Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایرنا، دو سال از تغییر مسیر زندگی بشر با ظهور ویروس کرونا می گذرد. از نخستین روزهای همه گیری این ویروس، بسیاری این بیماری را با همه‌گیری انفولانزای اسپانیایی و حتی از آن قبل تر طاعون مقایسه کردند و چشم امید به پایان آن دوختند. هر بار هم با ظهور سویه جدید و یا موج تازه ابتلا این امید قوت می گیرد که جهش های پیاپی سرانجام بتواند ویروس را تضعیف کند و بشر را به روزهای پایان همه گیری نزدیک.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در تازه ترین اظهارنظرها در این باره آژانس دارویی اروپا دیروز ۱۱ ژانویه (۲۱ دی ماه) اعلام کرد: هرچند که کووید۱۹ هنوز در مرحله همه‌گیری جهانی (پاندمی) است اما ظهور سویه اُمیکرون این احتمال را تقویت کرد که بیماری وارد مرحله بوم‌گیر مسری (اندمی) شود که بشر می‌تواند زندگی با آن را بیاموزد.

روزنامه فرانسوی «لو فیگار» در مطلبی به سرگذشت بیماری‌های همه‌گیر تاریخ پرداخته و با این سوال آغاز می کند که آیا موج تازه ابتلا به کووید۱۹ که سویه اُمیکرون کرونا به راه انداخته ممکن است آخرین آن باشد؟

«اولیویه وران» وزیر بهداشت فرانسه خوشبین است چون « ممکن است همه نوعی ایمنی به دست آورده باشیم».

بر پایه این گزارش، فرضیه مصونیت جمعی با توجه به میزان گردش ویروس کرونا در سراسر کره زمین که در دو سال جان پنج میلیون و ۵۰۰ هزار نفر را گرفته است با نگاهی به تاریخ بیماری های همه‌گیر، چندان بعید و غیرمحتمل نیست.

آنفولانزای اسپانیایی و ایمنی جمعی

آنفولانزای اسپانیایی که با ۲۰ تا ۵۰ میلین قربانی بزرگترین همه گیری قرن بیستم محسوب می شود، از بهار ۱۹۱۸ تا ۱۹۱۹ سه موج همه گیری را ثبت کرد و در ۱۹۲۰ به بیماری بوم‌گیر تبدیل شد. در آن دوره و در سراسر جهان از هر دو نفر، یک نفر به این بیماری مبتلا شد.

به گفته «فیلیپ سانتوئنی» میکروبیولوژیست انستیتو پاستور فرانسه، «این بیماری به قدری در سراسر جمعیت جهان، از شمال کانادا تا آمریکای جنوبی گسترش یافت که بدون شک نوعی ایمنی جمعی در برابر آنفولانزای نوع اچ۱ ان۱، به وجود آمد».

محققان این فرضیه را باور دارند که ویروس آنفولانزای اسپانیایی دیگر میزبانی با ایمنی پایین برای حمله  نمی یابد.

«لوران آنری وینیو» مورخ علم معتقد است: در دهه ۱۹۲۰کاهش سل را مشاهده کردیم. محققان معتقد بودند که با مرگ تعداد قابل توجه افراد دارای سلامت ریوی شکننده در پی ابتلا به آنفولانزای اسپانیایی، نرخ ابتلا به سل کاهش یافت.  

با این حال، تعیین دقیق همه عوامل منجر به انقراض یک بیماری دشوار است، به ویژه آنکه که در آن زمان، همه ابزارهای فعلی برای شناسایی جهش‌های ویروس وجود نداشت.

سانتوئنی افزود: اگر می دانستیم که نرخ مرگ و میر در امواج مختلف همه گیری آنفولانزای اسپانیایی تغییر کرده است، امروز می توانستیم در مورد تغییرات ویروسی اظهار نظر کنیم.

شکستن زنجیره انتقال

این جهش ها اهمیت بسیاری در پایان یافتن یک اپیدمی دارند، زیرا ویژگی های یک ویروس و در وهله نخست قابلیت انتقال آن، ظرفیت آن را برای بقا در یک جمعیت مشخص می کند.

به عنوان مثال، بیماری سارس (نشانگان تنفسی حاد) که با ۸ هزار مورد ابتلا از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۴ میلادی جان ۸۰۰ نفر را گرفت، از قدرت انتقال اندکی برخوردار بود.

این گزارش در مورد اقداماتی چون قرنطینه و بستری بیمارستانی برای مبتلایان به سارس نوشت: ردیابی زنجیره‌های آلودگی و اقدامات قرنطینه‌ برای ریشه‌کن کردن این همه‌گیری ضروری بود که اقدامات صورت گرفته خاموش شد.

ویروس ابولا، که نخستین ابتلای آن در سال ۱۹۷۶ شناسایی شده بود، در سال ۲۰۱۳ منشا یک همه گیری در آفریقای غربی شد. اما به سرعت گسترش آن محدود شد چرا که از طریق هوا قابل انتقال نبود. از سوی دیگر این بیماری به دلیل بروز نشانگانی چون تب خونریزی دهنده بیمار خاموش محسوب نمی شد و کاملا موارد ابتلای آن قابل شناسایی و البته سرعت مرگ و میر قربانیان هم بالا بود. این مساله خود در کاهش روند سرایت بیماری تاثیر به سزایی داشت.

واکسیناسیون علیه آبله

بیماری های دیگری که تاریخ ساز شده اند تا حد زیادی توسط واکسن ریشه کن شده اند. آبله یک نمونه آن است. این بیماری با منشأ ویروسی شبیه شکل جدی آبله مرغان است که در آن جوش هایی سراسر بدن و صورت را فرا می گیرد. معمولا این بیماری به همراه تب، درد و هذیان است. به دشواری بتوان شمار قربانیان این بیماری را در سراسر دنیا شمرد، اما تنها در فرانسه هزاران نفر را به کام مرگ کشانده است.

تزریق واکسن آبله در سال ۱۸۵۳ در انگلیس اجباری شد. در ۱۸۸۸ تزریق این واکسن در ارتش فرانسه و از سال ۱۹۰۲ در سراسر این کشور اجباری شد. میزان تزریق واکسن در فرانسه به سرعت به ۷۰ درصد رسید اما مرحله ریشه کنی آن پیچیده بود و به این منظور کارزار بزرگ نظارت و مهار بیماری از سوی سازمان جهانی بهداشت پس از جنگ جهانی به وجود آمد.

به گفته سانتئونی، اجرای واکسیناسیون سراسری دشوار بود و راهبرد آن هم قرنطینه فرد مبتلا و واکسیناسیون همه افرادی که با وی در ارتباط بوده اند، در نظر گرفته شد.

وبا

یکی از مهمترین مواردی که در ریشه کنی وبا موثر افتاد، بهبود شرایط بهداشتی بود. وبا یک بیماری روده ای است که در سال ۱۸۳۲ پس از عبور از هند، روسیه، لهستان و آلمان  به فرانسه رسید. فاضلاب شهری که در آن زمان در فرانسه وضعیت نابسامانی داشت، شرایط ابتلای افراد بیشتری را به این بیماری مهیا می کرد. از همین زمان بود که استفاده از آب لیمو و سرکه برای خوردن غذاهای دریایی خام در عادات غذایی فرانسویان جای گرفت. در نهایت این بیماری هم با کمک واکسن در فرانسه ریشه کن شد اما همچنان با عادات ایمنی متغیر در جهان در گردش است.

لو فیگارو افزود: سیاست های بهداشت و درمان غالبا نقش کلیدی در ریشه‌کنی بیماری‌های عمده دوران معاصر داشته‌اند. تکامل طبیعی بیماری‌ها در جمعیت‌ها نیز بر ایمنی، ویروس ها و جهش های آن تأثیر گذاشته است.

فیلیپ سانتوئنی در این باره می گوید « برای مقابله با همه‌گیری ویروس کرونا باید رویکردی ترکیبی در پیش گرفته شود» و لوران آنری وینو نیز معتقد است: ما در شتاب زمان هستیم که مردم از آن بی خبرند.

لو فیگارو در پایان نتیجه گرفت: با نگاهی به تاریخ بیماری های همه گیر، دو سال جنگ ما با کووید۱۹ در مقابل دیپلماسی پیچیده و دشواری که مردمان قرن های گذشته مجبور به کار با آن در کنار همه گیری های ده ها ساله بودند، چیزی نیست.

برچسب‌ها ویروس کرونا هند فرانسه روسیه کووید-19 لهستان سازمان جهانی بهداشت آلمان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ویروس کرونا هند فرانسه ویروس کرونا هند فرانسه روسیه کووید 19 لهستان سازمان جهانی بهداشت آلمان آنفولانزای اسپانیایی ویروس کرونا همه گیر بیماری ها همه گیری جهش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۳۹۴۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آتش بازی دمبله و امباپه در لوشامپیونه؛ پاریس به قهرمانی نزدیک و نزدیک ‌تر شد

 شاگردان لوئیس انریکه با کسب یک پیروزی قاطع در دیداری معوقه در شرف کسب عنوان قهرمانی لیگ یک فرانسه قرار گرفتند.

به گزارش تسنیم، در چارچوب دیدارهای معوقه هفته بیست‌و‌نهم لوشامپیونه فرانسه، چهارشنبه شب از ساعت 20:30 به وقت تهران، تیم فوتبال پاری‌سن‌ژرمن صدرنشین جدول رده‌بندی مسابقات میهمان تیم لوریان بود و موفق شد میزبان خود را با نتیجه 4 بر یک شکست دهد.

عثمان دمبله دو بار در دقایق 19 و 60 و کیلیان امباپه نیز دو بار در دقایق 22 و 90 گل‌های میهمان پاریسی‌ را به ثمر رساندند و تنها گل تیم حریف هم در دقیقه 73 توسط بامبا با پاسی از بنجامین مندی ستاره سابق منچسترسیتی رقم خورد.

با این نتیجه PSG، بیستمین پیروزی در سی‌امین بازی خود در این فصل لیگ یک فرانسه را کسب کرد و اکنون در آستانه کسب قهرمانی قرار گرفته است. در واقع در صورت ناکامی موناکو در کسب پیروزی خانگی از لیل - دیداری که از ساعت 22:30 به وقت تهران آغاز شده است - قهرمانی پاریسی‌ها مسجل خواهد شد.

در جدول رده‌بندی پاری‌سن‌ژرمن با 69 امتیاز صدرنشین است، موناکو با 56 امتیاز در رده دوم قرار دارد و لیل با 52 امتیاز سوم است.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: 2 عامل مهم برای ماندن امباپه در پاریس کیلیان امباپه از پاری سن ژرمن می‌رود!‏

دیگر خبرها

  • مردی که ۶۱۳ روز کرونا داشت، فوت کرد
  • واکسن کرونا باعث پایان فوتبال من شد!
  • چیز‌هایی که فکر نمی‌کنید به کبدتان آسیب بزنند
  • چیز‌هایی که فکر نمی‌کنید به کبدتان آسیب می‌زنند
  • «مه مغزی» عارضه جدید کرونا
  • آتش بازی دمبله و امباپه در لوشامپیونه؛ پاریس به قهرمانی نزدیک و نزدیک ‌تر شد
  • جهان در خطر: تنها راه جلوگیری از همه‌گیری‌های حیوانی چیست؟
  • طولانی‌ترین عفونت کرونا که ۶۱۳ روز طول کشید، بیش از ۵۰ جهش ایجاد کرد
  • یک همه‌گیری دیگر در راه است!
  • شایع‌ترین اختلالات روانی کرونا و آمار آن