Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-27@23:28:04 GMT

بومی‌سازی صنعت تولید چراغ خودرو با فناوری نانو

تاریخ انتشار: ۲۵ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۱۳۲۴۳۶

بومی‌سازی صنعت تولید چراغ خودرو با فناوری نانو

یک شرکت دانش‌بنیان با استفاده از دانش بومی‌سازی‌شده نانو، صنعت تولید چراغ خودرو را ارتقا داده است و بیش از ۹۰ درصد چراغ خودروهای کشور در این شرکت دانش‌بنیان تولید می‌شود. - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار علمی خبرگزاری تسنیم؛ به همت جوانان متخصص ایرانی، طراحی و ساخت انواع چراغ‌های خودرو در کشور بومی‌سازی شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برآورد می‌شود که صنعت تولید چراغ خودرو شامل نیاز خودروسازان داخلی و بازار لوازم یدکی، سالانه بیش از 15 میلیون چراغ را دربر بگیرد.

چراغ خودرو از حدود 40 قطعه مختلف شامل اتصالات برقی، مکانیکی، بازتاب‌دهنده‌های نور، رفلکتور، ماژول تامین روشنایی و لنز رویی تشکیل شده است. تست کنترل نور و نفوذ آب نیز از مهم‌ترین تست‌هایی است که برای این محصول انجام می‌شود.

"علی فرشیدفر" قائم‌مقام توسعه این شرکت دانش‌بنیان گفت:‌ با توجه به فرایند لایه‌نشانی فیزیکی بخار که در واقع پوشش‌های در مقیاس نانومتری را می‌توان روی این قطعات به منظور زیباسازی آنها و مقاوم‌سازی سطح آنها انجام داد، موفق به تولید دستگاه‌های pvd در ایران شده و بومی‌سازی این دستگاه و تکنولوژی مربوطه را انجام دادیم. این مجموعه دانش‌بنیان قادر است که انواع چراغ‌های خودرو در رنگ‌های متنوع را با مقاومت‌ بالای حرارتی تولید کند.

"رضا نظری" مدیر کنترل کیفیت این شرکت دانش‌بنیان گفت:‌ بیش از 90 درصد چراغ خودروها در این شرکت دانش‌بنیان تولید می‌شود و این شرکت اقدام به ساخت خطوط آبکاری و داخلی‌سازی خطوط مونتاژ کرده است و از جمله فعالیت‌هایی که در چند سال اخیر در این مجموعه شکل گرفته، تعامل با ستاد نانو و تولید محصولات در مقیاس و معیار پذیرش ستاد نانو بوده است. در حال حاضر 16 مجموعه چراغ که شامل 16 خودرو می‌شود را به صورت کامل پوشش داده‌ایم که شامل‌ چراغ‌های جلو، چراغ‌های خطر، چراغ‌های مه‌شکن و چراغ‌های شب‌نما است.

"مصطفی نخست" مسئول کارخانه پوشش‌های نانومتری نیز در ادامه گفت:‌ در حوزه پوشش‌های pvd تا دو سال پیش نزدیک به 80 درصد کالاهای موجود در بازار، خارجی بود که عمدتاً از ترکیه و چین وارد می‌شد اما امروز موفق شدیم 80 درصد سهم داخلی را متعلق به خود کنیم و نیاز این کالا به خارج از کشور را از بین ببریم ضمن آنکه محصولات این شرکت به کشورهای همسایه از جمله عراق و ترکیه نیز صادر می‌شود.

PVD یکی از روش‌های انباشت در خلاء است که می‌تواند برای تولید لایه‌های نازک و پوشش‌ها استفاده شود. انباشت بخار فیزیکی یا به‌طور خلاصه PVD ، فرایندی است که در آن ماده از یک فاز جامد یا مایع به یک فاز بخار تبدیل شده و سپس دوباره به صورت یک لایه نازک در یک فاز جامد یا مایع بر روی سطح انباشته می‌شود.

دانش‌بنیان‌های ایرانی "جهش" می‌کنند؟!/ طرح "جهش تولید دانش‌بنیان" در ایستگاه پایانی مجلسایران رتبه اول منطقه در تولید علم در حوزه سلول‌های بنیادی/ فعالیت 160 شرکت دانش‌بنیان در این حوزه

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: فناوری نانو ستاد ویژه توسعه فناوری نانو دانش بنیان شرکت های دانش بنیان فناوری نانو ستاد ویژه توسعه فناوری نانو دانش بنیان شرکت های دانش بنیان شرکت دانش بنیان چراغ خودرو بومی سازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۳۲۴۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رونمایی از موتور ۶ سیلندر خورجینی با کاربرد در صنعت خودروسازی با حضور معاون علمی ریاست جمهوری

محققان یکی از شرکت های دانش بنیان به دانش فنی ساخت موتورهای ۶ سیلندر خورجینی بنزینی از طریق مهندسی معکوس دست یافت و طی مراسمی با حضور معاون علمی ریاست جمهوری از آن رونمایی شد.

به گزارش ایسنا، پژوهشکده سامانه های هوشمند شهید رضایی دانشگاه صنعتی شریف میزبان روح الله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری برای رونمایی از موتور ۶ سیلندر خورجینی بوده است.

انجام پژوهش‌های کاربردی ـ توسعه‌ای، تجاری‌سازی ایده‌های نو و پژوهش‌های فناورانه در حوزه دانش‌های نوین و سطح بالا، انجام فعالیت‌های ترویجی به منظور اعتلای نهضت نرم‌ افزاری و توسعه صنایع کشور در بستر مناسب ارتباطی صنعت و دانشگاه و با بهره‌گیری از ساختارهای چابک و پویا از ماموریت های این پژوهشکده است از این رو این مرکز تحقیقاتی چشم انداز خود را "تبدیل شدن به یکی از اصلی‌ترین مراکز پیشرو در تجاری‌سازی ایده‌های فناورانه در حوزه دانش‌های نوین و سطح بالای کشور" تعریف شده است.

یکی از شرکت های دانش بنیان این پژوهشکده که با همکاری اعضای هیات علمی و برخی از محققان ایرانی مقیم خارج شکل گرفته است، پس از ۴ سال تحقیق و توسعه به دانش فنی ساخت موتور ۶ سیلندر با ظرفیت ۴۰۰۰ سی سی بنزینی خورجینی دست یافتند.

به گزارش ایسنا، دهقانی فیروزآبادی در آیین رونمایی از موتور ۶ سیلندر بنزینی خورجینی در جمع خبرنگاران گفت: قوای محرکه با حجم و توان بالای بنزینی انواعی از قوای محرکه هستند که در بسیاری از خودروهای استراتژیک و راهبردی و تاکتیکی کاربرد دارند.

وی با بیان اینکه این نوع موتورها همچنین دارای کاربردهای تفریحی مانند خودروهای افرود را نیز دارند، اظهار کرد: این نوع موتورها یک نیاز کاملا راهبردی است و کشور نیز در طی چند سال گذشته به آن موضوع رسید که کشور  نیازمند دستیابی به دانش فنی این نوع موتورها است.‌

دهقانی اضافه کرد: بر این اساس یکی از شرکت های دانش بنیان که با حضور چندین نفر از اعضای هیات علمی و نزدیک به ۴۰ نفر از بهترین دانشجویان و فارغ‌التحصیلان و محققان کشور تشکیل شده بود، و در طی ۳ تا ۴ سال گذشته با ترسیم برنامه مطالعاتی عمیق، اقدام به کسب فناوری های موتورهای ۶ سیلندر خورجینی ۴ لیتری دنیا کرد.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری خاطر نشان کرد: این شرکت دانش بنیان امروز توانست نمونه مهندسی معکوس شده این موتور را با استانداردهای بالا تولید و رونمایی کند.

وی باتاکید بر اینکه رونمایی از این دستاورد، اثبات فناوری های موتور  خورجینی ۶ سیلندر حجم بالا است، اظهار کرد: دانش فنی این محصول توسط پژوهشکده شهید رضایی دانشگاه شریف و محققان این شرکت دانش بنیان به دست امده و امیدواریم این جریان علمی قوی که از سوی محققان این شرکت ایجاد شده است، توسعه یابد و به زودی شاهد تولید این موتورها برای کاربردهای خاص در کشور باشیم.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، فناوری های موتور را از فناوری های اصلی و کلیدی در هر سامانه  ای توصیف کرد و یادآور شد: دانش فنی که در این شرکت و با حجم و کیفیت به دست آمده بسیار ارزشمندتر از خود محصول است چون این دانش فنی قابل تسری به سایر حوزه ها است.

دهقانی با اشاره به حمایت های معاونت علمی از این طرح گفت: ما به عنوان پشتوانه اصلی حمایتی شرکت‌ها، بخشی از سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه  را بر عهده گرفتیم. ولی یکی از خوشحالی های ما این است که این شرکت در همکاری با چندین نفر از محققان ایرانی که در شرکت های بزرگ دنیا  فعال بودند شکل گرفته و اجرای این تحقیقات سبب شد تا این افراد به کشور بازگردند تا دانش اصولی در کشور شکل بگیرد.

به گزارش ایسنا، "گیربکس مغناطیسی"، "طراحی و ساخت موتورسیکلت برقی اسکوتر آویتا" با سرعت ۱۵۰ کیلومتر بر ساعت، "آب شیرین کن خورشیدی" و "رونمایی از محصول فناورانه نرم افزار ابرسازه" از دیگر دستاوردهای این پژوهشکده به شمار می رود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • آدرس غلط در بحث ایمنی خودرو‌ها | تحول در حوزه هوش مصنوعی 
  • پیاده‌سازی توسعه بهره‌وری در هوشمندسازی صنعت فولاد
  • بومی سازی تجهیزات الکترونیکی در صنعت دریا
  • بومی سازی تجهیزات الکترونیکی کاربردی در صنعت دریا
  • برگزاری مسابقه«سنتز سبز نانوذرات نقره به کمک عصاره لیمو»
  • خراسان رضوی می‌تواند پایلوت تولید نان کامل شود
  • رونمایی از موتور ۶ سیلندر خورجینی با کاربرد در صنعت خودروسازی
  • موتور شش سیلندر بنزینی ایران‌ساخت رونمایی شد
  • رونمایی از نخستین «موتور شش سیلندر بنزینی» ایران‌ساخت
  • رونمایی از موتور ۶ سیلندر خورجینی با کاربرد در صنعت خودروسازی با حضور معاون علمی ریاست جمهوری