجاهد، انسانی مسئولیت‌شناس، مرد تقوا و فضیلت، از پیشگامان نهضت عظیم اسلامی در دوران غربت امام خمینی(ره) و یار و یاور رهبر معظم انقلاب اسلامی برگزار شده است.  

آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری خاطرنشان کرد: مرحوم آیت‌الله مصباح یزدی؛ تمام عمرش را وقف اسلام، جهاد تبیین و مکتب اهل بیت عصمت و طهارت(ع) کرده بود.   

وی با اشاره به تقارن سالگرد ارتحال آیت‌الله مصباح یزدی با مناسبت‌های شهادت حضرت زهرا(س)، ۹ و ۱۹ دی و سالگرد شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی گفت: یک رابطه معناداری بین سالگرد ارتحال این عالم ربانی با این مناسبت‌ها وجود دارد.

وی با بیان اینکه حضرت صدیقه طاهره(س) پرچمدار دفاع از حریم ولایت بود و ایشان نقش خود را در جهاد تبیین به خوبی ایفا کرد و با تمام وجود مدافع ولی زمانش یعنی امیرمومنان حضرت علی(ع) بود؛ افزود: جهاد الزاما جهاد نظامی نیست، گاهی جهاد تبیین یعنی اثر سخن و قلم؛ گاهی تاثیرگذاری‌اش به اندازه جهاد نظامی و گاهی بالاتر است.

وی با اشاره به اینکه حضرت فاطمه(س) حقایق آن روز جامعه را تبیین کرد، اظهار داشت: آیت‌الله مصباح، تربیت‌شده مکتب علوی و فاطمی است؛ او در عصر ما، در عصری که انقلابی به نام الله و به نام مکتب اهل بیت(ع) در این کشور رخ داده است، بدخواهان انقلاب درصدد ضربه زدن و ایجاد شبهه نسبت به این انقلاب هستند، او گاهی یک‌تنه قدم در میان می گذارد و پرچم جهاد تبیین را فاطمه‌وار به دست می گیرد و روشنگری می کند تا ابهامات از جامعه زدوده شود و نسل جوان ما دچار تردید نشوند.  

وی با اشاره به ارتباط آیت الله مصباح یزدی با ۹ دی ابراز کرد: در روز ۹ دی پس از هشت ماه التهاب و ایجاد شبهه در جامعه، مردم به صورت خودجوش به صحنه آمدند و با حضور به موقع خود، غبار را از شبهات برداشتند؛ همان طور که آیت الله مصباح هم غبار انحرافات و شبهات را از جامعه زدود تا جامعه دچار فتنه، التهاب و شبهه نشود.

عضو مجلس خبرگان رهبری درباره رابطه آیت الله مصباح با روز ۱۹ دی گفت: این عالم ربانی، مدافع حریم مرجعیت و مدافع کسانی بود که در عصر غیبت مساله نیابت عامه حضرت بقیه الله(عج) را بر عهده دارند.

رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم افزود: او در دفاع از ولایت فقیه و این جایگاه در دوره و زمانه ما سنگ تمام گذاشت و آثار و سخنرانی‌های او بیانگر مواضع مستحکم و قاطعش در دفاع از ولایت فقیه بود.

وی با اشاره به ارتباط آیت‌الله مصباح با سالگرد شهادت سردار سلیمانی گفت: شهید سلیمانی به عنوان یک عنصر نظامی است، اگر چه دارای اخلاق الهی و امتیازات ویژه معنوی بود؛ ولی سردار و سپهبد رشید اسلام بود و ماموریت خود را حفظ مرزهای جغرافیایی کشور اسلامی، دفاع از حرم اهل بیت(ع) و کشورهای اسلامی می‌دانست.

وی با بیان اینکه سردار سلیمانی مرزهای جغرافیایی را مراقبت می کرد تا حریم اهل بیت(ع) از دشمن محفوظ بماند، افزود: در داخل کشور نیز برخی سعی داشتند با نفوذ افکارشان مرزهای فکری جامعه را به هم بریزند و باورها و افکار را متزلزل کنند که این‌جا آیت الله مصباح به محافظت از مرزهای فکری جامعه پرداخت و به دانشگاه‌ها، حوزه‌ها و شهرهای گوناگون می رفت تا مرزهای فکری و اعتقادی مردم را مراقبت و محافظت کند.  

وی با اشاره به اینکه خداوند متعال برای هدایت انسان ها سه راه را تعیین کرده است، افزود: راه نخست ارسال پیامبران و فرستادن کتاب های آسمانی است تا انبیای الهی(ع) دست بشر را بگیرند و از باتلاق تاریکی نجات دهند؛ راه دوم عقل و خرد انسان است که همچون چراغی پرفروغ مقابل انسان را روشن می‌کند تا انسان در باتلاق‌های جهل فرو نرود و راه سوم نقش علما در هدایت بشر است.

بوشهری با تاکید بر اینکه عالمی می‌تواند هدایتگر باشد که اهل عمل صالح باشد و این علما به گفته پیامبر اسلام(ص) فردای قیامت به اندازه علوم‌شان و تلاشی که در زمینه هدایت جامعه به خرج دادند، تکریم می‌شوند؛ گفت: آیت‌الله مصباح شخصیتی بود که هم با جهاد اصغر با طاغوت‌های جهان و هم با جهاد اکبر و جهاد کبیر برای هدایت بشر تلاش کرد و علاوه بر اینکه خودساخته بود از محضر استادان بِنام حوزه استفاده کرد و این علم خود را برای هدایت بشر به کار برد.

وی با بیان اینکه ما شخصیت آیت‌الله مصباح یزدی را در مبارزه آشتی‌ناپذیرش با جبهه کفر و نفاق می‌شناسیم، افزود: این شخصیت علاوه بر کسب درس فقه، بیش از ۱۵ سال در درس اخلاق آیت‌الله بهجت شاگردی کرد.

وی ادامه داد: آیت الله مصباح کوشا در راه علم‌آموزی و هدایت جامعه بود، اهل مال‌اندوزی و تعریف از خود نبود و در مسیری که انتخاب کرده بود از خود مقاومت نشان داد که این نشانه‌های یک عالم دینی است و به همین خاطر رهبر معظم انقلاب از او به عنوان حکیم یاد کرده‌اند.

رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در بخش دیگر سخنان خود، به بیان شخصیت و زندگانی حضرت فاطمه زهرا(س) پرداخت و بر پیروی راه اهل بیت(ع) تاکید کرد.

مرحوم آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی عضو فقید مجلس خبرگان رهبری، رییس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) و عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به دلیل بیماری ۱۲ دی سال ۱۳۹۹ دارفانی را وداع گفت و پیکر مطهرش پس از تشییع باشکوه در شهرهای تهران، مشهد و قم در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) در قم به خاک سپرده شد./

برچسب‌ها جامعه مدرسین حوزه علمیه قم حوزه علميه قم مجلس خبرگان رهبری موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی سید هاشم حسینی بوشهری پروندهٔ خبری در سوگ آیت الله مصباح یزدی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: جامعه مدرسین حوزه علمیه قم حوزه علميه قم جامعه مدرسین حوزه علمیه قم حوزه علميه قم مجلس خبرگان رهبری موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی سید هاشم حسینی بوشهری جامعه مدرسین حوزه علمیه قم آیت الله مصباح یزدی رییس جامعه جهاد تبیین اهل بیت ع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۳۲۷۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امروز چهلم بهار است؛ جشنی که از یاد رفته!

«چهلم نوروز» مصادف با دهم اردیبهشت‌ماه از جمله آیین‌های وابسته به نوروز است. آیینی که در روزگار فعلی احتمالا نام آن به گوش کمتر کسی خورده است اما هنوز هم می‌توان ردپایی از آن را در نقاط مرکزی ایران و شهرهایی مانند شیراز و کرمان دید.

به گزارش ایسنا، در ایرانِ باستان تحویل بهار مانند روزگار فعلی تنها با رسومِ پیش از این اتفاق شناخته نمی‌شد. نوروز یکی از مهم‌ترین آیین‌ها قلمداد می‌شد که ایرانیان برای پیش و پس از آن خود را آماده می‌کردند و کارها و مناسک خاصی انجام می‌دادند. بنابراین رسوم نوروزی مانند امروز تنها به جشن‌هایی مانند چهارشنبه‌سوری، خانه‌تکانی، سبز کردن دانه‌ها، نوروزخوانی، جشن گلدان، تکم‌گردانی و... محدود نبود و تا مدتی بعد از نوروز هم ادامه داشت.

به همین علت است که برخی نوروز را نه یک روز و نه سیزده روز می‌دانند؛ به اعتقاد آنها نوروز یک بازه زمانی است. در این زمینه شبان میرشکرایی - مدیر اجرایی پرونده جهانی نوروز در یونسکو پیش از این به ایسنا، گفته بود: «از وقتی که این تحول طبیعی اتفاق می‌افتد، در نقاط گرمسیرتر به میانه زمستان می‌رسد و در نقاط سردسیر به میانه بهار. اشعاری هم داریم به این شرح که «اینک بیامده است به پنجاه روز پیش/جشن سده طلایه جشن نوروز روشنی»، یعنی جشن سده را طلایه‌دار نوروز و نوبهار دانسته‌اند. از آن طرف در حوزه فرهنگی شمال غرب ایران در منطقه آذربایجان تفسیری است که تا وقتی توت از درخت نیفتاده، نوروز است و زمان آن تا اواخر اردیبهشت‌ماه است؛ یعنی یک بازه سه‌ماهه برای نوروز داریم. هرکسی در این بازه سه‌ماهه به سبک و سیاق، رنگ و آیین خودش نوروز را پاس می‌دارد و نمی‌توانیم او را محدود به یک بازه زمانی کنیم.»

بر این اساس آداب و آیین‌های مربوط به نوروز (بر اساس تعریف امروزی از این مناسبتِ ۱۳ روزه) در سه گروه پیشانوروزی، هنگام نوروز و پسانوروزی طبقه‌بندی می‌شود؛ موضوعی که بنابر آنچه گفته شد احتمالا در گذشته‌های دور اینگونه نبوده است.

بخت‌گشایی با توسل به ماهی دندان‌طلا!

برای چله نوروز در شیراز دو جشن آب و گل‌های محمدی و جشن بخت‌گشایی برگزار می‌شد. جشن آب و گل‌های محمدی که تا دوره قاجار تداوم داشت در باغ دلگشا به مدت یک هفته برگزار می‌شد.

جشن بخت‌گشایی نیز در آرامگاه سعدی برپا می‌شد و آداب خاص خود را داشت. طبق این رسم، دخترانی که می‌خواستند بختشان باز شود و یا آرزو داشتند بچه‌دار شوند، باید تورهایی به رنگ سبز روی سر خود می‌انداختند و روی آن نُقل می‌گذاشتند و به شکلی که نقل از روی سرشان نیفتد از پله‌ها پایین می‌رفتند و مقابل حوضِ آرامگاه سرشان را خم می‌کردند تا نقل درون دهان ماهی دندان طلا بیفتد!

در این باور فرقی نمی‌کرد که اصلا ماهی دندان‌طلا وجود دارد یا نه و یا حتی اگر نمونه‌ای نادر از آن پیدا شود، هدف‌گیری فرد باید چقدر دقیق باشد که نقل دقیقا در دهان ماهی بیفتد. احتمالا تنها موضوع مهم این بود که اجرای این رسم خیال دختران را راحت می‌کرد که آرزویشان برآورده می‌شود.

شیرازی‌ها در کنار اجرای این مناسک یا نوعی آش به نام «دیگ جوش» می‌پختند و یا مشغول خوردن آش سبزی و کاهو می‌شدند.

جشنی برای درخواست سلامتی 

چهلم نوروز در کرمان آداب و آیین‌های خاص خود را دارد که همچنان هم برخی به اجرای آن پایبند هستند. این آیین‌ها در سال ۱۳۸۸ با عنوان «چهلم بهار» در فهرست میراث ناملموس ملی به ثبت رسیده است. کرمانی‌ها «آیین تندرستان» یا «تندرستون» را اصلی‌ترین بخش جشن چهلم بهار می‌دانند که هدف آن درخواست سلامتی و تندرستی است و هنوز به شکل جدی در این منطقه از کرمان برگزار می‌شود.

این جشن در یکی از مهم‌ترین مناطق کرمان به نام «شیوشگان» به معنای محل شیون و زاری برگزار می‌شود. دعا برای گشایش بخت، بریدن چادر عروس در این روز، آب چهل ریختن برای زنان حامله یا زائو، پختن و خوردن آش اوماج و نواختن موسیقی از جمله آیین‌های این جشن است.

جشن تندرستان در کرمان  جشن تندرستان در کرمان

در کوه شاه‌خیرالله منطقه پاریز کرمان نیز زیارتگاهی وجود دارد که در این روز مردم آنجا کنار یکدیگر جمع می‌شوند. عشایر در این روز با ظرف‌های شیر که از شب قبل دوشیده‌اند در دامنه کوه مستقر می‌شوند و با آن آش شیر می‌پزند تا در میان مردم تقسیم کنند.

سایر افراد هم زیرانداز می‌اندازند، چای درست می‌کنند و شیرینی‌هایی که از دوران دید و بازدیدهای نوروز باقی مانده را به یکدیگر تعارف می‌کنند. پس از آن هرکس که خواسته‌ای دارد راهی زیارتگاه می‌شود.

با این حال این روزها جشن «چهلم نوروز» مانند گذشته رونق ندارد و تنها در مناطقی محدود، افراد خود را پایبند به اجرای آن می‌دانند، موضوعی که باعث می‌شود این فرهنگ کهن بیش از پیش به دست فراموشی سپرده شود و احتمالا تا چند سال آینده تنها فقط نامی از آن در فهرست میراث ناملموس ملی باقی بماند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • نامه محرمانه ساواک درباره عروس بزرگ امام(ره)
  • دستور ساواک برای بازرسی از عروس امام (ره)+ سند
  • حمایت چهره نزدیک مصباح یزدی از گشت ارشاد و طرح نور
  • رویداد جامعه‌پرداز با موضوع خانواده و جمعیت در البرز برگزار می‌شود
  • مناظره در باره نقش مردم در حکومت در دیدگاه های آیت الله مصباح یزدی و آیت الله مرتضی مطهری
  • امروز چهلم بهار است؛ جشنی که از یاد رفته!
  • حزب الله برای نخستین بار از موشک‌های «الماس» استفاده کرد+ فیلم
  • برگزاری برنامه های تبیینی اندیشه شهید مطهری در هفته معلم
  • قالیباف: جداول بودجه برای نخستین بار به رای گذاشته می‌شود
  • قالیباف: نباید به مجلس ظلم شود، نخستین بار است که مجلس یازدهم جداول را به رأی نمایندگان می گذارد