Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-30@10:17:19 GMT

کرونا و تحولات سریع شهرها

تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۰۶۹۷۶۹

کرونا و تحولات سریع شهرها

طی دوران کرونا، ویژگی‌هایی از شهر نظیر تراکم جمعیت، تنوع، تمرکز شبکه‌های پویایی و پایگاه‌های جمعیت سیال که تا پیش از این، قدرت شهری به شمار می‌رفت در شدت یافتن شیوع بیماری نقش مهمی ایفا کرد و به وقوع تحولات شهری زیادی منجر شد.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، شیوع بیماری کووید -۱۹ پرده از حقایق زیادی در مورد زندگی شهری برداشت که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به کیفیت پایین هوا، نابرابری توزیع غذا میان مناطق مختلف، مسکن ناکافی و غیر مقرون به صرفه، نبود فضاهای عمومی کافی و جوامع اغلب ناسالم اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نابرابری‌های اجتماعی و سیستم‌های ناسالم شهری اثرات پاندمی را بر ساکنان شهرها شدت بخشید که در این میان، گروه‌های اقلیت قومی و نژادی بیشترین آسیب را متحمل شدند. زمانی که برای اولین بار، ساکنان شهری خود را با ویروس کرونا مواجه دیدند، پایان شهرنشینی را در ذهن خود مجسم کردند با این حال، زمان زیادی نگذشت که مناطق شهری به سرعت با شرایط جدید سازگار شد و زندگی در آن، اگرچه متفاوت با گذشته، اما همچنان پرشور جریان یافت.

دولت‌ها در واکنش به پاندمی، تلاش کردند به سرعت محیط‌های شهری را تغییر دهند تا سکونت در آن‌ها را برای مردم سازگار کنند که در نتیجه آن، تحولاتی در شهرها به وجود آمد و بعضی از آن‌ها، روندی دائمی به خود گرفت.

واکنش‌های تاکتیکی

شهرها و ساکنان آن‌ها در طول تاریخ و طی بحران‌های مختلف ثابت کرده‌اند که می‌توانند در مواجهه با پاندمی‌ها خود را سازگار کنند و چه بسا تحولات مثبت دائمی بی‌شماری در مناطق محل سکونت خود به وجود آورند.

طی دوران کرونا، بهره‌گیری از خیابان‌ها در سراسر جهان تغییر یافت و در اغلب نقاط دنیا، معابر شهری به فضاهایی برای دوچرخه‌سواری، پیاده‌روی، سرو غذا در بیرون منزل، گسترش پوشش‌های سبز و حتی مکان‌هایی برای رونق اقتصادی تبدیل شد. علاوه بر این، پارک‌های جیبی یا به عبارت دیگر، پارکلت‌ها به سرعت فضای پارک خودروها در خیابان‌ها را از آن خود کرد و به عنوان فضاهایی برای استراحت مردم و تماشای چشم‌اندازهای شهری توسط آن‌ها مورد استفاده قرار گرفت.

این تغییرات در کنار تمام مزایای خود و بازگرداندن نشاط از بین رفته در روزهای ابتدایی شیوع کرونا به مناطق شهری، نوعی ضرورت برای حفظ سلامت شهروندان به حساب می‌آمد و به همین دلیل، از محبوبیت بسزایی میان شهرنشینان برخوردار شد. در واقع، مردم طی دوران کرونا به این نتیجه رسیدند که پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری بهترین شیوه تردد برای حفظ فاصله اجتماعی با سایرین است ضمن اینکه از طریق افزایش فعالیت جسمی میان آن‌ها، به تقویت سیستم ایمنی و در نتیجه مقاوم‌سازی شهرنشینان در مقابل ویروس کرونا کمک زیادی می‌کند. علاوه بر این، جایگزینی پارکلت‌ها به جای فضای پارک خودروها به کاهش چشمگیر رفت و آمد وسایل نقلیه موتوری در شهرها منجر شد که همین امر در به حداقل رساندن آلودگی هوا و افزایش سلامت شهروندان سهیم بود.

نیویورک در ایالات متحده آمریکا از نمونه‌های موفق جهان در زمینه پیاده‌سازی روش‌های تاکتیکی شهری به شمار می‌رود که مدیران و ساکنان آن نشان داده‌اند چگونه می‌توان با اعمال تغییراتی نسبتاً کوچک در مناطق و معابر شهری، کیفیت زندگی مردم را به بهترین شکل ممکن بهبود بخشید. مدیران شهر طی دوران کرونا، طرحی تحت عنوان "رستوران‌های باز" ارائه دادند که در پی آن، هزاران مرکز تهیه غذا توانستند بساط خود را در فضاهای باز شهر دایر کنند که این کار نه تنها، اقتصاد رکود یافته آن‌ها را رونق بخشید بلکه فضاهایی امن برای مردم جهت سرو غذا در بیرون از منزل فراهم آورد.

از تغییرات کوچک تا تحولات دائمی

گزارش‌ها از اعمال تغییراتی دائمی و سریع در دست کم ۲۴۵ شهر دنیا خبر داد که مدیران آن‌ها، طی دوران پاندمی برای افزایش قابلیت دسترسی، برابری، حمل مواد غذایی، مشارکت عمومی و بهبود امینت و سلامت اعمال کرده بودند. به عنوان مثال، در برلین آلمان، مسیرهای دوچرخه‌سواری جدیدی طراحی شد که با سرعتی باورنکردنی یعنی چیزی حدود ۱۰ روز به بهره‌برداری رسید حال آنکه تا پیش از کرونا، احداث چنین زیرساخت‌هایی دست کم ماه‌ها طول می‌کشید. علاوه بر این، مقامات سایر شهرهای جهان از بوداپست پایتخت مجارستان گرفته تا بوگوتا در کلمبیا، دوبلین در ایرلند و مکزیکوسیتی احداث مسیرهای دوچرخه‌سواری به سرعت گسترش یافت و در انگلستان نیز، تغییر کاربری معابر شهری به افزایش ۵۰ درصدی دوچرخه‌سواران زن در سال ۲۰۲۰ منجر شد.

در لندن، پایتخت بریتانیا، مناطق ترافیک پایین که تا پیش از انتشار کرونا احداث آن‌ها سال‌ها طول کشیده بود به سرعت گسترش یافت و طرحی مشابه با همین در شهرهای نیوزلند و ونکوور کانادا پیاده شد تا در پی آن، مناطقی سالم و پایدار برای بهبود کیفیت زندگی شهری به وجود آید.

این تحولات اگرچه رویدادی جدید و مخصوص دوران کرونا به شمار نمی‌رفت با این حال، پیاده‌سازی آن‌ها طی این پاندمی بسیار سرعت پیدا کرد. پیش از شیوع بیماری کووید -۱۹، تردد وسایل نقلیه موتوری در شهرک‌های خودکفای بارسلونا ممنوع و شهردار پاریس پایتخت فرانسه نیز از ایجاد مناطق ۱۵ دقیقه‌ای خبر داده بود که در آن، مردم می‌توانند تنها با یک ربع ساعت پیاده‌روی یا دوچرخه‌سواری به تمام ملزومات خود دسترسی داشته باشند. با این حال، احداث چنین مناطقی در سراسر دنیا، طی دوران کرونا دست کم به طور موقت رایج شد و حتی کشور سوئد گام را فراتر نهاد و به ایجاد مناطق یک دقیقه‌ای دست زد. این روزها در سیاتل آمریکا، مقامات در حال افزایش ۴۵ مایل مسیر سبز به شهر هستند ضمن اینکه در نظر دارند برای افزایش هر چه بیشتر زیست‌پذیری شهر بکوشند.

به طور کلی، می‌توان پاندمی کرونا را فرصتی برای اعمال تغییرات اجباری اما بسیار مفید فرض کرد که در مدت زمانی کمتر از دو سال، تحولاتی در شهرها به وجود آورد که بدون شک در صورت گسترش نیافتن بیماری، پیاده‌سازی آن‌ها ممکن بود دهه‌ها به طول بکشد. بشر طی این دوران، بیش از گذشته از چالش‌های پیش روی زندگی شهری نظیر نابرابری، تغییرات اقلیمی، آلودگی هوا، مهاجرت دسته جمعی، عدالت اجتماعی و کمبود پوشش سبز شهری آگاه شد و برای بهبود هر چه بیشتر آن‌ها کوشید.

کد خبر 547211

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهرهای جهان کشورهای جهان کلانشهرهای جهان ویروس کرونا کرونا و طراحی شهری تحولات شهری پارکلت شهر 15 دقیقه ای شهر یک دقیقه ای سوئد پاریس فرانسه لندن بریتانیا انگلستان نیویورک ایالات متحده آمریکا شهرسازی تاکتیکی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق طی دوران کرونا دوچرخه سواری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۶۹۷۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شوراها پل ارتباطی مدیریت اجرایی و مردم هستند

استاندار مرکزی گفت: شوراها به‌واسطه ارتباطات مستقیمی که با مردم، شورایاری‌ها و سازمان‌های غیر دولتی دارند، مهم‌ترین پل ارتباطی و نهاد گردآوری مسائل، مشکلات و مطالبات مردمی هستند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از مرکزی، فرزاد مخلص‌الائمه پیش از ظهر امروز_ یکشنبه نهم اردیبهشت_ در همایش شوراهای اسلامی شهر و روستای استان مرکزی اظهار کرد: شوراها علاوه بر نقشی که به‌دلیل مشارکت مؤثر در سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی برعهده دارند و به واسطه ارتباط تنگاتنگی که با سازمان‌های اجرایی و مدیریت محلی دارند، امکان نیازسنجی، دسته‌بندی مسائل و مطالب و طرح منطقی و معقول آن‌ها را دارند.

وی افزود: حکمروایی مطلوب، شایسته و خردمندانه زمانی تحقق می‌یابد که ارتباط سازنده و مؤثر بین سه رکن بخش دولتی، مردم و نهادهای مردم نهاد برای تحقق پیشرفت و عدالت فراهم شود.

استاندار مرکزی گفت: شوراها به واسطه ارتباطات مستقیمی که با مردم، شورایاری‌ها و سازمان‌های غیر دولتی دارند، مهم‌ترین پل ارتباطی و نهاد گردآوری مسائل، مشکلات و مطالبات مردمی هستند.

مخلص‌الائمه تصریح کرد: با توجه به نقش‌آفرینی شهرها و به ویژه کلان‌شهرها به مثابه موتور توسعه از یک سو و از سوی دیگر تهدیدها و چالش‌های شهرنشینی برای پایداری زیست‌محیطی و اقتصادی اجتماعی، برخورداری نهاد شورا و شهرداری از اقتدار قانونی و اجرایی مناسب برای اداره مطلوب شهرها ضروری است.

وی ادامه داد: استان مرکزی رتبه دوم اجرای طرح و رتبه نخست تعریف پروژه‌های جدید و برنامه‌های راهبردی روستایی در کشور را دارا است.

مخلص‌الائمه با بیان اینکه سال گذشته در روستاهای استان بیش از ۱۰ هزار میلیارد ریال طرح اجرا شد که در نوع خود بی سابقه بود، افزود: در سال گذشته مدیریت شهری استان در بخش‌های مختلف به ویژه عمرانی ۵۰ هزار میلیارد ریال کار انجام داده است.

وی ادامه داد: سال گذشته در حوزه مدیریت شهری و روستایی ۲۰ درصد بیشتر از مجموع بودجه عمرانی سال ما قبل در استان مرکزی به مبلغ ۵ هزار و ۲۴ میلیارد ریال هزینه شده و امسال ۷ هزار میلیارد تومان در شهرها هزینه خواهد شد.

استاندار مرکزی خاطرنشان کرد: شوراهای شهرها و روستاها در بیان موفقیت‌ها عملکرد مناسبی نداشته‌اند در صورتی که بیش از سال‌های گذشته کار انجام شده است.

مخلص‌الائمه افزود: بودجه عمرانی استان مرکزی در مجموع سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ مبلغ ۳۲ هزار میلیارد ریال بود و این میزان در سال ۱۴۰۱ به تنهایی ۶ برابر این سال‌ها بوده است.

وی ادامه داد: تا پایان دوره فعالیت شورا مدت زیادی نمانده بنابراین اعضای شورا باید تلاش کنند، دستاوردها و اقدامات انجام شده را تبیین کنند و از حاشیه‌ها و امور فرعی فاصله بگیرند.

استاندار مرکزی با بیان اینکه فرمانداران و مدیران باید با شوراها در ارتباط و برای این جایگاه اهمیت قابل توجه قائل شوند، خاطرنشان کرد: از طریق شورا می‌توان مسائل و نیازهای اجتماعی را به صورت مناسب‌تری مورد بررسی قرار داد.

مخلص‌الائمه اظهار کرد: در اجرای نهضت ملی مسکن استان مرکزی جز استان‌های کم مشکل در تأمین زیرساخت‌هاست با این وجود پیگیری‌ها در حوزه مسکن صورت می‌گیرد.

وی با اشاره به ضرورت توجه به مناطق حاشیه‌نشین افزود: توجه به مناطق حاشیه‌ای جزو سیاست‌های مهم کشور است بنابراین شهرهایی که به‌صورت جدی با این پدیده مواجه هستند باید به این منطق به‌صورت ویژه مورد توجه قرار گیرند.

استاندار مرکزی تصریح کرد: موضوع شکایت از معادن باید مورد توجه شوراهای اسلامی قرار گیرد و در صورت تخریب باید طرح شکایت شود، بخشی از معادن تخریب زیست محیطی داشته‌اند و در رسانه‌ها نیز مطرح شده است اما به‌دلیل نبود شاکی موضوع قابل پیگیری نیست، بنابراین شورا به‌عنوان نمایندگان مردم باید در این زمینه نقش‌آفرینی کنند.

علی‌اکبر اسدی معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مرکزی هم اظهار کرد: سال گذشته از طریق وزارت کشور موضوع صدور کارت شناسایی برای اعضا شورا پیگیری و این کارت به تعدادی از اعضا تحویل داده شد و مابقی اعضا هم در روزهای آینده این کارت را دریافت خواهند کرد.

وی افزود: از مجموع ۸۰۲ شورای استان شناسه ملی برای ۶۴۵ عضو شورا صادر شده است، شوراهایی که شناسه ملی دریافت کرده‌اند، کار بودجه نویسی برای دریافت حق‌الزحمه را انجام نداده‌اند و این مهم به پیگیری شوراها ارتباط دارد.

کد خبر 748860

دیگر خبرها

  • آخرین تحولات اوکراین| تاکید دبیرکل ناتو بر انتقال سریع تسلیحات به کی‌یف
  • اجرای قانون شوراها در توسعه تأثیرگذار است
  • منافع شخصی دلیل عدم عمل به قانون در شهرداری ها / استمرار کاهش کیفیت زندگی در کلانشهرها و شهرها /نتایج وخیم عدم مشارکت در انتخابات شوراها
  • شوراها پل ارتباطی مدیریت اجرایی و مردم هستند
  • تغییر زیاد در مدیریت شهری آسیب‌ جدی به شهر وارد می‌کند
  • بیش از ۱۳ درصد مساحت شهرها، محدوده هدف بازآفرینی شهری است
  • بودجه فعلی ساری جوابگوی جمعیت شناور آن نیست
  • توجه مدیریت شهری به توسعه زیرساختی شهر چالوس
  • پیام تبریك استاندار لرستان به مناسبت روز شوراها
  • مزایای بیمارستان سیار در موقعیت های بحرانی و اضطراری