Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-05-07@03:55:29 GMT

«ضیق وقت» در مذاکرات وین؛ کدام طرف سرعت‌گیر است؟

تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۰۷۷۲۹۲

«ضیق وقت» در مذاکرات وین؛ کدام طرف سرعت‌گیر است؟

روند کند پیشرفت مذاکرات که غربی‌ها از آن گلایه دارند بیشتر به آمادگی خود آنها برای اجرای تعهداتشان بستگی دارد تا ایران.

به گزارش مشرق، از زمان شروع مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین، دولت‌های غربی بارها سعی کرده‌اند از بازی با عنصر زمان به عنوان تاکتیکی برای راه‌اندازی جنگ روانی و اعمال فشار بر تیم مذاکره‌کننده ایران استفاده کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از هشتم آذرماه که اولین دور مذاکرات در دولت رئیسی آغاز شده چندین بار ضرب‌الاجل‌های زمانی به شکل‌های مختلف از زمان مقام‌های کشورهای غربی مطرح شده.  

مثلاً روز یازدهم آذرماه در حالی که چند روز از آغاز مذاکرات می‌گذشت  «آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه آمریکا گفت: «ظرف چند روز آینده متوجه خواهیم شد ایران در گفت‌وگوها جدی است یا خیر.»

 در دور بعدی گفت‌وگوها رسانه‌ها اینطور گزارش دادند که ضلع غربی مذاکرات وین با توجه به نزدیک بودن پایان سال میلادی به صورت تلویحی فرجه انتهای دسامبر را به عنوان فرصت باقی مانده برای دستیابی به توافق مطرح کردند.  

با نزدیک شدن به پایان دسامبر، وبگاه پولیتیکو به نقل از برخی «مقام‌های نزدیک به مذاکرات» مدعی شد که پنجره مذاکرات تا پایان ماه ژانویه یا اوایل ماه فوریه بسته خواهد شد.  

طرف‌های غربی بازی با گزینه زمان را اینطور در بسته استدلالی خود گنجانده‌اند که سرعت حرکت مذاکرات کندتر از سرعت پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران است و در صورت ادامه این روند، در یک مقطع زمانی برجام دیگر در بردارنده همان «منافع منع‌اشاعه‌ای»  در سال ۲۰۱۵ نخواهد بود.  

محور دیگر در تبلیغات کشورهای غربی این است که این تنها تیم ایران است که عامل کندی مذاکرات است و حرکت رو به جلو در گفت‌وگوها تنها وابسته به انجام اقداماتی از سوی ایران است.  

با این حال، نکته‌ای که در این استدلال به عمد به آن اشاره‌ای نمی‌شود این است که سرعت مذاکرات تنها تابع عملکرد طرف ایرانی نیست، به ویژه آنکه شواهد مختلفی در حال حاضر حاکی از آن است که عامل کندی مذاکرات عدم آمادگی طرف غربی برای عمل به تعهداتش است.  

به عنوان نمونه این نکته‌ اکنون مورد تصریح تقریباً همه طرف‌ها قرار دارد که پیشرفت‌هایی که تا به حال در مذاکرات صورت گرفته هم مربوط به بخش‌هایی است که تعهدات ایران را شامل می‌شود.

در دور قبلی مذاکرات، «انریکه مورا»، معاون دبیر اجرایی سرویس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و برخی دیگر از طرف‌های مذاکره‌کننده در اروپا بر این مسئله تصریح کردند که پیشرفت‌های حاصل‌شده در بخش مربوط به تعهدات هسته‌ای ایران است و بخش رفع تحریم‌ها که مربوط به تعهدات طرف مقابل است پیشرفتی نداشته است.  

از طرف دیگر، توجه به این نکته نیز لازم است که  طرفی که از برجام خارج شده آمریکا طرف‌هایی که بعد از آن خروج به تعهداتشان عمل نکرده‌اند کشورهای اروپایی بوده‌اند، بنابراین، به حکم منطق، این طرف‌های غربی هستند که باید نخستین گام را برای از میان برداشتن موانع مذاکرات بردارند.  

این مسئله به اندازه‌ای آشکار است که چند روز پیش یک دیپلمات غربی هم در گفت‌وگو با پایگاه پولیتیکو به آن اذعان کرد. او در گفت‌وگو با این پایگاه خبری تصریح کرد از آنجا که آمریکا به صورت یکجانبه از برجام خارج شده احتمالاً لازم خواهد بود که واشنگتن «نخستین گام معنادار» را برداشته و برخی از تحریم‌ها علیه تهران را کاهش دهد.

در این میان، برخی وقفه‌ها هم در گفت‌وگوها اتفاق افتاده‌اند که ایران عامل هیچ‌یک از آنها نبوده است.  

به عنوان مثال، در جدیدترین دور مذاکرات، گفت‌وگوها به دلیل تعطیلات پایان سال میلادی به مدت چند روز معلق شد. قبل‌تر از آن هم شرکت نمایندگان برخی کشورهای اروپایی در اجلاس گروه هفت باعث ایجاد وقفه‌هایی در مذاکرات وین شده بود.  

مسئله دیگری که به صورت مستقیم به کندی مذاکرات ارتباط دارد ضرورتی است که آمریکا و کشورهای اروپایی برای هماهنگ کردن مواضع خود با رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس تعریف کرده و روند تصمیم‌گیری خود را بیش از پیش دشوار و پیچیده کرده‌اند.

نگاهی به وضعیت مذاکرات هم موید این گزاره است: ایران تا کنون در گفت‌وگوها با ارائه متون مکتوب و پاسخ‌های سریع در جهت سرعت بخشیدن به روند گفت‌وگوها برآمده، حال آنکه برخی گزارش‌ها حاکی است طرف‌های غربی عملاً در برخی موارد ابتکار عملی نداشته‌اند و توسل به خبردرمانی و عملیات روانی را در دستور کار قرار داده‌اند.     

در چنین شرایطی به نظر می‌رسد روند کند پیشرفت مذاکرات که غربی‌ها از آن گلایه دارند بیشتر به آمادگی آنها برای اجرای تعهداتشان بستگی دارد تا ایران. لذا باید دید که در روزهای آینده غربی‌ها تمایلی به سرعت بخشیدن به مذاکرات خواهند داشت یا خیر.  

منبع: تسنیم

منبع: مشرق

کلیدواژه: بازار خودرو بورس قیمت آنتونی بلینکن خلیج فارس برنامه هسته ای ایران مذاکرات وین خودرو قیمت های روز در یک نگاه حوادث سلامت گفت وگوها چند روز طرف ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۷۷۲۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارتش ایران حمله به کدام بندر اسرائیل را تمرین کرد؟ پاسخ رسانه عربی

تعداد بازدید : 338 کد ویدیو دانلود فیلم اصلی کیفیت 480 بازدید 1485 اگرچه در حمله موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل، نیروی عمل کننده نیروی هوافضای سپاه بود اما شواهد نشان می‌دهد طرح‌های نظامی وجود دارد که در صورت درگیری وسیع، ارتش ایران نیز دست به اقدام موثر بزند. بر اساس گزارشی که مدت‌ها شبکه التغییر در تحلیل رزمایش ارتش پخش کرده بود و دیده نشده، ارتش ایران برای هدف قرار دادن بندر ایلات به عنوان اقدام مقابله‌ای تمریت کمرده است. گزارش تحلیلی این شبکه تلویزیون اردنی عراقی را با زیرنویس فارسی می‌بینید.

دیگر خبرها

  • ۲ دلیل مهمِ افزایش آمار آبله‌ مرغان در ایران/ کدام کودکان آبله مرغان نمی‌گیرند؟
  • ۲ دلیل مهمِ افزایش آمار آبله‌ مرغان در ایران | کدام کودکان آبله مرغان نمی‌گیرند
  • هشدار نارنجی هواشناسی برای دوشنبه و سه شنبه | کدام استان‌ ها هشدار بارندگی گرفتند؟
  • رگبار باران و رعدوبرق در ۶ استان کشور طی امروز / بارش‌ها در کدام مناطق تشدید می‌شود؟
  • بهترین فصل برای سفر به جنوب کشور کدام است؟
  • بالاترین میانگین مخاطب از آن کدام فیلم است؟/ یک غیر کمدی پرفروش
  • ارتش ایران حمله به کدام بندر اسرائیل را تمرین کرد؟ پاسخ رسانه عربی
  • ارتش ایران هدف قرار دادن کدام بندر اسرائیل را تمرین کرد؟ پاسخ رسانه عربی
  • کدام محصول غذایی در بازار ایران سمی است؟
  • شمارش معکوس برای تقسیم تهران /استان های غربی و شرقی با محوریت کدام شهرها تشکیل می شود؟