Web Analytics Made Easy - Statcounter

معاون امور اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه گفت: متأسفانه هنوز در فرهنگ سنتی این نگاه وجود دارد که مجازات، مساوی با حبس است و اگر هر کسی هرگونه مجازاتی شود، اما به حبس نرود، گویا اصلاً مجازاتی نشده است.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، مجازات جایگزین حبس، از جمله سیاست‌های مورد تأکید قوه قضائیه است که در هم سند تحول قضایی به آن پرداخته شده و هم اینکه مسئولان دستگاه قضا به‌ویژه رئیس قوه قضائیه به آن تأکید دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اخیراً حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای با بیان مثال‌های متعددی این موضوع مهم را خطاب به همکاران قضائی خود گوشزد کرده است و البته، گرایش قضات به خصوص قضات جوان در سراسر کشور به آرای مجازات جایگزین حبس و زندان در سال‌های اخیر مورد توجه است.

معاونت امور اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه تابستان سال قبل جشنواره آرای برتر جایگزین حبس را با هدف تشویق قضات به صدور این نوع آرا برگزار کرد و در آن قضاتی که آرای ساختارشکنانه که هم تنبیه مجرم، هم منافع عمومی، هم کاهش جمعیت کیفری در زندان، هم امنیت جامعه مورد تأکید قرار گرفته بود را مورد تقدیر قرار داد.

اصغر جهانگیر، معاون امور اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه با تأکید بر اینکه امسال هم جشنواره آرای برتر جایگزین حبس با رفع موانع محدود برگزار خواهد شد، به شرح اهمیت این آرا پرداخت و تأکید کرد: بحث سیاست جایگزین‌های حبس، یک سیاست دائمی و مستمر قوه قضائیه است که از سال‌های گذشته در دستور کار قرار گرفته است؛ زیرا تورم کیفری در قوانین مجازاتی ما فوق‌العاده بالاست و این تورم کیفری اجازه نمی‌دهد که به جرائم مهم رسیدگی شود.

وی ادامه داد: وقتی دستگاه قضا ورودی‌های متعدد پرونده دارد با انبوه پرونده روبه‌رو می‌شود و مطمئناً پرونده‌هایی که شرایط خاص‌تری دارد و باید با ویژگی بیشتر به آن پرداخته شود در سیر مسیر دچار مشکل خواهد شد. بر این اساس استفاده از ظرفیت‌های مجازات‌های جایگزین حبس جزو تکالیف الزامی دستگاه قضائی است.

جهانگیر در بیان علت استفاده نکردن برخی از قضات از مجازات جایگزین حبس گفت: اینکه بعضی از این نوع مجازات استفاده نمی‌کنند به‌دلیل عدم وجود فرهنگ‌سازی مناسب در گذشته است. در این راه باید به‌نوعی فرهنگ‌سازی صورت بگیرد یعنی تلاش شود هم در درون قوه و هم در بیرون قوه الزام استفاده از این نوع مجازات تبیین شود.

معاون امور اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه در ادامه با تأکید بر اینکه بخشی از مجازات‌های جایگزین حبس به بیرون برمی‌گردد و این امر آگاه‌سازی‌های بیرونی هم لازم دارد، بیان کرد: تا زمانی که مردم این حس را پیدا نکنند که اگر به‌جای حبس محکومیتی متوجه کسی شد، آن هم به عنوان مجازات تلقی می‌شود، نمی‌توان این سیاست را به‌خوبی پیاده کرد. متأسفانه هنوز در فرهنگ سنتی این نگاه وجود دارد که مجازات، مساوی با حبس است و اگر هر کسی هرگونه مجازاتی شود، اما به حبس نرود، گویا اصلاً مجازاتی نشده است.

وی با بیان اینکه امروز در بسیاری از کشور‌های دنیا مجازات‌های جایگزین سنگین‌تر از حبس هم اجرا می‌شود که یکی از آن‌ها جریمه‌های نقدی است، ادامه داد: به‌شرط اینکه منافع عمومی را تحت تأثیر قرار ندهد و با امنیت اجتماعی تعارض نداشته باشد، می‌توان در پرونده‌هایی که امکان و شرایط لازم را دارند، مثلآً جرائم نقدی را به‌عنوان مجازات تعیین کرد. باید با استفاده از این سیاست شرایطی را فراهم کرد که اگر کسی قرار است وارد زندان شود و مجازات‌های سنگین‌تر داشته باشد، مجرمی باشد که ناامن‌کننده امنیت جامعه است و جای او باید در زندان باشد.

جهانگیر همچنین درباره لزوم همکاری نهاد‌های مختلف در امر اجرای سیاست مجازات جایگزین حبس با اظهار اینکه بخش‌های مختلفی هستند که می‌توان از آن‌ها برای اجرای بهتر و بیشتر این سیاست کمک گرفت، گفت: نهاد‌های عمومی باید به فرهنگ استفاده از مجازات جایگزین حبس کمک کنند. مثلاً در یکی از موارد که می‌توانیم از آن‌ها کمک بخواهیم ایجاد شرایط استفاده از پابند است. پابند‌های الکترونیکی که از جمله موارد مجازات جایگزین حبس محسوب می‌شود، بحث ساخت و نگهداری و زیرساختی دارد که نیاز به امکانات مختص به خود را دارد و، چون بحثی نوین است، قبلاً مطرح نبوده است.

وی افزود: استفاده از امکانات نوین به شرایط خاص خودش نیاز دارد که در این مورد باید دانشگاه‌ها پای کار بیایند و در این خصوص به مجموعه قوه قضائیه کمک کنند تا تأسیسات جدید حقوقی را سریع‌تر در جامعه نهادینه کند؛ بنابراین استفاده از دانشگاه‌ها و نخبگان دانشگاهی در این بحث مجازات جایگزین حبس خیلی تأثیرگذار است.

معاون امور اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه گفت: موضوع دیگر فرهنگ‌سازی در ادارات اعم از دولتی و خصوصی است با این هدف که چه طوری می‌توانند به توسعه این فرهنگ و این سیاست کمک کنند و همراهی آن‌ها قطعاً می‌تواند نقش خوبی در استقبال تمام جامعه از مجازات جایگزین حبس خواهد داشت.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: جایگزین حبس مجازات حبس جرم مجازات جایگزین حبس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۱۴۳۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فضیلت‌های شهید مطهری باید در بین طلاب و روحانیون نهادینه شود

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام احمد مروی در مراسم گرامیداشت یاد شهید مطهری و نکوداشت اساتید برگزیده حوزه علمیه خراسان که در حرم مطهر امام رضا (ع) انجام شد؛ ضمن تبریک ایام گرامیداشت مقام معلم؛ مهمترین خصوصیت شخصیت شهید مطهری را «اخلاص» معرفی و اظهار کرد: «اخلاص» منشأ تمام فضیلت‌های اخلاقی و رفتاری شهید مطهری است؛ این شهید بزرگوار اگرچه در قله فقه و فلسفه قرار داشت، اما در مقام تبلیغ دین هیچ شأنی برای خود قائل نبود و بزرگترین شأن خود را مبلغ دین می‌دانست.

تولیت آستان قدس رضوی افزود: آنجا که مارکسیسم به مرزهای فکری و عقیدتی نسل جوان هجمه می‌کند، استاد مطهری شرحی مبسوط بر کتاب «اصول فلسفه و روش رئالیسم» مرحوم علامه طباطبایی می‌نویسد و آنجا که می‌بیند توده مردم به آموزه‌های اخلاقی و تربیتی نیاز دارند کتاب «داستان راستان» می‌نویسد و آنجا که در یک مجله غیر خوشنام مثل «زن روز» به حقوق زن در اسلام اهانت می‌شود؛ در همان مجله پاسخ می‌دهد.

وی با اشاره به سخت کوشی و اهتمام جدی شهید مطهری در فراگیری علم؛ این معلم شهید را از مصادیق روایت «الْعَالِمُ بِزَمَانِهِ لَا تَهْجُمُ عَلَیْهِ اللَّوَابِسُ؛ شبهات به کسی که زمانه خود را بشناسد هجوم نمی‌آورد.» دانست و عنوان کرد: شهید مطهری یک عالم آگاه به زمانه و حتی جلوتر از زمانه بود؛ به طوری که امروز نیز کتاب‌ها و افکار ایشان کهنه نشده و کاملاً به روز است.

مروی افزود: شهید مطهری در مبانی دینی متصلب بود و با هیچکس در دفاع از دین رودربایسی نداشت و از افرادی بود که از همان ابتدا با سازمان مجاهدین خلق مخالف بود و آن‌ها را منحرف می‌دانست.

تولیت آستان قدس رضوی عنوان کرد: شهید مطهری تمام وجود خود را وقف تبلیغ دین کرده بود و به هیچ عنوان در این راه خود را نمی‌دید، لذا خداوند نیز نام او را اینگونه بلند کرد و این رمز ماندگاری شهید مطهری است؛ استاد مطهری علی‏رغم آن جایگاه علمی رفیع، هیچگاه از تبلیغ دین غافل نبود، به طوری که در مساجد غیر مطرح تهران نیز منبر می‌رفت.

وی خاطرنشان کرد: ‏این جمله امام خمینی (ره) که فرمودند: «تمام آثار شهید مطهری را بلا استثنا تأیید‏‎ ‎‏می‌کنم» بسیار جمله عظیم و بزرگی است، امام (ره) تنها در خصوص استاد مطهری این فرمایش را دارند و با توجه به احتیاط‌هایی که امام (ره) در خصوص افراد داشتند، این جمله نشان دهنده اطمینان حضرت امام به این شهید بزرگوار است.

مروی شهید مطهری را یک الگو برای طلاب دانست و گفت: خصوصیات و فضیلت‌های شهید مطهری باید در حوزه‌های علمیه و میان طلاب رشد پیدا کند و تقویت شود؛ شهید مطهری حقیقتاً خادم دین بود.

تولیت آستان قدس رضوی به پیشینه درخشان حوزه علمیه خراسان اشاره و ابراز کرد: حوزه علمیه خراسان در طول تاریخ از مراکز علمی شاخص و برجسته جهان تشیع بوده، به طوری که پس از حوزه علمیه نجف دارای بیشتر سابقه و قدمت است.

وی ادامه داد: حوزه علمیه خراسان در طول تاریخ از کثرت علمای بزرگ و مدرسین برجسته برخوردار بوده و علما و طلاب از نقاط مختلف برای کسب علم و فضیلت به این حوزه می‌آمدند، چنانکه حتی عالم بزرگی همچون «علامه بحرالعلوم» برای فراگیری فقه به این حوزه آمده است؛ طلاب باید پیشینه درخشان و با عظمت حوزه خراسان را بدانند.

مروی با تأکید بر اینکه حوزه خراسان باید جایگاه حقیقی خود را به دست آورد؛ گفت: حوزه خراسان باید به جایگاهی برسد که طلاب حوزه قم و نجف بگویند برای کسب علم چند سالی نیز به حوزه مشهد برویم، این جایگاهی است که از حوزه مشهد در جوار مرقد شریف عالم آل محمد (ص) انتظار می‌رود و با توجه به اساتید توانمند و طلاب با استعدادی زمینه تحقق این مهم فراهم است.

تولیت آستان قدس رضوی در پایان نسبت به ارتباط صمیمی اساتید با طلاب تأکید و عنوان کرد: ارتباط اساتید حوزه با طلاب نباید یک ارتباط اداری باشد، وجود ارتباط صمیمی میان اساتید و طلاب در پرورش شاگردان و حفظ پیوند طلاب با نظام حوزه و طلبگی بسیار مؤثر است و این سیره بزرگان حوزه بوده است.

گفتنی است؛ در ابتدای این دیدار و پیش از سخنان حجت الاسلام مروی تعدادی از اساتید حوزه علمیه خراسان به ایراد سخن و بیان نقطه نظرات و دیدگاه‌های خود پیرامون راهکارهای ارتقای هرچه بیشتر سطح علمی، اجتماعی و سیاسی طلاب جوان پرداختند.

کد خبر 6097696

دیگر خبرها

  • فضیلت‌های شهید مطهری باید در بین طلاب و روحانیون نهادینه شود
  • پایداری تولید در نفت و گاز مارون با تکمیل ۲۲ پروژه در ۱۴۰۲
  • لزوم کیفی سازی نظارت بازرسان بر بازار
  • پایداری تولید در نفت و گاز مارون با تکمیل ۲۲ پروژه در سال ۱۴۰۲
  • تحول از مجلس سنتی به نوین از مجلس یازدهم تا دوازدهم
  • گران‌فروشی چه مجازاتی دارد؟
  • قوه قضاییه به دنبال اصلاح رویه‌ها در برخورد با فعالان اقتصادی
  • تکریم معلمان در جامعه نهادینه شود
  • آیا در دادگاه لاهه عزمی برای محکومیت نتانیاهوی جنگ‌طلب وجود دارد؟
  • قوه قضاییه به دنبال اصلاح رویه‌ها در برخورد با فعالان اقتصادی است