Web Analytics Made Easy - Statcounter

حسن قائدی با حضور در برنامه تلویزیونی «به اضافه مستند» حسرتش برای دیدار با شهید سلیمانی و عکاسی از او در خط مقدم نبرد با داعش را بیان کرد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، چهل و نهمین قسمت از برنامه تلویزیونی «به اضافه مستند» با پخش و بررسی مستند «چشم ایرانی» به کارگردانی ساسان فلاح‌فر روی آنتن شبکه مستند رفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این فیلم مستند روایتی متفاوت از نگاه یک عکاس جنگ به خط مقدم نبرد با داعش است و وقایع رخ داده در نبرد با تکفیری‌ها از نگاه حسن قائدی، عکاس ایرانی به نمایش درآمده است.

حسن قائدی از همان روزهای ابتدایی ظهور داعش در عراق و سوریه به این مناطق سفر کرد تا روایتگر اتفاقات رخ داده در خط مقدم نبرد با داعش باشد. مستند «چشم ایرانی» شامل 6 سفر به سوریه و 4 سفر به عراق است که توسط حسن قائدی از سال 1392 تا تقریباً پایان جنگ در سوریه و عراق انجام شده است.

در این قسمت و پس از پخش مستند، میز کارشناسی برنامه با حضور حسن قائدی عکاس و سوژه مستند «چشم‌ ایرانی» و محمدحسین رحیمیان از عکاسان پیشکسوت برگزار شد.

رحیمیان در ابتدا با اشاره به تاریخچه عکاسی بحران گفت: پیشینه عکاسی از رویدادها و حوادث ارتباط مستقیمی با فناوری عکاسی دارد. هنگامی که عکاسی از نظر فنی در شرایطی قرار گرفت که عکاسان بتوانند از زمان نوردهی کمتری استفاده کرده و حرکت کنند، این ظرفیت برایشان فراهم شد که از رویدادها و حوادث عکاسی کنند. به عبارت دیگر، با اختراع سینما در سال 1895 تصویربرداری از بحران را برای عکاسان فراهم کرد.

وی ادامه داد: البته عکاسی جنگ از ابتدا با همان ابزار ابتدایی و حتی با 3 پایه نیز انجام می‌شد. درست است که در آن زمان عکاسان نمی‌توانستند از صحنه‌های جنگ عکاسی کنند اما می‌توانستند از جاماندگان میدان نبرد عکس بگیرند.

او با اشاره به عکاسی حسن قائدی گفت: نوع عکاسی که از آقای قائدی در جنگ سوریه دیدیم، عملاً از مرحله بحران عبور کرده است. اگر بخواهم به مصادیق بحران اشاره کنم باید به مواردی نظیر سیل، زلزله و ... اشاره کنم. در اینجاست که از روند عادی حادثه خارج شده و وارد بحران می‌شویم. عکاس هم می‌رود تا ابعاد مختلف این بحران را به تصویر بکشد. پس می‌توان گفت که بحران شامل حوادث طیبعی و آغاز یک جنگ می‌شود.

وی خاطر نشان کرد: روحیه افرادی که به سراغ دوربین و عکاسی می‌آیند با دغدغه‌ها و روحیه بقیه افراد جامعه متفاوت است. انتخاب عکاسی آنهم عکاسی بحران به دغدغه‌های درونی و جهان‌زیسته آن عکاس یا فیلمساز برمی‌گردد. در این عوامل پول هیچ نقشی ندارد. یعنی اگر به شما بگویند که یک میلیون دلار پول بهتان می‌دهیم و در میدان نبرد بروید سخت است که بپذیرید، اما چه می‌شود که یک عکاس وارد این میدان نبرد می‌شود؟

حسن قائدی با اشاره به اثرگذاری ابزار عکاسی گفت: ابزار خیلی تأثیرگذار است. زمانی که راجر فنتون از «جنگ کریمه» عکاسی می‌کرد، طبعاً به دلیل تجهیزاتی که در اختیار داشت، نمی‌توانست از خیلی از صحنه‌ها عکاسی کند. این موضوع در حالی است که اکنون من با دوربین دیجیتال عکاسی می‌کنم و طبیعتاً دستم بسیار بازتر است. این موضوع حتی در نوع نگاه عکاس هم تأثیرگذار است. با این حال عقبه ذهنی عکاس و حتی سفارش‌دهنده نیز بسیار مهم است، اما خود عکاس نقش اساسی را دارد.

وی اضافه کرد: برای مثال در دوران دفاع مقدس عکس‌هایی را می‌بینیم که عمدتاً پلان عاطفی دارند و آدم‌هایی را به تصویر می‌کشند که برای دفاع رفته‌اند، نه جنگ.

او درباره انتخاب عکاسی بحران گفت: قبل از اینکه وارد سوریه شوم، بحران‌ها و برخی حوادث طبیعی را عکاسی کرده بودم. برای مثال زلزله در بم، ترکیه و پاکستان را عکاسی کرده بودم. شاید علاقه‌ام به عکاسی بحران به این دلیل باشد که در جنگ بزرگ شدم و زمانی که جنگ به پایان رسید، 11 ساله بودم. من جبهه را تجربه نکرده‌ام اما خیلی از چیزها را به یاد می‌آورم. روزی بود که 20 هواپیمای عراقی بالای شهر اهواز آمدند و بخش‌های زیادی را بمباران کردند. همان روز خواهرم مدرسه بود که فاصله زیادی با خانه‌مان داشت و همه نگرانش بودیم. به عبارت دیگر چون در خانواده و شهری بودم که این اتفاقات را از نزدیک احساس می‌کردم خود به خود زمینه فکری‌ام شکل گرفت.

قائدی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چرا رفتن به میدان نبرد را انتخاب کرده است، گفت: همیشه حسرت‌ روزهایی در دلم بود که در دوران دفاع مقدس و جنگ عکاسی نکرده بودم. وقتی وارد سوریه شدم دوست داشتم یکی از بچه‌های پشت خاکریز و سنگرهای سوریه باشم، اما تقدیرم این بود که با دوربین بروم.

وی با اشاره به درخواست خود برای حضور در کنار سردار سلیمانی در زمان حضور او در میدان نبرد با داعش گفت: قبل  از اینکه این درخواست را در یک برنامه تلویزیونی مطرح کنم، این موضوع را به صورت مکتوب و شفاهی در سوریه و ایران پیگیری کردم، با این حال نمی‌دانم که چرا هیچ وقت نتوانستم حاج قاسم را ببینم. هر عکاس و مستندسازی بالاخره در یک جایی با ایشان روبه‌رو می‌شد اما من کم سعادت بودم. اکنون که 2 سال از شهادت سردار سلیمانی گذشته است، تنها یک فریم از شهید سلیمانی می‌بینیم و دیگر هیچ فریم عکسی از او نداریم. چه خوب است که در کنار تمام سردارانی مثل حاج قاسم یک عکاس هم قرار بدهیم تا روایتگر فعالیت آنان و رشادت‌هایشان باشد.

قائدی با اشاره به محدودیت‌هایی که در عکاسی بحران داشته است، گفت: در موارد زیادی ارزش عکاسی در جنگ را نمی‌دانیم. جالب است بدانید وقتی که جنگ 33 روزه تمام می‌شود. سید حسن نصرالله بچه‌های رسانه‌ای المیادین را جمع کرده و می‌گوید المیادین جنگ را برای ما تبیین کرد و از آنان تشکر می‌کند. به نظرم باید عکاسان و مستندسازانی را تربیت می‌کردیم که با ضوابط و سرفصل‌هایی که خودمان تعیین می‌کنیم و برای اهداف مورد نظر خودمان از بحران‌های مهمی نظیر سوریه و عراق عکاسی کنند. به آنان می‌گفتیم که این اسناد را برایم ضبط کن و سپس تصمیم می‌گرفتیم که آیا این عکس‌ها را منتشر کنیم یا خیر.

این عکاس جنگ در پایان گفت: باید دقت داشت که در سوریه فعالیت رسانه‌ای نداشتیم و به همین دلیل رسانه‌های خارجی آمدند هر جور که دلشان خواست آن را نوشتند و اکنون منتشرش می‌کنند. نگاهمان به عکس تزئینی است و به همین دلیل اسناد تاریخی را به صورت مداوم از دست می‌دهیم.

رحیمیان در جمع‌بندی سخنان خود گفت: به نظر می‌رسد بعد از گذشت دهه‌ها به ضرورت، قدرت و قوت عکس در حوزه‌های فرهنگی اشراف نداریم. فرصت‌های تاریخی را از دست دادیم.

مستندهایی از "سردار سلیمانی" روی آنتن تمام شبکه‌های استانی + جدول پخش9 دی پایِ تلویزیون/ پخش چند مستند و دو فیلم جنجالیزمان پخش مستند "آیت‌الله مصباح" مشخص شد/ روایت نیم قرن خاطره با محمد صالح علا

انتهای پیام/  

منبع: تسنیم

کلیدواژه: عکس مستند عکس مستند سردار سلیمانی نبرد با داعش عکاسی بحران میدان نبرد حسن قائدی یک عکاس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۳۸۰۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماجرای اظهار نظر سردار سلیمانی در سریال پایتخت ۵

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، پیش از ساخت سریال پایتخت ۵ و سکانس های مربوط به داعش، سردار سلیمانی در گفت و گو با عوامل تولید این فیلم از آنها می خواهد تا پایان سریال را تغییر دهند: «فیلم‌نامه رو عوض کنید، همه این خونواده باید صحیح و سالم برگردن ایران. مگر ما مرده باشیم که یکی از این خونواده به دست داعش شهید بشه.»

احسان محمدحسنی، مدیر سازمان هنری رسانه‌ای اوج در کتاب سلیمانی عزیز ۲، صفحه ۱۹۴ به خاطره جالبی از نگاه سردار سلیمانی فرمانده وقت نیروی قدس سپاه به سریال پایتخت ۵ و سکانس های مربوط به داعش اشاره دارد.

هم چنین سیروس مقدم کارگردان این سریال خاطراتی از ساخت این قسمت ها دارد. این روزها که پخش این سریال پرمخاطب در شبکه ای فیلم به قسمت های حساس حضور خانواده نقی معمولی و همراهانش در سوریه و درگیری با داعش رسیده بد نیست این خاطرات شیرین را مرور کنیم.

سردار سلیمانی هماهنگ کرد تا عوامل فیلم با اسیران داعشی صحبت کنند

در کتاب کتاب سلیمانی عزیز ۲ به نقل از مدیر سازمان هنری رسانه‌ای اوج می خوانیم: وقتی قرار شد پایتخت ۵ ساخته شود، تیم را بردیم دیدار حاج قاسم. حاجی خیلی کمک کرد تا بچه‌ها با فضای سوریه و مدافعین حرم آشنا بشوند؛ حتی هماهنگ کرد با یکی دوتا اسیر داعشی صحبت کنند. فیلم‌نامه که نهایی شد، یک روز صبحانه مهمان حاج قاسم شدیم.

همین که فهمید آخر سریال قرار است بابا پنجعلی شهید شود و در کربلا یا مشهد خاکش کنند، گفت: «فیلم‌نامه رو عوض کنید، همه‌ این خونواده باید صحیح و سالم برگردن ایران.» کارگردان و نویسنده با تعجب نگاهی کردند و گفتند: «نمیشه! ما می‌خوایم قصه این‌طور تموم بشه.» حاجی وقتی دید قبول نمی‌کنند، غیرتمند گفت: «مگر ما مرده باشیم که یکی از این خونواده به دست داعش شهید بشه!»

نظر سردار در خصوص ساخت «پایتخت ۵» مثبت بود

سیروس مقدم کارگردان خلاق و خوشفکر این سریال در خصوص این سری از مجموعه پایتخت در یک گفت و گویی مطبوعاتی می گوید: پرمخاطبترین فصل سریال پایتخت (فصل پنجم) را تولید کردیم که حملات زیادی هم به آن شد. این سریال با توصیه حاج قاسم سلیمانی ساخته شد. نظر سردار در خصوص ساخت «پایتخت ۵» مثبت بود و فقط یک نگرانی داشتند که انتهای قصه چه می‌شود که ما گفتیم خانواده نقی با رشادت و جانفشانی خودشان را از مهلکه جنگ نجات می‌دهند و در نهایت یک بالگرد سوری این خانواده را از مخصمه نجات می‌دهد. سازمان اوج همفکر و ناظر بر کار بود و قسمت به قسمت فیلمنامه، هم به اوج و هم تلویزیون داده می‌شد و کاملا هماهنگ بودیم... یک صبح زود خدمت‌شان(سردار سلیمانی) رسیدیم، زیرا می‌خواستند سرشان خلوت‌تر باشد و مفصل صحبت کنند. من از فحوای کلامشان متوجه شدم پایتخت‌های دیگر را هم دیده‌اند. ایشان نظراتی داشتند که بحق هم درست بود. ضمن این‌که به ما مشاورانی برای کار معرفی کردند و فقط نگران فینال قصه بودند که قهرمانان نجات پیدا کنند.

متن کامل این خبر را بخوانید.

۲۴۵۲۴۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901105

دیگر خبرها

  • عکاس خبرگزاری مهر آذربایجان‌شرقی برگزیده جشنواره ملی عکاسی سنندج
  • تقدیر از عکاس خوزستانی‌ در مسابقه عکس روز سنندج
  • عکاسی فیلم هیچ‌گاه نمی‌میرد/ سینما و تئاتر هنر فردی نیست
  • ماندن در سینما اهمیت دارد/ عکاسی فیلم هیچ‌گاه نمی‌میرد
  • فیلم| واکنش شهید سردار سلیمانی به یک تصمیم در فصل پنجم سریال پایتخت
  • کری شاعرانه سپاهان برای پرسپولیس! (عکس)
  • جنایات رژیم اسرائیل تحولات سوریه را دچار خدشه کرده است
  • گفت‌وگوی نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه با «خاجی»
  • ماجرای اظهار نظر سردار سلیمانی در سریال پایتخت ۵
  • کشف ۳۰۸ قطعه اشیای تاریخی دوره ساسانی و هخامنشی در چالوس