Web Analytics Made Easy - Statcounter

حسین سناپور در نوشتاری با نگاه به کتاب «عجوزک و عیاران» محمود دولت‌آبادی از «عیاران و تجلیل هوش» نوشته است.

به گزارش ایسنا، حسین سناپور - نویسنده - در نوشتاری در صفحه شخصی‌اش نوشته است: «به‌تازه‌گی آقای دولت‌آبادی از «هزارویک‌شب» دو قصه‌ی آن را ـ که مربوط به دلیله‌ی محتاله است ـ انتخاب کرده و با نام «عجوزک و عیاران» در نشر چشمه منتشر کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در مقدمه‌یی کوتاه (که کاش هر چه بلندتر می‌شد و مفصل‌تر) هم گفته است که جذابیت‌های قصه‌گویی و راه‌ورسم عیاری و اساساً توجه به این پیشینه در ادبیات (که بخشی از آن هم مربوط به ایران است) دلیل چنین انتخابی بوده است. برای من اما جدای از قصه‌گویی و راه‌ورسم عیاری جنس این داستان‌ها هم جذاب بود، چون این بار که این داستان‌های عیاری را می‌خواندم،‌ دیدم کاملاً از همان نوعی هستند که در ادبیات و به‌خصوص سینمای آمریکا بر اساس‌شان فیلم‌های پرفروشی ساخته شده است، مثلاً فیلم‌های دنباله‌دار یاران اوشن (استیون سودربرگ)، یا نیش (جرج روی هیل) که در دهه‌ی هفتاد ساخته شد و هفت جایزه‌ی اسکار هم به‌دست آورد.

قصه‌های کتاب عجوزک و عیاران یکی از انواع داستان‌های هزارویک‌شب هستند، یعنی از همان جنس «سمک عیار» و کارهای مشابه که کسی با هوشی بسیار مشکلاتی را حل می‌کند یا مشکلاتی را برای دیگران به‌وجود می‌آورد. به‌کارگیری هوش اساس چنین قصه‌هایی است و عیاران اگر مورد توجه و تجلیل بوده‌اند و قصه‌هاشان تا هنوز خواندنی، به‌خاطر همین هوشی است که در کارهاشان به‌کار می‌گیرند. یعنی گرچه عیاران در مثلاً سمک عیار جنگ و گریز هم می‌کنند، اما آن‌چه مهم است و مایه‌ی عیاری سمک همان هوش اوست در حل مسائل پیچیده. گمانم در فرهنگ و زمانه‌یی که حتا شاعران و متفکرانش اغلب توصیه به توسل و تسلیم در برابر سرنوشت و بی‌فایده‌گی عقل می‌کرده‌اند، چنین توجه و تجلیلی از عقل چه‌قدر می‌توانسته غریب باشد و چه بسا فقط هم در چنین قصه‌های جذابی قابلیت تفهیم و پذیرش داشته است. یا اصلاً فقط در داستان‌های عیاری یا جنایی (که نمونه‌هاش را من در پیشینه‌ی ادبی‌مان سراغ ندارم) می‌توان تمام کارکرد هوش را خوب دید و سنجید. چنان که در داستان‌ها و فیلم‌های غربی هم چنین است. شخصیت‌های قصه‌های عیاری معمولاً حقه‌بازانی هستند که سرِ آدم‌ها یا دست‌گاه‌های به‌شدت قوی و کنترل‌شده کلاه می‌گذارند، ‌درست همان کاری که دلیله‌ی محتاله در همین کتاب عجوزک و عیاران کرده است. اتفاقاً اگر دلیله با کلاه‌برداری حقی را که از او و دخترش ستانده شده پس می‌گیرد،‌ اوشن و یارانش هم همان کار را می‌کنند. همین‌طور است در فیلم نیش. این نوع فیلم‌های آمریکایی (که اغلب هم پر خرج و پرفروش هستند) نشان می‌دهد که تجلیل هوش در پیچ‌وخم قصه‌هایی با غافل‌گیری‌های متعدد چه جذابیت فراوانی دارد و چه‌قدر مخاطبان را جذب می‌کند.

من نمی‌دانم چنین قصه‌هایی چه‌قدر در پیشینه‌ی قصه‌های غربی هست (که البته حتماً هست)، اما چه کم و چه زیاد، این فیلم‌ها نشان می‌دهد که سینما و ادبیات آن‌ها به‌خوبی از آن پیشینه استفاده کرده‌اند و می‌کنند. در این‌جا اما گاهی گلشیری «فرج بعد از شدت» را در دست تاریک، دست روشن‌،‌ و نیز «هفت گنبد» را در شاه سیاه‌پوشان فراخوانده و امروزی کرده، و گاهی دولت‌آبادی هم با چنین منتخب‌هایی (یکی هم از تاریخ بیهقی) برای اشاره به چنین پیشنیه‌یی. می‌دانم نویسنده‌های دیگری هم چنین کاری کرده‌اند، یا نزدیک به چنین کارهایی را، از تقی مدرسی گرفته (یکلیا و تنهایی او) تا رضا دانشور (خسرو خوبان) و دیگران، با هر کیفیت و نتیجه‌یی. می‌دانم هم که فرخ غفاری هم تعدادی از داستان‌های هزارویک‌شب را در شب قوزی امروزی کرده است و موفق هم، به‌خصوص برای آن سال‌ها (گمانم ۱۳۳۷)، اما برای سینما جز این یکی چیزی را به خاطر ندارم و بعد مقایسه می‌کنم با جذابیت‌های چنین قصه‌هایی و به‌کارگیری‌شان در فیلم‌هایی که نام بردم و مانندهاشان. و آخر فکر می‌کنم: سنت‌های قصه‌گویی چه‌قدر در این ملک دوام داشته‌اند و اصلاً کی تبدیل به پیشینه و محل رجوع ما شده‌اند؟ و به‌خصوص کی با راه‌یافتن به سینما به میان مخاطبان عام رفته‌اند؟ نمی‌دانم.»

 پی‌نوشت: رسم‌الخط حسین سناپور در این متن حفظ شده است.

 انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: محمود دولت آبادي حسین سناپور چنین قصه دولت آبادی داستان ها قصه هایی فیلم ها ی عیاری چه قدر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۴۳۷۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولید نوکیای تقلبی متوقف می‌شود+ فیلم

وزیر صمت در پاسخ به سوال خبرنگار بازارنیوز پیرامون تولید نوکیای ایرانی گفت: فروش کالای تقلبی در کشور ممنوع است؛ لذا در صورت محرز بودن تقلبی بودن این تلفن همراه، تولید آن در کشور متوقف خواهد شد.

گروه دیجیتال بازارنیوز- سعید ترکاشوند؛ «عباس علی آبادی» وزیر صمت در نشست خبری ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی «ایران اکسپو» در پاسخ به سوال خبرنگار بازارنیوز پیرامون برنامه این وزارتخانه برای ساخت تلفن همراه در سال ۱۴۰۳ اظهار کرد: ما در کشور در مورد این کالا هنوز برند معتبر و قابل قبولی که صد در صد خود اتکا باشد نداریم.


وزیر صمت افزود: در وزارت صمت هم در بعد نرم افزاری و هم در بعد سخت افزاری برنامه داریم و جزو برنامه‌های اولویت دار ماست؛ هر اندازه که خودرو مهم است موبایل هم مهم است.


وی همچنین درباره عرضه نوکیای تقلبی در سطح بازار موبایل ایران گفت: در صورت محرز بودن تقلبی بودن این تلفن همراه، کالای تقلبی در کشور نهاد مسئول خود را دارد و البته ما هم مسئول هستیم قطعا اگر ثابت شود لااقل به آن خدمت نمی‌دهیم و به دستگاه‌های مربوطه و تعزیرات معرفی می‌کنیم.


علی آبادی تاکید کرد: فروش کالای تقلبی در کشور ممنوع است؛ اگر متوجه بشویم جلوی واردات را می‌گیریم ارز و ریال به آن تخصیص نمی‌دهیم و به دستگاه‌های مرتبط معرفی می‌کنیم.


مشروح گفته‌های علی آبادی را در کلیپ زیر مشاهده کنید.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی


پایان پیام//

نام نویسنده: برچسب ها: نوکیای ایرانی ، تولید موبایل ، نوکیا ، وزارت صمت ، عباس علی آبادی ، کالای تقلبی لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000T9l

دیگر خبرها

  • خودکشی پزشکان بهانه بیماران! /تیترخوانی به جای نگاه علمی! /نوبت «وعده صادق» اقتصادی
  • فروش دانش‌ بنیان‌ها طی سال گذشته به ۵۳۰ هزار میلیارد تومان رسید
  • وزیر کار: تلاش کارگران زمینه ساز امنیت کشور است
  • نصرالله شیرین‌آبادی، نوازنده موسیقی درگذشت
  • تکیه خاتون‌آبادی، نقش جهانی کوچک در دل تخت فولاد
  • بررسی آثار کلر ژوبرت نویسنده و تصویرگر مسلمان شده فرانسوی
  • تولید نوکیای تقلبی متوقف می‌شود+ فیلم
  • موضوع شوراها، مهمترین رکن قانون اساسی است
  • رفع مشکلات زیرساخت‌های مشهد نیازمند نگاه ملی و حمایت دولت است
  • جدیدترین شماره مجله «خیمه» منتشر شد