Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-04@22:36:05 GMT

شناخت ویژگی‌های تیم و گروه در سازمان

تاریخ انتشار: ۲۷ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۱۵۱۹۶۹

شناخت ویژگی‌های تیم و گروه در سازمان

دکتر رحمان عابدین‌زاده نیاسر؛ آیا در جلسات یا کارگاه‌هایی شرکت کرده اید که در آن افراد فقط می‌خواهند وظایف خودشان را انجام دهند، بدون اینکه دیگران را در نظر بگیرند؟

در این جلسات تصمیم‌گیری توسط افرادی انجام می‌شود که صدای خود را بالا می‌برند؟ و افرادی گروه را ترک می‌کنند، زیرا به این فکر می‌افتند کمکی از دستشان بر‌نمی آید؟

این تجربیات ناخوشایند در محل کار یا آموزش غیرمعمول نیست، اما اطلاع از اینکه چه انتظاری باید از یک گروه یا تیم داشته باشید، می‌تواند از بروز چنین حوادثی جلوگیری کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در عصر فناوری و فضای رقابتی شدید، مفهوم گروه و تیم رایج شده است. هر سازمانی در تلاش است تا با گرد هم آوردن افراد در قالب یک گروه یا تیم، اهداف خود را محقق سازد.

تعریف گروه

گروه مجموعه‌ای از افراد است که هدف اصلی آن‌ها همکاری برای انجام یک وظیفه مشترک است. اعضای گروه دارای یک هویت فردی هستند، یعنی هر یک از اعضا در قبال کار خود بدون هیچ گونه مسوولیت جمعی یا وابستگی به دیگران، مسوولیت دارد.

گروه می‌تواند الگو‌ها یا انواع مختلفی مانند گروه‌های رسمی شامل گروه‌های وظیفه (task groups) یا کمیته‌های ایجاد شده توسط یک مقام بالا برای انجام یک کار خاص باشد.

نوع دوم گروه‌ها، گروه‌های عضویت (membership groups) هستند، مانند اتحادیه‌های اصناف، گروه‌های غیر‌رسمی مانند گروه‌های دوستانه، گروه‌های دائمی و عادی و ...

مدیریت در گروه بیشتر ماهیت تحمیل‌کننده دارد، به صورتی که دستورالعمل‌هایی به افراد جهت اجرای صحیح وظیفه شان داده می‌شود و ممکن است با نسبت دادن موفقیت به رهبر گروه، از افراد یک گروه قدردانی و ستایش نشود.

گروه ممکن است کوچک یا بزرگ باشد، اما افراد گروه دارای برخی ویژگی‌های مشترک هستند که باعث می‌شود افراد دور هم جمع شوند و در کنار هم بمانند.

اما به دلیل انتخاب‌های فردی و درگیری‌ها و عدم وابستگی اعضا به یکدیگر، به راحتی می‌تواند احساس رنجش پیش بیاید و گروه از هم بپاشد. گروه‌ها می‌توانند به عمد ساخته شوند یا ناآگاهانه تشکیل شوند.

وقتی افراد به‌طور اتفاقی در یک شرایط یا موقعیت مشابه قرار بگیرند، به عنوان عضوی از یک گروه در نظر گرفته می‌شوند. به‌طور کلی دو نوع گروه وجود دارد:

گروه رسمی: این گروه‌ها توسط مدیریت سازمان برای انجام یک کار خاص ایجاد می‌شوند.

گروه غیررسمی: تشکیل این گروه‌ها به‌طور طبیعی در یک سازمان انجام می‌شود تا نیاز‌های اجتماعی یا روانی انسان را تامین کند.

مشخصات یک گروه

یک گروه دارای ویژگی‌های خاصی است که باعث تمایز آن از یک تیم می‌شود. در زیر برخی از این موارد ذکر شده است:

۱) اهداف فردی: هر یک از اعضای یک گروه برای تحقق اهداف خود در آنجا هستند.

۲) اندازه و ترکیب: اندازه یک گروه می‌تواند کوچک یا بزرگ باشد. اما همیشه شامل افرادی است که ویژگی مشترکی دارند.

۳) افراد مستقل: اعضای یک گروه برای عملکرد خود به یکدیگر متکی نیستند.

۴) مسوولیت‌پذیری فردی: هرکسی در یک گروه شخصا مسوول اعمال خود است.

۵) وضعیت: سطح و دیدی که محیط خارجی گروه به آن دارد، وضعیت آن را مشخص می‌کند.

۶) هویت جمعی: افراد به عنوان عضو گروه خاصی شناخته می‌شوند.

تعریف تیم

تیم، گروهی از افراد است که برای رسیدن به یک هدف مشترک به صورت سازمان‌یافته گرد هم می‌آیند. اعضای تیم معمولا دارای مجموعه مهارت‌های خاصی هستند که آن‌ها را قادر می‌سازد برای رسیدن به یک هدف مشترک با دیگران، در تیم شریک شوند.

اعضای تیم دارای مسوولیت پذیری جمعی هستند، یعنی همه اعضا بار مسوولیت یا عدم موفقیت را به دوش می‌کشند. نمونه‌های مختلف تیم شامل تیم پروژه، تیم رهبری، تیم فوتبال، تیم مدیریت، تیم ویژه، تیم عیب یابی و ... است. تیم، وابستگی متقابلی بین افرادی که با هم کار می‌کنند، ایجاد می‌کند تا حداکثر پتانسیل کلی و موفقیت را به وجود آورد.

تیم می‌تواند با ایجاد تلاش‌های جمعی و استفاده از دانش همه برای دستیابی به هدف مشترک، همکاری ایجاد کند. مدیریت تیم بر اساس فلسفه پرورش اعضا از طریق همکاری موثر است.

این می‌تواند به معنای مشارکت اعضا در فرآیند تصمیم‌گیری، تقسیم وظایف، قدردانی، جشن گرفتن و پاداش دادن به موفقیت اعضا باشد که امکان تولید و حفظ بهترین استعداد‌ها را فراهم می‌کند.

مشخصات یک تیم

یک تیم از یک گروه به وجود می‌آید. برخی از خصوصیات قابل توجه تیمی که از یک گروه متمایز است، به شرح زیر است:

۱) هدف مشترک: اعضا برای رسیدن به یک هدف خاص تیمی کار می‌کنند.

۲) روحیه تیمی: اشتیاق اعضا برای رسیدن به هدف تیم همیشه زیاد است.

۳) اعتماد: در یک تیم، افراد به توانایی‌ها و مهارت‌های یکدیگر باور و اعتماد دارند.

۴) رهبری: رهبری مشخص در درون تیم وجود دارد و رهبر منتخب تیم اداره فعالیت‌ها را بر عهده دارد.

۵) مسوولیت‌پذیری متقابل: هر فرد به اندازه یکسان مسوول کم‌کاری و عدم موفقیت تیم است.

۶) وابستگی متقابل: اقدامات اعضای درون یک تیم به‌طور مشترک به سایر اعضا وابسته است.

۷) نقش‌های مشخص شده: به هر فرد در یک تیم، نقش یا مسوولیت خاصی برای انجام اختصاص داده شده است.

۸) ساده سازی مسیر: رهبر تیم کسی است که راه را به اعضا نشان می‌دهد و بر عملکرد آن‌ها نظارت می‌کند.

۹) همکاری: میزان همکاری یا هماهنگی بالایی بین اعضای تیم وجود دارد.

منبع: فرارو

کلیدواژه: تیم گروه برای رسیدن برای انجام یک گروه هدف مشترک گروه ها یک تیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۵۱۹۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آخرین مهلت پشت کنکوری‌ها برای تأیید سوابق تحصیلی

به گزارش «تابناک»، محسن زارعی در گفت‌وگو با ایسنا، ضمن یادآوری مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر تاثیر ۵۰ درصدی سوابق تحصیلی در کنکور سراسری ۱۴۰۳ افزود: بنابراین ۵۰ درصد آزمون سراسری از سابقه تحصیلی در پایه دوازدهم محاسبه می‌شود که شامل تاثیر نمرات دروس عمومی و اختصاصی است که از طریق آزمون‌ نهایی خرداد ماه سال جاری تولید می‌شود.

نحوه تولید سابقه تحصیلی دیپلمه‌های متقاضی شرکت در کنکور ۱۴۰۳

وی در خصوص نحوه تولید سوابق تحصیلی برای فارغ التحصیلان سال‌های قبل توضیحاتی ارائه و اظهار کرد: در خصوص فارغ التحصیلان سال ۱۴۰۲، صرفا امتحانات نهایی خرداد آنها به عنوان سوابقشان در نظر گرفته می‌شود.

زارعی تاکید کرد: اما در مورد سایر افرادی که پیش‌تر از سال ۱۴۰۲ فارغ التحصیل شده‌اند نیز، همه آزمون‌های نهایی آنها به عنوان سابقه لحاظ خواهد شد. این در حالیست که فارغ التحصیلان ۱۳۸۴ به قبل که سابقه ندارند، چون در هیچ سامانه‌ای این سابقه ثبت و ضبط نشده، اگر داوطلب شرکت در آزمون سراسری سال جاری هستند، حتما بایستی برای گروه آزمایشی کنکوری که شرکت می کنند، سابقه تحصیلی را تولید کنند.

به گفته رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش‌وپرورش، فارغ التحصیلان ۱۳۸۴ به بعد باید حتما کنترل کنند که بنابر گروه آزمایشی که انتخاب می‌کنند، سوابق آنها کامل است و یا نواقصی دارند و اگر این نواقص وجود داشت نسبت به رفع آن اقدام کنند.

وی با اشاره به فارغ‌اتحصیلان پشت کنکوری که باید سوابق تحصیلی خود را ایجاد و آن را تایید کنند توضیحاتی کامل‌تر ارائه و یادآور شد: مشاهده سوابق تحصیلی از نهم اردیبهشت آغاز شده و درگاه ورودی آن از طریق وبگاه سازمان سنجش به آدرس my.sanjesh.org  امکانپذیر و از این طریق وارد سامانه آموزش و پرورش خواهند شد. سایر افراد هم می توانند مستقیما از طریق سایت my.medu.ir وارد و سابقه تحصیلی خود را مشاهده کنند. کسانی که سوابقشان متناسب با گروه آزمایشی است که در آن شرکت خواهند کرد، گزینه «تایید» را انتخاب و به محض این انتخاب، کار آنها تمام می‌شود.

مراحل مشاهده تا تایید سوابق تحصیلی
افرادی که به سوابق خود اعتراض دارند چه کنند؟

زارعی با بیان اینکه ممکن است بعضی افراد نسبت به بخشی از سوابق خود و یا کل آن اعتراضی داشته باشند گفت: یعنی ممکن است مغایرتی وجود داشته باشد که در این صورت زمانی که اعلام مغایرت برای هر درس می‌کنند، باید مستندی که دال بر وجود مغایرت باشد را بارگذاری کنند یعنی اگر کارنامه‌ای دارند بارگذاری کنند؛ به محضی که این کار انجام  شود سامانه به صورت خودکار بررسی‌ها را انجام و اصلاح صورت می‌گیرد و این افراد در مراجعه مجدد، اصلاح را دریافت می کنند؛ اگر هم دریافت نکنند بایستی به سنجش مناطق تحصیلی خود مراجعه و پیگیرشوند تا اصلاح را انجام دهند و حتما تایید این اصلاح را دریافت کنند چرا که در غیر اینصورت یعنی سابقه را تایید نکرده‌اند و در ارسال سوابق دچار مشکل می‌شوند.

امکان انتخاب دروس برای «ترمیم نمره» بنابر گروه آزمایشی در کنکور سراسری 
اگر در امتحان ترمیم نمره شرکت نکنید چه می‌شود؟

وی با بیان اینکه تا پایان روز شنبه ۱۵ اردیبهشت دسترسی به سامانه مشاهده و تایید سوابق تحصیلی فعال است به طوریکه بیش از ۱۰۰هزار نفر از داوطلبان برای مشاهده و دریافت سوابق مراجعه کرده‌اند که حدود ۶۰۰ نفر اعلام مغایرت و ما بقی سوابق خود را تایید کرده‌اند اظهار کرد: ثبت نام برای ترمیم نمره داوطلبان نیز فعال شده است. همه افراد متناسب با گروه آزمایشی خود می توانند ایجاد سابقه کنند و در این خصوص افراد محدودیتی در انتخاب دروس مدنظر برای ایجاد سابقه ندارند. نمره دروس هم به افراد نمایش داده می شود تا اگر احیانا بخواهند تحت عنوان «ترمیم»، نمره خود را ارتقاء بدهند، باز هم محدودیت نداشته و از یک تا چند درس و یا همه دروس را می‌توانند برای ترمیم انتخاب و هزینه آن را پراخت و در امتحان مربوطه شرکت کنند.

رئیس مرکز ارزش‌یابی و تضمین کیفیت نظام آموزش‌وپرورش با تاکید بر اینکه در انتخاب دروس جهت ترمیم نمره، هیچ فردی هیچ محدودیتی از نظر تعداد دروس انتخابی ندارد بیان کرد: ممکن است فردی در انتخاب دروس خود دچار تردید شود که آیا می‌تواند خود را جهت امتحان آماده کند یا خیر؟ که این افراد می توانند دروس مدنظر خود را انتخاب کرده اما اگر تا روز امتحان آمادگی نداشتند، می توانند در آن امتحان شرکت نکنند و عدم شرکت به منزله این است که اصلا درسی را برای امتحان انتخاب نکرده و این انتخاب برای آنها کماکان محفوظ می‌ماند.

زارعی ادامه داد: بعد از تایید، انتخاب محل آزمون است که در چه شهرستانی می‌خواهند آزمون بدهند و این را نیز داوطلبان متناسب با محل سکونت خود انتخاب می‌کنند. سپس کار حوزه‌بندی است که در حوزه بندی ممکن است مثلا در یک مرکز استان ناحیه‌ای را انتخاب کنند که امکان حوزه بندی مقدور نباشد لذا به ناحیه دیگری منتقل می شوند اما در تفکیک شهرستان‌ها، ترتیب شهرستانی را که داوطلبان انتخاب کرده‌اند، رعایت می شود. نام محل آزمون نیز بعد از پروسه حوزه‌بندی دقیق مشخص است.

هنگام مشاهده سوابق تحصیلی، مشخصات هویتی خود را کنترل کنید 
«عکس» امسال خود را بارگذاری کنید 

زارعی در ادامه توصیه‌هایی به دواطلبان داشت و گفت: متقاضیان هنگام مشاهده سوابق تحصیلی حتما مشخصات هویتی خود را نیز کنترل کنند تا اگر مغایرتی وجود داشت، همان جا اعلام کنند؛ سامانه این را از سامانه ثبت‌احوال بازخوانی می کند تا اگر تغییراتی انجام اما اعمال نشده، دوباره اعمال شود. 

وی از داوطلبان خواست حتما تصویر سال جاری خود را بارگذاری کنند چرا که کارت ورود به حلسه متناسب با همان تصویر صادر می‌شود  همچنین باید دقت کنند تصویر بارگذاری شده با تصویر مدرک شناسایی آنها مطابقت داشته باشد چرا که در صورت وجود مغایرت، در زمان ورود به محل آزمون دچار مشکل می‌شوند.

تایید و مشاهده سوابق تحصیلی خود را به ساعات پایانی موکول نکنید

زارعی همچنین از متقاضیان خواست تایید و مشاهده سوابق تحصیلی خود را به ساعات پایانی مهلت مقرر (پایان روز ۱۵ اردیبهشت) موکول نکنند و در این باره تاکید کرد: در ساعات پایانی  ترافیک مراجعات زیاد خواهد شد و ممکن است سامانه کند شود.

هزینه ایجاد سابقه و ترمیم نمره

وی هزینه ترمیم نمره هر درس را مبلغ ۵۰ هزار تومان اعلام و خاطر نشان کرد: طبق مصوبه هیئت وزیران افراد برای تایید سوابق خود که به سازمان سنجش ارسال خواهد شد مبلغ ۵۰۰ هزار ریال باید پرداخت کنند. همچنین برای هر عنوان درسی که به عنوان ایجاد سابقه و یا ترمیم انتخاب می‌کنند نیز باید ۵۰۰ هزار ریال از طریق سامانه و به صورت برخط پرداخت کنند و به محض اینکه این مراحل انجام شد، دروس انتخابی آنها هم به عنوان ایجاد سابقه و هم ترمیم نهایی می‌شود؛ بالطبع درسی را که سابقه‌ای در آن ندارند تحت عنوان ایجاد سابقه و  اما در درسی که سابقه دارند اما می خواهند نمره آن را ارتقاء دهند، تحت عنوان ترمیم انتخاب می‌کنند.

نحوه ایجاد سابقه تحصیلی توسط دوازدهمی‌ها

زارعی با تاکید بر اینکه تمام این توضیحات ویژه فارغ‌التحصیلان(افراد دارای دیپلم) بود، در خصوص ایجاد سوابق تحصیلی برای دانش آموزان پایه دوازدهم گفت: دانش‌آموزانی که در گروه آزمایشی متناظر رشته تحصیلی خود در کنکور سراسری شرکت خواهند کرد الان هیچ نیازی به مراجعه به سامانه برای تایید و مشاهده سوابق خود ندارند و همه مراحل مربوطه این افراد بعد از پایان امتحانات خرداد ماه و اعلام نتایج اطلاع رسانی می‌شود که چه زمانی برای این امر مراجعه کنند؛ آن هنگام این افراد نیز باید همین مراحل ذکر شده در بالا را طی کنند.

رئیس مرکز ارزش‌یابی و تضمین کیفیت نظام آموزش‌وپرورش درباره دانش‌آموزانی که در رشته‌های غیرمتناظر در آزمون سراسری شرکت کرده‌اند گفت: مثلا دانش آموزی با رشته ریاضی در گروه علوم تجربی شرکت کرده، این دانش آموز حتما باید سابقه تحصیلی در رشته علوم تجربی ایجاد کند البته در دروس مشترک اعم تخصصی و عمومی نیازی به این ندارند اما در درسی که سابقه ندارند مثل زیست شناسی، حتما باید سابقه ایجاد کنند و در خرداد ماه آن درس را حتما باید امتحان دهند.

هنرستانیها چطور سابقه ایجاد کنند؟

وی افزود: هنرجویان هنرستانها بدلیل آنکه آزمون داخلی دارند، سابقه تحصیلی ندارند لذا این دسته اگر در گروه آزمایشی هنر شرکت کنند باید دروس عمومی شاخه خود را انتخاب کنند و نیازی نیست دروس عمومی شاخه نظری را انتخاب کنند؛ اما در پایه دوازدهم چون درس زبان خارجی ندارند، امتحان شاخه نظری از آنها گرفته می‌شود که کد درس مشخص است. دانش آموزان در پایه دهم و یازدهم نیز می‌توانند از اکنون برای ایجاد سابقه اقدام کنند تا در پایه دوازدهم با دانش آموزان شاخه نظری امتحان دهند اما باید دروس عمومی خود را امتحان دهند. اگر افراد بنای شرکت در گروه آزمایشی دیگری را دارند طبیعتا باید متناسب با گروه انتخابی، سابقه تحصیلی را ایجاد کنند یعنی دروس مربوطه را انتخاب و در آزمونش‌ شرکت کنند. این امر اختیاری است و اجباری در کار نیست اگر حتی تصور کنند بعدا در گروه آزمایشی دیگری شرکت کنند نیز به آنها اختیار داده می‌شود تا سابقه خود را تولید کنند. 

وی خطاب به معترضان به سوابق که باید مدارک و ادله خود را بارگذاری کنند اما ممکن است تا مهلت تعیین شده نتوانند ادله خود را بدست بیاورند گفت: به محض اعتراض، سامانه شروع به بررسی می‌کند و بخش اعظمی از اعتراضات به این شکل رفع می‌شود ولی به افرادی که پیامک ارسال و نیاز به مراجعه حضوری دارند حتما فرصت کافی برای رفع مغایرت داده می‌شود و نگرانی نداشته باشند.

دیگر خبرها

  • توافق مهم ایران و عربستان انجام شد | جلسه مشترک عبداللهیان و بن فرحان
  • همایش مشترک رادیو تهران برای پیدا کردن افراد مستعد در کرمانشاه
  • همایش مشترک رادیو تهران برای پیدا کردن  افراد مستعد در کرمانشاه
  • ۸۹۰ معلول زنجانی در حوزه ورزش فعالیت می کنند
  • انگلیس ۲ گروه از شهرک‌نشینان صهیونیست را تحریم کرد
  • آخرین مهلت پشت کنکوری‌ها برای تأیید سوابق تحصیلی
  • حد کم کردن وزن چقدر است؟
  • رئیس فدراسیون والیبال ایران در سفرش به عمان
  • امضای تفاهم‌نامه همکاری فدراسیون والیبال ایران و عمان
  • نشست مشترک اقتصادی مقامات ایران و افغانستان