Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس، روندهای فعلی در نظام سلامت کشور مشکلاتی به وجود آورده که لزوم تغییر آن‌ها را مطرح کرده است. به طور مثال، نسخه ها، جواب آزمایشات و عکس برداری‌های کاغذی همگی باعث اتلاف وقت مردم، دوباره کاری و تحمیل هزینه‌های گزاف به بیماران‌ می‌شود. انجام آزمایشات غیرضروری و گران قیمت، تبدیل مهر پزشکان به امضای طلایی برای اخذ دارو و معطل شدن در صف‌های طولانی دریافت خدمات نیز از دیگر مشکلاتی است که در حال حاضر با آنها روبرو هستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برای رفع این مشکلات، اجرای پرونده‌ی الکترونیک یک ضرورت به حساب‌ می‌آید. نسخه‌ی الکترونیک نیز به عنوان یکی از عوامل اساسی این طرح مطرح است.

اجرای قانون نسخه نویسی الکترونیک که برای سال‌ها به تعویق افتاده است، از ابتدای دی ماه سال جاری در دستور کار قرار گرفت. برخی از کارشناسان نگرانی‌هایی در مورد عدم وجود بسترهای لازم به لحاظ مخابراتی و نرم افزاری برای اجرای این قانون دارند. اما برخی دیگر معتقدند که با بسترهای فعلی نیز‌ می‌توان به اجرای آن اقدام کرد و به مرور زمان به رفع مشکلات پرداخت. در همین ارتباط با حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو هیئت رئیسه‌ی مجلس گفت‌وگویی تلفنی ترتیب دادیم که در ادامه‌ می‌خوانید.

به گفته‌ حاجی دلیگانی، نسخه‌ الکترونیک یک تکلیف قانونی است که اجرای آن برای چندین سال معطل مانده است. به عبارت دیگر، اجرای این قانون که مزایای زیادی هم دارد در هر مقطعی به دلیلی به تعویق افتاده است. در واقع وزارت بهداشت و درمان، سازمان تأمین اجتماعی، دستگاه‌های بیمه ای و نهادهای ذیربط دیگر از اجرای آن اجتناب کرده و کامل آن را اجرا نکرده اند. البته سازمان تأمین اجتماعی تا حد زیادی در این موضوع پیش رفته اما تلاش‌ها برای اجرای این قانون کامل نبوده است.

حاجی دلیگانی گفت: از طرفی، یک سری دلایل برای عدم اجرای کامل این قانون مطرح شده که به نظر‌ می‌رسد برخی از آنها درست است. به طور مثال، به فراهم نبودن زیرساخت‌های لازم برای اجرای این قانون اشاره‌ می‌شود که تا حدی منطقی هستند. این عضو هیئت رئیسه‌ی مجلس ادامه داد: به هر حال، واقعیت این است که ما ناگزیر به اجرای نسخه نویسی الکترونیک هستیم. به کارگیری این روش در نظام سلامت کشور یک امر لازم است و‌ نمی‌توان از آن صرف نظر کرد.

به گفته‌ی حاجی دلیگانی، نسخه نویسی الکترونیک به نوعی به بحث پزشک خانواده نیز کمک‌ می‌کند. پزشک خانواده و نظام ارجاع نیز کار ضروری دیگری در نظام سلامت کشور به شمار‌ می‌رود که تا الان معطل باقی مانده است.

وی گفت: برای اجرای نسخه نویسی الکترونیک ما نیاز به هیچ مشوقی نداریم. این یک قانون است که برای کشور ضروری است و باید اجرا شود. اجرای این قانون در واقع نیاز به اراده دارد. اگر اراده‌ی لازم در متولیان امر وجود داشته باشد، قانون اجرا‌ می‌شود و نیازی به مشوق نیست. این نماینده‌ی مجلس افزود: اجرای هر قانونی در عمل مشکلات و موانعی دارد که به تدریج و در عمل باید رفع شود.

حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو هیئت رئیسه‌ مجلس پیرامون مزایای نسخه‌نویسی الکترونیک تصریح کرد: نسخه نویسی الکترونیک مزایای زیادی دارد. به طوری که از دوباره کاری‌ها در روند درمان جلوگیری‌ می‌کند. همچنین این روش موجب‌ می‌شود که از ورود داروهای تقلبی به چرخه‌ی درمان کشور اجتناب شود. نسخه نویسی الکترونیک از برخی اجحاف‌ها که به مردم تحمیل‌ می‌شود نیز ممانعت‌ می‌کند. با استفاده از این روش‌ می‌توانیم از مصرف داروهای غیرضروری توسط بیماران نیز جلوگیری به عمل آوریم.

حاجی گفت: وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی که متولی صدور مجوز مطب برای پزشکان هستند، باید به مدیریت این موضوع بپردازند تا پزشکان با اجرای این قانون همراهی لازم را داشته باشند.

به گفته‌ این عضو هیئت رئیسه‌ی مجلس، برای اینکه در عمل به مشکل نخوریم و بحث نسخه نویسی الکترونیک به درستی اجرا شود و به اهداف این قانون در عمل دست پیدا کنیم باید عین قانون را به صورت تمام و کمال اجرا کنیم. قانون نسخه نویسی الکترونیک را الزام کرده است و دستگاه‌های ذیربط که از سال‌ها پیش باید به اجرای این قانون‌ می‌پرداختند و از آن اجتناب کرده اند، موظف هستند به اجرای آن بپردازند. حاجی گفت: تا کنون اراده‌ی لازم برای اجرای این قانون در میان برخی از مسئولان نبوده و به همین دلیل این قانون معطل باقی مانده است ولی در دولت جدید رویکرد تغییر کرده است.

وی ادامه داد: وزارت ارتباطات باید بررسی‌های لازم را به عمل آورد و نظر خودش را در مورد بسترهای موجود برای اجرای قانون نسخه نویسی الکترونیک اعلام کند. چیزی که کارشناسان در این زمینه اعلام‌ می‌کنند، همیشه مطرح بوده است. هر تغییری که قرار است در کشور ایجاد شود همواره با مقاومت‌هایی روبرو‌ می‌شود. اما زمانی که تغییرات در عمل ایجاد‌ می‌شود، متوجه مزایای بی شمار آنها‌ می‌شویم. نسخه نویسی الکترونیک نیز یکی از تغییراتی است که در حال حاضر با مقاومت‌هایی مواجه است اما در آینده خواهیم دید که اجرای آن در عمل برای کشور چه فایده‌هایی دارد.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: سلامت دارو قانون مجلس نسخه نویسی الکترونیک حاجی دلیگانی شفافیت در نظام سلامت عضو هیئت رئیسه ی مجلس نسخه نویسی الکترونیک برای اجرای این قانون عضو هیئت رئیسه حاجی دلیگانی ی الکترونیک نظام سلامت اجرای آن ی لازم ی مجلس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۳۹۷۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بلایی که با خوردن ۴ استامینوفن سرتان می‌آید

به گزارش خبرآنلاین، اگر عادت به مصرف داروهایی دارید، که پزشک آنها را تجویز نکرده و دلیل انتخاب‌تان توصیه‌ای دیگران است، باید بدانید که بروز علائم بیماری در همه افراد یکسان نیست و داروها هم پاسخگویی یکسان برای همه ندارند.

همشهری آنلاین در گزارشی نوشت: حذف ارز ترجیحی داروها، قیمت‌ داروی بدون و نسخه یعنی OTC‌ها را هم افزایش داده چون پوشش بیمه‌ای ندارند. به‌نظر می‌رسد که این افزایش قیمت تا حدودی افزایش بی‌رویه مصرف داروهای بدون نسخه را کنترل کرده باشد. این نکته را دکتر سیدعلی فاطمی، نایب‌رئیس سابق انجمن داروسازان ایران عنوان می‌کند. به‌گفته این کارشناس حوزه دارو، مسکن‌ها و داروهای سرفه بیشترین مصرف را به‌عنوان داروهای OTC دارند. البته میزان مصرف این داروها در ایران و جهان تقریبا یکسان است و واقعی شدن قیمت‌ این داروها پس از اصلاح سیاست‌های ارزی و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی ما را هم‌رتبه بقیه کشورها از نظر میزان مصرف قرار داده است.

عوارض حاد و مزمن

فاطمی با اشاره به فرهنگ خرید دارو بدون ردوبدل شدن اطلاعات بیمار عنوان می‌کند: برای فروش دارو به بیمار یا هر فرد مراجعه‌کننده باید شرح حال کامل و مشکل به دکتر داروخانه ارائه شود، اما خرید داروهای بدون نسخه در داروخانه‌های کشور در حالی انجام می‌شود که هیچ شرحی درباره بیماری و داروی مورد نیاز بیماران رد و بدل نمی‌شود. این فرهنگ تقریبا بین مردم جا افتاده و آنها هم نیازی به ارائه این توضیحات نمی‌بییند و مستقیما دارو را مطالبه می‌کنند. داروساز هم براساس ضوابطی که وجود دارد، این داروها را عرضه می‌کند.

او با تاکید بر این که داروهای OTC به‌معنای صددرصد بی‌خطر نیستند، ادامه می‌دهد: این داروها می‌توانند عوارض حاد و مزمن هم داشته باشند. عوارض حاد آنهایی هستند که مصرف‌کننده بلافاصله بعد از خوردن دارو با آن مواجه می‌شود و در عوارض مزمن هم فرد ممکن است سال‌ها بعد با مشکلات ناشی از مصرف این داروها مواجه شود. به‌عنوان مثال اگر کسی مشکلات کلیوی داشته باشد، با مصرف آنها به‌تدریج دچار نارسایی می‌شود.

مصرف آسیب‌زای ۴ استامینوفن

فاطمی با اشاره به مصرف بالای استامینوفن در کشور بیان می‌کند: این دارو را مردم به‌عنوان یک داروی بی‌ضرر یا کم‌ضرر می‌شناسند اما عوارض این دارو هم درصورت مصرف بی رویه قابل توجه است. اگر بیمار ۴ استامینوفن ۵۰۰ میلی‌گرمی در روز استفاده کند دچار مسمومیت کبدی یا کما خواهد شد.

او تاکید می‌کند: همین حالا حدود ۲۰۰ مسکن در فهرست‌ دارویی کشور وجود دارد که همه آنها درصورت خرید بدون نسخه باید طبق دستور و توصیه پزشک داروخانه مورد مصرف قرار بگیرد که شاهد چنین چیزی هم نیستیم.

عفونت را خودسرانه درمان نکنید

این کارشناس دارویی درباره عوارض مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه عنوان می‌کند: برخی در مواجهه با اسهال به‌دنبال داروهای بدون نسخه برای رفع مشکل هستند، اما موارد عفونی اسهال را نباید با مصرف خودسرانه دارو، درمان کرد. باید عفونت موجود در بدن فرد درمان شود. در این باره بیمار نباید اقدام به مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک‌ها هم کند چون آنتی‌بیوتیک جزو داروهای OTC نیست.

عوارض نسل قدیم سرماخوردگی‌ها

فاطمی با اشاره به این که داروهای OTC برای سرماخوردگی یا حساسیت‌های فصلی نسل قدیم و جدید دارند، توضیح می‌دهد: نسل قدیم این داروها خواب‌آوری شدید دارند و فرد درصورت مصرف بیش‌از اندازه آنتی‌هیستامین‌ها در فعالیت کاری و رانندگی با مخاطراتی مواجه می‌شود. نسل جدید این داروها خواب‌آوری کمتری دارند اما OTC نیستند و باید از سوی پزشک تجویز شوند.

داروی توصیه‌ای نخرید

به گفته این کارشناس دارویی، فرهنگ بد دیگری که در کشور ما وجود دارد این است که فرد دارویی که استفاده و تجربه مصرف آن را دارد، به دیگران توصیه می‌کند.

فاطمی در توضیح بیشتر بیان می‌کند: این فرهنگ غلطی است چون حتی سردرد در افراد یکسان نیست و برای خرید داروی مسکن‌ باید شرح حال از سوی دکتر داروخانه گرفته شود. نکته مهم این است که هر درد یا سردردی با هر مسکنی برطرف نمی‌شود. به همین دلیل انواع و اقسام مسکن‌ها در بازار دارویی کشور وجود دارد و پزشکان یا دکتر داروخانه می‌توانند بر اساس نیاز بیمار آن را تجویز کند. دردهای قاعدگی، مفاصل یا سردرد با مسکن‌های متفاوت، پاسخگویی مختلف دارند، تجویز به‌اصطلاح عمه و خاله برای مصرف داروها، به هیچ وجه توصیه نمی‌شود.

نظر پزشک را بپرسید

فاطمی با بیان این که تداخلات دارویی هم باید مدنظر قرار بگیرد، عنوان می‌کند: تداخلات دارویی درباره داروهای OTC اهمیت زیادی دارد. این داروها با داروهای انعقاد خون تداخل مصرف دارند.

او ادامه می‌دهد: فرد مبتلا به بیماری‌های قلبی که داروی وارفارین استفاده می‌کند نباید داروهای OTC را بدون تجویز پزشک مصرف کند. حتی مصرف همزمان آنتی‌بیوتیک و مسکن هم می‌تواند کارایی آنها را تحت‌تأثیر قرار دهد.

به گفته این کارشناس دارویی، اوتی‌سی‌ها همچنین می‌توانند جذب ویتامین را مختل کنند و به همین دلیل کسانی که مصرف بالایی در داروها دارند باید از دکتر داروخانه درباره تداخلات دارویی اطلاعات لازم را بگیرند تا اثربخشی داروی اصلی که استفاده می‌کنند کمتر نشود و مشکلاتی برای بیماران ایجاد نکند.

فاطمی با بیان این که خواندن بروشورهای دارویی هم اهمیت زیادی دارد، عنوان می‌کند: البته فرهنگ خواندن بروشور یا دستور مصرف داروها در ایران کم‌رنگ است و به نوعی مردم توجهی به آنها ندارند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که درصد کمی از مردم هنگام خرید دارو، بروشور آن را مطالبه و مطالعه می‌کنند یا درباره دارو اطلاعات کامل را از مسئول فنی یا دکتر داروخانه می‌گیرند. درحالی‌که این مسئله اصل ضروری خرید دارو است و باید از عوارض جانبی، میزان مصرف‌ و احتمال تداخل آن با داروهای دیگر مطلع شد.

او تاکید می‌کند: توصیه جدی این است که هر نوع داروی بدون نسخه الزاما از داروخانه و با نظر دکتر داروخانه تهیه شود. درصورت عدم‌دسترسی به بروشور داروها، سایت های معتبر در اینترنت منابع خوبی برای کسب اطلاعات لازم هستند. این منابع معتبر به راحتی در دسترس مصرف‌کنندگان قرار دارد و می‌توان هشدارهای دارویی را در آنها مطالعه کرد.

این کارشناس دارویی هشدار می‌دهد که استفاده طولانی‌مدت از داروهای OTC توصیه نمی‌شود چون می‌تواند هم عوارض جانبی داشته باشد و هم برخی از آنها به‌تدریج اثربخشی خود را از دست خواهند داد.

اثر معکوس برخی داروها

اینطور گفته می‌شود که مصرف مداوم داروها باعث کاهش اثربخشی آنها می‌شود و فاطمی در این باره می‌گوید: این مسئله درباره همه داروهای OTC صدق نمی‌کند. مثلا درباره آنتی‌بیوتیک‌ها اگر بدون نسخه تهیه و بدون تجویز پزشک مصرف شود، باکتری‌های بدن با آنها سازگاری پیدا می‌کند و باید آنتی‌بیوتیک‌های قوی‌تر تجویز شود.

او ادامه می‌دهد: در برخی داروهای ضداسهال و ضداحتقان بینی هم این مسئله وجود دارد و اگر زیاد استفاده شود می‌تواند اثر معکوس هم داشته باشد. داروهای ضدیبوست هم می‌توانند این شرایط را به‌وجود بیاورند. عمده آنها گیاهی هستند و بهتر است هر چند وقت یک‌بار تغییر کنند.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900064

دیگر خبرها

  • تلاش مافیای خودرو برای ممانعت از ورود خودروهای برقی
  • بلایی که با خوردن ۴ استامینوفن سرتان می‌آید
  • نسخه کاغذی جایگزین نسخه نویسی الکترونیک در زمان قطعی سامانه بیمه سلامت
  • چگونگی خدمات‌دهی به بیماران در زمان قطع سامانه نسخه‌نویسی الکترونیک بیمه سلامت
  • هشدار مصرف خودسرانه دارو‌های بدون نسخه
  • مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه چه مضراتی دارد؟
  • عوارض مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه
  • جنجال در منطقه میانکاله؛ ممانعت محیط بانان از ورود مصالح ساختمانی
  • خطرات مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه
  • تهدیدات مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه