Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-04@14:25:34 GMT

نقش ۳ فاکتور در رابطه ایران با روسیه

تاریخ انتشار: ۲۶ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۱۳۹۵۳۸

نقش ۳ فاکتور در رابطه ایران با روسیه

بیش از پنج قرن است روابط رسمی با روسیه داریم، از دوران صفویه، روابط فرهنگی هم همیشه در کنار روابط دیگر مطرح بوده، اما به ظرفیت‌های مردمی در این روابط کمتر توجه شده است.

سیدابراهیم رئیسی به زودی تهران را به مقصد روسیه ترک خواهد کرد، این سفر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه در این‌باره می‌گوید: «این سفر می‌تواند نقطه عطفی در روابط نوین بین روسیه و جمهوری اسلامی ایران باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سفیر ایران این دیدار را نمادی از برخورد ایران با سیاست یکجانبه‌گرایی در برابر غرب خوانده است.»

به نظر می‌رسد در سفر رئیسی به روسیه سند تفاهم ۲۰ساله میان ایران و روسیه توسط رؤسای جمهور دو کشور به امضا برسد. چرخش قابل محسوس در سیاستگذاری‌های کلان میان تهران و مسکو زیر رصد نهاد‌های نظامی و امنیتی در امریکا قرار گرفته است.

نشریه فارین پالیسی در گزارشی نوشته است که پنتاگون نگران نزدیکی ایران و روسیه به یکدیگر است. همزمان با نزدیک‌شده به موعد دیدار رئیسی با پوتین، در کاخ کرملین گروه‌های لیبرال و احزاب اصلاح‌طلب با راه انداختن کمپین‌های رسانه‌ای به گونه‌ای وانمود می‌کنند که روسیه شریک راهبردی جمهوری اسلامی ایران نبوده و کشوری غیرقابل‌اعتماد است. به باور تفسیرگران، همزمان شدن نگرانی وزارت دفاع امریکا و لیبرال‌های داخلی از همکاری‌های راهبردی ایران و روسیه قابل‌تأمل است.

رضا ملکی، رایزن سابق فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در روسیه درباره سفر رئیس‌جمهور به این کشور به «مشرق» می‌گوید: «این سفر می‌تواند سرآغازی برای این تحول در روابط باشد و امیدواریم بعضی از گره‌ها، موانع و چالش‌های فنی در روابط در این سفر برداشته شود.» این دیپلمات وزارت امور خارجه اعتقاد دارد که رئیسی در سفر به روسیه باید علاوه بر امضای اسناد همکاری‌های اقتصادی، سیاسی و نظامی، نیم‌نگاهی به رابطه فرهنگی با اولویت مسلمانان روس در آن کشور داشته باشد. در ادامه اظهارات رضا ملکی، رایزن سابق فرهنگی ایران در مسکو آمده است.

نقش ایران و روسیه در استقرار امنیت منطقه‌ای

روابط ایران و روسیه پس از انقلاب اسلامی و نیز از فروپاشی شوروی وارد یک عرصه و فاز جدیدی شده که تا امروز این روند رو به گسترش بوده است و ادامه دارد.

به نظر می‌رسد ما هنوز تجارب و زمینه‌ها و فرصت‌های خالی بسیار زیادی داریم که می‌توانیم از آن‌ها به نفع منافع دو کشور روسیه و جمهوری اسلامی ایران استفاده کنیم.

نکته‌ای که حائز اهمیت است آن است که به هر حال با توجه به تحولات منطقه و اتفاقاتی که به خصوص در سال‌های اخیر روی داده است که آخرین تحول مهم را می‌توانیم بحث افغانستان و تحولات قزاقستان بدانیم، در همه این حوادث هم‌گرایی و هم‌افزایی جمهوری اسلامی ایران با فدراسیون روسیه می‌تواند به ایجاد ثبات، امنیت و صلح پایدار در منطقه کمک کند.

در بحث روابطمان با روسیه در سه لایه این روابط را می‌توانیم تحلیل کنیم؛ لایه اول مربوط به روابط و منافع دوجانبه است. لایه دوم تأثیر این روابط در سطح منطقه و سومین لایه تأثیر این روابط در عرصه بین‌الملل با توجه به جایگاهی که ایران و روسیه در عرصه بین‌الملل و در محافل و سازمان‌های بین‌المللی دارند، قابل تفسیر است.

به هر حال در هر سه لایه این روابط می‌تواند مؤثر باشد. رویکرد دولت سیزدهم به گسترش روابط با روسیه و چین و شعار وزارت امور خارجه ما مبنی بر روابط خارجی متوازن، فصل جدیدی از روابط را پدید آورده است.

رابطه اقتصادی ایران و روسیه پایدار نیست

آخرین توافق جامعی که بین ایران و روسیه تدوین شده، مربوط به دوره دولت اصلاحات است که گویا فرآیندش تکمیل نشده است.

نکته مهمی که معمولاً در رابطه با روسیه کمتر به آن توجه می‌شود، حوزه روابط فرهنگی است. اگر ما روابط استراتژیک را یک رابطه پایدار و باثبات بدانیم، باید به درک، علاقه و اراده متقابل برسیم.

بسیار روشن است که ما و روسیه در امور سیاسی، امنیتی و نظامی با سرعت و به خوبی به هم نزدیک شده‌ایم، به عنوان نمونه در مقابله با جریان تروریسم در سوریه به منصه ظهور می‌رسد و تأثیراتش کاملاً روشن است. در روابط سیاسی نیز میان دو کشور مشکلی نیست، زیرا رؤسای جمهور و دیپلمات‌ها به سهولت باهم رفت‌وآمد می‌کنند ولی وقتی شما اراده کنید که روابط تجاری و اقتصادی بین ایران و روسیه اتفاق بیفتد، حاکمیت دو کشور اراده می‌کنند، اما در عمل آن گونه که انتظار می‌رود و مطالبه می‌کنند و می‌خواهند کار پیش نمی‌رود. خب باید اینجا به این توجه کرد که صرف اراده حاکمیت برای گسترش روابط و ایجاد روابط راهبردی کفایت نمی‌کند. اینجا نشان می‌دهد که عوامل دیگری می‌آید و در مسئله تأثیر می‌گذارد، یعنی عواملی که خارج از حاکمیت‌ها هستند (خارج از حاکمیت روسیه و خارج از حاکمیت ایران).

ما تقریباً بیش از پنج قرن است روابط رسمی با روسیه داریم، از دوران صفویه، روابط فرهنگی هم همیشه در کنار روابط دیگر مطرح بوده، اما به ظرفیت‌های مردمی در این روابط کمتر توجه شده و بی‌توجهی به این قضیه، آثار و خساراتی را در حوزه‌های روابط اقتصادی سیاسی و امنیتی هم ایجاد کرده است. مادامی که مردم دو کشور، درک متقابل از هم نداشته باشند، کار‌ها به خوبی پیش نمی‌رود، به هر حال بدنه اقتصادی دو کشور باید علاقه‌مند به کار باهم و تعامل اقتصادی باشند. خب ما این علاقه را نمی‌بینیم. بخشی ممکن است به مسائل فنی، اقتصادی و ریتمیکی و مسائل دیگر مربوط باشد، اما طبیعتاً یک بخشی از این قضیه به عدم‌شناخت و عدم‌تمایل مربوط می‌شود که این را باید فکر کرد. اگر ما قرار است روابط راهبردی داشته باشیم و این روابط استراتژیک اثربخش بوده، در بلندمدت تداوم داشته باشد. باید ضمانت‌هایی داشته باشیم و هیچ‌چیز به اندازه نگرش مردم و افکار عمومی در تثبیت و تعمیق این روابط تأثیرگذار نیست.

نقش ۳ فاکتور در رابطه با روسیه

نقش افکار عمومی در حوزه روابط خارجی، نقش انکارناپذیری است. ما باید به این موضوع توجه کنیم. در روابط ما با روسیه سه عامل بسیار مؤثر است؛ اول آنکه روسیه به هر حال کشور همسایه ماست، این همسایگی ارتباطی به دولت در ایران یا دولت حاکم در روسیه ندارد، این همسایگی لایتغیر است، همیشه بوده، هست و خواهد بود. دوم نسبت روسیه با استکبار، امریکا و غرب است که روسیه گسترش امریکا و غرب در پیرامون خودش را برنمی‌تابد، این مسئله منحصر به دولت آقای پوتین نیست. مسئله سوم نسبت روسیه با اسلام و مسلمانان است. حدود ۲۰ درصد از جمعیت روسیه مسلمان هستند، مسلمانانی که زادگاه‌شان، سرزمین مادری‌شان روسیه است، مهاجر نیستند و این نکته بسیار مهم است.

تجربه ۷۰سال دوران کمونیست شوروی و سرکوب مسلمانان و واگرایی، باعث شده است امروز پس از دوران شوروی، روسیه دیگر نسبت به اسلام و مسلمانان موضع واگرا ندارد بلکه موضع هم‌گرا دارد. این جمعیت ۲۰ درصدی در امور روسیه، در سرنوشت روسیه، وزن‌شان وزن بیشتر از ۲۰ درصد است.

توجه ایران به مسلمانان روسیه

جا دارد در سفر رئیسی به روسیه ایشان در مسجد جامع مسکو که بزرگ‌ترین مسجد اروپا محسوب می‌شود، در یکی از نماز‌ها حضور پیدا کنند، بازتابش در جامعه نه فقط مسلمانان روسیه بلکه در مسلمانان آسیای مرکزی و قفقاز خیلی مهم است. تأکید می‌شود که ایشان با علمای مسلمان و رؤسای ادارات دینی روسیه دیدار داشته باشند. همچنین دیدار جناب رئیسی با اسقف اعظم کلیسای ارتدوکس روسیه نشانگر احترام و تعاملمان با ادیان خواهد بود.

منبع: روزنامه جوان

منبع: فردا

کلیدواژه: سفر رئیسی رابطه ایران با روسیه جمهوری اسلامی ایران ایران و روسیه دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۳۹۵۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاکید وزیر خارجه مصر بر تقویت روابط مردمی و گردشگری با ایران

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که برای شرکت در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی در بانجول پایتخت گامبیا به سر می‌برد، با «سامح شکری» وزیر خارجه مصر دیدار کرد.

به گزارش ایسنا، در این دیدار، طرفین در خصوص آخرین روند تلاش‌های فی مابین برای ارتقای روابط دوجانبه و همچنین آخرین تحولات منطقه به خصوص اوضاع فلسطین و غزه و تلاش‌های جاری برای توقف جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین گفت‌وگو و تبادل نظر کردند.

وزیران امور خارجه ایران و مصر در ابتدای این ملاقات ضمن ابلاغ سلام‌ها و درودهای گرم روسای جمهور ۲ کشور به یکدیگر،  اهتمام ویژه سران ۲ کشور برای پیگیری تقویت روابط فیمابین را مورد تاکید قرار دادند.

۲ وزیر همچنین آخرین ارزیابی‌های خود را از تحولات منطقه به خصوص در عرصه فلسطین و جنگ علیه غزه را تبادل کردند.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در این دیدار  از تلاش ها و مواضع مصر برای تلاش در توقف نسل‌کشی در غزه تشکر و آمادگی ایران را برای ارسال کمک های انسانی به غزه مورد تاکید مجدد قرار داد و خواستار مساعدت قاهره در این خصوص شد.

امیرعبداللهیان بر مبنای توافق روسای ۲ کشور تبادل هیات‌ها میان موسسات دینی ۲ کشور در چارچوب تقریب مذاهب و گفت‌وگوهای دینی را مفید و موثر دانست که این موضوع مورد استقبال طرف مصری قرار گرفت و وزیر خارجه مصر بر اهتمام ویژه الازهر مصر برای گفت‌وگوی بین مذاهب و همچنین تقویت روابط مردمی و گردشگری بین ۲ کشور تاکید کرد.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ضمن تشریح ابعاد حمله تروریستی رژیم اسرائیل به سفارت ایران در دمشق و همچنین واکنش نیروهای مسلح ایران در چارچوب دفاع مشروع، از موضع مصر در محکومیت اقدام تروریستی رژیم اشغالگر تشکر کرد.

سامح شکری وزیر امور خارجه مصر نیز ضمن ابراز خرسندی از این ملاقات تاکید کرد: همواره برای گفت‌وگو و تماس بین مصر و ایران به عنوان ۲ کشور با تمدنی ریشه دار اهتمام داریم و مصر توجه ویژه به پیگیری توسعه روابط بین ۲ کشور دارد.

سامح شکری همچنین با اشاره به تبعات تداوم جنگ در غزه و حملات اسرائیل علیه مردم فلسطین و خسارات بالای انسانی و مادی به خصوص کشتار غیرنظامیان توسط رژیم اشغالگر، ابراز امیدواری کرد تلاش‌های جاری سیاسی و مذاکراتی، منجر به توقف جنگ علیه غزه و احقاق حقوق مردم فلسطین شود.

سامح شکری مجددا حمله رژیم صهیونیستی به ساختمان سفارت ایران در سوریه را محکوم و شهادت جمعی از مستشاران نظامی ایران را تسلیت گفت و دیدگاه کشورش برای تلاش جهت جلوگیری از افزایش تنش در منطقه را مورد تاکید قرار داد.

وزیران امور خارجه ایران و مصر در پایان ابراز امیداری کردند برگزاری اجلاس سران همکاری اسلامی در گامبیا، موجب تقویت همبستگی و وحدت جهان اسلام در حمایت از مردم فلسطین و حل و فصل مسائل و مشکلات منطقه شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تاکید وزیر خارجه مصر بر تقویت روابط مردمی و گردشگری با ایران
  • درخواست آمریکا از چین برای مهار ایران
  • تماس تلفنی پوتین و امامعلی رحمان
  • گزارش چند سازمان حقوق بشری در مورد رابطه رهبران کشور‌ها با مطبوعات
  • ایمانی پور به ارمنستان سفر کرد
  • رابطه ها که تموم می شن ۲ جور آدم داریم... (فیلم)
  • صندوق سرمایه گذاری مشترک ایران و امارات تشکیل شود
  • از توجه ویژه به توسعه روابط فرهنگی با همسایگان تا طرح مساله غزه در اجلاس باکو
  • از توجه ویژه به توسعه روابط فرهنگی با همسایگان تا طرح مسئله غزه در اجلاس باکو
  • توجه ویژه به توسعه روابط فرهنگی با همسایگان تا طرح مسئله غزه در اجلاس باکو