Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-07@14:04:23 GMT

نیاز جامعه پزشکی به نگاهی نو در مسائل سلامت کشور

تاریخ انتشار: ۲۷ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۱۵۲۷۲۵

نیاز جامعه پزشکی به نگاهی نو در مسائل سلامت کشور

بابک زمانی - نورولوژیست؛ به نظر می‌رسد کل جامعه و به‌خصوص جامعه پزشکی نیازمند نگاهی نو به مسائل سلامت کشور و راه‌حل‌های آن هستند. جامعه باید از این نگاه که همه مسائل سلامت مربوط به پزشکان هستند، فاصله بگیرد و مثل سایر وجوه کشور زمینه‌های اقتصادی -اجتماعی این مسائل را ببیند. اما نگاه و رویکرد جدیدی که جوامع پزشکی به آن نیازمندند، از این هم دشوارتر و خلاف عادت‌تر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سال‌هاست جوامع پزشکی که مستقیم و غیرمستقیم منتخب پزشکان هستند، وقتی می‌خواهند با سیاست یا رویه‌ای در سیستم سلامت مخالفت کنند، بیانیه‌ای می‌نویسند خطاب به مسئولین و تصمیم‌گیران که این کار صحیح نیست و دلایل نادرست‌بودن آن را هم ردیف می‌کنند. وقتی نتیجه‌ای حاصل نشد، بیانیه‌ای با لحنی تندتر می‌نویسند بلکه احساسات و عواطف مسئولین را تحریک کنند و آن‌ها را به شیوه مطلوب -به زعم خودشان -ترغیب کنند وقتی باز‌هم نتیجه‌ای حاصل نشد بیانیه تبدیل به طومار می‌شود و افراد و انجمن‌ها آن را امضا می‌کنند، شاید کسی کار صحیح را دریابد. وقتی نتیجه‌ای حاصل نشد، موضوع را رها می‌کنند و به دست فراموشی می‌سپارند.

نمی‌توان ادعا کرد که این شیوه مرسوم تاکنون هیچ فایده‌ای نداشته است؛ آنچه رخ داده و رخ می‌دهد، تحت تأثیر بسیاری اتفاقات من‌جمله همین مکاتبات است. به‌علاوه همواره امکان دارد مسئولی وجود داشته باشد که تحت تأثیر قرار گرفته و تغییر رویه بدهد، اما واقعیت آن است که رهایی از آن کار آسانی نیست.

بعید است کسی این همه تحلیل و بیانیه را ندیده باشد یا از نظرات مجموعه جامعه پزشکی در این زمینه‌ها بی‌اطلاع باشد. رویکرد و نگاه جدید آن است که جوامع منتخب به‌جای مخاطب قراردادن تصمیم‌گیران و نگریستن از زاویه دید ایشان، زاویه دید پزشکان و جامعه پزشکی را برگزینند و ایشان را مخاطب قرار دهند.

باید روشن کنند پزشکان در برخورد با آنچه ناصواب می‌بینند، برای رسیدن به آنچه هدف خود می‌دانند باید چه بکنند. نه‌تنها پزشکان به‌طور کل، بلکه هر‌یک از پزشکان در جایگاه‌های متفاوتی که قرار دارند، چه وظایفی را برعهده دارند؟ جوامع پزشکی باید رفتار اخلاقی در چنین شرایط پیچیده‌ای را تعریف کنند. برای مثال در مورد ظرفیت‌های پزشکی سازمان‌های پزشکی می‌توانند پزشکان مسئول در سیستم آموزش پزشکی را مخاطب قرار دهند که در تصمیمات خود نظر سازمان نظام پزشکی را در نظر بگیرند. می‌توانند از گروه‌های آموزشی بخواهند که هر‌یک ظرفیت‌های خود را اعلام کنند حتی می‌توانند جامعه دانشگاهی کشور و مردم عادی را مخاطب قرار داده و یاری بطلبند.

تعیین رفتار اخلاقی‌ای که هر قشر در اعتراض یا حمایت از یک اقدام دارد، مهم‌ترین رویکردی است که سازمان‌های صنفی باید پیش بگیرند. مثلا باید معلوم کنند هر‌یک از پزشکان در برابر گسترش روزافزون طب سنتی چه وظیفه‌ای دارند، آیا ادامه تحصیل در این رشته را صحیح می‌دانند. آیا باید بی‌تفاوت باشند؟ مسئولانی که مجوز‌ها را صادر می‌کنند، چه وظیفه‌ای دارند و.... تنها چنین رویکردی است که قدرت واقعی این جوامع که همانا سلطه اخلاقی بر جامعه پزشکی و رفتار منسجم و معقول جامعه پزشکی تحت هدایت ایشان است را به نمایش گذاشته و بیش از صد‌ها بیانیه بر تار عنکبوت پیش‌گفته مؤثر می‌افتد.

اینکه به‌جای چنین رویکردی همچنان همان رویکرد توصیه به مسئولان ادامه می‌یابد، به گمان نگارنده دلایل متعددی دارد؛ اولا بسیاری از فعالین سازمان‌های صنفی مسئولان سابق بوده‌اند و قادر به ترک این نگاه نیستند، ثانیا وقتی نهاد‌ها و حتی گروه‌های آموزشی ما از حداقل اختیار برخوردار نیستند، نیاز به اعتبار‌بخشیدن به آن‌ها هم مورد فراموشی قرار گرفته است.

توجه به کانون‌های قدرت موجود در یک سیکل معیوب این نهاد‌ها را ضعیف‌تر می‌کند، ثالثا این نگاه جدید مستلزم فرموله‌کردن درخواست‌هایی روشن بر اساس یک بدیل منطقی برای تصمیمات اتخاذشده است که کار دقیقی است و مجامع ما قادر به انجام آن به تمامی نیستند؛ به‌علاوه تعیین وظایف اخلاقی اقشار مختلف خود نیازمند ساخت و کاری مناسب است که تنها با ممارست در این جهت به دست خواهد آمد.

تنها با چنین رویکرد و با تلاش در جهت متشکل‌ترکردن جامعه پزشکی است که نهاد‌های آن می‌توانند بیشترین تأثیر را بر سازوکار‌های موجود بگذارند. کار دشواری است، اما اطلاع از همین دشواری هم قدم بزرگی است در راه پختگی هرچه بیشتر فعالیت‌های مدنی که نه‌تنها جامعه پزشکی بلکه کل جامعه مدنی ما در اولین قدم‌های آن قرار دارد.

منبع: فرارو

کلیدواژه: جامعه پزشکی سلامت و پزشکی جامعه پزشکی مخاطب قرار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۵۲۷۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طرح اجباری پزشکان برداشته شود

به گزارش خبرنگار مهر، ایرج فاضل، روز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ در افتتاحیه ۴۵ امین کنگره جامعه جراحان ایران، گفت: طرح اجباری پزشکان به دلیل شرایط جنگ اجرایی شد و دلیلی برای ادامه دادن آن وجود ندارد.

وی افزود: فلسفه جامعه جراحان همفکری انجمن‌های مختلف و افزایش سطح علمی جراحان کشور است.

سیاوش صحت نایب رئیس کنگره جامعه جراحان ایران، نیز گفت: سهم سلامت از تولید ناخالص ملی بیش از ۵۰ درصد کاهش پیدا کرده است. عده‌ای در پی شکستن جایگاه رفیع جامعه پزشکی کشور هستند.

علی جعفریان دبیر علمی کنگره نیز افزود: حضور کمرنگ همکاران جوان در کنگره نسبت به دوره‌های قبل زنگ خطر هشداری برای مسئولان است.

تازه‌های جراحی در رشته‌های مختلف، جراحی عروق، پیوند اعضا، درمان‌های نوین جراحی در ایران و جهان امسال در چهل و پنجمین کنگره جامعه جراحان ایران ۱۷ تا ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ مصادف با چهلمین سالگرد تأسیس جامعه جراحان ایران؛ با حضور جراحان تخصص‌ها و شاخه‌های مختلف مطرح خواهد شد.

کد خبر 6097993 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • لزوم توجه سیاست‌گذاران به انگیزه ماندگاری پزشکان
  • دخالت نابجا در حوزه سلامت از دست وزارت بهداشت خارج شده است
  • بعضی شوخی‌ها با جامعه پزشکی سلامت مردم را تهدید می کند
  • احساس بی‌پناهی میان پزشکان جوان
  • تا ۱۰ سال آینده مجبوریم پزشک وارد کنیم
  • وزیر اسبق بهداشت: طرح اجباری پزشکان برداشته شود
  • ضرورت توانمندسازی خانواده‌ها در زمینه سواد سلامت
  • بازار مکاره سلامت در شبکه‌های اجتماعی/ عدم بازدارندگی قوانین
  • طرح اجباری پزشکان برداشته شود
  • نظام درمانی را به کجا می‌برند؟