Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش روز شنبه ایرنا، امنیت انرژی به عنوان یکی از اصلی‌ترین شاخص‌ها در هر دولت و حکومتی مورد توجه است. از همین رو همواره کشورهای مختلف جهان در تلاشند تا سوخت مورد نیا خود را تأمین کرده و به صورت پایدار به دست مصرف‌کننده برسانند.

در این میان برخی از کشورها، تولید فرآورده‌های نفتی و گاز را در داخل کشور انجام می‌دهند و برخی دیگر نیز واردکننده این منابع هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگرچه خودکفایی در تولید فرآورده‌های نفتی و یا گاز یکی از اصلی‌ترین معیارهای تقویت امنیت انرژی به شمار می‌رود، اما توزیع درست و پایدار آنها نیز دیگر معیار مهم در این زمینه است.

از همین رو علاوه بر ساخت پالایشگاه‌ها و یا پتروپالایشگاه‌ها در کشور، انتقال و توزیع سوخت نیز باید در دستور کار باشد تا به اصلاح گاز یا فرآورده‌های نفتی در مبدأ حبس نشود.

بنابراین توسعه شبکه خطوط انتقال فرآورده‌های نفتی و البته گاز یکی از مهمترین ارکان امنیت انرژی به شمار می‌رود.

اگرچه توسعه خطوط لوله در بخش‌های مرکزی و غربی اتفاق افتاده اما بخش‌های شرق و شمال شرق توسعه کمتری داشته است.

از سوی دیگر، اغلب خطوط لوله انتقال فرآورده‌های نفتی از جنوب کشور آغاز شده و به منطقه ری متصل می‌شود. در واقع انبار نفت ری که حالا دیگر به دلیل توسعه شهر تهران، به داخل شهر آمده و آلودگی‌هایی نیز به دنبال داشته، چهارراه انتقال فرآورده‌های نفتی در کشور به شمار می‌رود.

بنابراین با هر اتفاقی که در این منطقه رخ دهد، کل توزیع سوخت در مناطق شمالی کشور با مخاطره همراه خواهد شد.

و این در حالی است که آنگونه که معاون وزیر نفت اعلام کرده، ۴۵ درصد از فرآورده‌های نفتی کشور در تهران و مناطق شمالی به مصرف می‌رسد.

نکته مهم آن است با هر حادثه‌ای تأمین فرآورده‌های مورد نیاز در غرب و شمال غرب کشور به دلیل وجود پالایشگاه‌های تبریز، کرمانشاه و شازند امکان‌پذیر خواهد بود اما مناطق شرق و شمال شرق ایران به دلیل آنکه پالایشگاهی در آن مناطق وجود ندارد، با مخاطره مواجه می‌شوند.

با توجه به این موضوع و همچنین با هدف کاهش قاچاق سوخت و توسعه صادرات فرآورده‌های نفتی به کشورهای همسایه، احداث خط لوله جدید انتقال فرآورده‌های نفتی در دستور کار قرار گرفته که از رفسنجان به مشهد می‌رسد.

این خط لوله که به نام خط لوله تابش شناخته می‌شود، قرار است روزانه ۲۴ میلیون لیتر فرآورده تولید پالایشگاه ستاره خلیج فارس و یا پالایشگاه بندرعباس را به مناطق شرق و شمال شرق کشور منتقل کند.

این در حالی است که تا پیش از این فرآورده‌های نفتی به مشهد از طریق خط لوله ری- نکا- مشهد منتقل می‌شد. خط لوله‌ای که روزانه ۲۰ میلیون لیتر فرآورده را منتقل می‌کرد که ۶ میلیون لیتر در مسیر برداشت می‌شد و مابقی به مشهد می‌رسید.

با ساخت خط لوله تابش اما علاوه بر آنکه ظرفیت جدیدی برای انتقال فرآورده‌های نفتی ایجاد می‌شود همچنین امکان افزایش صادرات فرآورده به کشورهای همسایه نیز فراهم خواهد شد.

از سوی دیگر، از تردد هزار و ۴۵۰ تانکر حمل سوخت از رفسنجان تا مشهد جلوگیری خواهد شد که این موضوع صرفه‌جویی ۳ میلیارد تومانی در مصرف سوخت را به دنبال داشته و منافع زیست‌محیطی نیز دارد.

اگرچه این خط لوله مربوط به انتقال فرآورده‌های نفتی است همچنین در پایداری و تقویت فشار گاز در شمال شرق و شرق کشور نیز نقش مهمی بازی می‌کند.

در فصول سرد سال که مصرف گاز افزایش پیدا می‌کند، می‌توان از طریق این خط لوله، سوخت مایع را به صنایع و نیروگاه‌های این مناطق رساند و گاز به بخش خانگی و تجاری اختصاص پیدا کند تا از قطع احتمالی گاز جلوگیری شود.

به گزارش ایرنا، با احداث خط لوله انتقال فرآورده‌های نفتی از رفسنجان تا مشهد مقدس، اهدافی چون تأمین پایدار سوخت مورد نیاز شرق و شمال شرق کشور (استان‌های خراسان جنوبی، رضوی و شمالی)، کوتاه شدن مسیر انتقال فرآورده، کاهش مصرف سوخت و کاهش هزینه‌های حمل، تسهیل صادرات فرآورده به کشورهای همجوار، استفاده از خط لوله به عنوان جایگزین حمل و نقل جاده‌ای و ایجاد کریدور انتقال شمال-شمال شرق و جنوب- شمال شرق محقق خواهد شد.

برپایه این گزارش، ظرفیت انتقال فرآورده‌های نفتی در این خط لوله ۱۵۰ هزار بشکه در روز است و مسیر احداث خط لوله از رفسنجان تا مشهد مقدس نیز از سه استان کرمان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی به طول ۹۴۸ کیلومتر عبور خواهد کرد.

همچنین لازم به ذکر است که در این طرح، احداث ۲ تلمبه‌خانه و سه پایانه نیز تعریف شده است.

گفتنی است، میزان برآورد اولیه سرمایه‌گذاری در این طرح ۳۷۲ میلیون یورو است.

برچسب‌ها تبریز شهر تهران استان کرمان رفسنجان خراسان جنوبی صادرات بنزین نفت

منبع: ایرنا

کلیدواژه: تبریز شهر تهران استان کرمان تبریز شهر تهران استان کرمان رفسنجان خراسان جنوبی صادرات بنزین نفت انتقال فرآورده های نفتی فرآورده های نفتی شرق و شمال شرق امنیت انرژی خط لوله خواهد شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۳۵۷۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هوشمندی ایران در از سرگیری سوآپ گاز ترکمنستان، تمدید صادرات گاز عراق و تکمیل خط لوله صلح

صنعت نفت و گاز طی سال های گذشته هدف تحریم ها قرار گرفتند و برای فروش آن ها از مبادی رسمی با مشکلات عدیده ای روبرو شدیم. هدف تحریم کنندگان این بود که از طریق مسدود کردن راه های کسب درآمدهای ارزی کشور به دولت فشار بیاورند که در مذاکرات تسلیم شود. اما در نهایت این اتفاق نیفتاد و راه هایی برای فروش نفت و گاز کشور پیدا کردیم. فروش گاز کشور از طریق خطوط لوله صورت می گیرد و مشتریان ما همسایگان هستند. در همین راستا، وزارت نفت به اعمال دیپلماسی فعال انرژی به منظور ایجاد بستری برای فروش گاز کشور مبادرت کرد.  در چارچوب سیاست های وزارت نفت شاهد اقداماتی همچون بهبود روابط با ترکمنستان و از سرگیری سوآپ گاز از این کشور و تلاش برای احیای خط لوله صلح (ایران-پاکستان-هند) هستیم.

بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند که فروش نفت و گاز کشور در شرایط تحریم بر اثر به اجرا گذاشتن دیپلماسی فعال انرژی توسط دولت فعلی حاصل شد.  سهراب دل انگیزان، استاد اقتصاد دانشگاه رازی در خصوص دیپلماسی فعال انرژی کشور طی سال های گذشته و حل و فصل مشکلات مان با همسایگان در حوزه انرژی خاطرنشان کرد: منطقی است که باید در تبادلات انرژی خود را در منطقه بهبود ببخشیم و از این فرصت نهایت بهره برداری را داشته باشیم.

وی ادامه داد: موفقیت در حوزه توسعه روابط با همسایگان در حوزه انرژی بسیار کلیدی و مهم است زیرا که ارتباط با همسایگان در حوزه انرژی به کاهش هزینه های حمل و نقل، بهبود روابط سیاسی و تقویت ارتباطات مرزی منجر می شود و به لحاظ کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری به نفع ماست. به همین دلیل، دیپلماسی انرژی به اجرا گذاشته شده توسط دولت اهمیت دارد. از همین رو دولت توانست هوشمندی خوبی در زمینه از سرگیری سوآپ گاز با ترکمنستان، تمدید صادرات گاز عراق و تکمیل خط لوله صلح داشته باشد.

استاد اقتصاد دانشگاه رازی خاطرنشان کرد: با توجه به تمامی آنچه در بالا گفته شد، احیای روابط مان با ترکمنستان و از سر گیری سوآپ گاز از این کشور مثبت ارزیابی می شود.

دل انگیزان گفت: برنامه ریزی برای افزایش مبادلات انرژی با پاکستان در وزارت نفت کشور اقدام درستی است. از ابتدا در چارچوب اکو ایران، پاکستان و ترکیه به عنوان بنیانگذاران این سازمان مکلف بودند در بخش هایی که در حوزه های مشترک قرار دارند، رابطه تهاتری با یکدیگر برقرار کنند.

وی ادامه داد: پاکستان به دلیل برخی مشکلات در صدد است که به تقویت روابط با کشورهای همسایه فارغ از مخالفت آمریکا بپردازد. این فرصت خوبی برای تهران است که به تقویت روابط در حوزه انرژی با اسلام آباد بپردازد. در همین ارتباط، قرار شده است که پاکستان خط لوله صلح را در بخش مربوط به خودش تکمیل کند که اتفاق خوبی است.

استاد اقتصاد دانشگاه رازی خاطرنشان کرد: در برقراری روابط با پاکستان باید مراقبت کنیم که تبادلات با پول ایران و یا پول دو طرف صورت بگیرد. همچنین باید به دنبال انعقاد قراردادهای بلندمدت با اسلام آباد باشیم.

دل انگیزان گفت: کلیت دیپلماسی انرژی به اجرا گذاشته شده توسط وزارت نفت از این منظر که دولت را وارد ارتباطات مسالمت آمیز با کشورهای همسایه می کند، بسیار قابل قبول است.

وی ادامه داد: به اجرا گذاشتن سیاست هایی همچون توسعه زنجیره ارزش محصولات و صدور خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشورها مثبت ارزیابی می شود. همچنین در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی نیز باید دقت کنیم که ظرفیت خود را برای نگه داشت متخصصان در داخل حفظ کنیم و این سیاست بستری برای خروج متخصصان از کشور نشود.

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • سیاست‌گذاری هوشمندانه ایران در جهت فعال شدن بند جریمه در صورت عدم اتصال کامل خط لوله صلح در پاکستان
  • تامین سوخت سه هزار و ۴۴۰ هواپیما از آبادان
  • هوشمندی ایران در از سرگیری سوآپ گاز ترکمنستان، تمدید صادرات گاز عراق و تکمیل خط لوله صلح
  • کشف ۷۵ کیلومتر لوله انتقال سوخت قاچاق در بندر کلاهی میناب
  • کشف بیش از سه میلیون لیتر گازوئیل قاچاق در میناب/ جمع آوری ۷۵ کیلومتر خطوط لوله انتقال سوخت+عکس
  • کشف بیش از سه میلیون لیتر گازوئیل قاچاق در میناب/ جمع آوری ۷۵ کیلومتر خطوط لوله انتقال سوخت
  • فروش ۷ هزار میلیارد ریالی فرآورده‌های نفتی در خراسان جنوبی
  • کشف بیش از ۳ میلیون لیتر گازوئیل قاچاق و ۷۵ کیلومتر خطوط لوله انتقال سوخت!
  • قهر شرکت پخش فرآورده‌های نفتی سبزوار به ضرر بردسکن است
  • جمع آوری ۷۵ کیلومتر خطوط لوله انتقال سوخت قاچاق